Многодетни мами - тема 67

• 110 771
  • 735
  •   1
Отговори
# 555
За лягането съм непреклонна-до 20.30 са легнали и в повечето случаи до 15 мин са заспали.Това важи за големите(на 12 и на7).Най-малкото се мотае по половин час,пие сто пъти вода,става на гърнето,докато не ти скъса нервите не заспива.И то в нашето легло.В яслата спят по три часа и може би това има значение,но не легне ли рано,трудно става в 6.А и аз искам малко спокойствие вечер.По рано по това време готвех,но сега нямам сили до 12 да съм край котлоните.Годините си казват своето.

# 556
Вкъщи в 22 най-късно са в леглото. До половин час са заспали. Спят всички заедно. Но и тримата спят следобяд по около 2-3 часа, така че трудно биха си легнали по-рано вечер. Сутрин в 7 и нещо са вече будни

# 557
Обичам да готвя, правя го почти всеки ден. Обикновено гледам да са неща, които ядът всички, за да няма не искам..Но ако все пак се случи така винаги има в хладилника нещо друго. Но мразя да чистя, ако имаше в това, кой да ме замени ще е голямо облекчение. Преди време виках една жена, но предяви претенции за повече пари, въпреки заниженото качество да услугите й.

Момчетата вечер до 22:30 са легнали, абсурд е да легнат по-рано. Малката е по-трудна с лягането..ама дълга тема...

# 558
  • София
Моите си лягат в десет през седмицата, понякога си говорят малко или четат книжка преди да заспят. Стават в седем. Смятам, че не им е достатъчно този сън, но обикновено късно вечеряме и наистина не успяваме да се организираме да си легнат по-рано. Уикенда големите са и на курс в СМГ от 8 сутринта и пак стават в 7, та и тогава не успяват да се наспят. Днес като почивен ден се загледаха в едно детско и си легнаха чак в 10 и половина, но ще могат да поспят до по-късно.
Не се справям особено добре с организацията на готвенето и чистенето, макар чистенето почти изцяло да го е поел мъжът ми. Взех си и слоу-кукър, но почти не го ползвам, съответно почти винаги готвя след работа и затова и късно вечеряме. Не съм от много бързите готвачи  Simple Smile

Последна редакция: сб, 22 апр 2017, 23:50 от Aila

# 559
  • София
Аз вечер след работа само готвене пазаруване и готвене ми липсва да навра  Tired В неделя готвя повече неща, които изкарват до сряда-четв. Петък е разпускащ ден и разрешавам каквото ми хрумне и каквото има. С новото работно време на мъж ми си остава основен зор вечерното събиране на дечурлига и си блъскам главата как да вместя някаква вечерна игра навън  Tired Tired Tired
Лягането е между 20,30 и 21 ч., като съпружието приспива, а аз в това време редя кутии за обяд и сгъвам пране. Докато свърши, съм припаднала и аз. 
Чистенето се случва на части и когато остане време. Децата си прибират стаята и без събрани играчки не се дават някои дребни удоволствия. Имат някакви дребни задължения, но като цяло не ми е важно да е облизано, а предпочитам уикендите да сме по паркове и градинки, вместо да чистим у дома. Както отговарях още през майчинството на въпроса "Кога чистиш?" - "Когато вали дъжд", което пак не е сигурно, щото нали имаме дрехи за дъжд и гумени ботуши  Mr. Green

# 560
  • offshore & overseas
Леле, колко много въпроси сте обсъждали! Аз мятам по някое очо, но пак няма да мога да се включа адекватно. И все пак ще проДвам:

Първо, относно съвместяване на „кариера“ и деца, аз се чувствам горе-долу като GI, т.к. реално не съм имала и ден майчинство като майчинството, ами бачкам нон-стоп. Да, разбира се, че професията го позволява (волнонаемен преводач съм), но пак не си е ралта, защото нито си с децата, нито си с преводите. Едно такова безтегловно състояние е. Ако можех да избирам, щях да избера да не работя, докато децата поотраснат, но не мога, заради парите, колкото и малко да идват от мен, все е някакъв принос. А като цяло преводаческия труд много се подценява (до степен клиенти да имат безочието да поръчат документ да им се, „препише на английски“), а всъщност, ако човек работи съвестно, това е изключително тежък и неблагодарен умствен труд, който често съм принудена да върша по нощите. Напоследък обаче съм се амортизирала и не успявам, само в много извънредни случаи. Както и да е, спирам дотук по този въпрос.

