Щастлива и благословена Нова година за ЮНЧЕТО ще има

• 27 917
  • 748
  •   1
Отговори
# 210
За кои градове говорите?
Подтикната от вас погледнах, че в Бургас все още няма обявен прием за ясла...

Аз, междудругото, сериозно обмислям да си ползвам 2те години майчинство.

# 211
Аз мислех да се връщам от другия месец, но не съм направила нищо по въпроса с детегледачката.

# 212
  • София
Опитах се да запиша Марина да си пази ред, но ми изписа че в двете градини до блока ни няма групи за набор 2016. Това за месеците нещо ново ли е? Преди 13 и 9 години ги нямаше тия неща.

# 213
Аз за Варна. Немога в момента да ида на място защото съм извън града до Март някъде и затова в и-нет. Но не знам за кой месец да участвам в класирането... а уж ми казаха че и след 3тия месец на бебето може да се кандидатства. А смятам като го пусна да се върна на работа. А и да свиква с други деца. baby_neutral

# 214
  • Русе
Аз мога да кажа за Русе - системата е електронна и колкото по-рано е вписано детето, толкова по-голям шанс има да го приемат. При нас има токчи за Работещи родители, платени данъци, друго дете в яслата, ТЕЛК и т.н. А местата са малко. Та затова от сега съм я записала. В Русе яслите имат почти всеки месец прием, но най-много свободни места обявяват Септември като изпишат децата за градина. Така че аз засега съм писала Йо да участва в класиране от лятото на 2018, че май ще си ползвам и аз двете години майчинство. Това ще ми е, после пак на работа.

# 215
Аз не искам да я пускам на ясла от септември, ще е толкова мъничка, а с тия ужасии по държавните ясли и градини, които са в медиите в последно време... На никой няма да му пука за нея, да я успокои, като е разстроена, да се радва, като направи нещо за пръв път... Ще боледува, а аз като захвана проектната работа ще ми е трудно да взимам болнични. Та се чудим с таткото как да го измислим, имаме още няколко месеца да решим. То изобщо не се знае дали ще ни приемат в държавна, де.

В София е голяма забава с яслите, ние в най-добрия случай сме на лотария и то само защото имаме късмета таткото да работи в същия административен район, в който живеем.
Иначе за нас все още е рано, ще можем да се запишем чак за голямото класиране на 12ти май, за което свободните места за набор 2016 ще бъдат обявени на 20ти февруари. По-рано не можем да кандидатстваме, въпреки, че имаме регистрация в системата.

# 216
А може ли да ми обясните как по-точно става кандидатстването? Трябва първо да си изберем ясла и после да гледам неините изисквания или? За София? Има ли значение квартала, в който живеем? В смисъл примерно да си избера няколко ясли?

# 217
А може ли да ми обясните как по-точно става кандидатстването? Трябва първо да си изберем ясла и после да гледам неините изисквания или? За София? Има ли значение квартала, в който живеем? В смисъл примерно да си избера няколко ясли?
Аз чета в тази тема, за новата кампания 2017 ще има друга, предполагам: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=932988;topicrefid=19
Момичетата, които са минали вече по този път, се включват и помагат, аз там си задавам въпросите, като имам, че има много за четене и не всичо ми е ясно.

В София се кандидатства единствено през интернет в Информационна система за обслужване на детските заведения.

Трябва да регистрираш семеен профил - данни за майката, бащата и децата в семейството. На 20 февруари, като излязат свободните места за нашия набор, ще може да кандидатстваш за чиста ясла или ДГ с яслени групи. Има огромен недостиг на места и затова са въведени критерии по точкова система, на базата на които се извършва класиране. Отделно, имаш право да подредиш детските заведения по степен на желание, като за най-желаните 3 получаваш допълнително съответно 3, 2 , 1 точки.

