Многодетни мами - тема 67

• 110 764
  • 735
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Моят Н3 е с много по-здрави зъби от каката и баткото (баткото е Н2 и е с по-здрави зъби от каката...а Н3 е генетично най-предразположен към лоши зъби). Мисля, че не само почистването на зъбите има значение, но и храната, и силантите. Вероятно и навременното посещение на зъболекар се е отразило положително. На ЕО Дент сме пациенти - от 7 години насам - семейно, поголовно.

# 571
БТВ. при детски зъболекар ли ходите или при такъв за големи хора? Аз намерих голяма разлика в начина на лечение на кариеси при двата вида зъболекари.
При детски зъболекар. Колкото на голямата са здрави, толкова на средното не. То на 2 г имаше 5 кариеса, плака на всички зъби и са започнали да се разрушават Sad Малкото е още малко. Сега чакаме първите зъби. Дано са му здрави и бели.

# 572
Здравей, Анна, и добре дошла.
Май в момента повечето са излюпили вече, но почти всички сме били тук и в периода на очакване на многодетството. Така че съвсем навреме си се включила.
Хубава бременност и леко раждане ти пожелавам. bouquet
Разкажи малко повече за вас, ако искаш, разбира се.

Между другото, ако наистина си Анна, значи сме адашки!
  Heart Eyes

Здравей, Пролетната Фея! Simple Smile
Да, Анна се казвам! Simple Smile Здравей, адашке!
Благодаря за приема в групата и много благодаря за пожеланията, надявам се всичко да протече както трябва.
Какво да кажа за нас...
От София сме. Имаме син - Алекс, който след 2 месеца става на 15 и дъщеричка - Дея (Деяна), която е на 3,5 г. Третото детенце е желано и планирано. Simple Smile Понеже съм още в началото се чувствам странно на кръстопът и още не мога да определя на какво точно се дължи. Дали защото ще стана на 39 скоро или защото вече ме е страх в коя болница и на кой специалист ще попадна... Като се сетя за последното си раждане...бррр... Както и да е. Минало, нали? Wink Опитвам се да мисля положително и да се радвам на късмета си!

# 573
  • offshore & overseas
БТВ. при детски зъболекар ли ходите или при такъв за големи хора? Аз намерих голяма разлика в начина на лечение на кариеси при двата вида зъболекари.
Моля, сподели в какво по-точно се изразява тази голяма разлика, понеже наистина не мога да се досетя за какво говориш. Thinking

Анна, добре дошла! И аз моето трето бебче го родих на 39 (е, почти 39, навърших ги няколко месеца по-късно). Лека и успешна бременност и прекрасно раждане, което да остави свежи спомени!!

Аз мисля вече и за четвърто, но не сме решили още, дори аз, която толкова го искам, не мога да се реша. Rolling Eyes И както Олаф беше писала преди доста време, нищо чудно и да ми мине. Laughing

# 574
  • София
На мен не ми мина. Още искам.

# 575
Мяуче

Анна, добре дошла! И аз моето трето бебче го родих на 39 (е, почти 39, навърших ги няколко месеца по-късно). Лека и успешна бременност и прекрасно раждане, което да остави свежи спомени!!

Аз мисля вече и за четвърто, но не сме решили още, дори аз, която толкова го искам, не мога да се реша. Rolling Eyes И както Олаф беше писала преди доста време, нищо чудно и да ми мине. Laughing
[/quote]

Благодаря ти, Мяуче! Simple Smile
Добре заварила! Браво и на теб! А щом имаш мисли за четвърто, стига да имате възможност и се чувстваш здрава и силна - още едно в повече никога не е излишно, хихихи! Simple Smile))

# 576
Нали знаете какво е казал великият Мечо Пух - "КОЛКОТО ПОВЕЧЕ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ!"(пише го и на първа страница).  Laughing

Аз родих "бебето" на 40 г. без два месеца. Беше ми най-прекрасното раждане, въпреки "крехката" ми възраст. И пак случих на готини доктори, с които буквално се забавлявахме, докато раждах.
И на мен често ми се приисква още едно бебче, особено сега, когато две момичета край мен родиха, но вече ясно си давам сметка, че разумът трябва да надделее.
Въпреки това, желанието за още едно никога няма да ми мине. Искрено се радвам на тези, на които им предстои пак да гушнат малко човече, да гледат в ококорени, любопитни очички, да слушат равномерното сумтене на заспало бебе и да вдишват неповторимата бебешка миризма.
Малее, ама аз наистина съм луда!