Относно излизането на сам човек с целия отбор, много зависи от децата, ако си ги дресираш добре, ще ти е лесно, ако не си ги дресираш, или ако не се поддават, ядец. Моите са във фаза, когато би трябвало да ми е лесно, а се оказва невъзможно, т.к. са като орел, рак и щука и за да излезем изобщо, трябва да ги овикам едно хубаво и да ги строявам като в казармата, при което естествено чувам колко съм лоша и несправедлива. В момента, в който сме вън, изведнъж, един не искал в тази градинка, друг му се пиело вода, трети му се пикаело (но не наистина, а просто капризи най-различни) или има „спешна“ нужда нещо да се купи от магазина.

Е, когато съм сама, просто казвам „не може“, но това не стига, налазват ме и не слизат от главата ми, докато не получат своето си, докато не капитулирам, не ме оставят и туйто. А аз очаквам, че големите поне ще са самостоятелни, даже ще поиграват с малкия и няма да се налага непрестанно да се чудя кой къде и какво, аджеба, прави. На този етап 3-годишното изисква цялото ми внимание навън, или почти цялото, но в същото време, въпреки всичките ни предварителни уговорки, 10 и 7-годишните девойки предимно ми създават проблеми. И понеже лъв ми работи в събота и неделя (или поне така претендира), баща ми идва, за да извежда половината челяд, за да мога аз да се оправям без нерви с по-малката, но по-лакома за внимание друга половина.

Относно домакинските задължения, всичко виси на мен, затова се справям както мога и много неща са несвършени или неДОсвършени, изисквам момичетата да оправят дрехите и играчките си, но в крайна сметка ги оправям аз, когато мога (естествено след като съм вдигнала скандал). Другият вариант е заобикалянето на правилата, нещо, което редовно се прилага, например хващат дрехите, както са ги съблякли 5 ката на раз, и ги бутат или за пране, или в гардероб, чекмедже, където им падне. И когато попитам, подредихте ли, отговорът е „да, подредихме“. И т.к. у нас аз съм и законодателната и изпълнителната власт и т.к. не мога всеки път да следя зорко как са постъпили (например ако приготвям храна или съм в банята с Никола или нещо друго пак с Никола), често пъти номерът минава, а когато открия какво са направили, гръм и мълнии. #2gunfire

Лъв ми се прибира в 21 часа, баща ми присъства от 17 до 21, но в един момент сяда на масата, пуска си телевизора (въпреки изричните ми молби и увещания да не го прави) и почва да си иска да му се сервира и да си ходи, което допълнително ме изнервя, но все пак имам нужда от човек, който да ми помага да се справя с хаоса.

На въпроса кога чистя изобщо не ми се иска да отговарям, но като цяло, чистя когато ми остане време и се моля прасенцата да пораснат и да започнат да се включват и да пазят малко повече. В неделя идват майка ми и баща ми на гости и на помощ, но майка ми предимно оправя прането, купищата, които са се насъбрали през седмицата и не съм успяла да прибера. Тя държи и да глади и ако не е тя, ютията ще си стои за украса. Жалко, тъй като гладенето е една от любимите ми дейности.

За лягане, лягат си късно, около 22:30, това и в делнични, и в празнични, дни (Никола не спазва този ритъм, т.к. още го приспивам с кърмене). У нас не може по-рано, тъй като късно се прибираме и не смогвам да приготвя вечеря, да сервирам, да ги натикам в банята и всичко, което трябва да се свърши. Често пъти част от нещата увисват, но поне всеки е хапнал по нещо. Но пък моите деца стават в 8 и след 8, така че горе-долу се наспиват.

Готвенето е любима моя дейност. Беше. Вече почти не готвя, т.к. само аз и лъв ми ядем. Баща ми е всеяден, а децата ядат 3 неща, едното е киселото мляко. Joy

Е, прекалих със словоизлиянията, но това е положението, като не съм писала отдавна. ooooh!
Но приключих, най-сетне, приключих.

Последна редакция: пн, 24 апр 2017, 13:58 от Мяуче

# 561
У нас малките си лягат най-рано. В дните, в които не са спали през целия ден бързам да ги сложа да спят към 19:30-20:00 часа. Ако са спали обеден сън(уви, напоследък мнооого рядко се случва Sad), до 20:30-21:00 часа са по леглата и заспиват. После се отделя малко време за баткото  и него го пращам да се подготвя за сън като стане 21:30. Това през седмицата. В почивните дни баткото остава до към 22:30, защото има и домашни за приготвяне и ги пишем вечер след като сложим момичетата да спят. Иначе има намачкани, скъсани или надраскани домашни или с много грешки по тях. Надявам се на някакъв етап да свикне сам да си пише домашните. Тази година му е простено, вися му на главата и го напътствам, че е първокласник, но по-нататък и момичетата ще станат ученички, та не знам как бих могла да огрявам над домашното на всеки. Е, има време до тогава, ще го мислим.

