Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-13

• 101 892
  • 750
  •   1
Отговори
# 120
За друго ставаше въпрос. Ако имаш апартамент за продажба и не си професионалист ще се довериш на брокер. Според теб ще получиш ли пазарната цена, ако апартамента ти не е достъпен за всички потенциални купувачи? Ако брокерът не го пусне в интернет, а го предложи на негови купувачи и те веднага дадат исканата цена почти със сигурност си на загуба - очевадно е, че апартаментът е бил подценен щом първият купувач е капарирал. Брокерът има интерес да направи двойна сделка възможно най-бързо, затова задържат имоти, не по друга причина  Wink

И аз така мисля  Peace  

В случая става въпрос, че апартамент, необявен на пазара, а само "на ушенце", не е минал през оценката на пазара, а само през мнението на посредника, посъветвал продавача колко да му иска.

И още нещо - аз ако му искам Х цена и имотът излезе на пазара, и има повече от един желащ да го купи, защото е добър имот на добра цена (за да се капарира веднага, така  се предполага), съществува реална възможност за наддаване (особено сега на този горещ пазар) и аз като продавач да получа повече, отколкото съм му искала. А ако не бъде обявен, тази възможност я няма. Но разбира се, ако човек е купувач, той има точно противоположния интерес. А брокерите имат интерес от възможно най-бърза сделка.

А ако е обявен и има няколко огледа, и не се продаде, ами сваля се цената, защото явно е бил надценен. Просто проверка на пазара. Когато продавачът не бърза, това не виждам какъв проблем може да е, а така се избягва рискът от продажба на занижена цена. Но всеки е свободен да си постъпва, както намери за добре   Peace

За протокола - били сме и продавачи, и купувачи.

# 121
Май покрай мен се заформи голям спор. В конкретния случай, продавачът иска конкретна цена, която е напълно адекватна за района и апартамента, който продава, работи с конкретен брокер, а той има нас като клиенти. Ние сме разгледали всичко, което се предлага в квартала, знаем какво търсим и преценяваме, че цената е добра, имотът ни харесва и го купуваме. А щом и двете страни са съгласни за сделка, значи цената ги устройва, съответно никой не е ощетен. А и самият брокер има стимул да продаде имот на по-висока цена, все пак от тази цена зависи неговият процент комисионна.
П.С. Купихме го за 750 евро на квадрат, което, според мен, е напълно нормална цена за Овча Купел. Wink

Последна редакция: ср, 04 яну 2017, 13:39 от ashealth

# 122
 Poppea, това с наддавенето го видях в "Търсене на дом по света" .Но в България някой ти казва, че е съгласен веднага да закупи предлаганото от теб жилище, ама ти сакън не може. Кастинг за наддаване ще правя. Ами предварително какви мухи си ловил. Откъдето и да го погледнеш е обидно. Кой имал късмет - взел, щото  човек не се хвърля на първия видян имот, а  е предобил представа кое колко струва.

# 123
Poppea, това с наддавенето го видях в "Търсене на дом по света" .Но в България някой ти казва, че е съгласен веднага да закупи предлаганото от теб жилище, ама ти сакън не може. Кастинг за наддаване ще правя. Ами предварително какви мухи си ловил. Откъдето и да го погледнеш е обидно. Кой имал късмет - взел, щото  човек не се хвърля на първия видян имот, а  е предобил представа кое колко струва.

Това с наддаването вече навлиза и в България, но за топ имоти на топ места. И е напълно оправдано, защото такива имоти на такива места излизат много рядко  Peace И защо да не правя кастинг, ако знам, че имотът ме е точно такъв  - който не иска, да не участва Simple Smile

В конкретния случай за Овча Купел е различно, според мен - това не е топ-квартал със скъпи имоти (без да подценявам квартала  Peace). И всеки си знае за себе си,  казвам само аз като продавач как (не) бих постъпила. Освен ако не бързам много за парите или по друга причина.

# 124
...
П.С. Купихме го за 750 евро на квадрат, което, според мен, е напълно нормална цена за Овча Купел. Wink

750 е/кв върху "мръсни" или върху "чисти" квадрати? Ако е върху "мръсни", реално цената излиза около 900 е/кв.

А дали е нормална за Овча Купел, не знам, този квартал не ми е познат. Коментирам само механизма на продажбата, който за мен съдържа риск за пропусната полза за продавача, ако не бърза, тоест, не е притиснат от някакви обстоятелства. Пък който иска, да продава така  Peace

# 125
  • София, Bulgaria
Илюзия е, че пускай имота си в интернет оставаш реално пазара да определи цената и ще получиш максимална цена. И какво значи, ако не си професионалист в недвижимите имоти? Професионалист е този, на който това му е професията, никой друг не е професионалист, може да е правил сделки, но не му е професия. За мен, които се остава на произвола на ситуациите всъщност разчита на  проба-грешка... и налучкване. Аз никога не бих рискувала най-ценния си капитал по този начин, пазарът не imot.bg
И хайде някой, който е продавал скоро да каже от колко огледа, колко купувачи са били с брокер и колко сами. Моята статистика е от 20 огледа 2-3 частни лица/ обикновено туристи/ и за това първото, което правя е да изпратя презентация на брокерите в София. Да мога и да публикувам в сайтове за имоти, но не са ми приоритет.  
А относно ценообразуването гледаш реалните конкуренти в момента/ не тези дето висят от месеци в интернет/ вадиш статистика на последните сделки за подобни апартаменти и резултатът е ясен, а дали ще се съобрази с тази цена продавачът  сам си решава.

