Великобритания - Тема 67 Коледно Снежна Зимна

• 62 273
  • 730
  •   1
Отговори
# 615
  • Истински се вижда само със сърцето.
Че в бг като им пише доктор на стоматолозите да не лекуват ангина, не учат ли едно и също как се лекуват и правят зъби. И тук стоматолога изписва лекарства, на мен за една инфекция ма венеца ми изписа антибиотик и го лекува.

# 616
Зависи от зъбокекаря само, независимо дали е тук или в България и дали е платено или не.

Подкрепям с две ръце. Смених над 10 зъболекаря и все с препоръки в Бг и когато най-накрая намерих кадърен, трябваше да ми отваря всички зъби един по един да ги преправя, че и щети по венеца имам + едва закрепи положението с пробита кост и май скоро ще трябва да се мине на следващо ниво. Но съм му повече от благодарна, че ми спести процедурите на онзи етап и ги отложи 10-на години във времето.

Тукашната стоматоложка е невероятна. Повече от доволна съм.
Ако не приравняваме валутата, тук е по-изгодно да си правиш зъбите по ЗК (за £53,90 в рамките на два месеца всички зъби за пломби и лечение на канали, ако ще и десет да са). А повечето услуги са на същите цени - пломба извън NHS е £80, коронка - £230. Няколко зъба правихме вече, бели са пломбите и нищо не сме доплащали. Отчупи се крайче на един зъб, отидох, прегледа го обстойно и каза, че не пречи да остане така, освен ако не ми дере и предложи в бъдеще като правим друг зъб безплатно да ми го оправи. Безплатно залепи отлепената коронка на ММ слагана преди 2г в Бг.

Моят опит със зъболекар по NHS, беше кратък и много по-различен от описаното от теб. Мисля, че адна пломба ми направи по касата, за всичко останало плащах на частно цените.
Вероятността за 10 години, да са намалили цените и подобрили услугата ми се струва малко вероятна.
Признавам си обаче, че не съм проверявала и разпитвала какво ми се полага.
Тогавашната зъболекарка определено не ми харесваше, а и не бях очарована да чакам 1 месец за час при нея. Кореново лечение се правеше в отделна клиника, за която часовете бяха с по 6-8 месеца напред във времето. Търсейки алтернатива, установих, че без намесата NHS си е почти същата работа като цена, но пък качеството е впечатляващо.
За останалото е до късмет.
Това е моето впечатление.

# 617
  • Манчестър
Dentists are not doctors in the traditional sense of the word. Although they do undergo extensive medical training so they can become proficient at treating medical issues occurring with the teeth and gums, they are not doctors of medicine (MDs). Although many dentists are entitled to use the title 'doctor' as their training results in a doctorate, the term can also apply to many other fields of study for example professors holding a PHD.

# 618
  • Варна
Че в бг като им пише доктор на стоматолозите да не лекуват ангина, не учат ли едно и също как се лекуват и правят зъби. И тук стоматолога изписва лекарства, на мен за една инфекция ма венеца ми изписа антибиотик и го лекува.

То и медицинските сестри, в поликлиниките тук, доколкото съм чувала изписват антибиотици Wink

# 619
  • Истински се вижда само със сърцето.
Структурата им и образованието са различни от нашите и няма нужда да ги сравняваме. Може да има 100 титли доктор отпред и да е некадърник. Така че да се надяваме да попадаме при добри специалисти.

# 620
Dentists are not doctors in the traditional sense of the word. Although they do undergo extensive medical training so they can become proficient at treating medical issues occurring with the teeth and gums, they are not doctors of medicine (MDs). Although many dentists are entitled to use the title 'doctor' as their training results in a doctorate, the term can also apply to many other fields of study for example professors holding a PHD.
То и в България е така - стоматолозите не са лекари по медицина,не изучават медицина,но имат право да изписват антибиотици.Напоследък задължиха лицево-челюстните хирурзи да бъдат медици,а не стоматолози.

RIOS,тук във всеки супермаркет можеш да намериш различни вариации на парацетамол и ибупрофен. Само аналгин няма. Аз когато нося лекарства от България,ги слагам в чекирания багаж.

# 621
А когато носите лекарства, независимо в кой багаж са, придружавате ли ги с рецепта от лекар?

# 622
А когато носите лекарства, независимо в кой багаж са, придружавате ли ги с рецепта от лекар?
До сега съм носила само лекарства,които се продават свободно в аптеката и антибиотици.Не съм носила рецепта.

# 623
  • Оптимист по принуда
Ако са в чекирания багаж - не. В ръчния - може и да ти трябва. Досега на нас не са ни търсили рецепта.