# 562
Лягането, домакинската работа, кариера. Моите са още малки и ми  е трудно. По майчинство съм от 6г и нещо поне още една година. А мислим и за четвърто, та едва ли скоро ще се върна на работа. Там шефката не гледа с добро око на мен, а реално 1ден заедно не сме работили и си няма на идея че давам всичко от себе си докато съм на смяна. А когато се върна, ще е трудно да съвместявам семейството и работата точно поради тази причина. Работа на смени. Между 1 и 2 бях на работа, но постъпвах няколко пъти в болница и излезнах в дълъг болничен. Та тия 30на дни не ги и броя като прекъсване на майчинството. Бременностите на 2 и 3 ми бяха на легло и общо взето домакинската работа беше мираж на моменти. Сега имам подкрепа от една роднина баба и върша каквото трябва. Ето снощи правих питки и баница, а през деня и супа. Приспиването е сложно при нас. Когато ММ си е в БГ, а това е 2 дни седмично децата съвсем естествено се лепват за него и отказват да спят. През останалото време след 8 ги карам да си лягат. Обаче се опитват да ме разиграват. Пишка им се, вода им се пие, гладни били, а са яли точно преди лягане, забравили играчка конкретна в другата стая и пр. Но нямам избор и ги карам да спят. Бебето си е още бебе, кърмя го, обичайните вечерни процедури и чак когато всички спят, лягам и аз. Единствения проблем е че онази роднина не ми помага по отношение на това да се наспя. Да върша домакинска работа гледа децата, но да спя. Ами как да ми кажа. Точно в онези 2 часа ще се сети всеки за мен поне по 5 пъти. Особено тя.
Аз да ви питам за зъбите. При всичките ви деца ли са различни. Голямата е с идеални зъби, а средното са му много зле зъбите.

# 563
  • Сливен
Като ви чета направо благородно ви завиждам, моите явно са пълни с енергия - големия стои до полунощ и пак трудно си ляга, той по принцип ми е изпълнителен и ако го накарам да си легне по-рано, ще го направи, но няма да заспи; средната ми е най-големия тормозител - от двегодишна не спи на обяд и може да издържи до 2-3ч. след полунощ без да и се доспи, като чувам около мен децата играли и бягали час-два, после спят като къпани, при нея това не важи. На градината ляга всеки ден следобед, но не спи, само лежи и почива, но въпреки това вечер преди 23ч. не заспива и в 9ч. да я сложа няма заспиване; малкото преди 22ч. не го къпя и приспивам, той до преди месец всяка вечер /6 месеца/ към 2ч. се будеше и стоеше буден по 2-3-4ч., играеше му се, поне сега спи непробудно до сутринта.
Знам че ще кажете, както ги науча, но и аз преди така приказвах, то и затова така ми се върнаха приказките - слагала съм ги и рано, не става.

# 564

Знам че ще кажете, както ги науча, но и аз преди така приказвах, то и затова така ми се върнаха приказките - слагала съм ги и рано, не става.
Подкрепям!Много зависи от детето.Големият ми син,който мрази да спи, мечтае всеки ден да е нова година(понеже тогава не се спи,нали Wink)Не спи в ДГ,тича навън като бесен и пак никога не е заспивал в осем..Средното спи  в ДГ следобед и после към девет и нещо може да е заспала,дори и в девет,ама проблемът при нас е ,че все единия бута другия,говорят си,бебето им се качва на главите(на обща спалня сме) и става лудница..Те не са за отделни легла,ми за отделни стаи направо,мнооого си пречат.Не знам кога ще се реши този проблем със съня...Май наистина като са в отделни стаи Simple Smile
Нашите зъбки са ок,имаха еднодве  мини кариесчета,които оправихме .

# 565
  • offshore & overseas
roxanna, у нас е същото. Аз просто не написах подробностите. Първо, и наще големите невинаги заспиват веднага след като легнат (към 22:30-22:45), но аз съм решила, че това е предела на часовете за лягане и щат не щат (по-скоро не щат), са по леглата.

Голямата, на 10, обикновено заспива, защото се уморява в у-ще, но тя пък е тип вампир по принцип и често се буди нощем (най-вече когато е превъзбудена), спи неспокойно, може да мине с малко сън и ме изцежда до дупка. Ето, например снощи почти не е спала. В 2 часа (когато аз намерих минутка да раздигна трапезата след вечеря и да си измия зъбите), тя ми се яви изневиделица и ми изкара ангелите, да съм отидела да си лягам, че не можела да заспи.