# 126
  • София
Май покрай мен се заформи голям спор. В конкретния случай, продавачът иска конкретна цена, която е напълно адекватна за района и апартамента, който продава, работи с конкретен брокер, а той има нас като клиенти. Ние сме разгледали всичко, което се предлага в квартала, знаем какво търсим и преценяваме, че цената е добра, имотът ни харесва и го купуваме. А щом и двете страни са съгласни за сделка, значи цената ги устройва, съответно никой не е ощетен. А и самият брокер има стимул да продаде имот на по-висока цена, все пак от тази цена зависи неговият процент комисионна.
Не спорим, просто си обсъждаме  Party
Само да попитам дали същия имат бяхте готови да платите по 760 евро/м2? На миналата страница една съфорумка е готова да плати 1000 евро за ОК. Брокерът не му мисли комисионната - сега е взел и от двете страни. За него е по-добре да вземе да кажем 2 пъти по 2000 евро без да пусне имота на реалния пазар, отколкото веднъж 2200 евро, ако реалната цена на имота е по-висока, но му дойде купувач с брокер и да не може да вземе и от него комисионната  Wink

# 127
Илюзия е, че пускай имота си в интернет оставаш реално пазара да определи цената и ще получиш максимална цена. И какво значи, ако не си професионалист в недвижимите имоти? Професионалист е този, на който това му е професията, никой друг не е професионалист, може да е правил сделки, но не му е професия. За мен, които се остава на произвола на ситуациите всъщност разчита на  проба-грешка... и налучкване. Аз никога не бих рискувала най-ценния си капитал по този начин, пазарът не imot.bg
И хайде някой, който е продавал скоро да каже от колко огледа, колко купувачи са били с брокер и колко сами. Моята статистика е от 20 огледа 2-3 частни лица/ обикновено туристи/ и за това първото, което правя е да изпратя презентация на брокерите в София. Да мога и да публикувам в сайтове за имоти, но не са ми приоритет.  
А относно ценообразуването гледаш реалните конкуренти в момента/ не тези дето висят от месеци в интернет/ вадиш статистика на последните сделки за подобни апартаменти и резултатът е ясен, а дали ще се съобрази с тази цена продавачът  сам си решава.

Как да си оставя най-ценния капитал - къде го оставям така? И защо само имот.бг, има и други портали, а и всяка голяма агенция си има свой интернет сайт и публикува там. И какво значение има дали купувачът е с брокер или не? Той може и с брокер пак да е "турист" - не знае какво иска или най-честият вариант, гледа неща, за които няма парите. Ако е "турист', се вижда веднага. Лятото съсед (много точен човек като цяло) си продаде сам, без посредници, в Лозенец за по-малко от две седмици, след четири-пет огледа. На купувач без посредници. На цена, която на мен ми се струваше непостижима.

Но разбира се, всеки продавач е свободен да избере да се обрърне към брокери. Въпросът е като се обърне към брокери, да изисква процедури и съвети, които да му защитят максимално интереса. Аз лично, ако продавам чрез брокер, няма да се съглася да не бъде публкувана обявата ми. А всеки е свободен да избере друго  Peace

chiana2003  Peace

# 128
  • София
През лятото на 2016г. продадох двустаен панелен апартамент с "наддаване". Апартаментът беше обявен за продажба в интернет, имаше 6-7 огледа още първите дни. Един купувач прояви сериозен интерес, но не капарира, а се опита да намали цената. В този момент се появи и друг купувач и стана така, че двамата желаещи наддаваха. Продадох апартамента на малко по - висока цена и таксите по сделката бяха за сметка на купувача. Аз не съм се занимавала с преговори, имах си брокер, който чудесно се справи и съответно си заслужи комисионната.
Смятам, че цената на апартамента не беше подценена, беше професионално определена от агенцията, която ме представляваше и по ясни критерии, които бяха споделени и обсъдени с мен.
Интересното е, че крайните купувачи бяха без агенция и бяха видели обявата в imot.bg. Т.е. ако апартаментът ми не беше обявен в интернет аз вероятно щях да го продам на по - ниска цена.

