Многодетни мами - тема 67

• 111 102
  • 735
  •   1
Отговори
# 285
Емел, поставянето на условия за приятелство е само една от характеристиките на обсебващото дете, и то според мен най-невинната. Такива условия поставят общо взето всички деца на тяхната възраст, то си е вид закачка (както и обаждането на моля другарката, сега г-жа). Laughing Но обсебващите деца са по-неприятни и вредни, защото, точно както GI е описала, забраняват контакти и игри с другите деца (те могат да играят с когото си искат, но „жертвата“ трябва да е винаги на разположение) и изискват цялото време и внимание да е за тях. Жертвите им се чувстват като изцедени и стават нервни и капризни, но не знаят откъде им е дошло, защото от друга страна пък ценят приятелството и игрите си с обсебащия индивидиум. Въобще, не е лесно.

Иначе искам да те успокоя за неспособността да се опазят ученическите пособия, че явно това е фаза, през която по-пасивните (и неагресивни) деца минават. И аз много се сърдех на Калина, че се превръща в жертва на „хулиганчетата“ в класа и всяка вечер се прибира с по нещо липсващо или пък разстроена, че са ѝ повредили едно или друго. Но и „хулиганите“ пораснаха, а и тя започна постепенно да намира начини да пази (чак в трети клас). Иначе е велик разрушител и мрази реда и дисциплината. И точно на мен да ми се падне такова дИте, дето сърцето ми се свива при вида на подгънато ъгълче на книга, тетрадка, учебник. Laughing

Благодаря за успокоението, Мяуче! Дано наистина е период и да отмине. Вчера си беше забравил един учебник и едно помагало вкъщи, та пак му говорих, че е негова грижа да си приготвя чантата за училище и да внимава да не забрави нещо. Дано с времето стане по-отговорен. Знам ли, може и ние като малки да сме били такива, но не помня вече...

Радвам се, че моите деца още не са попаднали на обсебващи характери. Поне до сега не са се оплаквали от подобен тип поведение. Пък и аз се старая да ги уча да бъдат различни и да не се стремят на всяка цена и по всичко да приличат на другите. Струва ми се, че така биха съхранили по-добре себе си в определени моменти.

Ние на никакви лагери не сме пращали децата. Те са ми малки още, де. На-големия ходи на еднодневна екскурзия в края на четвърта група на детската градина. В края на първи клас също щели да ходят на еднодневна екскурзия. В по-горни класове щели да започнат да ходят на 2-3 дневни екскурзии. До тогава няма да го мисля. Дано преодолее до тогава и другия си проблем. Аз с вас не съм го споделяла, защото има специална тема за това във форума и там пиша. Той е с нощно напикаване, което още се опитваме да преборим.

# 286
  • София
Да попитам на какви цени са лагерите, които предлагат, че 300+лв на дете ми се вижда мноооого.
Ние сме пращали веднъж големия сам на 5г, но ходеха на частна градина, малки групи са децата, познаваме учителките. Повече не сме, защото ни идваше непосилно, 2те такси за частната си вървяха + такси за лагера за двамата.
После преди година и половина ги пратихме на християнски лагер, вече двамата. Добре им беше, но и са вече по-големи.

# 287
  • София
Зависи от лагерите, залените са по-евтини, но ски лагерите са 260 лв и отделно още към 100 лв за ски учител и лифт.
По-миналото лято свекърите нямаше как да помогнат с гледането им през лятната аваканция, затова ги записвах масово на всякакви лагери и трите. Дневните лагери в града бяха малко по-евтини, но тези с преспиване някъде бяха всичките средно около 300 лв на седмица. От миналото лято обаче вече си ги оставям вкъщи сами, и те са доволни и ние нямаме толкова разходи.
На лагери с класа обаче обожават да ходят и държат ако може да отидат. Сега за зеленото им заявих, че ако искат да ходят ще си платят те, тъй като свекърите им дадоха кеш пари, които реално не им трябват. Така поне малко повече ценят нещата, като си платят сами. Реално досега не съм им отказвала и ходят на всички лагери, които се организират, мога да си го позволя, но не ми харесва да свикват, че всичко което пожелаят става. И трите учеха в държавни детски градини, не се е налагало да плащам части, като малката както знаете е безплатна, дори и сега в Шилер не дължа такса за нея, плащам само за каките по 160 лв на месец.
Аз не бях ходила като дете на море след бебешкият ми период чак до гимназията и след това ходя откакто работя и мога да си го позволя сама. Докато те са свикнали да са на ски лагер, на зелено училище, на всякакви екскурзии с класа и два пъти на море с нас, на Велинград или някъде в страната, като дори не го оценяват това.

