Искам да кажа ... (101)

• 56 066
  • 749
  •   1
Отговори
# 255
То не е и толкова до канон, колкото до традиция - на мен ми харесва да имаме традиции и да ги спазваме, носи ми уют и спокойствие, приятно ми е.
Точно. Айде да не навлизаме в дебрите на това що е то лицемерие по празниците Worried
Аз постно готвя по-добре, според мен от майка, но тази година тя ще прави вечерята. Вероятно защото по-често напоследък се храним безместно, има какво да се желая още в тази посока. Аз например пълня чушките с кафяв ориз, булгур и гъби, правя повече разядки, бобът ми е в тенджера под налягане, варя го поне 3 часа, на много слаб огън, никога няма последствия. Даже се чудя дали да не съгласувам с нея нещата и да направя чушките преди да отидем.

# 256
  • Ямбол
...
То и аз работя де, и 90 процента от пишещите тук  Peace
Щях да вдигна ръка, че аз не работя, но в последно време ми се налага заради общото семейно благо и намаляване на зависимостта на семейството от маминка.

# 257

Кой работи по тия празници? Официално се почива 4 дни тогава  newsm78

В четвъртък се работи, в събота доста често също се работи. Или ти си боядисваш яйцата в другите дни?

# 258
Лиляна, голям си образ  Mr. Green То твоето работа ли е бе, половин ден, 56 дни отпуск...въобще не се ври между шамарите  Peace

Сесил, сега ще ти кажа за мен- работя до 17 часа, като се прибера си ги боядисвам.
Доста работи съм сменила, но никой работодател не ни е викал на работа в тия дни  Peace

И още нещо- виждам, че си доста различна в разбиранията си от мен, но няма лошо, това не е причина да се карам с теб. Нямам намерение, не ме насилвай  Peace Аз обичам празниците, обичам домашния уют, украсите, атмосферата...Децата ми са още при мен, и докато те се вкъщи ще го правя  Peace

# 259
  • София
Ние се събираме на вилата на родителите ми и си разпределяме готвенето - вече 3 години откакто я имат вилата го правим и от първия път се получи толкова добре, че със снаха ми като наближат празниците само вадим първоначалния ни файл с разпределението да се подсетим какво беше и пак така го правим. Моята отговорност са боба, вино и плодове, така че ми е лесно, не мога да се оплача.
На Коледа баща ми пали барбекюто, докато ние се разхождаме из планината, обядваме и после за вечеря заминаваме у свекърва ми. Хубаво е, само дето брат ми и жена му нямат деца и са само моите и една сюрия възрастни, ама свикнали сме вече.

П.С. Сериозно ли ще се заяждаме за това кой какво и защо яде на Коледа и Великден???

# 260
  • Варна
Аз си знам силните и слабите страни в готвенето и ако имам съмнения за нещо, направо купувам готово. Имам си любимо заведение за готвена храна, предлагат и меню за Бъдни вечер, ако ни се прияде постно, и меню за Коледа. Не че не обичам да готвя, но нямам време за експерименти дали ще се получи или не, така че за такива трапези разчитам наполовина на готвено, наполовина на готово купено.

Рая, тя Лиляна нали беше споменала, че на нея разчитат и за семейния бизнес, сигурно това е имала предвид.

# 261
Кате, честит нов дом. Много се радвам за вас, а и прекрасно ви се е получило предпразнично.

В семейството на родителите ми се ядеше само постно на Бъдни вечер, макар че само баба ми си спазваше целите пости. Ние не сме религиозни, но пренесох тази традиция и винаги правех сарми, чушки, боб на фурна и питка, която ставаше по-скоро за смъртоносно оръжие, отколкото за ядене, но колкото да скрия парата вършеше работа. От две години нищо не правя, защото не се изяжда и трябва да хвърлям. Нашите традиционни коледни и новогодишни яденета не са подходящи за 40 градуса, та май ще е морска храна.

Постните ми зелеви сарми ги правя с доста праз, който задушавам, добавям ориза, черен пипер и стафиди. Когато оризът понабъбне, свивам и варя. Бобът на фурна го правя с много лук, малко домати и джоджен. Ползвам боб от консерва, защото тук, така и не намерих читав боб. Пада му люспата и се разкашква за секунди.

# 262
  • Ямбол
Лиляна, голям си образ  Mr. Green То твоето работа ли е бе, половин ден, 56 дни отпуск...въобще не се ври между шамарите  Peace
...
58! До тази година имах +2 дни за двете деца. В почивните дни понякога работя и на магазина ни.

