Малко трудна тема...за болестта - РАК !!!

• 621 901
  • 1 842
  •   1
Отговори
# 345
  • по пътеката
 аз изпратих баща ми на днешния ден преди 16 г. ако запо4на да пиша ще е дълго и много тежко за мене! не мога да го прежаля!толкова години  минаха и пак се питам , ами ако бяхме го завели в швейцария, ако беще пробвал и там? ракът беше по4нал от мозъка, ослепя, спря да 4ува, после да говори, после операцията на мозъка, разсейките и накрая си отиде след кратка будна кома!влезе то4но на рождения ми ден за изследвания и пове4е не го видях здрав,а беще наистина уникален 4овек! за 6 месеца, той ве4е не прили4аше на баща ми, агонията беше го превърнала в скелет и зависим от морфина, но само така спираха болките!не видя 4 от внуците си, но обожаваш€ сина ми! спи в покой! оби4ам те!
дъщеря, нека баща ти спи в покой!

# 346
Благодаря ти, marsy!
Преди 16 години сигурно с татко сме се шегували, че след толкова време вече ще сме безсмъртни. (Всъщност, ако се е шегувал някой, бил е той, аз наистина си вярвах)
Доскоро все още обичах да философствам на тази тема - разшифрования геном, разни стволови клетки, клониране...
Истината е обаче, че преди 16 години ти и твоите близки сигурно сте направили много повече, отколкото се прави сега за болните с тази диагноза.
Това ми тежи - четох колкото за всички изпити по медицина поне до 3-и курс.
(Май някъде там стигат до диагностика и симптоматика)
Но това ми донесе само възможността да видя колко безотговорно и даже престъпно е положението сега в българските болници.
Там, ако си пациент, си в безпомощно състояние - напълно зависим от нищетата и бездушието. Ако си близък на пациент - пак си зависим, смазан от страха за близкия си, а после и от скърбта.

Когато майка ми казала в болницата (тази, в която го "лекували за бъбреци"), че й се струва, че има температура, отговорили й - ако иска, да си купи термометър и да провери. Те нямали. За другите безумия нямам сили да пиша сега.

Това не го заслужава никой.

Още в първото си писмо, отчаяна и ужасена, бях започнала да ви пиша - "Благодаря ви, че ви има..."
Изтрих го.
Истината е, че искам да нямаше нито един като нас.
Тази болест е нечовешка.
Искам всеки добър човек да изживее живота си докрай.
И едва, когато се умори от добрините, които е направил, да си отиде с достойнство - обичан и запомнен с добро.

# 347
  • с/у ОколоМръсТното
Дъщеря,
би ли се регистрирала, моля Praynig

# 348
  • Бургас
Преди 5 години само на 26 си отиде мой приятел. Беше страшно. Бяхме студенти и всичко вървеше идеално докато една вечер не получи гърч. Никой не очакваше каква ще е диагнозата - тумор в мозъка, доста напреднал. Последваха две операции, лъчетерапия, много надежди. Аз бях на 22. Борихме се 2 години. Учихме се да ходим и да говорим наново. През цялото време бях до него, не съм помисляла за миг да го оставя, за което мнозина ми се чудиха. След втората операция нещата се пооправиха и имахме много надежди до контролния преглед след няколко месеца - пак рецидив. Бях готова на всичко да му помогна, обърнахме света, пращахме хистологии в Щатите, но всички казваха, че няма лек. Аз бях до него до края. Много е тежко. Наистина времето лекува. Ето минаха 5 години, аз вече имам съпруг, дете. Тогава мислех, че няма да мога да го преживея. Ужасно е отношението на лекарите като видят диагнозата.

# 349
  • с/у ОколоМръсТното
Току-що разбрах.... сега говорих с нашите по телефона... те ми казаха.... не мога да повярвам...
таткото на най-добрата ми приятелка от детинство е починал преди 1 седмица от рак на стомаха...  Cry Cry Cry
Как е възможно...? Защо? Господи - спри да отнемаш!
Неееееееееееееее иде ми да крещяяяяяяяяяяяяя   smile3514

Как да й се обадя...  и какво да й кажа...?!?!?!  newsm45

Чичо М. почивай в мир!  Praynig  Flowers Rose Flowers Rose

# 350
  • Mediterraneo
Шани... приеми прегръдките ми.

# 351
Шани обади и се !Преди година загубих баща си  Cryи за мен бе малко или много важно ,че имах подкрепата от приятелите ми.

