Фентъзи и фантастика - Тема 9

• 32 961
  • 728
  •   1
Отговори
# 465
  • София
между другото, хвалебствията за МБГ малко вече идват в повече. аз чакам втора книга от трилогия вече пета година.
Коя?

Куклата близнак на Лин Флюълинг е първата книга. Сега четох, че ще пускат втората. Препрочетох първата, защото бях я забравила.

# 466
  • В полите на Пирин планина
А Сандърсън издаде ли 3-тата за "Светлината на бурята"?  newsm78

# 467
между другото, хвалебствията за МБГ малко вече идват в повече. аз чакам втора книга от трилогия вече пета година.
Коя?

Куклата близнак на Лин Флюълинг е първата книга. Сега четох, че ще пускат втората. Препрочетох първата, защото бях я забравила.

"захапали"  са 5-6  поредици едновременно и това затруднява превода  -- още повече, че преводача им е   доста посредствен, а явно нямат втори, но пък поне купуват на килограм готови австралийски поредици, и се знае, че ще бъдат издадени до края - вече сроковете не коментирам - а не като някои издателства където увисваш. Специално за Триадата Тамир няколко пъти обясняваха, че искат да приключат Корабите и Барутните магове и едва тогава ще се захванат с останалото, но 3-ият кораб им отне много време - почти година.

ИНаче тна специално на Дейвид Далглиш му издадоха
5 книги за година (за тази са предвидени още две)! На Майкъл Съливан издадоха 6 книги за една година. На Хоб издадоха цяла трилогия за три години, при това - големи книги, на Маклекън 2 от 3 книги за две години и работят по трета. На Маркус Хайц за отрицателно време излязоха 6 джуджета.  и това са само част от имената, едва ли трябва да изброявам още много имена... В същото време какво имаме  ИНфодар - хиляда увиснали поредици - като почнем от ОРки - Стен Никълъс и минем през "Перфектният убиец" на майк Резник. - АН Райс - Изток - Запад и Инфодар - увиснаха. Вакон - увиснаха с Труди Канаван. Шамбала - увиснаха с  Шанара. Бард - поне няколко поредици които не са завършени и няма да се завършат. ЕДна от тях е "Конан. Безсмъртният войн" който трябваше да е 70 книжки, а излязоха 15 в средата на 90-те
хайде да не говорим за издателства, че ИНфодар и Бард са ми черни, особено с Мартин.

Да, МБГ имат и кусури. Един от тях е, че често "си оставят ръцете" - я превод ще оплеската, я хартията ще е жълта. Но това издателство не може да се мери с мощни издателства като БАРД или Колибри, а скоростта на печатане - 6 книги на Съливан за едан година и 5 на Далглиш за една година - е доста добра.. Да - има и случаи да изостанат - кой няма?  но това са изключения. Като не искаш не ги купувай, както аз гледам да се ограничавам да не купувам от  БАРД.

# 468
Аз започнах с четенето на английски точно заради навика на бг издателствата да бавят и прекъсват поредици. Наскоро се бях зарибила да купа Леденият дракон на Мартин - да се порадвам на хартиена книга, на бг за да чета и с детето. Ами само като я погледнах в книжарницата с тези страници като тоалетна хартия - отказах се. Да не говорим на какви фрапиращи преводи съм попадала - направо подигравка с читави иначе произведения.

# 469
Хартията е жълтеникава, да, но пък илюстрациите са много красиви (и корицата е хубава, а отвътре на обложката също има красива илюстрация). Тази книжка си е една приказка, която може да се прочете за много кратко време. Освен това е тъжна (поне за дракона); но като за подарък примерно, е идеална  Simple Smile

# 470
  • Вестерос
Стъкленият трон колко части са? Имам 4 от читанка

# 471
 аз знам за 5, но може да са повече?. В е-зона пише, че може да се закупи книга 5, след 21 януари.

# 472
Много съм се разглезила покрай детските книжки от към качество май - някои от авторите си имат изрични условия как да изглежда преведеното издание. Вярно, че се отразява съществено на цената, но как не им дожаля с тези илюстрации да я отпечатат като вестник, и то с бледо сивкаво мастило... още ме е яд като се сетя  Sick
5 са издадени на английски от трона засега, на бг не знам.

# 473
аз с ТРуди Канаван много се ядосвах на двете поредици за Соня - Черният Магьосник и ИЗменникът шпионин - защото само първата книга, от първата трилогия бе направена както трябва, а после една жълта-жълта хартия. ОСтавили си бяха ръцете. На всичкото отгоре, първата книга бе с бяла хартия, а цената бе същата. Значи е можело, но са искали да спестят пари. Много се дразня на такива изпълнения.
яд ме е защото двете трилогии за с голям потенциал - или поне първата от тях Черният Магьосник - но си е мъка да четеш на тази жълта хартия

# 474
  • Вестерос
Мерси, тъкмо докато й дойде времето на 5-тата ще я има в читанка.

# 475
  • София
Стъкленият трон колко части са? Имам 4 от читанка
Егмонт в момента пускат 5-тата... не помня точната дата, може и в момента да е в продажба, а лятото трябва да излезе 6-тата на английски, която би следвало да е последната.

