Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-13

• 101 360
  • 750
  •   1
Отговори
# 660
  • Бургас
Да не е фалшива обява, говори ли с агенцията?

Моля някой за мнение по моя въпрос  Praynig

# 661
Утре ще гледам на живо, за инвестиция е,
цена-възвращаемост ме интересуват.

# 662
ЛъкиHug
Колко стаи е?

# 663
2. само за толкова стигат парите, Хепи.

# 664
Ами виж го и ще решиш. Hug

# 665
Ами виж го и ще решиш. Hug
Да, започвам с огледите, този път имам малко повече време, дано излезе нещо подходящо.

# 666
Криво, тясно и грозно. И трудно за отопление. Но ако ще го давате под наем, може би не е чак такъв проблем.

# 667
Добре, но аз имам друго неразбиране относно формирането на цените на имотите. В него изключвам новото строителство и особено качественото, макар и по-рядко срещано или наистина стоиностни имоти, които си заслужават всяка стотинка. Питането ми е относно панелите, старите тухли, вкл. и такива на около 100 години вече, за които дори банките рядко отпускат кредити, та дори и за ЕПК. Към момента цените се доближават необосновано според мен с тези на новото строителство без да се вземе предвид състоянието на имота и общите части, овехтяването и амортизацията на сградата, качеството на живот от гледна точка на съседи и проблеми, необходими средства за ремонти на общите части и т.н.
В повечето случай тези имоти, особено по крайните квартали, не са сред предпочитаните за инвестиции, а още повече сред хората с много или достатъчно пари. 
По мой наблюдения от огледите ни проблемът се състои в няколко неща:
- всеки втори брокер с гордост ни заявяваше как сам е направил оценка на този имот и въпреки че може да се продаде на по-висока цена е обявен на изключително реална и дори ниска такава. Ок, но дали ако беше толкова прекрасен и с такава добра цена щеше да стои толкова месеци?
- частните лица пък ни обясняваха как са проверили цените и всички други се предлагат на същите, затова няма как да я променят. Да, но без съпоставка на вид строителство, на подобрения и състояние на имота. Тук определено е алчността на българина - щом другите продават на толкова и аз няма да се мина, пък все пак на мен си ми харесва моя имот, значи за всички ще е хубав.
- и тук идва момента, когато повечето хора са притиснати от времето било заради това, че чакат дете, няма къде изобщо да живеят, положението е непоносимо в сегашното им съжителство с други и ред други причини, поради които не могат да чакат. Тогава се примиряват и купуват (дори и с ясната представа, че ако нещо им се случи след няколко години и трябва да го подадат едва ли ще могат да покрият размера на кредита), а все пак именно такива хора са потенциалните купувачи на тези жилища. Все пак едва ли човек, който се чуди какво да си прави парите ще ги вложи в стара панелка за основен ремонт в някой квартал. Това съответно води и до извода - ама и на тези цени има търсене, значи може и повече. Дори и за година да не е продаден пак не се отказват с идеята, че така ще загубят и все пак рано или късно някой ще се навие да го купи. С изключение на някои продавачи притиснати от времето, които намаляват на място, за да продадат, но реалната цена не попада в сайтовете и съответно остават впечатлението за бърза продажба на обявената цена.
Всъщност това е реално изкривяване на пазара, а не реални цени на имотите.
И въпреки че много от тук няма да се съгласят с това и ще приемем ниските лихви, малкото предлагане, заможността на българите и икономическия ни растеж, не е ли именно тук ролята на брокерите да анализират коректно пазара и да има ясно разграничаване в цените на имотите по техните характеристики и качества, нали именно те дават оценката и влияят и на частните лица. Защото ми е трудно да приема, че в момента в един и същи квартал за една и съща квадратура се продават на приблизително еднаква цена както ново строителство на ш/з, така и панел и ЕПК без ремонт от последните 35 години и също така стара тухла от 1925 г., дори и с оглед плюсовете и минусите на всеки вид строителство те не са равносилни.

# 668
Ти за обявените цени ли говориш, или за тези, на които се подписва сделка? Защото има разлика.
Доближаване на цените според мене няма, новото строителство държи доста по-високи цени от старото. Щото ти гледаш на обявата 60к, после отиваш и ти казват 65к и накрая с общите части и ДДС излиза 78к Laughing
За старото пък всякакви чешити има, някой пребоядиса и плесне 10к отгоре за "луксозен" ремонт, друг пък упорито няколко години го продава на двойна цена... А ти гледаш обявите и се чудиш, но дали наистина се продава на тая цена...