# 288
  • София
Сега от училище често предлагат, но са пак по 300-400 на дете, ми то за тези пари (таксата за двамата) цялото семейство ходим по почивки. Може би и защото съм си в къщи, та ваканциите не са сами, старая се и аз да им осигуря разнообразие, когато можем пътуваме всички заедно.

Не успях да си допиша поста, че ми звъняха по тел.

# 289
  • На село (близо до Лондон)
Сигурно си зависи от децата. На лагер за 1 седмица с училището за пръв път пуснах най-голямото дете като беше почти на 12г. Преди това някак ми се виждаше малък и не готов, а и от училището не предлагаха. А, имаше веднъж като беше на 10г преспиване с палатки в двора на училището с класа и учителите.

Сега затова ми се вижда малък 9г ми дете да ходи с класа за 3дни екскурзия. Преди 2 месеца ходиха двамата, на 12г и на 9г, за 5 дни с младежкия оркестъра на окръга на екскурзия. Беше ми притеснено, но понеже бяха двамата, не чак толкова.

В училището предлагат за големия ски ваканция, но е много скъпа за тези пари всичките ще отидем на ски.

Румка
добре дошла!

# 290
  • offshore & overseas
При нас в първи клас зеленото у-ще за 2 дена, или май по-скоро бяха 2 нощувки, излезе някъде към 200 лв. На другата година май бяха 3 нощувките и беше малко по-скъпо, но пък все ги водят извън сезона в петзвездни хотели. Лагерите през лятото са 300+ за 10 дни (в бунгала). Сега обявиха зеленото у-ще (обаче дали беше през април) на цена 200 и нещо, но не обърнах внимание колко точно, защото Калина не иска да ходи (пак ще да е някъде 3-4 дни, не повече).

Ние към момента нямаме възможност да отделим пари за никакви почивки, така че единствено ако момичетата искат да отидат на някоя екскурзийка към у-щето или към ДГ, сме решили да се понапънем и да извадим парите, но не и за двете едновременно, това няма да ни е възможно.

Люси в събота става на 7, но от нейната ДГ нямат практика да ги водят извън територията на ДГ с приспиване, така че ще си завърши без да е ходила на дълги екскурзии с тези си другарчета. Миналата учебна година ходиха на еднодневна екскурзия до Чавдар и това ще ѝ остане.

В интерес на истината миналата пролет класната на Калина предложи да пуснем и Люся с Калина на зеленото у-ще, но ние нямахме възможност, а и на мен не ми се искаше да товаря Калина с отговорности за сестра ѝ (знам какво ми е било на мен някога). Пък и Люската не изяви никакво желание. Така че всичко си се нареди. Grinning

# 291
При нас изобщо не съм чувала да има зелено училище. Имам познати с деца на училище, ама май никой не е ходил.. Току виж са само екскурзии за ден два.. За ДГ също няма такова нещо. Подозирам, че в по-малките общини такива практики са един излишен лукс.. Може и желаещи отговорни учители да няма. Иначе на един учител шест сеца звучи добре..
Но и да имаше.. на пет едва ли бих ги пуснала, пък и те според мен няма да искат.

Мяуче, честита ти рожденичка Калина! Да ти е жива и здрава и много да ви радва!
 Как сте ги подредили толкова на гъсто тия рожби.. Не ви завиждам за месеца с празници, дето предстои.. Че си трябва реанимация от рд до рд..
На нас ни предстои рд на средното.. Добре, че още мога да я излъжа да не събираме квартала,мъничка е и не ми се правят панаири.

# 292
  • Sofia
320 лв е на дете, за 4 нощувки на Разлог. За второ има 10% отстъпка.

# 293
  • София
Да попитам на какви цени са лагерите, които предлагат, че 300+лв на дете ми се вижда мноооого.

240 лв. е нашият лагер за пролетната ваканция. 5 дни, Велинград. Обикновено добавят 50 лв. джобни, от които връщат после. Ски-лагерите съвсем не са ни по джоба  Blush Ние отдавна не успяваме да отделяме пари за почивка, така че за мен е важен поне този едничък лагер. Като станат по-големи, да може да ходят и тримата, вероятно ще мислим други схеми  Tired
Когато батко беше 2 група, от градината по някаква програма му поеха таксата за лагер. Той беше във възторг и с месеци само за това говореше. Тогава направихме касичка и всички монети от 1 лев, които ни се случат, не се харчат, а се пускат в нея. Така за 1 г. се събира съвсем ненатрапчиво таксата за лагер  Peace

# 294
Добро утро мили мами,

нашата такса във Вонеща вода, април, преди Великден, е 200 или 205 лв. Не запомних точната сума. С басейн и мероприятия по планински обиколки.