# 577
  • Sofia
На мен ми е минало засега желанието за още едно. Много беше труднж досега, искам мааалка глътка въздух  Crazy Мъжът ми е убеден, че ще ми се прииска един ден и най-вероятно е прав ( защото и той е като мен), но няма да е в следващите 5 години.

# 578
  • offshore & overseas
Многодетието е особен вид лудост и се предава по наследство, в това се убедих окончателно. При все всички трудности, искам още поне 1 дете (като гледам, туй чувство се споделя не само от мен тук, в темата). Mr. Green

Нито съм млада (е, не съм и престаряла), нито имам леки бременности, нито разбирателството с лъв ми е гладко и безпроблемно... Само ражданията са ок, но това не е достатъчно.

И аз за жалост съм уверена, че няма да ми мине, само се шегувах за това, но всъщност се опитвам да потискам желанията си, защото засега нямам подкрепата на най-важния човек. Confused

И въобще, много точно е обрисувала усещанията ми Пролетната фея. Joy

# 579
Хаха,трябва най-отпред на темата да пише "Не четете,ако не желаете да имате още деца! Wink Атмосферата е силно нахъсваща "Simple Smile Дори и без никой пряко да ти казва -"Давай,можеш още едно",достатъчно е да ви чете човек,за да си пожелае Wink
И аз си мисля колко ще ми липсва бебешкото като поотрасне последното шиле..

За зъбите ни се грижи мм,който не е детски,но добре се справя Wink.Ако не беше той и аз бих ги водила на детски,заради отношението,което би трябвало да е по-така,но и не е задължително,важното е са е спокоен и пекан док,който да може да остави добро впечетление у детето..Но за други разлики и аз не се сещам.
А за миенето много ги юркам,сутрин и вечер задължително,ако много са прекалили с нещо сладко-пак.Тепърва Виктор смени два зъба,а бебето има само осем още.Като ген уж са ни нормални зъбите,но да видим.Наследствеността също има голямо значение,не само миенето..

Аз пък видях сега,че Вико яко си криви походката навътре и май сме за ортопед.Размених му обувките,докато взема направление.

Добре дошла,Ани!Лека и прекрасна бременност ти желая! :-*

# 580
  • offshore & overseas
Пумпал, туй с кривенето навътре може да е знак за плоскостъпие. От наще Калина е така (голямата). От известно време забелязах, но още не сме взели мерки, а то колкото по-бързо се вземат, толкова по-добре. Crazy

Пак относно зъбките: аз съм далеч от мисълта, че само миенето е ключът. Имах например един брачед по бащина линия, който до 7-8-ми клас изобщо не знаеше що е четка и паста, а пък не беше виждал зъболекар (нямаше причина да се лекува просто).

НО при Калина и самата зъболекарка е установявала многократно, че зъбите не се измиват добре и се натрупва много плака, която (заедно с останалите фактори) води до отслабване на емайла и кариес. При нея обаче го има този проблем, че мотивацията не дойде ли отвътре, няма шанс за промяна (слаба воля или не знам какво).

До 7 г. ние ѝ миехме зъбките стриктно, но определено нямам сили сега вече на 10 да четкам и нейните всяка сутрин и вечер. При Люси още ги мием (тя е на 7), а на Никола - когато позволи.

Купили сме им на момичетата и електрически четки (не от най-добрите, но все пак), уж за да им е по-лесно и по-интересно, но пак на Калина много бързо ѝ мина Хентусиазъма... ooooh!

# 581
Мяуче,мойчкият си е изкривил обувките чак,така че определено нещата са сериозни и си трябва преглед в най-скоро време .А интересното е,че не ходеше така,но може би от няколко месеца поне го прави,щом до такава степен са пораженията..Знам,че трябва по-скоро да се действа,и вие ако имате такъв проблем,по-добре идете на преглед!Аз също съм кривила походката,докато не осъзнах как  правилно се ходи,но явно е било и заради неудобни обувки.

А за Калинчето-ми кажи й,че ако не си мие зъбите на бала ще има големи черни дупки и хич няма да е хубава!;) Или пък да пита приятелките си какво мислят по въпроса..Не знам..Иначе ел.четки са супер и като ходи по-често на профилактичен преглед при зъболекар-примерно на 6месеца 1път може да си спести големи проблеми в бъдеще!Сигурна съм,че на нейната възраст мотивацията да върши каквото казваш ти е много малка,ама дано й светне,че е за нейно добро..

# 582
  • offshore & overseas
А за Калинчето-ми кажи й,че ако не си мие зъбите на бала ще има големи черни дупки и хич няма да е хубава!;)
Такива неща въобще не я стряскат - не ми вЕрва просто. Толкоз ми е силен авторитета. hahaha

Иначе ходим на профилактични прегледи на 3 месеца по препоръка на зъболекарката. Просто не сме с добри зъби чисто генетично, а и сега при нея се налага да се следят едни кариеси в зародиш. Crossing Arms

Относно ортопеда, каним се, да видим кога ще се наканим, че те много неща се насъбраха. Ей го ся, профилактичен преглед при пулмолог за Ники, плюс кръвни изследвания трябвало (че нали стана на 3 и личната ги иска), плюс редовните ортодонтски прегледи за Л. (и К. я водим през път). Дано поне всичко останало да е ок, та да си стъпим на краката! Tired

Вие ако стигнете скоро до ортопед, можеш да споделиш тук какво се е оказало. Grinning

# 583
  • София
Привет! За момента сме все още само с близнаци на почти 3,но напоследък се шегуваме за сестричка...да са ни живи и здрави бабите-помагат колкото могат,та си имаме бекъп за спешни ситуации. Единствената ми тревога,когато чета мнения за трето дете, е финансовата част-в много теми тук осъждат правенето на трето дете,ако не си 100%сигурен,че и на трите ще можеш да осигуриш комфорт. Под комфорт не се разбира облечени и нахранени деца в спокойна и любяща семейна обстановка,а се изказват доводи от типа"не можеш ли да осигуриш балет,футбол,рисуване и частни уроци и на трите +образование в престижно училище,хич не се и замисляй.да правиш" и това ме срива психически и отчайва...не сме с малки доходи,но като платим сметки и ипотека ни остават за текущи нужди , стандартът ни е по-скоро среден-не се лишаваме от нищо ,в месеци с неочаквани големи разходи се посвиваме и избутваме.. има ли минимален месечен приход,който се смята за необходим минимум,за да си позволиш трето детенце?

# 584
Здравей!
Ами всъщност ние го мъдрихме твоя въпрос за финансите в края на предната тема,ако не се лъжа,но не стигнахме до някакъв конкретен отговор..Аз си мисля,че такъв няма как да се даде,понеже всеки има ралични цели за живота,който го устройва.

И също живее при различни условия.Забелязвам,че явно за софиянците е много важно,престижно децата им да посещават всякакви допълнителни занимания,докато в провинцията сякаш не е чак така.

Както и ти пишеш-щом не можеш да осигуриш на трите вип-комфорт,за някой може изобщо да не е на първо място като  важност,а само да са наядени,облечени,образовани деца- за мен последните три са абсолютен задължителен минимум за всяко семейство.

Оттам насетне всичко е пожелателно и прекрасно,ако човек може да си го позволи,пък ако не може,не мисля,че е фатално за развитието на детето..
Защото всичко тръгва от възпитанието и любовта.....Като  ги няма..и милиони да излееш върху отрочето си ,не става...

В крайна сметка детето ти може и да няма желание да ходи на курсове,уроци и тем подобни...нероден Петко е работата Wink Ако сте с нормални доходи,а и още повече-имате роднини,които ви помагат не знам какво толкова му мъдрувате,щом и двамата го искате.Ако едвам свързвате двата края вече е друг въпрос,нали..

Общи условия

Активация на акаунт