# 263
Лиляна, голям си образ  Mr. Green То твоето работа ли е бе, половин ден, 56 дни отпуск...въобще не се ври между шамарите  Peace
...
58! До тази година имах +2 дни за двете деца. В почивните дни понякога работя и на магазина ни.

Млъкни, не ме ядосвай   Wink Вярно, аз бях с едно дете тогава, а за едно не се полага един ден  Mr. Green
Това с магазина разваля идилията, ама поне си е ваше, за семейното благо.

# 264
  • Sofia
 Laughing как ме разсмяхте,момичета  Hug! Какво сте си замерили коя какво и кога яде...предКоледното напрежение избива  Mr. Green.
Аз не познавам постещи 41 дена люде край мен  newsm78.Не съм и разпитвала,де...че какво ме засяга...Напоследък все по-широко, шумно и компетентно се коментират хорските хранителни навици, което е невъзпитано според мен  Naughty.
Постното се готви/сервира за "адет" както се казва. Това си е традицията на Бъдни вечер, както са боядисаните яйца за Великден. Peace Че днешните празници се превърнаха в ядене и подаръци, основно.  
А сурвачки правите ли? Май и това ще пропуснем... newsm78.Все аз ръчкам и инициирам нещо,пък младежът иска просто да бъде оставен на виртуалния  свят  hahaha.Баба му и дядо му пък очакват да бъдат осурвакани...та така. Поколенчески разминавания в желанията  Whistling.
Лиляна, ...30 човека, ехаааааа  bowuu
Шета се,не шета днес...след камината е мазало.Ще прахосмукача  Thinking.

# 265
Традиционно почивам между Коледа и Нова година. Тази година обаче празниците нещо ми малеят и сериозно обмислям възможността да си пусна и четирите дни от трети до шести януари.

Върти ми се в главата да забегна някъде съвсем сама, за два дни примерно, с една нощувка. Но още не съм го дообмислила.

За Бъдни вечер обикновено правя само лещата и содената питка; останалите неща (чушки, сърми и прочие) купувам готови. Сладкишите също купувам. За Коледа приготвям месо, баница и салати. Толкова.
Содената питка не ми се получаваше години наред, докато не попаднах на една "вълшебна" рецепта - оттогава ми се получава всеки път, правила съм я понякога и без да е празник, защото е бърза и лесна.
"Истински" големи пити - бухнали, с мая, на фигурки и т.н. не умея да правя, затова не се и занимавам.

По празници не влагам и грам усилие повече за храна, отколкото бих вложила всеки друг ден. Други неща са ми важни, и на тях наблягам.

# 266
  • София
Кате, честит нов дом. Да ви е уютно и щастливо в него.  Hug

Тази година като новодомци ще ни е пълна къщата на Бъдни вечер и Коледа. От кога си мечтаех за нещо подобно. Е, не съм мечтаела точно свекървата да е на гости, но уж сме изпушили лулата на мира с нея, пък докога, един бог знае. Най-вече съм щастлива заради кръщелницата ми, че ще изкара цялата ваканция у нас, и че ще имам две момичета. Поканих и моята приятелка, която се развежда, заедно с детето й, въпреки че ми изтърси, че щяло да й е съвестно да остави "мъжа си" сам за празниците. Моят мъж в понеделник си е поканил 7-8 приятели на нещо като коч-парти.  Mr. Green Ще падне веселба определено.

# 267
Пристигна ми последния подарък днес, отдъхвам си вече, остават само опаковки. Тази година ми беше голяма мъка, нищо не се случи по план с подаръците, хем само за моите 2 купувам и една племенница, другите са големи, на тях кеш. От рано почнах, а все в движение се сменяха желанията, пратките се бавеха....нямаше наличности, ужас. Дано видя усмивки и да си е струвало  Heart Eyes

Тонка, страхотно, пълна нова къща  Heart Eyes Весело изкарване и на вашите големи банди!

# 268
На врачки  ходжи не вярвам, но астрологията ми е интересна, защото имах интерес към астрономията.

Тони, много се радвам и за вас. Хубави са тези емоции. 

Да ви почерпя newsm38, по скоро с  Wine Glass, че днес се подмладих с още една година.

# 269
  • някъде ... тук ...
Честит празник, Даун Hug

Общи условия

Активация на акаунт