Средното девойче пък, ако се случи да дремне в децката, после не може да зАспи до след полунощ и иска гушкане и люшкане и тя. Тоест, тя си ляга в 22:30 - 23, но лежи и се напъва да заспи и когато дълго време не успее, започва да плаче безутешно (някой добронамерено я е информирал, че ако не заспива навреме и ако не спи достатъчно, ще ѝ се увреди мозъка).

Малчо пък започвам да го приспивам едва когато останалите са по леглата и баща им е вече нагласен да им почете малко. Той пък (Нико, не баща му) заспива когато си иска, но никога преди 23 часа. Аз все още го приспивам с кърмене, но напоследък взе да ми идва в повече, откак миналата седмица си беше вкъщи заради лек вирус и ме подпука като новородено почти. Joy

Та, то вярно, че я има тая приказка, както ги научиш (или дресираш е любимия ми израз, като може и опитомяване да се използва също Mr. Green), но както и в предния пост писах, не всички деца се поддават, а и обстоятелствата на всеки са различни в крайна сметка. Не може да се приберем отвън след 20 часа, едва да успеят да седнат на масата в 21, да са вечеряли към 21:30 и веднага да се метнат по леглата. А кога ще си разменим по някоя дума? Кога ще погледат тиви (задължително при тях, без 20-30 минутки тиви не лягат). И т.н.

Но в крайна сметка резултатът е лош и за нас, ние сме най-недоспали, защото остава да си свършим по нещо именно в тези нечовешки часове. Или да се предадем и да спим, поради което аз ходя с небоядисана коса като стара баба месеци наред, докато не събера сили да си фърлА една боя. Laughing

Последна редакция: ср, 26 апр 2017, 10:42 от Мяуче

# 566
  • offshore & overseas
Пиша в отделен пост за зъбите.

И трите ми деца имат (имаха) големи проблеми.

Калина от кучешките назад нямаше зъб без пулпит (млечните), всичките ѝ бяха умъртвени. С постоянните, които при нашите деца излизат рано (първи постоянни на 5 г.), удържахме фронта досега, но ето че отбелязахме тия дни първия кариес на постоянен зъб и още 2 в зародиш, които само ще се наблюдават. Но просто тя не проявява воля да си мие хубаво зъбките и не мога и не мога да ѝ внуша, че е важно, така че... дано пък да си вземе поука по трудния начин!

Люската стартира на 3 г. с 12 пломби, като 1 от зъбчетата беше умъртвено, впоследствие умъртвихме и още 2. При нея мисля, че моето лежане за задържане по време на бременността (1 месец в болница денонощно на с-ми, плюс три кортикостероидни курса за бързо развитие на дробчетата), се отрази негативно.

Нико вече съвсем закономерно стартира с 2 зъба за умъртвяване и 1-2 кариеса, но при него още сме на изчакване, т.к. не дава да му се пипа в устата. Водим го чат-пат и има малко затопляне на отношенията със зъболекарката, но да видим кога ще даде да се свърши работа.

Съвсем отделно Калина имаше и ортодонтски проблеми и носи апаратче за горна челюст, а Люся в момента носи 2 апаратчета, като при нея проблемът е по-голям, защото освен тесните челюсти има и огромни зъби (по думите на ортодонтката).

# 567
Здравейте,
позволих си да се включа в темата, но вие ще кажете дали не избързвам.
На път съм да стана "многодетна" - разбрах, че към края на годината ще си имаме трето детенце, живот и здраве.
Тук има ли "чакащи" като мен или всички вече са с излюпени пиленца? Simple Smile

# 568
Здравей, Анна, и добре дошла.
Май в момента повечето са излюпили вече, но почти всички сме били тук и в периода на очакване на многодетството. Така че съвсем навреме си се включила.
Хубава бременност и леко раждане ти пожелавам. bouquet
Разкажи малко повече за вас, ако искаш, разбира се.

Между другото, ако наистина си Анна, значи сме адашки!
  Heart Eyes

# 569
За зъбите - много сме зле. Най-зле е малката. При нея се разрушават млечните зъби.
Взела съм електрически четки и всяка вечер НИЕ с татко им им мием зъбите, но проблемите не можем да преборим.
БТВ. при детски зъболекар ли ходите или при такъв за големи хора? Аз намерих голяма разлика в начина на лечение на кариеси при двата вида зъболекари.

Общи условия

Активация на акаунт