# 352
Току-що разбрах.... сега говорих с нашите по телефона... те ми казаха.... не мога да повярвам...
таткото на най-добрата ми приятелка от детинство е починал преди 1 седмица от рак на стомаха...  Cry Cry Cry
Как е възможно...? Защо? Господи - спри да отнемаш!
Неееееееееееееее иде ми да крещяяяяяяяяяяяяя   smile3514

Как да й се обадя...  и какво да й кажа...?!?!?!  newsm45

Чичо М. почивай в мир!  Praynig  Flowers Rose Flowers Rose
Съжалявам, Шани Cry...каквото и да й кажеш, в момента е без значение за нея....когато се пооправи малко от шока й подай ръка - ще я оцени много повече....нека почива в мир човекът.....

# 353
Приветствам ви с тъга и страх! За мен ужаса започна вчера.Оперираха моята майчица от рак на гърдата , всъщност милата ми още не знае резултатите от хистологията.Сега я щадим да се възстанови след интервенцията , аз и сестра ми се опитваме да повдигнем духа и , но знам ,че от тук на сетне ще трябва да водим тежка битка,Моля се да издържи.
  Утре големият ми син става на девет години, и за първи път любимата му баба няма да е до него. Преди малко си говориха по телефона , и той все пита - Баба утре имам Рожден Ден - Кога ще си дойдеш?
       Седя ,пиша ви и плача - и болката от неизвестното е ужасна , а трябва да правя торта.....

# 354
Не искам да чета повече тази тема,а нещо все ме дърпа насам...
Дъщеря,не мога да изрека успокоителни думи...Колкото и да те успокояват хората,дълго време живееш с мисълта,че никой не може да те разбере.Всеки сам минава през и трябва да изстрада мъката си...
Аз също понякога все още се виня.Не зная,защо...Ние сякаш случихме на добър лекарски екип.Но впоследствие се оказа,че надежда не е имало..Просто са използвали баща ми като опитен макет за операция и трансплантация,за които преди 5-6 години хирурзите в България нямаха много опит...
Както и да е...Баща ми беше готов на всичко,за да живее,а може би трябваше да му спестим поне тези страдания... CryСега и да се виня,не мога да го върна,но си права,че трябва да споделяме...Така можем да помогнем на други хора...Прегръщам те!
Дори,моля се,всички вие да бъдете много силни и да не се отказвате! Praynig

Последна редакция: ср, 11 окт 2006, 06:21 от niara

# 355
Мила niara,

Дори не си представяш колко много ми помагаш.

По цял ден плача. Всичките ми близки вече се притесняват за мен.
Аз самата мисля, че няма да понеса тази мъка, тази болка и тази вина.
Колкото пъти вляза в и-нет експлорера и отварям "Favorites" (там ми е тукашният форум), излиза ми огромен списък, пълен със сайтове за диабет, лаборатории за диагностика по цял свят, медицински публикации за рак, за най-нови методи на лечение, за билки... Все за татко съм ги чела, все мислех, все го виках да идва в София на изследвания - далеч преди да му поставят диагнозата (правех го, защото странното му внезапно слабеене ме изпълваше с лоши предчувствия). Правех го сама, защото вече бях потресена по друг повод от пълната незаинтересованост на лекарите и невероятното дъно, до което са стигнали българските болници. А както вече писах, бях готова да плащам и плащах на когото и колкото ми кажеха.

Ходех навсякъде заедно с него, защото преди да се почувства съвсем зле той също мразеше болниците. Затова, дори да пропускаше нещо от оплакванията си, аз го допълвах и най-много обръщах внимание на рязкото сваляне на килограми.

