Щастлива и благословена Нова година за ЮНЧЕТО ще има

• 27 949
  • 748
  •   1
Отговори
# 495
И във Варна е ужас днес,не спира да вали и да духа от снощи. При нас даже навя,ама то си е така от седмици защото не можа да стопи снега а само го размекна,поваля и малко дъжд отгоре,за да стане огледало и сега пак сняг,а е атанасовден(нали казват,че св. Атанасий отива да доведе лятото...дано).и я караме на чести проветрявания. Не ми се рискува в тоя студ детето. Аз самата съм зиморничава. Иначе да се похваля днес ъведох карфиола,колкото бебка си хареса. Изяде няколко лъжички,но определено й хареса,за моя изненада ,защото аз мразя карфиол,зеле и броколи,ариба и рибни продукти не ям. Дано не е като мен. Но този път й дадох да яде пюре не преди храненето с мляко,а когато е сита все още. Може и това да ми е била грешката.

# 496
Вероятно е въпрос на преговори. За бавачка от линка ми казаха, че цената е 800-850 лв.
Мои приятели плащат по 600 лв.
Заплащането е еднакво и за детегледачка и за частна ясла, та трябва да се преценят плюсовете и минусите и при едното, и при другито.
Аз толкова трудно не помня да съм взимала решения до сега и да съм била така колеблива, ама сега ми е едно такова лутащо.... Не знам.  Rolling Eyes
Бавачка ок,но как ще се доверите на непозната за детето си? Аз мисля да си я гледам и до двете години,а после вероятно ще помоля майка ми да ми помага,но на градини и ясли не бих я пуснала. За социализация (въпреки че сме голяма рода и в къщи е като хан) мисля да е в забавачница почасово,но предимно аз ще си я гледам. После в частно даскало. Че като чета какво става по детските градини с тия лелки...а и наблюдавам,понеже построиха детска ясла и градина точно пред блока ми. Нямам думи,а се води елитна градина!

# 497
Ами това са и моите притеснения. Последният фактор, който ме вълнува е сициализацията, макар че вероятно трябва, защото почти не го срещам с други хора. Това също би било проблем в бъдеще, ако не го коригирам навреме.
За съжаление, имаме само една баба на 300 км., която има желание да го гледа, но според мен няма физическа възможност и не бих си го позволила.
Има и леля в София, та тя ще удари едно рамо, но не знам как да се доверя на чужд човек. Но все ще има някъде свестни жени, които да си гледат работата съвестно.
Наблизо има частна ясла, с достъп на родителите до видеонаблюдението, но за там трябва да порастне още малко.

# 498
Вероятно е въпрос на преговори. За бавачка от линка ми казаха, че цената е 800-850 лв.
Мои приятели плащат по 600 лв.
Заплащането е еднакво и за детегледачка и за частна ясла, та трябва да се преценят плюсовете и минусите и при едното, и при другито.
Аз толкова трудно не помня да съм взимала решения до сега и да съм била така колеблива, ама сега ми е едно такова лутащо.... Не знам.  Rolling Eyes
Аз май клоня към бавачка по здравословни причини, в частната ясла пак си боледуват. От друга страна пък все в някой момент ще бъде изложена на вируси и по-добре да е в по-малка група деца май. Мои познати практикуват половин ден частна ясла (фирмата на мъжа поема 300 лева за ясла като част от социалния пакет), половин ден бавачка и са доволни, но са си намерили жена, която от години работи за друго семейство, прибирайки децата от училище и градина, така че я устройва половиндневна заетост.
И ние с таткото се лутаме и не можем да вземем решение вече месеци наред, нито една от опциите не съм отвърлила - аз да я гледам, държавна ясла, частна, бавачка, но друг пък сякаш по-лесно се ориентирам, като проуча нещата, а сега за детето не знам какво да направя...

