Щастлива и благословена Нова година за ЮНЧЕТО ще има

• 27 922
  • 748
  •   1
Отговори
# 525
Много просто е - държавните ясли се дотират от държавата, а тя не плаща за едно дете 2 пъти. Затова или ти гледаш детето и получаваш обезщетение (т.нар. майчинство), или яслата, която получава пари от държавата на брой дете. Ако го пуснеш на ясла преди да е изтекла 2-рата година майчинство, си длъжна да подадеш в 3-дневен срок от започване на посещаването на яслата Декларация при работодателя си. Така майчинството ти се прекъсва (трябва да се върнеш на работа или да излезеш в платена отпуска) и започваш да получаваш половината от сумата, демек 170 лв., докато изтекат 2-те години. Ако не подадеш декларацията, НОИ няма да ти спрат майчинството веднага, но след като проверят в системата на детските заведения, ще те накарат да го върнеш с голяма лихва, това се случи на много майки преди няколко години, които дори организираха протести, че не знаели. А то всичко го пише на сайта на НОИ. Аз понеже не винаги разбирам всичките им неща и документи, често питам в тази тема, момичетата са много отзивчиви: Майчинството счетоводно

За частните ясли се говореше, че и те ще започнат да бъдат дотирани от държавата, тъй като местата в държавните са недостатъчно и не е справедливо само за някои деца да се плаща дотация. Та това вероятно ще намали таксата за частна ясла с размера на държавната дотация, но ще се налага майката да си прекъсва майчинството, дори ако пусне детето в частна, а не държавна ясла.

# 526
Благодаря, Стич. Тъкмо попитах в другата тема. Тя мойта работа малко..."сетила се Мара да се побара", ама ...... Crazy

# 527
Благодаря, Стич. Тъкмо попитах в другата тема. Тя мойта работа малко..."сетила се Мара да се побара", ама ...... Crazy
Има още достатъчно време да решаваме какво ще правим, ще ги пускаме ли на ясла - класирането е чак на 12ти май, а после май има срок от 1 седмица за записване, след като излезе класирането. Та дотогава със сигурност ще го мислим. Ако пък изчакаме и кандидатстваме догодина, ще ни се е натрупала платена отпуска за още една година и заедно с тази на таткото, би трябвало да стигне да избутаме след майчинството поне месец адаптация, пък после с болничните ще се решава в движение, няма как да се контролира. Отделно, като изтече 2 годишното майчинство, всеки родител има право на по още половин година неплатено, което се ззачита като осигурителен стаж и няма значение дали детето посещава държавна ясла или не, така че това също е вариант. Дори таткото може да прехвърли 5 месеца от своята неплатена отпуска за отглеждане на дете на майката.

# 528
  • България
В малкия град хубавото е,че не трябва да го мисля от сега Wink Мога да ги запиша по всяко време,дори ще ни се зарадват.
Определено ми се иска да пропуснем яслата,но има много време до тогава.
Когато подготвяхме каката за ясла в Бургас ни отрязаха от 3 места.П осле се преместихме и веднага я взеха.Скоро след това се наложи преместване в нов квартал и пак без проблем за 1 ден я  прехвърлихме в друга градина.

# 529
  • България
Искам и нещо да попитам.От както давам чая през нощта, започнаха да се запичат newsm78 Може и съвпадение да е, но не ми се вярва,защото гледам да давам разхлабващи храни.А откакто се захранваме,не сме имали такъв проблем,дори напротив,акаха по няколко пъти на ден.Ако усетех,че се запичат, давах нещо разхлабващо и се оправяха.Чаят съдържа-лайка,маточина и Върбинка.А дали не е от захарта него newsm78
Хипо беше споменала,че елдата действа разхлабващо,нали?
А батата?Той е картоф,но по вкус е като тиква -запича или разхлабва?

# 530
Ние с елдата бяхме до тук. Вече я бойкотират. Много харесват една купешка каша ма Милупа с грис. Някой правил ли е домашна каша с грис да сподели опит?

