Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-13

• 101 433
  • 750
  •   1
Отговори
# 495
Преди време се интересувах от твърде примамлив имот, предлаган от Адрес. При вида на договора, директно си тръгнах от офиса им.  Настрана това, че част от клаузите бяха нищожни/унищожаеми, документът звучеше откровено абсурдно, само дето като един Румпълстилтскин не искаха да им обещая първородното си дете. Laughing Със сигурност пишеше, че договърт е безсрочен и фигурираше клаузата за свързаните лица. Т.е. ако след 20 години сестра ми реши да си купи жилище, което на мен Адрес някога са ми пуснали по мейл, аз ще съм в нарушение. Laughing За мен е удивително, че въпросната фирма все още функционира на пазара и че има хора, които ги ползват.

Съчувствам на съфорумката, която е сключила договор с тях. Единственото, което бих могла да я посъветвам, е да намерят адвокат с много опит в облигационното право, ако държат на жилището, но аз бих се ориентирала към друго.

# 496
За мен е удивително, че въпросната фирма все още функционира на пазара и че има хора, които ги ползват.
Реклама + агресивна политика (крадат оферти на други агенции).
Докато има кой да им се връзва ще съществуват.
Четете много внимателно договорите си преди да подпишете. Ако не сте наясно си вземете екземпляр и се консултирайте с юрист или човек, който е наясно.

# 497
  • София
Да не излезе като антирекламата, но и аз да споделя мнение. Продавачите от които купихме жилището ни бяха клиенти на Адрес. Имаше толкова много пропуски в документацията им.
След като го купихме хората бяха много разочаровани и наеха нашата брокерка от малката агенциия да им намери по-малко жилище.
Тези хора явно не разбират, че по-добра реклама от доволен клиент няма!

# 498
  • София
Вие ги плюете, ама те си имат назначен човек да следи Агенцията по Вписвания кой какво е купил от базата им данни. Чакат на гюме. Добре дошли в България  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 499
Те знаят данните на продавачите си, нали са подписали и те договор. Информацията е публична, не е нужно да ходят до агенцията и да имат човек там, фирмите за имоти имат достъп и могат да направят проверка онлайн за точно 1 секунда.

# 500
  • София
Да де, и аз това казвам. Само че виж по колко вписвания има всеки ден с по минимум двама участника  Wink

# 501
  • София
Те знаят данните на продавачите си, нали са подписали и те договор. Информацията е публична, не е нужно да ходят до агенцията и да имат човек там, фирмите за имоти имат достъп и могат да направят проверка онлайн за точно 1 секунда.

Нямам нищо общо с тази фирма, но ми стана интересно от последните постове.
Добре, те имат данните на Иван Драганов, например, но нямат данните на леля му, на баба му, или на другите му роднини. Как тогава решават, че свързано лице с Иван Драганов е купило даден имот?

# 502
  • София
По-трудно, но ако разберат ще почнат да правят проблеми със сигурност. Въпроса е доколко ровят.
Тях ги интересува определено име с ЕГН, подписало такъв заробващ договор, в който дори пише, че се броят за представени и апартаментите да кажем пратени по и-мейл. После проверяват какво е купило лицето и ако им е представен апартамента по какъвто и да е начин го почват  ooooh!

# 503
Невероятна простотия! Никога няма да подпиша такъв договор, що за малоумщина? Дори смятам, че имам право да адресирам агенцията за защита правата на потребителите, ако ме притесняват.

Но си мисля, че тези неща трябва да се документират с протокол за оглед. Тогава, ако си се подписал, че си ходил на оглед с тях конкретно, им дължиш комисионна, смятам.
По имейла - какво - нищо не съм подписала, значи нищо не им дължа.

# 504
  • София
Невероятна простотия! Никога няма да подпиша такъв договор, що за малоумщина? Дори смятам, че имам право да адресирам агенцията за защита правата на потребителите, ако ме притесняват.

Но си мисля, че тези неща трябва да се документират с протокол за оглед. Тогава, ако си се подписал, че си ходил на оглед с тях конкретно, им дължиш комисионна, смятам.
По имейла - какво - нищо не съм подписала, значи нищо не им дължа.