Бавачка ок,но как ще се доверите на непозната за детето си? Аз мисля да си я гледам и до двете години,а после вероятно ще помоля майка ми да ми помага,но на градини и ясли не бих я пуснала. За социализация (въпреки че сме голяма рода и в къщи е като хан) мисля да е в забавачница почасово,но предимно аз ще си я гледам. После в частно даскало. Че като чета какво става по детските градини с тия лелки...а и наблюдавам,понеже построиха детска ясла и градина точно пред блока ми. Нямам думи,а се води елитна градина!
По препоръки бих се доверила, аз и в яслите не ги познавам лелките. Но ми се струва, че бавачка, която гледа само моето дете е по-добре от лелките, които гледат 20-30 деца в група в държавните ясли. Там няма кой да се занимава с детето ми, да го гушне, да го успокои, да прояви интерес, всичко става под строй и със стрес. Нямаме баби и дядовци наблизо, а и всички са далеч от пенсиониране, така че разчитаме единствено на себе си.
За момента, работата ми не позволява половин работен ден, нито си представям да работя, докато гледам дете вкъщи, защото ми трябва концентрация, а през останалото време съм в конферентни разговори. Но току виж съм измислила някакъв вариант, знае ли човек. Засега поне се моля да си възстановя част от загубената памет и IQ по време на бременността и първите месеци от отглежането, че съм буквално затъпяла - аналитични способности, речников запас, всичко страда, има ли някой друг с такъв проблем?

# 499
Аз с паметта съм я закъсала яко, а ми беше едно от силните качества.

# 500
Стич, не става дума за водене по бебето на всяка цена и във всяко едно отношение. Имах предвид, че ако детето иска още пюре, защо трябва насила да му го дърпаме и да додаваме мляко ? За това конкретно говорех. СЗО е авторитетна институция спор няма, но не е мантра. Дори някой техен специалист да питаш, сигурна съм, че ще ти отговори, че всяко дете се развива индивидуално и не е правилно да се обобщава. Ето, ние тук всеки ден си споделяме и дете с дете не си прилича. Иначе, за докторите съм съгласна, че не си ъпдейтват инфото. Не съм чувала за педаитър да препоръчва захранване от 2-ри месец, но ако си срещала такъв кажи му името, да се знае.  #2gunfire

Аз ще запиша децата на общинска ясла. Тук има една до нас с хубави отзиви. Ще го направя въпреки, че възнамерявам 2 години майчинство да ползвам. Искам децата да се поомешат с други и да започнат да свикват отрано с условията извън вкъщи. Ако много боледуват или не могат да свикнат, ще го мисля в движение.

# 501
Ето, казано по един или друг начин, всички имаме съгласие, че всяко дете се развива индивидуално и не бива дете да се насилва да яде каквото не иска.  Hug Иначе в групите за захранване във Фейсбук съм срещала мнения от майки, споделящи, че по съвет на педиатрите захранват със сокче от 2ри месец и от 3ти минават от АМ на кисело мляко, тя Ice Queen беше пускала линк към един подобен пост даже. ooooh!

KittyCatty, след 1-вата или 2-рата година мислиш да ги пускаш? Ние със сигурност ще участваме в майското класиране, за да имаме тази опция. Може да преценя да я пусна на ясла и ако боледува или не е ок с адаптацията, да изляза пак в майчинство, че то нали се прекъсва в момента, в който детето започне да посещава държавна ясла (за частните не знам как стои въпроса, че те нали уж също щяха да получават някакви държавни субсидии, не знам прие ли се). При нас за близката ясла са доста полярни отзивите и май се ориентирам към по-далечните.

# 502
Ама вие сериозно ли?! Вманиачавате се, момичета.
Не мисля, че да се стараеш да храниш детето си здравословно е вманиачаване. За съжаление ние нямаме навик да четем съдържанието и ако човек се зачете, едва ли ще яде голяма част от продуктите.
Аз покрай детето започнах да чета съдържанието и на нашите продукти и спрях голяма част от нещата, които съм консумирала преди и сме да твърдя, че водя по-здравословен живот, а не е вманиачаване.