# 129
750е/м2 на чистата площ, без общи части. Бяхме готови да го платим и на 760 Wink

# 130
  • София
750е/м2 на чистата площ, без общи части. Бяхме готови да го платим и на 760 Wink
Значи сама си даваш отговор на въпроса, че купувачът е бил ощетен с цената. Разбира се не от вас, а от брокера, който не му е пукало за интереса и на двете страни, защото е взел двойна комисионна.
Честито, със здраве да си го ползвате и да ви омалее от деца след време  bouquet

# 131
Значи сама си даваш отговор на въпроса, че купувачът е бил ощетен с цената. Разбира се не от вас, а от брокера, който не му е пукало за интереса и на двете страни, защото е взел двойна комисионна.
Честито, със здраве да си го ползвате и да ви омалее от деца след време  bouquet
Търсената от продавача цена беше 760 евро, ние можехме да я платим, но все пак брокерът ни договори цена 750 евро. Щом продавачът е съгласен на такава цена, то той си е направил сметка. А и както всички знаем, "Най-скъпата стока е тази, която ти седи в магазина", аз ако бях в ролята на продавач и имам клиенти с капаро в ръка, готови да вземат апартамента и са първите, които го гледат, също щях да го продам, защото днес мога да взема по 750 е/м2, но след 2 месеца тази цена може да е 600 е/м2, но може да е и 800 е/м2, това вече няма кой да го предвиди. Wink

# 132

Вече написах, че сте случили на наивен продавач (освен ако няма нещо скрито по имота, което няма как да знам) - разбира се, вие сте си напълно изправни, със здраве да си го ползвате  Peace  В крайна сметка, всеки отговаря за действията си и щом продавачът във вашия случай не иска да вземе 1000 или 2000 Евро отгоре, това си е негово право Simple Smile

Въпросът е, че ако беше пуснат в интернет, е много вероятно да се намери и друг купувач на по-висока от вашата цена или вие да се принудите да наддавате с друугия купувач. Във вашия случай брокерът е организирал продажбата така, че е ощетил продавача - най-малкото с тези 10 е/кв (да кажем 1000 евро общо), които вие сте били готови да платите, а може и с повече. Но това си е проблем на продавача. А колкото до залежалата стока - ако апартаментът е хубав на хубаво място, няма да остане дълго, не и при този пазар в момента  

chiana2003, отново  Peace Simple Smile

Angelique  Peace

Последна редакция: ср, 04 яну 2017, 14:41 от Анонимен

# 133
  • София
Здравейте,
някой да има преки впечатления от работата на "G.P. Group"?
Te са едни от най-големите, но не знаех, че строят и жилища, освен пътища и подобни. Доколкото бях чела в Капитал, това е една от фирмите, с които свързват Делян Пеевски. Печелят адски много държавни поръчки - метрдиаметри/станции, магистрали и прочие. Разгледах им сайта, явно имат и жилищно строителство. Най-добре да се завъртите около тяхна сграда, да огледате как изглеждат, имат ли видими дефекти и да разпитате живущите там.

Скрит текст:
Относно гарсониерите в Изток/Изгрев и южните квартали - факт е, че цените на подобни vs цените на едностайни/двустайни много се доближават, но не мога да повярвам, че добре осигурен човек със стабилни и високи доходи, ще се напъха в това килерче. Може би, защото обкръжението ми е подобно, но 90% търсят адекватни едностайни жилища - хол с кухня и отделна спалня, нормални размери, ремонтирани и обзаведени прилично. При липса на какъвто и да е избор в Изток/Изгрев, аз бих се огледала в Дианабад, но не бих живяла в това
Мерси! bouquet Това смятам да направим. Хареса ни техен проект. Исках да разпитам спазват ли срокове, как строят и т.н. Ще се позавъртим покрай техни сгради, макар че и това е относително, но все пак.

# 134

Вече написах, че сте случили на наивен продавач (освен ако няма нещо скрито по имота, което няма как да знам) - разбира се, вие сте си напълно изправни, със здраве да си го ползвате  Peace  В крайна сметка, всеки отговаря за действията си и щом продавачът във вашия случай не иска да вземе 1000 или 2000 Евро отгоре, това си е негово право Simple Smile

Въпросът е, че ако беше пуснат в интернет, е много вероятно да се намери и друг купувач на по-висока от вашата цена или вие да се принудите да наддавате с друугия купувач. Във вашия случай брокерът е организирал продажбата така, че е ощетил продавача - най-малкото с тези 10 е/кв (да кажем 1000 евро общо), които вие сте били готови да платите, а може и с повече. Но това си е проблем на продавача. А колкото до залежалата стока - ако апартаментът е хубав на хубаво място, няма да остане дълго, не и при този пазар в момента  

chiana2003, отново  Peace Simple Smile

Angelique  Peace

По принцип съм съгласен, но щом един имот е пуснат на една цена, е по-вероятно тя да се намали, а не да се увеличи, независимо дали е пусната реклама в интернет или по радиото, примерно. Да приемем, че има ощетяване на продавача, ок, това е негов проблем, но ако той задържи да речем 6 месеца даден апартамент, то има и други разходи - данък, който трябва да се плати, ток, вода, етажна собственост и т.н., понякога тези сметки надвишават едни да речем 500-1000 евро, в зависимост от имота. И все пак, всеки има мнение, не съм в ролята на продавач и честно казано това е една безкрайна тема, която обсъждаме.  Simple Smile
Пожелавам на всички, които търсят, през 2017г. да намерят мечтания дом! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт