Фентъзи и фантастика - Тема 9

• 32 338
  • 728
  •   1
Отговори
# 105
Отзиви за 'Възмездителите' на Брандан Сандърсън някой може ли да даде?

# 106
Хубава, но аз го харесвам

# 107
 Уф добре,  значи първа книга има много общо с Мъглороден и с темата "Х-мен" - който си пада по такива неща ще му хареса, а който не си пада - няма. Предуперждавам, защото първата книга до голяма степен повтаря сюжета от мъглороден

Скрит текст:
Появява се някакъв Апокалипсис, някакви хора се сдобиват с Есп-способности - могат да левитират, да изстрелват мълнии и т.н. - те са т-нар Епични.  те налагат Властта си в новия свят. В Нюкаго властта върховен Епичен става Стоманеното сърце (в Мъглороден  -Императора), който властва над други епични. бащата на Дейвид е убит от Стоманеното сърце, той (Дейвид) изучава слабостите на СС и на Епичните и се свързва със Съпротивата, планирайки бунт - дотук като в Мъглороден. също като в Мъглороден мацката предава добрия герой - там си спомняме, че Келсайър е предаден от любимата си. Joy Joy В крайна сметка Стомането сърце е убито, но едва сега започва начолото на проблема, защото става ясно че Меган която бе част от екипа на ПРоф и дейвид е могъщият епичен Зарево.

във втора книга Сандъръсън явно е реши да се отклони от мъглороден - тук героите се променят, няма толкова типично черно-белите герои.

В зарево
Скрит текст:
слез смъртта на Стоманеното Сърце, други епични започват да предизвикват съпротивата. те са предизвикани от Регалия- Виша Епична от манхатън. Отивайки в друг град Съпротивата откриват, че Регалия  контролира изцяло водата. Ситуацията се усложнява защото от една страна Проф  - лидера на съпротивата се бори да не се превърне във Висш  Епичен, от друга той налага двойни стандарти приемайки, че всеки епичен е зъл и трябва да убият Меган/Зарево, в която дейвид е отчаяно влюбен (споменете си че и Келсайър исакше да убият  Е.,  в Мъглороден, тъй като бе благородник - при все че самият К. се държеше като такъв - а Вин бе влюбена в Е.) изборите които се случват в тази книга обаче са сложни и като цяло ни отдалечават от мъглороден.  В крайна сметак Проф се превръща във висш Епичен и избива повечето от своя Екип. Изглежда той е под влиянието на Злочестие. регалия умира, девийд поема нещата в свои ръце.

за злочестие ще пиша довечера, че сега нямам време. засега ще спомена, че докато първите две книги ги слагах в жанра - фантастика-екшън-мелодрама, третата книга я слагам в жанра комедия/пародия - мелодрама. което не значи че не съм се заблавлявал, но....абе по-късно ще пиша-....

леле не мога, финалът е нещо невероятно..... книга - трета - Злочестие

Значи първо
Скрит текст:
След като се появава Мега злодеят Злочестие , той контролира всички други Епични и дейвид осъзнава, че може да го спре само Проф. Проф обаче вече не е добрият лидер на Възмездителите, а един Зъл Висш Епичен. и най-лошото е, че Възмездителите не могат да го убията както сториха със Стоманеното сърце или регалия - Проф е техене приятел, те имат нужда от него. Драмата е пълна. Joy те трябав да го хванат и да го направят пак добър. добре, обаче Проф не е глупав, той беше старият лидер. винаги е един ход пред Дейвид  и компания. действието се пренася в друг град. за да заловят Проф (който да им помогне срещу Злочестие) меган отдава силите си на друг Епичен - някакъв подсрественик - абсолютно леке, който има само една способност - поема силите на всеки епичен, с когото влезе в контакт.... и сега - малак изненада. Това лекенце, всъщност е..... тадама.....Злочестие! Изненадани ли сте? аз - да. Селд като меган - оръжието на възмездителите - си отдаде силите, Злочестие става абслоютно неконтрилоруем. за щастие Проф пак става добър и опитва да помогне на Дейвид но....Злочестие е твърде силен...и тъкмо когато всичко е изгубено героитге са спасен - как - очаквайте продължение

помните ли концепцията за паралелните вселени
Скрит текст:
 -  е Ами всъщност в паралелната вселена Възмездителите са лошите, а Епичните - добрите Joy Joy Joy JoyЗлочестие е един Избягал Епичен. Което пък обяснява защо Зарево ту е мъж, ту жена - Меган просто се среща със своята версия, в която тя е мъж.  А най-добрият в огледалната вселена е...... Стоманеното Сърце, който е убил  Злия  Дейвид  - в нашата версия  Добрия Дейвид уби Злия Стоманено Сърце  Joy Joy Joy JoyJoy Joy Joy Joy но най-забавното - кой е СС в огледалната вселена? - ами да - бащата на Дейвид, убит от СС... Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy
е накрая двете вселени се "напаснаха"

като цяло аз съм горещ привърженик на Сандърсън заради механиките и Възмездителите не ме разочарова. виждам, че има усложняване не образиет от Мъглороден - поне във книга 2 и 3, макар  схемата да е същата. това може да е добро или лошо, в зависимо дали ви допада Мъглороден.

Лично аз сега си мисля да чета Браян маккелън, защото ми го рекламираха, като някой който има прилика със Сандърсън.

като цяло има много интересни спец- ефекти по магийките  във "възмездителите4 хубамво изградени образи, особено във книга втора и трета и доста екшън.....

финалът малко ми напомни на "Маверик", но пък много се забвлявах Joy Joy Joy ето ви малко спойлери

Скрит текст:
Това беше костюмът на Стоманеното сърце, макар че сега имаше знак на гърдите. Това беше единствената разлика в облеклото.