Те са голяма агенция и със сигурност договорите са им проверени от адвокат.
Хората се подвеждат по-голямата реклама. Разчитат на повече професионализъм! Simple Smile
Друга голяма агенция от която се опарихме жестоко през 2007год е Анри с брокер Илияна. Щяхме да изгубим жилището си. Имах усещането, че побелявам. На никой не пожелавам това усещане!
В никакъв случай не твърдя, че няма кадърни брокери. Аз попаднах на такъв. Отделно в темата много добро впечатление ми правят и "Не се сърди човече" и "Томева".
От опита ми до тук обаче искам да уточня подробност, ако бъркам нека ме поправят.
Тези проценти, които получават агенциите са само и единствено за предлагане - намиране на имот. Обещанията към клиентите за оформяне и преглед документално на имота са като бонус. В нито един техен договор няма клауза при техен пропуск, какво точно се случва. Те не носят абсолютно никаква отговорност!
Дефакто, ако купиш имот с някакъв проблем, а ти си се доверил и на тях нищичко не може да им направиш. В договорите има 99% какви са задълженията на клиента и нищо за агенцията. Simple Smile
Така, че инвестирайте и някой лев за юрист.

# 505
Кики е права, имам подозрението, че Адрес са си изпипали нещата и трудно някой с подписан договор ще може да се оправи. Затова посъветвах пред няколко страници да се вземе договора и да се направи консултация с адвокат.

Аз лично предпочитам да работя с брокер  Peace
"Намерихме" се преди много години с брокер и от тогава каквото и да правим в тази сфера ползваме неговите услуги за всичко - проверки, покупки, продажби, наеми, документация, че и за други градове също.
Предпочитам да работя с професионалист, да си платя за това и така

# 506
Аз пък мисля, че брокерите вземат процент не само да ми предложат имот, а най вече да подготвят, проверят, отговарят, присъстват и изобщо всичко касаещо сделката. Точно с това си заслужават парите. Колкото до това да ми предложат имот, който така или иначе е обявен за продажба, не мисля, че ми разкриват някаква световна конспирация дето само те я знаят. Нали все пак брокер не значи собственик.
И в случай че свърши всичко касаещо сделката, издаде фактура за свършената от него работа, естествено и задължително е да си търси договорения процент. И то от страната с която работи и чиито интерес защитава. Отсрещната страна си отговаря за нейния интерес, може с брокер, а може и да представлява сам себе си (щом може)

# 507
Кики е права, имам подозрението, че Адрес са си изпипали нещата и трудно някой с подписан договор ще може да се оправи. Затова посъветвах пред няколко страници да се вземе договора и да се направи консултация с адвокат.

Толкова добре са ги „изпипали” тези договори, че вероятно и студент по право от Бургаски свободен университет ще успее да ги атакува в съда.

Чел съм такъв договор и дори за правно неориентиран човек като мен бе ясно, че повечето му клаузи нямат никаква правна стойност. Но те нямат и за цел да носят някакви юридически последствия. Целта на тези договори е да сплашат неориентираните им клиенти дори да не си помислят да ги прескочат при сделката, а както виждаме това дава резултат...

# 508
пусни един такъв договор  Peace
аз лично не съм имала вземане-даване с тях и не съм чела договора, съответно не мога да кажа нищо

# 509
  • София

Толкова добре са ги „изпипали” тези договори, че вероятно и студент по право от Бургаски свободен университет ще успее да ги атакува в съда.

Чел съм такъв договор и дори за правно неориентиран човек като мен бе ясно, че повечето му клаузи нямат никаква правна стойност. Но те нямат и за цел да носят някакви юридически последствия. Целта на тези договори е да сплашат неориентираните им клиенти дори да не си помислят да ги прескочат при сделката, а както виждаме това дава резултат...
Много ми е интересно как ще ги атакуваш в съда, ако си се разписал, че дължиш комисионна за този имот ако бъде закупен от теб или твой роднина.
Айде за имотите по имейл може да се оспорва, че не е прочетено. Но за даден имот вече си пътник и има редица такива случаи при тях  Wink

Общи условия

Активация на акаунт