Контрол върху правоспособността на психолози и психоаналитици?

• 3 414
  • 20
  •   1
Отговори
# 15
kali03, звучите доста предубедена към подобен род лечение и услуги. Четете и тълкувате написаното от мен по много странен начин, в основата на който стои отхвърляне на подобно вмешателство макар и с цел подобряване не Вашето психично състояние. Нямам нито времето, нито желанието да ви рязяснявам основи на психологията и нейните методи. Ако желаете седнете и четете.

Логиката ми е, че посещавате такъв специалист и не сте доволна от услугите му. Реално следвайки начина Ви на мислене няма от никого да бъдете доволна. Възможно е въобще да не дадете шанс на терапевта да Ви помогне в ранен етап на проблем. Решението си е Ваше.

П.П. Това пък за пациентите на Фройд и самоубийствата им от къе го измислихте  Crazy

# 16
kali03,
П.П. Това пък за пациентите на Фройд и самоубийствата им от къе го измислихте  Crazy
Относно темата за методите на Фройд, има много писано и публикувано дори и в wikipedia.org, където администраторите много добре подбират информацията, която я публикуват, тъй като това е свободна многоезична електронна енциклопедия и информацията и поддържането на информацията, става от лица които преди да качат информацията трябва да са проверили минимум от 5 източника, дали това което се публикува и качва е точно така. Та във въпросната електронна енциклопедия, хайде да не визирам други автори и източници, да не им правя реклама е посочено:  „След 1920 г., Фройд се отдава почти изцяло на обучаване на бъдещите си възпитаници. От публикациите на няколкото психиатри, дошли на обучение при Фройд в този период, става ясно че правилата, които той на практика следва, рязко се различават от тези, които е публикувал и които са станали правила на Международната психоаналитична асоциация, в частност психоаналитичните сеанси са се характеризирали с висока степен на интервенционизъм от страна на Фройд........ Фройд не постига никакъв терапевтичен ефект с пациентите, които се оплакват от сериозни заболявания. Още повече, състоянието на повечето му пациенти се влошава.[41] От 31 пациента от периода след 1920 г., трима се самоубиват, а четирима извършват опит за самоубийство. Не е документиран нито един случай на успешно излекуван от Фройд пациент[42] и много от тях свършват в лудница. За сметка на това, Фройд не се колебае, въпреки липсата на клинични доказателства, да „изработва грандиозни теории на несъществуващи основи“.[43]Въпреки неуспехите с лекуването на пациенти, Фройд е обявен за революционен гений от виенския елит.”

# 17
kali03 забрави за психоанализа, просто я задраскай като метод за лечение. Има далеч по-работещи терапевтични методи, доказани, че са успешни.
Цитат от една статия на председателя на БАП...."Психотерапията не е активност, която трябва да бъде за всеки. Това е подход, който изисква личното ангажиране на пациента с процеса. Собственото желание и ангажиране с процеса е единственият начин да се постигне терапевтичен резултат. Не може да се прави психотерапия по начин като медицинска процедура, която един експерт може да наложи на пациента - медикамент, инжекция или операция. Клиентът трябва да бъде готов и вътрешно заинтригуван да поиска това. Трябва да има вътрешният стремеж да постигне тази промяна. Понякога това става, когато болката от липса на промяна стане по-голяма, отколкото болката, която се предполага, че ще има от това да изследва себе си..."