За това е целият ми тормоз. 
Не е чак толкова безсимптомен този проклет рак на панкреаса (ако изобщо наистина е било това - така и не се разбра със сигурност)
Диабетът, за който го лекуваха най-напред всъщност си е чист симптом.
Чудя се, защо никъде никой и не помисля за възможен рак на панкреаса при всеки новооткрит диабет. Чудя се, защо никъде не открих лаборатория в България, където да правят изследване за панкреатична еластаза (еластаза 1), която е изключително неинвазивно (макар че се назначава и при рак на панкреаса, и при диабет, и за друго) за разлика от компютърната томография напр.
Чудя се как аз (човек, далеч от медицината) намерих и прочетох медицинска (небългарска) литература с описана "клиника" на болестта му така, сякаш някой е гледал татко и си е записвал точно какво чувства, как изглежда, къде го боли, как се държи, а в болниците и по прегледите, на които ходехме (или е ходел сам) не само, че не помисляха за подобна диагноза, а дори отказваха да се замислят за каквото и да било.
За "направления", "клинични пътеки" и пр. пълни абсурди изобщо не искам и да говоря, защото го довършиха (както вече писах) именно по една такава 10-дневна "пътека", "постлана" с купища Бисептол, без да проверяват чернодробни ензими нито преди, нито в хода на "лечението" му. Последното е станало в провинцията и колкото и да настоявах за някаква информация какво точно му "изследват", не я получих. Не можели да "локализират" болката и да поставят диагноза, но иначе - лекували "възпалени бъбреци".

Това не мога да си простя.
Че не се сетих по-рано точно за тази диагноза.
Направих му туморни маркери, но не "уцелих" органа (мислех си за PSA). Правих ехографии - открих му аденом на щитовидната жлеза (който не му създаваше проблеми). Всичко друго му беше здраво като на 20-годишен спортист. За панкреаса знаех само, че няма как да се види току-така - закътана зад стомаха жлеза, която се вижда само на скенер (ЯМР). При това, за да са ясни нещата съвсем, са необходими и два.
Как аз, неспециалистът, да кажа на баща си, ей така, както си говорим, че нещо напоследък не му е добре: "Знаеш ли, може да имаш рак на панкреаса. Я да отидем да ти бият един контраст и да те облъчат, да разберем". Или да поискам нещо такова от лекари, които дори елементарни кръвни проби не искат да му назначат. Нали пред лекар трябва да се правиш на възможно най-неграмотен, за да не се подразни, че му се правиш на специалист.
За неправилно разчетените му снимки на белия дроб (едната - с името на съвсем друг пациент), за назначените излишни изследвания на дебело черво (без никакви показания за това - нито скрити, нито явни кръвоизливи, нито други основания да се мисли, че там нещо не е наред) - също не искам да си припомням.
Това е нашият случай - човек с добре компенсиран (доскоро) диабет, с рязко отслабване, със силна болка в дясното рамо и дясното подребрие -  да бъде лекуван с Бисептол за възпалени бъбреци и изписан в "подобрено състояние" със засилили се до нетърпимост болки, с разширен черен дроб с нехомогенна структура, с завишена десетки пъти Гама GT...

Съжалявам, че не мога да сдържа гнева си.
Мисля, че няма да си го позволя повече тук. Разбирам темата като "изповедалня", а не като "съд". И се извинявам, ако съм излязла от идеята й.

Моля се за всички, които все още не са лишени от правото си да живеят.
Моля се за всички болни хора и за всички вас, които ги обичате. Вие поне все още имате шанс. Бъдете до близките си, не ги предавайте.

# 356
Приветствам ви с тъга и страх! За мен ужаса започна вчера.Оперираха моята майчица от рак на гърдата , всъщност милата ми още не знае резултатите от хистологията.Сега я щадим да се възстанови след интервенцията , аз и сестра ми се опитваме да повдигнем духа и , но знам ,че от тук на сетне ще трябва да водим тежка битка,Моля се да издържи.
  Утре големият ми син става на девет години, и за първи път любимата му баба няма да е до него. Преди малко си говориха по телефона , и той все пита - Баба утре имам Рожден Ден - Кога ще си дойдеш?
       Седя ,пиша ви и плача - и болката от неизвестното е ужасна , а трябва да правя торта.....