# 531
  • Русе
Разяснили сте въпроса с яслите и майчинството. Ако пратите децата преди ве години и се върнете на работа не забравяйте да си търсите половината майчинство. Аз още не съм решила ще стоя ли двете години в къщи, но има време. Поне лятото ще го изкараме по площадките. Много ще ми стане, четири години в нас,ама после пак на работа до пенсия ...Иначе ме чакат, даже са ми сърдити за второто майчинство  Laughing Ама не беше планирано. Сигурно като се върна на работа нищо няма да мога да свърша след толкова време ...Йо се буди по не знам колко пъти нощем и ако не дам да суче не се кротва, започнах да се съмнявам за кътници...това дете ще изкара всички зъби до годината, на първия рожден ден ще й дам вилица и нож да си нареже пържолата Joy

# 532
Относно захранването, бях приятно изненадана в Лидл - има макарони от елда, ориз, царевица и смесени - НО безглутенови. Та съм решила да варя и да оставям да се опитва да гризка малки парченца.

# 533
Нинив и ние сме така, будим се по 2-3 пъти вечер и докато не получим цица не мирясваме. Но зъб не виждам да се появява.
Освен това още не седим седнали.
Вчера се разболях от някакъв вирус, който таткото ми лепна и съм с 38 градуса температура и гной по гърлото та май ще се пие оспамокс. Надявам се да мине без това ама да видим.
Надявам се поне малката да не го хване. Ужасно е да си болен с бебе, нямам сили да свърша нищо.

# 534
Саб, след две намазвания на сливиците с мед и сода ще са добре. Да се оправяш бързо и да минеш леко през това, без бебка да усети. Hug

# 535
SAB-f, бързо се оправяй Hug Преди няколко месеца и на мен таткото ми лепна вирус, той тъкмо го беше изкарал. Имах температура над 39 и не знаех на кой свят съм, но продължи само 1-2 дни. Той си остана вкъщи, така че аз само спях и кърмех, нищо не съм се опитвала да върша, бебка не се разболя.

# 536
Благодаря ви, момичета. Ститч, проблемът е че и той е болен паралелно с мен и дори направи бронхит, по-зле е от мен. Та сама се оправям

# 537
Днес му дадох за 2ри оът кус кус , но са с формата на цветенца . Пасирах  с малко сиренце и много му хареса. Мисля да го правя всяка сутрин, че пак заобича храната. Имаше период в който не нскаше да близне пюрета каши и тн.  И зъбче нямаме а се белее от 4 месеца единия долен в средата. Аз бях се зарадвала че е тръгнал ама на, още го чакам. Мами развали ми се овлажнителя по незнайно каква причина и сега се чудя с какво да овлажнявам спалнята, че сме с климатик и понякога е адски сух въздуха. Имам влагомер и по него се ориентирам, то не че не се усеща де.. особено като се събудим всички със сухи гърла.. Tired

# 538
Разяснили сте въпроса с яслите и майчинството. Ако пратите децата преди ве години и се върнете на работа не забравяйте да си търсите половината майчинство. Аз още не съм решила ще стоя ли двете години в къщи, но има време. Поне лятото ще го изкараме по площадките. Много ще ми стане, четири години в нас,ама после пак на работа до пенсия ...Иначе ме чакат, даже са ми сърдити за второто майчинство  Laughing Ама не беше планирано. Сигурно като се върна на работа нищо няма да мога да свърша след толкова време ...Йо се буди по не знам колко пъти нощем и ако не дам да суче не се кротва, започнах да се съмнявам за кътници...това дете ще изкара всички зъби до годината, на първия рожден ден ще й дам вилица и нож да си нареже пържолата Joy
Нинив, по отношение на зъбите и ние сме на същото дередже,макар и малко след вас. Елдата вече я яде почти непасирана.  Вече не броя нощнште будиния,само давам едната-другата тенджера Grinning

# 539
При нас също досега нямаше зъб, но онзи ден забелязахме, че двата долни са пробили леко (още не са излезнали). За колко време излизат тези ужасни зъби? Буди се поне по 10 пъти на нощ.
Също така, каква хигиена спазвате за вече излезналите зъбчета? Ограничавате ли гризането на по-твърдите играчки, или излишно се притеснявам?

Общи условия

Активация на акаунт