И последно. Само за пример. Едни обикновени бисквити с яйца, могат да доведат до фатални последствия, включително и до престой в болница заради салмонела (заради белътка в яйцата) както и да се навлече страхотна алергия към млечни продукти, с въпросните каши на Слънчо, които са с обикновено мляко, а ги дават за 4+ (аз съм била с алергия, която се е проявила 4 месеца след като са ме захранили с кисело мляко на 3 месеца)  Peace

# 503
Момичета,  не ме разбирайте погрешно,  но защо толкова се доверявате на СЗО?  Това е просто една организация с бюрократична структура и никой не може да ви гарантира, че техните лекари са най-кадърни и знаещи. Малко в повече ми идва това непрекъснато цитиране на СЗО. Моите деца заместиха 2 хранения преди месец,  защото така си ме поведоха. Искаха си, хапваха си и в един момент заместването се случи. Тябваше ли да им отказвам пюретата и задължително да ги дохранвам с мляко до една гидинка, само заради препоръките на СЗО ? Децата сами си показват. Някои се захранват по-бавно,  други свикват по-бързо.
Днес бяхме на офталмолог. Всичко ни е наред. И понеже наскоро се чудехме как влияят ТВ и анимацията на бебетата,  позволих си да попитам. Док ми каза, че няма проблем,  стига да не се прекалява, например да не се фиксира детето върху екрана с часове. Това доста ме успокои, защото моите мушмороци си търсят анимацията и песничките за фон на дневните игри.
Кити, всеки има право да си гледа детето както иска. На кого друг, освен на СЗО да се доверим? На бг докторката, платила си да следва медицина и завършила с платена тройка ли? Или на доктор учил през миналия век? Да, много от нещата, които препоръчва СЗО са се застраховали, но всяко едно нещо си има биологично и медицинско обяснение и няма как да се спори с това.

Всеки допуска греши. След 20 години това, което правим сега сигурно ще го отричат, но да си храня детето с кисело мляко вместо АМ или кърма, щото и мен са ме хранили така - айде няма нужда. Не нужно да си лекар, за да знаеш, че киселото мляко няма същата хранителна стойност, няма същите витамини и минерали, които адаптираните млека или пък кърмата, нужни са само посещения в часовете по биология в 8ми клас Simple Smile

# 504
Момичета,  не ме разбирайте погрешно,  но защо толкова се доверявате на СЗО?  Това е просто една организация с бюрократична структура и никой не може да ви гарантира, че техните лекари са най-кадърни и знаещи. Малко в повече ми идва това непрекъснато цитиране на СЗО. Моите деца заместиха 2 хранения преди месец,  защото така си ме поведоха. Искаха си, хапваха си и в един момент заместването се случи. Тябваше ли да им отказвам пюретата и задължително да ги дохранвам с мляко до една гидинка, само заради препоръките на СЗО ? Децата сами си показват. Някои се захранват по-бавно,  други свикват по-бързо.
Днес бяхме на офталмолог. Всичко ни е наред. И понеже наскоро се чудехме как влияят ТВ и анимацията на бебетата,  позволих си да попитам. Док ми каза, че няма проблем,  стига да не се прекалява, например да не се фиксира детето върху екрана с часове. Това доста ме успокои, защото моите мушмороци си търсят анимацията и песничките за фон на дневните игри.
Лично аз цитирам СЗО единствено като довод,че не е фатално,ако не ке замести хранене! Основнага ми позиция по въпроса е,че трябва да се водим от децата си,както и ти си постъпила. Против съм насила да им се дават храни,ако няма здравословни причини за това,както и обргното. Баткото много хареса различната от кърмата храна,Огнян си търси млякото и пюретата не са му страст. С баткото цързо заместих,сега явно няма да стане,но няма да насилвам човечето.
Абсолютно съм съгласна! Детето е важно! Моя син е изключително кърмен до 5м. Бях решила да захраня на 6м (както препоръчва СЗО), но той даваше всички признаци на готовност за захранване и една вечер реших да пробвам с оризова каша. Ей, така на майтап и нещата взеха, че се получиха.
Аз също не мисля, да замествам хранене, макар че, той е кърмен на поискване и понякога изяжда и по 200гр пюре (което си се води за заместено), и ми  е трудно да преценя, колко пъти на ден яде и има ли заместено или не. Водя се по него. Никога не е плакал и не се е стигало до момент да върти глава или да плюе пюре. Предлагам по три пъти на ден. До скоро ядеше по 150гр на ден общо, сега сам си увеличи. Като му е вкусно яде, но винаги кърмя след това. Млякото си остава основно, защото знам и виждам какъв имунитет има и как всички около него все кашлим и кихаме, а той си е здрав и прекарва по-леко настинките.
Ако беше на АМ сигурно щях да мисля  по-друг начин. Дано никога не ми се налага да разбера Simple Smile