Но лицето… лицето беше на добър човек, а не на тиранин. Кръгловати черти, оредяваща коса, широка усмивка и такива разбиращи очи.

Блейн Чарлстън.

Баща ми

Скрит текст:
Синко — каза той, докато ме стискаше и плачеше. — Аз те убих. Не го исках. Опитах да те защитя, да те спася. Но ти умря. Ти умря.

— Аз те оставих да умреш — прошепнах аз. — Не ти помогнах, не се изправих. Гледах го как те убива. Бях страхливец.

Скрит текст:
Мракът си отиде — продължих аз. — Няма нужда да бъдеш зъл.

— Аз не съм — каза той. — Благодаря ти, Убиецо на Стоманеното сърце, задето ми даде тайните, които знаеш. Сега знам защо мракът ме остави преди пет години, когато застанах срещу страха си. Оттогава съм свободен от него.

Последна редакция: ср, 11 яну 2017, 22:11 от Джон Сняг

# 108
  • Ямбол
Чудех се къде да попитам за Дюн и мисля, че това е най-подходящото място. Имам изтеглени книгите от Читанка тези: https://chitanka.info/serie/djun
Можете ли да ме ориентирате на кои издания в goodreads отговарят те, че искам да си ги добавя в to-read.

Иначе аз като че ли предпочитам повече фантастиката с малки изключения за фентъзито.

# 109
  • София
Лиляна, "Дюн I" и "Дюн II".
Във Читанка в линка "Дюн" се съдържат и двете книги, като във втората книга има две части, т.е.
2 книги=3части=един линк.
"Месията на Дюна"
"Децата на Дюн" и "Бог-император на Дюн" са два отделни линка в Читанка, но книгата е ЕДНА.
С "Еретиците на Дюна" и "Домът на Ордена" е същото - качени са в два отделни линка в Читанка, но книгата е ЕДНА.
Отделно, "Еретиците на Дюна" е качена в самостоятелен вариант - ТОЗИ.

Дано да съм обяснила добре, че е малко объркващо.

# 110
  • Ямбол
Мерси, Кали. Аз ги виждам в читанка кои са книгите, но е объркващо кои да посоча като първа книга в ГР.
Ще пусна тази: https://www.goodreads.com/book/show/234225.Dune
Или май трябваше тази: https://www.goodreads.com/book/show/13554245-1  newsm78

# 111
Аз съм позанемарила goodreads, но като прочета някоя поредица, нацъквам всички книги от нея като read наведнъж и готово  Mr. Green

На трета от Вещерът съм, добре че в края на 2ра имаше някакво развитие, че ако трябваше да чета все еднотипни разказчета за единични битки, щях да го зарежа

# 112
Чета ”Замъкът на лорд Валънтайн” на Робърт Силвърбърг. Още съм в началото и не мога да дам мнение.

# 113
  • София
Мег, чела съм го този Замък, но нищо не си спомням, освен чувството, че ми е харесала.

Лиляна, по-скоро втория линк, че е на българското издание.

# 114
  • Майничка
”Замъкът на лорд Валънтайн” го четох като тийн, издадоха го в библиотека "Галактика" в два тома. Тогава много ми хареса, но си остана самотен, издаваха повече постколониалните фантастики на Силвърбърг, от първия му "период". Наскоро издадоха повечето от "Маджипурски хроники", прочетох ги и останах с усещане за нещо много шарено, много екзотично, чак разхвърляно. Пак ще се четат лятото. Laughing

# 115
Здравейте. Аз започнах да чета "През Вселената" на Бет Рейвис... Засега изчетох само първа глава,очертава се да е доста тежка книга Sad Как ще стигна до края (340 страници), не знам... Tired
Потръгна ли ти книгата? А наскоро я прочетох и видях, че сега са пуснали и филм по нея. На мен не ми се видя тежка, дори по-скоро леко тинейджърска. Приятно ми беше да я прочета, без да е шедьовър.
Не,за съжаление. Прекъснах четенето й за малко,но тези дни може би пак ще я започна Simple Smile
В тези студове и минусови температури нямах никакво настроение за книги на такава тематика...

# 116
В читанка я има поредицата "Маджипур", аз затова и я започнах, видях, че е завършена.

# 117
не успя да ме впечатли маджипур...прекалено хаотичен ме бе. Моите идоли са Майк Резник и Станислав лем с дълбоката им психология. А сред българските фантасти -Вежинов.

# 118
  • България
Аз съм фен на Валънтайн.
Миналото лято четох отново Маджипур.
  На пета част от Вещерът съм. Харесва ми.
А поредността на книгите следя от читанка, препратката към уикипедия.
Специално за Франк Хърбърт обаче, не е така подредено, както е при други автори.
https://chitanka.info/person/frank-herbert
И например:
https://chitanka.info/person/andrzej-sapkowski
  (Горе дясно "Биография")

# 119
Прочетох първа на Вещерът, и установих, че  съм я чела,но нищо
До края на поредицата ли са все отделни разкази?

Не, не са отделни разкази, само първата е така.
Много ми хареса цялата поредица!

Изчетох и поредицата Стъкления трон на Сара Маас и сега се чудя дали да продължа с Двор от мъгла и ярост(първата книга ми хареса по-малко от Стъкления трон, но четох добри отзиви за втората) или да се ориентирам към нещо не толкова тийн...
И най-после довършвам 1984 на Оруел.

Последна редакция: пт, 13 яну 2017, 10:34 от fata_morgana

Общи условия

Активация на акаунт