Здравни осигуровки на пенсионер

• 4 444
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте,

Трябва ми информация как стоят нещата със здравните права на пенсионерите
Майка ми е на 67 години - пенсионер. Днес ходила на лекар и и казали, че има непратени здравни осигуровки от стари периоди и платила прегледа
Аз все съм останала с впечатлението, че пенсионерите, дори и да са имали неплатени здравни осигуровки, при пенсионирането отпадат
Много моля за информация

# 1
  • София
А по ЕГН провери ли ги?

# 2
Би трябвало на пенсионерите да им плаща държаватa осигуровките  Confused

# 3
Въпроса е, че вероятно е имала неплатени преди да се понсионира и в момента си плаща прегледите. Не мога да проверя, защото сайта на НАП е паднал в момента

# 4
От колко години е пенсионерка? Няма ли давност?
Имайте предвид, че в сайта често излиза погрешна информация. На мен така се оказа, че нямам повече от шест последователни месеца платени осигуровки, а де факто нямах пропуснат месец.
Тогава много ядове брах, че бях затрила бележките от банката( самоосигурявах се), та много време изгубих пак да вадя документи да доказвам, че съм си плащала.
Майка ми и тя по същия начин, пропуснати месеци в сайта, пак ходи да доказва от гише на гише.

# 5
  • София
Ако преди пенсионирането е дължала пари за здравни осигуровки, продължава да си ги дължи,т.е. не е здравно осигурена, въпреки че е пенсионирана. След пет години ще има право на безплатно здравно осигуряване.

# 6
  • Вила Великула
Да не би проблема да е днес, че справките на НАП не работят и за да са сигурни са я таксували.Проверете като тръгне системата на НАп и си искайте да ви върнат парите ако няма проблем.

Общи условия

Активация на акаунт