# 505
Учудващо вече над 7 месеца не сме се скарали в темата хахах.  Laughing Спокойни мами.  Wink

Аз да се оплача, че в Бургас пак вали сняг и трупа. Не мога да изкарам количката (много ми е трудно да бутам точно в такъв неутъпкан сняг) и направо се чувствам като затворник.  Cry

Утре в Лидл има промоция на бебешки дрешки. Имат интересни предложения, ако някой се интересува. Simple Smile
Няма за какво да се караме - единствената цел на групата е да споделяме опит и да черпим такъв. Грешките, които допускаме също е хубаво, че ги споделяме и се учим от тях Simple Smile

Дрехите на ЛИДЛ са много яки, набелязала съм два комплекта и две долнички, но не знам дали мога да ги поръчам и да ми ги доставят, че нямам достъп до ЛИДЛ  newsm78

# 506
Като съм се разписала,че да довърша  Laughing
Откакто започнаха да стоят прави докато ги държа, не мога да ги  сложа да седнат.Опъват се като пирон,з абиват краката и искат така да стоят.Да ама аз не мога и двете да ги държа прави  Laughing
Иначе хич не се сещат да се опитат сами да се изправят.
Иренка, твоите хубавици на АМ ли са? Моя суче по няколко пъти на нощ и се чудя дали вечер да не го пробвам с шише, но и аз като Нинив се чудя как ще стане номера, защото той хич не се справя със сукането от шише newsm78

# 507
СЗО за мен имат по-голям авторитет от "на нас също са ни давали сокчета от 2-рия месец" и "педиатърката ми каза, че трябва да заместя хранене за седмица". Те издават и осъвременяват препоръки на базата на данни за общото здравословно състояние на поколенията.
Аз също се водя по детето, не че имам особен избор Laughing Твърдо против насилването при хранене съм, преживявала съм кошмарни месеци с кърмачески стачки, все пак някак избутахме дотук, слава богу вече суче с удоволствие. Обаче и пюрета, и каши яде с удоволствие и понякога не иска да суче след дозичката каша, така че подозирам, че много лесно мога да ѝ заместя хранения. Но не искам за моментта, не мога да оставя всички решения за храненето на бебето, не ми се струва отговорно. Бебето често ще предпочита по-вкусни неща, подсладени напитки и т.н., които не винаги са най-здравословният избор. То и кучето ми ако го оставя, ще пие антифриз, защото е сладък и ще умре от бъбречна недостатъчност Sad Затова се старая да правя разумен и аргументиран избор, който се надявам, да е най-доброто за детето ми. Мисля, че каквито и избори да прави, всяка майка иска същото за нейното си дете и затова приемам всичко, колкото и да е различно от моето възприятие и подход.
Дразнят ме обаче такива неадекватни педиатри, ортопеди и всякакви авторитети, които си рецитират наученото преди шупурнайсе години и не се стараят да си осъвременят познанията и да се запознаят с новите препоръки и тенденции.