# 624
  • Bristol
То и медицинските сестри, в поликлиниките тук, доколкото съм чувала изписват антибиотици Wink
Не всички медицински сестри имат право да изписват лекарства. Тези, които имат, доучват допълнително. Зъболекарите също са на различни нива, ортодонт е с по-висока квалификация и учил повече от дентист, съответно повече и по-сложни процедури има право да прави, както и обикновени пломбички. Само където за пломбичка чарджва повече от дентист  Crazy

Тези ползващи зъболекарски услуги в България, имате ли опит с повторно кореново лечение, когато първото не е било успешно и какви са цените горе долу?

# 625
  • ENGLAND
Мери, аз бях така. Тук ми вади нерви и запълва корени, но неуспешно, къде успяла, къде не. След това в България моята зъболекарка един месец ми чисти корените, лекува и накрая запълни пак. Но така бяха стъргали зъба, че се наложи и коронка. Това беше преди повече от 10 години, цени не помня, но на мен ми излезе много евтино, беше ми приятелка зъболекарката. Та след този ми опит с тукашните ходя само на 6 месечния прглед. И преди две години дето ми сложи пломба и след това трябваше да я махат в България. Сега разбрах за временните пломби и повече няма да се занимавам и с пломби тук, ако се наложи.

И Аве е права, поне тук при нас в дентис практиките слагат пломби и чистят и запълват канали, за другите по-сложни тритманти те пращат в дентал хоспитал в Бирмингам. Тази болница обслужва цялата Мидланд, огромна е, но за час се чака с месеци. Там ме пратиха след като имах болки в този зъб с незапълнените корени, ходих цяла година през 3 месеца и така и не разбраха какво е. А и снимка ми правиха. В България моята зъболекарка видя проблема за секунди.

Да не говоря, че на дъщеря ми отказаха да и сложат апаратче за дълбока захапка. В България за нула време решиха проблема и сега вече всичко е оправено.

Та до тук с моя английски опит.
Ина, аз съм в едно градче до Бирмингам.

# 626
  • Bristol
Интересно ми е в България каква е процедурата и колко струва, защото скоро си правих тук такъв тритмънт. Аз писах и в темата. Над два часа с отворени уста бях, едно посещение само, но зъбът го чувствам вече супер. В България не ми се е налагала подобна процедура. А българка зъболекарка, със стаж в България и тук, ми препоръча тук да си го направя, с обяснението че са по-опитни и по-съвременна техника ползват. Но пък докато ми го правиха зъба, ортодонта ми спомена, че на негова лекция в Австрия имало няколко български зъболекаря. Само не уточнихме работещи в България или в чужбина. Искам да си сверя часовника за в бъдеще. Майка ми е с лош опит от такава процедура, но тя не е толкова претенция като мен и си експериментира със зъболекарите в България.

# 627
  • оттам, откъдето започва България
Преди два месеца ми проведоха кореново лечение с почистване и запълване на канали и след това пломба. 90-100 лв. ми струваше с ходене 3-4 пъти.
Уточнявам, че става въпрос за БГ.

Последна редакция: нд, 22 яну 2017, 17:22 от didka pitka

# 628
Merry, моята информация е от 2007-2008. Тогава една зъболекарка не ми беше изчистила каналите както трябва и се възпалиха. Последва лечение, ново чистене и запълване при друг зъболекар. На онези пари помня, че платих много евтино сравнявайки цени плащани от приятели при други зъболекари. Платих 80 лв. Доколкото знам повечето лекари таксуват на лекуван канал нещо от рода на 50-70 лв според ползвания пълнеж. По-добре да пита зъболекаря си, колко би излязло.

По мой наблюдения все още има лекари в България ползващи арсен и допотопни методи, както и много млади, който постоянно са по международни лекции и снабдени с най-нови техники и материали. Та втория лекар беше такъв и като видя въпросителния ми поглед относно инструментите обясни, че за оня период е нов метод и преди няколко месеца бил на обучение в Германия по въпроса.
Като цяло това ми наблюдение се отнася и за младите лекари в България. Аз като чуя, че някой е "светило" и бягам като дявол от тамян - толкова съм си напатила и аз, и обкръжението ми от прехвалени лекари, но далеч по знания от съвременната медицина и наука.

# 629
  • ENGLAND
При мен каналите бяха толкова зле запълнени, имах и възпаление, ходих почти всеки ден в продължение на 3-4 седмици, но работи по 10-15 минути на ден, толкова издържах, държах да е без упойка, не беше голяма болката.
Моите зъболекари в България ходят непрекъснато на курсове, симпозиуми, работят с най-новата техника и материали. Наскоро имаха нещо като симпозиум пак, не мисля, че бяха всички зъболекари от цяла България, но поне тези непрекъснато обменят опит, в крак със световните новости и ги прилагат. А това, което видях да прилагат българските детски ортодонти тук само в частните специализирани болници го има.
То и затова все си търсим и тук български зъболекари.

Общи условия

Активация на акаунт