И аз си задавах въпроса дали няма да натоваря по-голямото си дете с ангажимента да отговаря за по-малкото, но като го попитах предварително, още преди да повдигна въпроса на семейния съвет, баткото се съгласи и каза, че няма проблем изобщо.

Сега само нашият татко ако се съгласи... той по принцип е мноого несъгласяващ се, когато става дума за някаква самостоятелност на децата. Ако знаете в края на 2 клас, когато пуснах баткото на първата им екскурзия, през главата му, цял ден беше стресиран и все ми натякваше,че ако нещо стане с детето, да му мисля. Ми, нищо не стана, и затова като че ли малко се поуспокои.  Но като дойде лагерно време, и ай пак - старата песен на нов глас.  #2gunfire Мин.година детето ми ходи на 2 лагера, и беше най-щастливото на света.
Надявам се с другите малчугани нашият татко вече да се е научил, че децата растат и им трябва и малко личностно пространство и възможност за излизане от стандартната среда Wink

Иначе по отношение на разходите - прави сте, не е лесно с двоен разход. Но аз много държа децата ми да имат лагерни спомени. Моите от онова време са сред най-милите ми Wink

# 295
  • Варна
Моите деца не са ходили на лагер от градината. Не съм и чувала да се организират в нашите градини такива лагери/зелени училища, въпреки че сега, като споделяте, се сещам, че братовчедката в София по същото време ходеше на такива лагери. Аз не бих си пуснала детето. Не знам, не мога да си го представя и май не бих си го причинила. Всеки си знае детето, но моите на 5 - 6 - 7 години вечер си искаха гушкане, четене на глас, сигурна съм , че би било стрес за тях заспиване някъде без някой от нас да е при тях. Големият ходи на лагер за първи път, когато беше почти на 9. Почти всички на лагера бяха плакали в някой момент. Миналото лято ходих заедно с тях, защото Дани беше на 7 и не ми се искаше да го пускам. Големият беше самостоятелен, виждах го общо взето само по време на хранене, спеше си с другите момчета и нямах ангажимент към него. С Дани бяхме в една стая ( + най-малкия, разбира се). Той ми заяви, че догодина щял да спи в стая с други деца, аз пък му казах, че изобщо няма да отида повече с тях на лагер в такъв случай. Но! Имаше едно момче, което беше за втора година с тях на лагер ( лагерът е от занималнята, която посещават, тя е частна). Всяка вечер това дете плака, казваше, че го боли корем, докато си призна, че му е мъчно. Всяка вечер! В чудо се видяхме с жената, която организира лагера. Въпреки че се познават добре децата, това дете си нямаше приятели сред тях, не се чувстваше добре и всяка вечер след вечеря се качваше в стаята, обаждаше се по телефона и започваше да плаче. Между другото, почти всички деца след разговор с майките си по телефона вечер, плачеха. Кой повече, кой по-малко, кой пред другите, кой скрит под одеалото. Много тегаво беше. Та така, от тогава си знам, когато Митко е някъде, избягвам да се обаждам, ако ще звъня, да е през деня, не вечер, когато им е най-мъчно.

# 296
  • Sofia
Олаф, явно децата са различни. Моите бързат да затворят телефона като говорим, за да си играят вечер.
Мисля, че на мен ми е по-мъчно за тях, отколкото на тях за нас..

Последна редакция: ср, 01 фев 2017, 13:57 от janin4eto_87

# 297
  • offshore & overseas
Явно всички деца са различни. Аз затова казвам, че по-оправните може и по-рано да са готови от по-неоправните и скромни деца.

Аз лично съм била от по-затворените и много ми беше тежко по лагери (и дори и по-кратки екскурзии), макар че преди заминаването винаги съм проявявала ентусиазъм. Но някога лагерите не бяха и това, което са сега. Яко ни тероризираха разни другарки и пр. и се изискваше жеУезна дисциплина. Та, аз не страдах толкова за мама и тати, колкото от враждебната среда (а имаше и тогава натегачи, които си бяха точно на място, тотално в свои води). Може би затова и не настоявам децата да ходят. А и честно казано, на мен не ми се пускат никъде. И общо взето не съм се разделяла с тях (за преспиването).