Последна редакция: сб, 17 дек 2016, 16:07 от tiina

# 18
kali03, звучите доста предубедена към подобен род лечение и услуги. Четете и тълкувате написаното от мен по много странен начин, в основата на който стои отхвърляне на подобно вмешателство макар и с цел подобряване не Вашето психично състояние. Нямам нито времето, нито желанието да ви рязяснявам основи на психологията и нейните методи. Ако желаете седнете и четете.
Относно темата за предубеденост на подобен род лечение и услуги определено не съм такъв човек. Просто човекът на когото попаднах, определено не беше психотерапевт, както във визитката си беше посочил, че дори се занимава и с психоанализа. Искам само да подчертая, че продължих работата си в тази насока с друга ваша колежка, от която съм доволна страшно много. Но от въпросния психотерапевт, определено за мен си е един гаражник, който разбрах, че дори и диплома няма, а е ходил на някакви курсове и до тук. В резултат на въпросните курсове е понаучил някой други техники и трикове да кажем и до тук.
На бързо мога да разкажа случая, а всеки вече да си прецени дали имам или нямам основание, да поставям тази тема.
Става въпрос, че преди време бях бременна очаквах второ дете. При което един ден паднах от стъпалата на къщата, тъй като листата не бяха разчистени. След 3 месеца, претърпях автомобилна катастрофа, при което загубих детето. Отключи се страхованевроза и т.н., медикаменти естествено ми предписаха, почувствах се добре, но продължавах да съм нестабилна. Реших да пробвам и с психолог, като отидох при него, 2 месеца се връщаше и държеше да му разказвам и двете случки. След това, тръгна да работи по т.нар. модели на родителите ми, тъй като според него тези страхове съм ги имала и преди това, при което направо паднах. Един нормален човек, който съм с добра кариера и т.н. и не съм се страхувала от нищо, в един момент започна и това ми вменява. Ок, съгласих се, почнахме уж по въпросните модели според него да работим. В един момент, започна пиши писмо до майка си, пиши писмо до баща си, пиши писмо до сестра си, пиши писмо до баба си и т.н. Разкажи за детството си, разкажи за това и онова. Най-накрая ми вкара изведе като заключение: ти не си обичан човек, нито от майка си, нито от баща си, не си получава нужното внимание. С майка ми сме се КОНКУРИРАЛИ за баща ми, затова майка ми така се държала към мен. Един куп негативни простотии. В един момент се замислих, чакай малко ако тази хора не са държали на мен и не са ме обичали, щяха ли да ми помагат през живота ми, щяха ли да дадат пари за жилище, щеше ли майка ми да се противопостави на баща ми да си купя кола, щяха ли тези хора да ме изучат и т.н.
За щялото ми състояние обвиняваше семейството ми. Те са виновни за това, те са виновни за онова и най-накрая ми заяви, ми аз не виждам резултати при теб. А то наистина нямаше, защото само извеждаше едни негативни образи и допълнително влязах в една депресия едва ли не, че съм отхвърлена от всички и от всеки.
След време започнах, да работя с друг психотерапевт и мога да кажа, че жената първото което направи е да намали това напрежение в мен, след това проведе така т.н. положителна психотерапия и постепенно започва да работим и по другите неща. Като отидох при нея, с такава разклатена психика, направо жената се чудеше какво става и откъде да започне.
Затова поставих тази тема, възможно ли е да се осъществява някакъв контрол върху тези услуги.

Последна редакция: сб, 17 дек 2016, 16:52 от kali03

# 19
Охо, каква лична драма се появи тук, че и фантазия за психолог с психоаналитична ориентация даже Mr. Green Поредната пързалка. А темата, виждам, преди това се е обогатила и с поредната евтина реклама на психиатър...

Иначе дискусията е интересна, но не мисля, че бихме стигнали изобщо до нещо конструктивно като извод - контрол няма, но пазарът на подобни услуги много бързо поставя всеки на мястото му. Освен много обучение, в тази професия е нужна и терапевтична личност (в момента обучавам психолози точно по тази тема и постоянно го подчертавам), а освен нея и професионализъм в самата практика. Малцина са психотерапевтите в България (дори и тези фигуриращи в БПА, членството в която не е особен атестат за професионализъм), независимо дали психиатри или психолози, които имат подходяща терапевтична личност, знания, опит и професионална практика, и го заявявам съвсем отговорно.

А за Фройд - направо паднах с тези цитати от Уикипедия Laughing Преди 10-ина години писах дипломна работа по психоаналитична тема и си спомням, че издирих пълните съчинения на Фройд на руски, т.е. 24-те тома и това пак е дилетантско, а за четене от Уикипедия дори няма да коментирам. Няма да коментирам и това, че да чете и тълкува Фройд непрофесионалист (т.е. който няма никаква систематична теоретична база) е като хуманитар да започне да започне обучението си по физика не с кинетика, а директно с физика на твърдото тяло Wink Не казвам, че не може всеки да е читател, но  един лаик и един професионалист четат подобна теория различно и това че си прочел нещо там от Фройд не те прави специалист Wink Но затова пък винаги ми е било забавно как обикновените хора, а и специалистите, третират Фройд - всъщност психоанализата си има запазено място в психотерапията изобщо, въпросът е, че в България не са много познати по-кратките й форми, които са доста по-приложими на практика.

Извинявам се за дългия пост Peace

# 20

Охо, каква лична драма се появи тук, че и фантазия за психолог с психоаналитична ориентация даже Mr. Green Поредната пързалка.

То наистина си беше поредната ПЪРЗАЛКА  Grinning Grinning Grinning Но ние, хората сами го правим това, а имено някой да на изпързаля и само да ни вземе парите. Просто се доверих на сляпо, без да проверя наистина предварително нещата. Но наистина, през последните години особено след прехода се появиха какви ли не Професионалисти, които да не останат без работа се насочиха към тази т.нар. модерна професия.

Общи условия

Активация на акаунт