Мохини, много ти благодаря Hug Имаш ли информация какво заплащане се очаква за бавачка на пълен работен ден? Предполагам, че се сключва договор, имат годишна отпуска, осигуровки? Или всичко е както се разбере човек с жената... много ми е мътно още, ще проучвам.

Ще взема и аз Пуфис, едвам ме навихте Wink Laughing

Днес беше много трудно проходимо до и във парка, краката ми се намокриха из преспите, но си беше добра тренировка с количката. Определено си беше за раничка/слинг, не за количка, на всичкото отгоре ми се развали чипа за асансьора и изкарах адски късмет да попадна на съседи и в двете посоки, иначе щеше да ни е зор с тая количка, а бързахме за среща Laughing

ирен22, и моето по същия начин от седнало положение се обръща по корем, иначе от гръб по корем - не ще Laughing

Ice Queen, мерси много за инфото за Лидл, отивам да гледам брошурата.
Олееее - този пост все едно аз съм го писала (без кърмаческите стачки) абсолютно съм съгласна с всичко написано. Постоянно давам пример на баба ми с Антифриза и с кучетата (нали имаме 4)  Joy

# 508
Не съм чувала за педаитър да препоръчва захранване от 2-ри месец, но ако си срещала такъв кажи му името, да се знае.  #2gunfire

Моя. др. Алексиев и по-точно сестрата му (не й знам името), че него почти не го виждаме..
Захрани със сокче от морков или ябълка на 2м. На въпросът ми защо? - За витаминчета бе, да го подсилим детето.
Малкия си е на кърма. Роди се 3150кг и първия месец качи 1300 и те искаха да ми го подсилват  Joy

# 509
И сега - 16стия ми поред пост.  hahaha

Относно яслите. Аз мисля да си ползвам двете години майчинство. Трудно ще ни е с тия 340лв,  но аз реално и сега не взимам кой знае колко повече, та ще се лишим от още нещо и така.. Проблемът е, ч ене знам от какво, но това е друг въпрос. След това ще ми се е натрупала отпуска около 130 дни (за три години) и мисля да си ползвам и нея. Малкия ще е вечен на 2,5 год - 3 год. После ще го гледат майка ми и баба ми и чак на 4г. мисля да го пусна на градина, заради социализацията - не за друго.

Относно памперсите. Ползвала съм  Памперс, Молфикс, Либеро, Пуфис, на ЛИДЛ, на Кауфланд Бейбилиното, Бочко и още сигурно, но не помня вече.
Най-хубавия и нежен памперс е белия на Памперс с трите каналчета. Взимам от Кауфланд и ги ползвам нощем. През деня е със зелен Памперс пак с трите каналчета. В началото много избиваха и за това така сменях марките, но се оказа, че са му били големи и е бил за единичка, а не за двойка.
Пуфиса ми се струваха много пластмасови, но мисля да купя един пакет 4рка и да им дам втори шанс, щом толкова хора ги харесват.  Peace

Иначе ние сме добре. Здрави сме, което е най-важното. Консултацията този месец я прескочихме. На 7м. беше 8 кг и 73-74см. Въвела съм много неща в менюто му - почти всичко, подходящо за възрастта му. Продължавам да го кърмя активно и паралелно с това давам плодови, зеленчукови, месни пюрета, каши, въвела съм и глутена и жълтъка, както и обикновено краве масло (от няколко дни).
Няма нито един зъб - има ли и други набори така? Вече взех да се тревожа, но пък и не бързам, че и сега се заиграва със зърното ми и боли, какво остава със зъби  #Crazy #Crazy #Crazy
Излизаме всеки ден. Повечето пъти с колата и до кафето, но и с раницата го извеждам. Снега и студа не ни плаши Grinning Онзи ден се завъртяхме с колата, но слава на Бог, няма поражения.
Това е- пожелавам ви лека и спокойна нощ  Hug

Общи условия

Активация на акаунт