Дори, не мисли това "какво е било" и какво ще бъде защото и в най-добрият случай може да са различни неща. Просто каквото е било досега е вече минало, а бъдещето е стискане на зъби, пресилени усмивки до истински и борба - това е. Напразно е да плачеш - поне аз не виждах никакъв смисъл - само се разстройваш, а сега най-важна е майчицата ти, а тя има нужда да вижда спокойствие, вяра и надежда. Стават чудеса, мила Дори. Нас ни подмина, но все пак има чудо и не на последно място - за жив човек не се плаче, не е сигурно, че "отписаният" не е трябвало да плаче за нас, а не ние за него - ред няма и никой не е застрахован. Така, че успокой се, започни да се интересуваш от всичко, оето са правили хората във вашето положение, защото ракът на гърдата е един от най-лечимите, хванат сравнително навреме. Hug

# 357
Дъщеря, напълно разбирам и споделям болката ти и яда към твърде късната диагноза. Баща ми почина от рак като първопричината беше стомаха. 1 година преди да поставят диагнозата 2 пъти му пускаха сонда, защото беше получил кръвоизливи с повръщане на кръв. Дори единия път и кръвопреливане се наложи. И все нищо не виждаха - кървящ гастрит имал и му изписваха хапове за стомах. Майка ми се образова медицински сама (само от четене на медицинска литература) и му сложи диагноза-язва. И веднага отидоха на 3-то място за сонда. Там веднага видяха язвата, взеха биопсия, оперираха и казаха - няма и 5%, че ще преживее 1 година. И въпреки химиотерапиите и всякакви хапове и добавки, които намерихме, лекарите се оказаха прави. Той поне имаше "късмета" да няма болки накрая. След операция на капсулована разсейка в мозъка беше на апарат за дишане и получи инсулт. Като преди да почине е изпаднал в кома. Поне в последните си минути не е осъзнавал какво става. А лекарите бяха подготвили майка ми за страхотии. Тогава тя беше "пощадена" от това да гледа любимия си човек да страда неимоверно (защото това и бяха обяснили лекарите, че го чака). Но съдбата явно е преценила, че това и е било малко и миналата година на баба ми и откриха меланом. И ужаса започна отново. За отношението в онкологията - не искам да говоря. Просто ужасно!! Не съм си представяла, че има толкова бездушни хора. За всяко нещо искат от теб пари - за смяна на подлога, за това да бият обезболяващо... Иначе не те поглеждат. Баба ми преживя 3 операции и на 3-те майка ми и дядо ми са били непрекъснато до нея в болницата и са я обслужвали, защото иначе на никой не му пука! Още повече, че беше на 77 години. Ехеееее, късмет е да се стигне до тая възраст, казват лекарите и не предприемат нищо. И така баба ми почина преди една седмица, съзнавайки до последния момент какво става. Това е ужасно!! Последните седмици беше на легло, с подути крайници, без желание за ядене, без болки, но в пълно съзнание по последния момент!! И се молеше всичко да свърши по-бързо. И все повтаряше - повечето болни от рак умират през октомври. Може би, защото баща ми умря края на октомври. Тя пък едва го изчака тоя месец - почина на първи.
Не се обвинявай за късната диагноза. Ти не си медицинско лица. Откъде може да знаеш каква е диагнозата?!?! Знам, че не е утешение, но все пак вие сте били до бащата ти през цялото време, той е видял и почувствал любовта ви. Сега единствено мога да те посъветвам да бъдеш до майка си. Защото тя най-осезаемо ще почуства загубата на баща ти. И това, което някои ти казват, че с времето болката ще мине- няма такова нещо. Научаваш се да живееш с нея. Вече 11 години минаха, а аз само щом заговоря за това и започвам да рева. Да не говорим, че празниците не са това, което бяха. Някак си не можеш да им се зарадваш.
За всички, които в момента се борят с рака - надежда винаги има. И аз знам от лекари за случаи, които уж безнадеждни били, а хората се преборили с него.

# 358
Здравейте! SadПоложението с татко е все по-зле.Чухме за фунготерапията и решихме да опитаме.То какво ли друго ни остава?Не можем просто да чакаме.Проблемът е,че в Б-я нямат най-важната гъба-Шиитаке и трябва да я поръчаме от Русия.А аз не зная руски... CryМоля ви,ако някой знае откъде мога да си изтегля преводачка от бг на руски,кажете ми.Нищо не намирам. Crazy

# 359
Никоя, ако не ти е дълъг текстът, просто ми го прати на пощата. Ще ти го преведа.

Общи условия

Активация на акаунт