Когато Калина беше първи клас (на 8 г. и 2 месеца беше, тя нали януари става голяма), тя сама пожела да отиде на зеленото у-ще (за 2 нощувки, не повече), а баща ѝ я насърчи. На мен ми беше притеснено и тегаво, обаче реших, че щом иска, ще го преживеем някакси. Ми, отиде и хем ѝ хареса, хем не спря да звъни и да ми плаче по телефона, че ѝ е мъчно (за мен разбира се, не за баща ѝ Laughing). Тогава реших, че на следващата година няма да я пусна, но те пък във втори клас за зеленото им обещаха басейн (а тя си умира за басейни и плацикане), така че отново я пуснах, но този път с предупреждението, че пак няма да ѝ хареса (1000 пъти я питах сигурна ли си, тя 1001 ми отговори твърдо да). Този път нощувките бяха май 3 и вече ревове вечерни нямаше, но имаше притеснения през деня, този ѝ се смеел, онзи ѝ пречел в басейна, такива ми ти ралти (и все се обажда и реве).

И тази година вече не иска никъде да ходи, освен ако не е с една нейна определена приятелка, която пък е възпрепятствана.

В интерес на истината, аз не се е налагало да звъня, щот на мене ми се звънеше отсреща нон-стоп, та първата година общо взето 2 нощи си прекарах на телеХона. Laughing Според мен е ралта на учителите да следят да няма такива нощни и вечерни разговори, а децата да са ангажирани и весели. Е, не с всяко дете може да се получи, но повечето се поддават, включително и Калина. Просто трябва си подход при децата, на които очевидно повече им липсва мама.

На лагер не бих я пуснала още, даже може би не бих я пуснала и никога. Като порасне, да си прави сметки и да ходи където си иска, макар че майчиното сърце пак ще трепери.

За Люся и за Никола не знам какви ще са ми чувствата. Може би ще съм по-спокойна за тях. Thinking

Последна редакция: ср, 01 фев 2017, 14:13 от Мяуче

# 298
  • Варна
Олаф, явно децата са различни. Моите бързат да затворят телефона като говорим, за да си играят вечер.
Мисля, че на мен ми е по-мъчно за тях, отколкото на тях за нас..

Разбира се, че са различни. За първи път ходиха на лагер след 2 клас, 8- 9 годишни момчета, всички бяха имали някоя вечер, в която бяха поплакали. А иначе изглеждат снажни малки мъже. Единият приятел на Митко имаше проблем с телефона, губеше обхват и затова говореше от телефона на нашето момче. И затова Митко разказваше как дори и той си е поплаквал, след като затвори телефона. Миналата година ходиха на екскурзия с класния, никой не сподели да се е натъжавал толкова. Може би зависи и от компанията, с коят са, знам ли.
Тази година още не са подхванали кампанията за лагери, предполагам, че ще отидат и двамата. Моите са в различни класове и си имат различни приятели, така че напълно е възможно да ходят съвсем отделно. Не бих ги пратила заедно с цел да се надзирават, вижда ми се нечестно. До лятото има още време.

# 299
  • offshore & overseas
Не бих ги пратила заедно с цел да се надзирават, вижда ми се нечестно. До лятото има още време.
Някога ме пратиха със сестра ми, с идеята, че на нея ще ѝ е по-добре с мен, като по-голяма. Не за да я надзиравам, а за да се грижа да се чувства добре и да не ѝ е мъчно. Беше ужасно за мен, защото тя е 100 пъти по-адаптивна и изобщо не страдаше, бързо си намери приятели, с които да ме дрязнят, а аз си страдах тайничко за всички несправедливости на този свят. Laughing Бяхме съответно аз на 8-9, а тя на 5-6. Нямеше практика тогава родителите да придружават децата си по лагери.

Пумпал, благодаря за пожеланията за нашата от вчера 10-годишна госпожица! Доста нанагорно ще ни дойдат тези празненства, но това е положението. Някога ми се струваше забавно децата да са родени на близки дати, обаче сега да ме питаш... Никола го творихме за късна пролет (термин 3-5 май), но той сам пожела да е с каките. Затова се шегуваме, че четвъртото ще си го създаваме в плодовития период (края на май - началото на юни), за да е и то февруарче, а не да се мъчи да се ражда не в своето време Laughing.

Общи условия

Активация на акаунт