За да можеш да се ориентираш как става кандидатстването, какви са критериите и точките, прочети Ръководството. В общи линии се дават точки за постоянно местожителство в района (по административен район е разделението), за месторабота в района, за друго дете в яслата, за породени деца, за близнаци... има и социални критерии, да не ги изброявам, много неща са, ще ги видиш като прочетеш. Всичко това трябва да се докаже документално, за да можеш да ползваш точките, пише си с какви документи.

На 12 май тази година излиза голямото класиране за септември.

# 218
Полезна информация относно яслите! Благодаря!
И ние ще се мъчим да намерим някъде местенце в София... въпреки че си знам, че е почти невъзможно.
В нашия квартал до миналата година изобщо нямаше държавна детска градина дори (кв. Витоша). Сега откриха една, която предполагам, че се пука по шевовете... хаха.... Ще взема да прочета внимателно всичко,да направим все пак тази регистрация и да сме готови за кандидатстване.

# 219
А някоя от вас не е ли мислила за частна ясла? Някакви препоръки за София?

# 220
Сега пускам заявление за ясла . Но не мога да разбера това накрая с месеците. За кой месец трябва да кандидатствам? Мисля на 1год и 4,5месеца да го пускам . Но за този месец в който е на толкова ло трябва да кандидатствам newsm78 . Извинявам се, че така странно съм го написала но това е нещо ново за мен .

Как успявате да кандидатствате ?? На сайта на ИСОДЗ не дава никакви възможности за кандидатсване на набор 2016. Звънях на директорката на яслата, в която искам да ги запиша и тя ми каза, че през януари ще отворят прием, но засега само рефрешвам всеки ден и нищо...

И ние нямаме никакви зъби. Малката успя да изяде почти цяла мандарина само с венци - явно много са я сърбяла, за да направи такава дупка в кората.  Crazy

# 221
  • Стара Загора
Почти половин месец след първото зъбче се появи и второто.Днес следобед стана адски раздразнителен и му дръпна един голям рев.Надявам се,че е било,защото му се е спяло или е бил гладен,а не заради зъбчо.Предният път стана раздразнителен няколко дена след като изби.Дано сега да се размине.Иначе само гледа да докопа някой пръст или ръка да захапе.Като малък хищник е.Аз мисля живот и здраве да го давам на ясла другата година по това време-някъде януари или февруари.Днес като се цедях на обед едната ми гърда пусна двойно по малко количество от друг път.Надявам се да е било инцидентно.
За следобедно хранене има ли от вас,които давате само плодово пюре?И колко мл приблизително се смята кашата за едно хранене,за да е заместено?

# 222
Полезна информация относно яслите! Благодаря!
И ние ще се мъчим да намерим някъде местенце в София... въпреки че си знам, че е почти невъзможно.
В нашия квартал до миналата година изобщо нямаше държавна детска градина дори (кв. Витоша). Сега откриха една, която предполагам, че се пука по шевовете... хаха.... Ще взема да прочета внимателно всичко,да направим все пак тази регистрация и да сме готови за кандидатстване.

Благодаря за информацията, Stitch  bouquet
Deni, и ние сме в квартал Витоша, та коя е тази ясла? Аз си мислех, че всичко е частно  Thinking
С това кандидатстване всичко е въпрос на късмет май, май...
Иначе и ние си нямаме зъби, аз не виждам и скоро да има, но по-добре, че с това кърмене.

# 223
Аз смятам да си ползвам и двете години майчинство и отпуска след това. Не смятам да го пускам на ясли или градина преди 3-4 годишна възраст поради лични съображения. Все пак се чудя дали ако го запиша за 2018ста например и тогава не искам да посещава, си губи мястото и няма да мога 2019ста да го пусна така ли? newsm78

# 224
  • София
За следобедно хранене има ли от вас,които давате само плодово пюре?И колко мл приблизително се смята кашата за едно хранене,за да е заместено?

Аз давам по половин бурканче плодово пюре т.е. ~100 гр + 90 мл. АМ.
За заместено би трябвало да се счита ~190-200 гр. каша, колкото е едно бурканче пюре. Така мисля аз, де  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт