Kоледа отмина, Августинчето посрещна първата си Нова година

• 25 555
  • 754
  •   1
Отговори
# 90
Да, със сигурност е от захранването Simple Smile

Във форума Кърмене коментирахме отбиване на дете (над годинка) и една мама, която консултира и която много харесвам, написа:

Детето явно го тормозят зъби и е нормално да не иска да яде и да набляга на сукането. Планирали ли сте как ще успокоявате детето, докато излязат всички зъби? Или нощем, когато продължава да се буди? Защото, често нощното кърмене не е единствената причина за буденето и то си остава години след отбиването.
Погледнете нещата от различни страни и дали след отбиване би ви било по-лесно и ще се наспивате повече с другите методи за успокоение.

--
Т.е. хубаво е човек да помисли какво ще се прави ако няма сукане вече...особено като дойдат трудни моменти. Аз лично ще се постарая да го задържа колкото се може повече, просто защото е много лесно  Party

# 91
Леле, Алистра, много изчерпателна информация както винаги, кога успяваш да прочетеш толкова статии, че и да резюмираш и за нас  Crazy Hug  Като прочетох това за 8-месечното бебе и храната за големи си спомних, че майка ми ми беше казала, че са ме захранили на три месеца, а на шест вече съм била на детска кухня  Shocked 

Колкото до зъбките, на каката безпроблемно и неусетно избиха всички без кучешките. Те вече си боляха и само при тяхното никнене е отказвала храна и плачеше много. Другите не сме ги усетили, хем избиваха винаги в комплект от по два едновременно. На нея й давах две хомеопатични, изписани от педиатъра - Хамомила и Калкарея Фосфорика. Ще видим сега малкият господин как ще понесе зъбоникненето  Thinking

Надя, браво на твоето момиче! С много бързи темпове се развива!  Party

Янна, мен ме бяха одобрили през 2010 г. по оперативна програма Аз мога, но така и не започнах, защото курсовете започваха в неудобно за мен време, преди да ми е свършило работното време и нямаше как да ходя и съответно се отказах... Имам приятелка, която ходи на курс по английски език по тази програма преди две или три години, не помня точно, ако нещо конкретно те интересува мога да я разпитам?

Shaw7y, честит рожден ден! Много здраве, щастие и радостни мигове с малкото човече  bouquet

И аз се чудя, не се чудя, ами направо съм сигурна, че няма да мога да изцеждам нищо за да слагам в пюретата. По-скоро чуденката ми е дали да слагам АМ вътре?  Rolling Eyes newsm78

# 92
Shaw7y,  Честит Рожден Ден!!!!!!

# 93
  • София
Много благодаря на всички за пожеланията, живи и здрави да сте! Hug

Алистра, аз с морков не исках да започвам пък, защото четох, че запича. Бях решила тиква или картоф, избрах второто и сега се опитваме. Но наистина не ѝ стига млякото, въпреки че увеличих дозата. Преди през 3-4 часа огладняваше, сега иска на 2. Показа си, че е готова, само сега трябва да се нагодим и за вкусовете Simple Smile.

ЯННА, аз съм се възползвала от програмата преди 3-4 години, когато беше последно май. Изкарах английски език до ниво B2 включително, защото от трите чужди езика, които знам, само за този нямах документ, а исках. По-нататък смятам и C-тата да мина, но за момента не ми трябва толкова строго професионално. Също така след това записах и Графичен дизайн, но там курсът не беше в школа, както езика, а дистанционен (не помня вече имаше ли опция за физически посещения) - т.е. от теб си зависи колко си сериозен. Simple Smile

# 94
Имам само едно бебе и съм си дала дълга Коледна ваканция, като почна да работя ще се включвам по-рядко Simple Smile
Вярно е, че морковът запича. Картофът също. Затова е хубаво да се дава и тиква. Други разхлабващи са тиквичка и спанак.
При купешките пюрета много внимателно четете съдържанието, т.к. често има и ориз, нишесте и какво ли не друго.

Ето полезна информация за началото на захранването и запичането, преди да я загубя някъде я поствам:

Нередовното стомахче е нормално физиологично явление в началото на захранването. Н

Само преди седмица стомахчето е познавало единствено кърмата като храна – след включването на твърдите храни храносмилателната и отделителната система се сблъскват с напълно нова субстанция и имат нужда от време, за да се адаптират. Стомашните ензими трябва да се приспособят към обработването на напълно непозната храна и т.н.

За справяне с нередовното стомахче:
- по-рядко пюре
- повече течности около времето на хранене (кърма или вода, ако детето пие, съответно АМ)
- по-бавно хранене, без бързане!
- 1 лъжичка вода 10 мин. преди хранене (може леко затоплена)
- 1 лъжичка от водата, в която са задушени зеленчуците (въпреки че детето може да е накърмено преди хранене)
- гимнастика с крачетата (трудоемка задача, но на тази възраст все още върши работа)
- повече регулиращи/разхлабващи храни в твоето меню (при по-интензивно кърмене)

И още нещо:
Добре е един вид пюре да се предлага поне 7 дни в началото на захранването. Всяка нова храна се дава 3-5 дни, за да се тества алергична реакция. От друга страна, първите пюрета е препоръчително да се предлагат поне 5-6 дни – целта е адаптация на стомахчето, което никога досега не е поемало твърди храни.

Няма смисъл от разхлабващи храни към момента. Няма гаранция, че ще действат именно така на този етап, могат дори да предизвикат запек. Както и ненужен хаос в захранването при скачане от храна на храна. Ако след около 2 седмици и след 2-3 въведени храни положението е същото, тогава могат да пробват различни регулиращи зеленчуци и плодове.

Няколко лъжички са достатъчни за 1 седмица. Ако се въведе прекалено бързо голямо количество храна, това често предизвиква запек, стомашен дискомфорт и т.н. Така че това не е повод за притеснение, точно обратното!

# 95
Пропуснах да добавя, че при някои бебета морковът запича, при други действа регулиращо.
А при други ако тиквата е първа въведена, пак няма изхождане няколко дни (стомахчето се пригажда).
Може да се смесва картоф с тиква. Много бебета харесват тези странни комбинации.
Но ако има проблеми с изхождането все пак е добре да се спре картофът, и той като ориза е трудно смилаем.

# 96
  • София
В нашия случай никакви проблеми няма от картофа, даже я стимулира да се изхожда Grinning. Но вероятно това се дължи и на увеличеното количество мляко.

# 97
Най-вероятно е от млякото Simple Smile Трябва повече време, за да се разбере как действа на бебето.
Сложих няколко линка в началото на темата, ще прибавям и други. Например този:
http://health.mo.gov/living/families/wic/wiclwp/pdf/R_0618_Foods … To_Grow_OnBUL.pdf

# 98
Привет
Днес бяхме на хирург. Има мастна тъкан над оченцето и препоръчват операция на десет месеца с пълна упойка...Много страшно звучи Sad някой сблъсквал ли се е с нещо подобно на толкова малко човече ? Хирургът е от Плевен...Грънчовски. .Ако имате пък мнение...

# 99
Кате, защо не идете при друг хирург за второ мнение, че даже и при трети?  Може с времето да изчезне, рискована ми се струва тази пълна упойка..

# 100
Да. Ще отидем...Някой от Плевен да ни насочи....Не че държа да и Плевен.., но съм доволна от тази болница...

# 101
  • Габрово
Нашия батко го оперираха тук в Габрово когато беше на две години и съм много доволна от доктор Димитров.

# 102
Аз да се оплача 😀 Докато бях бременна нямах проблеми със зъбите, нито с венците, а от няколко дни венците така ме болят, че долната ми челюст чак е изтръпнала. Не е от зъб, защото ме боли навсякъде и са се подули, иначе не кървят. Ще звъня на зъболекарката утре. А може пък мен да ме болят вместа Дея 😁 Ако е така съм съгласна!

# 103
Shaw7y,  честит ти ден!
Катрин, а защо на 10 месеца препоръчват да се оперира? Не може ли да поотрасне детенце, ако е тип козметична корекция и не й пречи?
Алистра, много си ни полезна със синтезираните инфота, мерси! Аз също най-рано след месец ще захраня, т.е. поне 5,5месеца да стане, а ако е ок бебчо и до 6тия ще го почакам. Така че ще черпя от вашия опит. ще почна с тиква, че имаме домашно производство, после пащърнак, сладък картоф, като се надявам запичащите  (морков, картоф) да не ни подействат зле, че и без това и сега през няколко дни ака.
А стол за хранене  от кога ще използвате? Ортопедът, при който водихме малчо каза да го слагам да седи тогава, когато самичък успява истински да сяда и да е стабилен, и че можело и след 6 месец да стане това.
Надя, зъбен камък е това, като те изчисти ще се родиш. Simple Smile

# 104
Алистра, много полезен линк, отново Simple Smile
Катрин, задължително второ мнение, дори трето, и на мен ми звучи страшно толкова малко дете с пълна упойка.
Надя, почистване на зъбен камък, паста за зъби пародонтакс, в началото е кофти вкуса, но после се свиква. При мен върши чудеса вече 1 година. И въпреки това другата седмица съм на почистване на зъбен камък. я
И като стана въпрос за зъболекари, най- накрая си оправих всичките зъби, остана ми 1 кариес, но това, което ме притеснява е, че имам 2 зъба за вадене. И моя зъболекар май иска да ме праща на хирург, не искам да отлагам, за да не става по-зле положението, а ме е страх и заради кърменето, най-вероятно след това ще имам нужда от обезболяващи.
Утре или други ден трябва да идем до мола, надявам се сутринта, в работен ден да няма много хора. Освен ако заради грипната ваканция всички майки не са си завели децата  в мола  Confused А аз реално искам да ида само до 2 магазина.
Гледам прогнозата за времето, дават доста голямо застудяване, пак ще трябва да седим затворени вкъщи, добре, че поне тези дни излизаме.
И аз се чудя кога да си сглобим столчето за хранене, но ще се опитам поне месец-два още да искараме на шезлонга, мисля там да го храня в началото. Въпреки, че столчето има, няколко позиции на гръбчето. Ама аз като се замисля малкия дори и полуседнал не съм го слагала, освен понякога като го държа в мен, докато се кърмим  newsm78 А като гледам по фейсбук групите, другите ги слагат дори седнали  Rolling Eyes В мен ли е грешката или наистина е рано още ?

Общи условия

Активация на акаунт