Джон - защо Барт са ти черни, заради Мартин, те какво точно са виновни, че Мартин не пише?
Колкото за Бенет, ако не довършат поредицата ще съжалявам само защото ми е интересен и приятен като автор, иначе книгите са достатъчно завършени всяка за себе си, така че няма да се получи чак грозно увисване.

Както се оплаквате от издателства, мога да похваля Рива в момента. Не за друго, но отдавна не бях хващала хартиена книга, която да е удовоствие за ръката и очите. Прекрасна корица (и като материя), чудесна бяла хартия, приятен шрифт и като подбор и като размер и като поставяне в страницата, изобщо цялостно оформление много добро.

# 476
 черни са ми по много  причини
 първо че пускат автори, които не са им завършени поредиците, второ, че корицата на Танц с дракони можеше да се направи в пъти по-добре, трето че при закупено поредица "Конан.Безсмъртният войн" я спряха, четвърто, че упражняваха натиск върху Мега, която  печаташе на книги-игри през 90-те години, а когато Мега фалира, самите БАРД  не печатаха книги игри и допинесоха много за унищожаването на този жанр - или поне на старата вълна, черни са ми
Пето -  нека добавим нивото на превода в Робин Хоб - Убиеца - и Мартин - където половината имена са преведени, а другата - не (Зимен Хребет и Скарата на Кастърли стоят до Дредфорт и Харънхъл) ми иде да крещяизкуствено раздуват цените, увеличавайки обема на книгите, когато могат да ги цепнат на две.
Поредицата ИГра на тронове в Германия или ИТалия- не помня къде - е вече 10 книги Давам просто като пример. На всичкото отгоре изданията им са много обемни, няколко книги техни се разпадат в ръцете ми, почти веднга след като купя- първо Властелинът, после Танц с дракони, а струват майка си и баща си......
да, черни са ми, по ред причини.

насъбирам им още от 1997 година-........

# 477
  • София
Питах не защо по принцип са ти черни, а защо са ти черни заради Мартин.
Аз се радвам, че пускат и по-нови неща, все още които са в процен на писане, не само Барт а всички издателства... само да не спират по средата на поредиците Wink
Кориците като цяло са им ок за мен.
Аз от Бард спец. последно май съм си купувала само Кинг и Геймън, не ми се разпадат, но не са и много обемни, въпреки че ММ има Хиперион и Ендимион, като по-големи обеми, ми и те са си живи и здрави, а той има отвратително отношение към книгите си Simple Smile, но последните 2... с тази хартия и този шрифт, аз лично не бих се насилила да ги чета на хартия, да не говорим, че и лупа ще ми трябва за целта.

Последна редакция: пт, 20 яну 2017, 21:38 от Angel_Dust

# 478
 не са ми черни Само заради Мартин.

Мартин е по-скоро повод. (Почнах да ги мразя още през 1997-1998,  с ред техни изцепки като това че направиха всичко възможно да унищожат жанра "книга-игра" в България и за един дълъг период от време успяха. Сега има нещо като Възраждане, не онзи подем, който имаше 1990-1994 го няма - БАРД го убиха)

Първо - изпълнението му - ужасен превод.
Второ - корицата на Танц с дракони - чупи ми се,   след четири-пет прочита и ми пада отгоре лумината, след два прочита, а толкова внимавам как я хващам. Представям си ако я огъвах. Никаков удоволствие нямам от четенето. За нези пари  не е сериозна да става так, при положение, че Съдбовният кораб предлага по-хубава корица за същите пари.
ОСвен това като са превеждали, са знаели, че поредицата не е просто незавършена, а че авторът има бавни темпове и много да пише - и въпреки това са избрали приоритетно нея, набумкали са голям обем, сложили са голяма цена, защото е бил актуален към настоящия момент , сложили са малко повече реклама - и готово.
С Лявата ръка на Бога - не че съм и фен - 3 - също се настана едно голямо чакане между втората и третата книга - четири години мисля.  А поредицата си има фенове. За това време спокойно можеха да издадат някоя завършена поредица като Шанара. Не е проблем да се откупят правата на отдалвна фалирало издателство.

П.С. Споменах ли, че Властелинът след два прочита ми се напука корицата? Не можаха да го цепнат на три книги, нали? и цената щеше да е друга.

Последна редакция: пт, 20 яну 2017, 21:47 от Джон Сняг

# 479
  • София
А защо трябва да преиздават вече издавана поредица. Която сама по себе си не е блестяща и която е достъпна в ел. вариант и разбира се няма да им върви като продажби? (това за Шанара).
Аз нямам нищо против да чакам автора да си дописва поредицата. Имам против след това да чакам повече от година да бъде издадена на роден език.
За авторите - живи и  здрави да са, предпочитам да пишат качествено, вместо да плюят книга след книга само и само продажби да има. Не че някои не могат да съчетаят и бързо, и качествено писане, но далеч не всички.
Изобщо не защитавам Барт не ме разбирай погрешно... но - издателство като издателство, почти всяко си има някакви проблеми, с нищо не са ми по специални от Бард.

И заради всички проблеми горе мога да кажа отново само едно - на мен всички издателства у нас са ми черни, че не пускат всичките си книги за продажба в ел. варианти и то и в амазон. Ама ей на - и всеки читател с проблемите си Wink

Общи условия

Активация на акаунт