Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Проблеми с ученето, или какво знаем за дислексията! - 6

 • 80 399
 • 700
 •   1
Отговори
# 675
 • Мнения: 5 930
Mama Ru  по какво разбрахте , че дъщеря ви има проблем на 5 год.Какви бяха сигналите, които ви осъмниха?
1. Проговори много късно. До 3г и 9 месеца си служеше само с около 10 осакатени думички. Едва тогава проговори фразеологично.
2. Допускаше груби граматични грешки, нехарактерни за петгодишно дете
3. Трудно повтаряше нова дума, особено, ако е повече от две срички.
4. Не разбира шеги, пословици, гатанки
5. Трудно помни стихотворения, не знаеше нито една песничка или стихче в ДГ.
6. Трудно й е да се изкаже
7. Не разбира инструкции и указания
8. Не можеш да запомни дните от седмицата, месеците
9. Лоша ориентация и във времето и пространството
10. Късно установи водещата ръка.
11. По същото време установих, че бърка букви със сходни елементи - М/И/Л (изписано по другия начин); Л/П; Р/В/ Б/Г/Т ...
Доста неща в развитието на детето не бяха наред. За съжаление единствено аз и едната учителка в ДГ забелязвахме това. "Специалистите" в Русе, към които се обръщаха с въпроси "защо", искаха да ме изкарат мен лошата майка която се чуди какво да измисли на детето си. Дори за ресурсно в ДГ пропуснахме една година, защото не ми издадоха нужните направление и диагноза. На втората година вече ми дадоха епикриза. От ТЕЛКа поискаха епикриза и от София. Така стигнахме до Св. Никола - детската психиатрия в Александровска болница и там след обследване от екип: детски психиатър, логопед и психолог и доста тестове и наблюдение над детето поставиха диагноза Смесено специфично разстройство на развитието. Това стана в началото на първи клас. Класната ни насочи към единия център по дислексия в Русе и от там потвърдиха - издадоха (след тестове) становище, че макар и в началото на първи клас се наблюдават симптоми на дислексия, дисграфия, дискалкулия и диспраксия. Тъй като при детето са преплетени няколко нарушения нещата са по-трудни. Чете гладко но се затруднява в разбирането на прочетеното и преразказването. Изобщо разказването,  изразяването я затруднява. По-големият проблем обаче при нея е по-силно увреденото математическо мислене, съответно математиката е доста зле. Всичко това е съчетано и с лоша оперативна памет. За щастие са съхранени чувството за ритъм и рисуването и натам са насочени усилията и целите ни.

# 676
 • Мнения: 1 457
Благодаря, имам и аз някой притеснения за малкия син и затова питам, но защото постоянно го сравнявам с брат му , на който всичко се отдаваше с лекота.От всичките неща май само бърка Л с П. От малък научи буквите, но сякаш му е трудно да усети  коя дума с кой звук започва .Надявам се че има време , още е на 5 год.

# 677
 • Мнения: 5 930
При мен пък има едно по-голямо вглеждане в малкия, за да хвана на време, ако има нещо. Та в този смисъл и аз сравнявам и се вторачвам.

На 5 годинки тепърва ще осъзнава и ще идентифицира звуковете в думата. То не е само първия звук, а и следващите.

 На щерката й беше доста трудно докато се научи да чува втория звук в сричката сега и на брат й му е трудно това. Тя сякаш по-лесно се научи да определя първия звук, ако трябва да ги сравнявам двамата. Определено обаче той е много по-схватлив, интелигентен и паметлив от нея и понякога може и нарочно да се прави, знам ли и аз вече. Това, което ме държи на щрек при него е, че на 6,7 години все още бърка множествено число, тепърва учи буквите и му е по-трудно да ги запомни отколкото беше на кака му, а и въпреки, че работи със специалист, все още не схваща сливането на звуците и упорито слага на съгласните Ъ - "мъ", "нъ" когато трябва да прочете сричката. Фината му моторика също не е добре развита, също късно определи / смени водещата ръка. С математиката обаче няма проблеми. Изведнъж започна да пита за сборове и разлики на едноцифрени, от там скочи на двуцифрени и трицифрени. Смята ги на ум със заемане и преминаване. Не винаги вярно, но предвид, че се учи сам е повече от задоволително. Дори започна сам да учи умножение. Последна година в ДГ е, т.е 4-а група.
Чудя се дали изобщо има родител, който да не сравнява двете си деца в развитието им.

# 678
 • Мнения: 97
Не живеем в София.
Иначе жената работи миналата година в Лондон, но сега се върна.
Ние също, ако има подход и по- нестандартно преподаване ... Благодаря!

# 679
 • Мнения: 23 092
Не живеем в София.
Иначе жената работи миналата година в Лондон, но сега се върна.
Ние също, ако има подход и по- нестандартно преподаване ... Благодаря!

Пиша ти на лични.

# 680
 • Мнения: 97
Не живеем в София.
Иначе жената работи миналата година в Лондон, но сега се върна.
Ние също, ако има подход и по- нестандартно преподаване ... Благодаря!