# 669
Това ново предложение е на повече от 2 години Simple Smile http://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b145006270416110 … k=2hyyi8&f1=1  Simple Smile  Обявата е посетена 6664 пъти до момента Simple Smile

# 670
  • София
В близост до сградата съм вече седма година и там нон-стоп виси транспарант на Мирела (които, по мое мнение, са спецове в продаването на жилища със статут на перални помещения Peace)

# 671
И аз съм в темата като купувач, но никак не мога да виня продавачите, че искат да вземат най-високата възможна цена на жилището си. Не е тяхна работа да мислят за моя интерес, как ще плащам аз кредити и ще мога ли след години да продам жилището на добра цена. Нито ме смущава, че преди две години едно жилище е било пуснато на 50 000 евро, а днес се предлага за 75 000 - пазарът е много различен и за мен не е алчност това цената да се вдигне.

Давам пример с тристайно жилище в панелен блок в Младост, на пазара е от 4 години. Преди четири години цената беше 40 000 евро и собствениците бяха готови да го продадат на тази цена. В в края на януари сделката се беше случила на 78 000 евро, т.е. почти двойно покачване е имало. Но щом се е намерил купувач на жилището, значи цената е тази и собствениците са се справили с продажбата добре.

Свекърите ми имат жилище в същия блок, само че е среден апартамент, а не краен и подпокривен като споменатия отгоре, освен това е ремонтиран чудесно. Би било много глупаво да пуснат техния си апартамент наначална цена по-малко от 90 000 и после да посмъкнат малко, независимо, че според тях това е абсурдно висока цена за панел и за този неподдържан вход.

# 672
- и тук идва момента, когато повечето хора са притиснати от времето било заради това, че чакат дете, няма къде изобщо да живеят, положението е непоносимо в сегашното им съжителство с други и ред други причини, поради които не могат да чакат. Тогава се примиряват и купуват (дори и с ясната представа, че ако нещо им се случи след няколко години и трябва да го подадат едва ли ще могат да покрият размера на кредита), а все пак именно такива хора са потенциалните купувачи на тези жилища.
...
Всъщност това е реално изкривяване на пазара, а не реални цени на имотите.
...

Къде е изкривяването - след като са платили тази цена (по техни си причини, които не интересуват друг освен тях самите), значи, това е реалната цена на имота. Вие как я определяте реалната цена, ако не по този начин?

Пазарът има цикли и докато до преди 2 години беше на купувачите и продавачите правеха големи отстъпки, ако искат да продадат, сега е обратното - пазар на продавачите. На който не му харесват условията,  може да изчака следващия цикъл. Ако пък е притиснат - купува, без да му харесват. Големи хора сме, би трябвало да сме се научили вече, че не светът се мени спрямо нашите желания, а обратното.

Иначе така е малко ан-гро за видовете имоти, защото има ново строителство, което след 10-ина години излглежда по-зле и от най-скапания панел, и то в т.нар. луксозни квартали като Лозенец. Има наистина потресаващи гледки, особено на имоти строени между 1994-5 и 2005, в "смутните години", без контрол и надзор, без спазване на разпоредбите, узаконяване с рушвети и т.н, все неща, невъзможни преди 1990, дори и за панелите. Така че е много относително това с качеството.

# 673
Аз пък съм решила да изчакам с апартамент, който да ми стане дом. Може би помните, скоро взех един апартамент с цел инвестиция. Във въпросния квартал не ми се живее. Пускам го за 600 лв наем и за тези пари си наемам жилище, където ми е кеф. Пари, които съм спечелила с честен труд, за апартамент поскъпнал с 30-40% за последните 3-4 години, не давам  Naughty Ще чакам следващия цикъл

# 674
Аз пък съм решила да изчакам с апартамент, който да ми стане дом. Може би помните, скоро взех един апартамент с цел инвестиция. Във въпросния квартал не ми се живее. Пускам го за 600 лв наем и за тези пари си наемам жилище, където ми е кеф. Пари, които съм спечелила с честен труд, за апартамент поскъпнал с 30-40% за последните 3-4 години, не давам  Naughty Ще чакам следващия цикъл

Щом животът под наем те устройва няма лошо, всеки си знае най-добре за себе си. Но нали знаеш, че шансът имотите да поевтинеят е 50:50 и може и да не дочакаш. Има и друго - критично важно е кога ще се обърне цикълът Wink Защото ако днес цената е (примерно) 1000 евро/квадрат след две години може да стане 1200 евро/квадрат, а после като се обърне цикълът и настъпи корекция на цените цената на квадрат да падне с около 20% (сериозен спад) до.... 1000 евро Twisted Evil Струва ми се, че ти всъщност чакаш не обръщане на цикъла, а срив на пазара, а да разчиташ на срив е доста оптимистично. Е, все пак мисля, че след няколко години технологиите и материалите ще са още по-добри, което е аргумент в полза на чакането.

Общи условия

Активация на акаунт