Пиша ти на лични.
Благодаря!

# 681
 • София
 • Мнения: 1 947
Дори започна сам да учи умножение.
Извинявай за тъпия въпрос, но научи ли детето таблицата за умножение?
Моето има много голям проблем с тази таблица. Умножава си, но таблицата за умножение в 6 клас не я знае (смята си я).

# 682
 • Мнения: 23 092
Валя, да не те разочаровам, но, в зависимост от проблема, някои хора така и не успяват да научат таблицата. Обаче стига да знаят логиката на задачите и да яразбират, това с калкулаторите вече не е проблем. При децата след 7-ми класпозволяват и в училите да се ползват такива.

# 683
 • Майничка
 • Мнения: 8 991
Пробвайте с японската система за умножение, има доста клипове в нета. За двуцифрените числа на моята й беше по-удобна.

# 684
 • Мнения: 5 930
Дори започна сам да учи умножение.
Извинявай за тъпия въпрос, но научи ли детето таблицата за умножение?
Моето има много голям проблем с тази таблица. Умножава си, но таблицата за умножение в 6 клас не я знае (смята си я).
Каката ми е с дислексия и дискалкулия. Таблицата я научи сравнително лесно и бързо и то в час. Много учудващо за мен, обаче паметта й е лоша и веднъж казва отговора, след пет минути - греши. същото произведение. Малкият е на 6, не съм го карала да я учи. Пролетта започна да пита за различни сборове, да пресмята и на пръсти. Сам налучквам методите. Забелязах го напоследък, че за очна да пита за някои произведения, така както пролетта се учеше да събира и изважда. Не, не съм го учила и не я знае. За сега не ми е зор, има време. Реално 2021 ще тръгне в първи клас. За момента наблягам на букви, сричане и писане на цифри и печатни букви.

# 685
 • София
 • Мнения: 1 947
Пробвайте с японската система за умножение, има доста клипове в нета. За двуцифрените числа на моята й беше по-удобна.
Моето дете си смята. Няма проблеми с математиката, даже напротив. Но така и не научи таблицата.

# 686
 • Мнения: 38
Здравейте!
Имам 5 годишна дъщеря с някаква степен на дислексия, в комбинация с това че е левичар, като честно не мислех че това ще ме притеснява , но в комбинация с първото като че усложнява ситуацията.
Като цяло рядко разменя срички в думите /от сорта на “михикалка”, словореда и е добър/, обаче с буквите е голяма каша, на този етап всичко е под формата на игра и само когато тя изявява желание “учим”.
Изядох цялата тема снощи, иска ми се да мина по всички стъпки и да взема най- правилните избори и за настоящия момент и да я подготвя за училище за да минимизираме стреса доколкото е възможно. Не сме били при никакви специалисти, лампата силно казано светна при разговор с психоложката в детската градина след род. среща, която само го намекна , реално при специалисти не сме ходили, после започна епидемичната обстановка и така до снощи когато попаднах на тази тема.
Молбата ми е ако знаете за  групи за взаимопомощ в такава ситуация или някакви насоки да споделите, конкретни упражнения и материали , всичко каквото смятате че ще е от полза 🙏
Поздрави и успешна седмица 🔆
Допълвам се: Живеем в София.

Последна редакция: пн, 11 яну 2021, 13:18 от MomOfTwo

# 687
 • Мнения: 5 930
Здравейте. От къде сте? Напишете място, за да Ви дадат координати на специалисти по дислексия.
1. Крачка - за да научи буквите по-лесно детето купете картинен пъзел, от пластмасовите букви и пластилин.
Покажете една от буквите, например П. Нека детето я повърти из ръцете си и да направи асоциация на какво прилича. След това да разучите елементите и да я изработи от пластилин. Така ще я затвърди.
Не бързайте с вземането на всички букви.
След това преминете към буква със сходни елементи, да кажем Г. Покажете различията и приликите с предишната изучавана буква. Отново детето разучава пластмасовата буква, изработва я от пластилин и прави асоциация. Така докато не минете няколко букви или цялата азбука.
2. След това включете картинния пъзел. Той ще помогне на детето да се научи да определя първия звук на децата и да намира вече познатата буква в купа между другите букви.
3. На следващия етап буквите и картинния пъзел ще помогнат да да научи гласни и съгласни.
4. Следващата крачка е от магнитните дъски с буквите. Там детето ще може да реди срички и думи.

# 688
 • София
 • Мнения: 1 947
Според мен отидете на логопед, за да прецени дали изобщо притесненията Ви имат почва. На 5 никой няма да Ви каже, че има проблем - прекалено рано е. Но може да Ви каже дали има индикация.
Аз не бих се доверила на мнението на някого от детската градина.

# 689
 • Мнения: 23 092
Да, само истински специалист може да ви даде насоки.
И, моля ви, левичарството не е отклонение от нормата. Ако някой ви го е казвал, не знам що за човек е и кога и какво е учил.

Общи условия

Активация на акаунт