Майчинството счетоводно-72

• 69 437
  • 767
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте, от 7 януари 2017 г. получавам обезщетение за гледане на дете до 2 години. На трудов договор съм:
 - ако напусна по взаимно съгласие и започна в друга фирма на изпитателен срок и ме освободят, за да изляза на борсата, каква е базата за обезщетение? За втората година очевидно се взима МРЗ, но какво се взима за първата - получаваното обезщетение (90% от дохода) или основата, от която е изчислявано това обезщетение (в моя случай максималния праг от 2600)? - взема се доходът, от който е изчислено обезщетението
 - ако сега се върна на работа, ще получавам и обезщетение от 170 лв. (50% от 340). - даМога ли един месец след връщането отново да подам заявление за ползване на отпуска за гледане на дете и до две годишната му възраст да продължа да получавам по 340 лева месечно обезщетение? - да

Здравейте. Ако термина на една жена е примерно на 20 май, но тя роди на 20 април, после тези 30 дни добавят ли се към майчинството/болничния по някакъв начин, или просто ги "губиш" един вид ?
Добавят се към последния изравнителен болничен. Аз родих 31 дни преди термин и ЛЛ при издаване на 3-тия болничен добави тези дни. Нищо не се губи - 410 дни имаш - 45 преди термин и 365 след Simple Smile

Това не е вярно!

Ако се излезе в болничен за бременност и раждане по-късно, то се губят неизползваните дни.
Преждевременното раждане е друга тема!

Аз нямам предвид да се излезе по-рано в болничен. Излизаш си по нормално врем 45 дни преди термин, но просто раждаш примерно 30 дни по-рано ?

# 181
Здравейте, при прекъсване на майчинството за отглеждане на дете до 2 годишна възраст и връщане на работа, каква част от натрупания през изминалите години в майчинство платен отпуск съм длъжна да ползвам веднага или ако не веднага, то в какъв срок, за да не го изгубя?

# 182
  • В полите на Пирин планина
Desert^girl, не съм разбрала. Извинявам се. Тогава - да, ако се роди преди термин, то изравняване до 135 дни се прави с последния БЛ.

Здравейте, при прекъсване на майчинството за отглеждане на дете до 2 годишна възраст и връщане на работа, каква част от натрупания през изминалите години в майчинство платен отпуск съм длъжна да ползвам веднага или ако не веднага, то в какъв срок, за да не го изгубя?

Не си длъжна да ползваш никаква част. https://www.mlsp.government.bg/index.php?section=POLICIESI&I=257

# 183
  • Свищов
Lady Brinne, аз същото имах предвид - излизаш си нормално 45 дни преди термин, но просто раждаш по-рано. Никъде нито във въпроса, нито в отговора не става дума за излизане по-късно в болничен. От самата болница като раждах ми дадоха бележка до ЛЛ колко дни да добави към болничния.

# 184
Lady Brinne, аз същото имах предвид - излизаш си нормално 45 дни преди термин, но просто раждаш по-рано. Никъде нито във въпроса, нито в отговора не става дума за излизане по-късно в болничен. От самата болница като раждах ми дадоха бележка до ЛЛ колко дни да добави към болничния.

ОК. Peace Заблудила съм се и се коригирах. Няма смисъл да трия дискусията и отговора си.

# 185
Здравейте,

Имам нужда от помощ.
От август месец съм болничен заради бременността и взимах от НОИ 84,59 лв на ден обезщетение.
От 15 януари съм в болничен - 45 дневния преди раждането. За него от НОИ са ми изчислили дневно обезщетение от 21,90 лева. Преди да постъпи този 45 дневния болничен в НОИ смятах прогнозния размер на майчинството и излизаше около 88 лева на ден.
Днес, когато видях, че са ми начислили по 21 лева на ден майчинство, проверих осигурителния си доход в НОИ за послените 24 месеца и нямам месец, който да е под 2000 лева с изключение на Август - 582 лева ( от тогава ми започна болничния) , септември и октомври - 0 лева, ноември 250 лв и декември отново 0 лева.
Звъннах в кол центъра, за да попитам защо и как са го изчислили 21 лева на ден, жената каза първо, че не ми разбирала въпроса, после ми взе ЕГН и проветри и каза : Вие имате един изплатен болничен и аз й обясних, че не става въпрос за него, а за този, който е 45 дневния преди раждането и защо е изчислен в размер на 21 лева, при което тя ми отговори, че те не можели да правят справки по изчисленията да подам жалба в сайта или в стая 103. Затворих и пак реших да проверя, да смятам.. както и да ги смятам не излизат 21 лева на ден.
Звъннах пак, за да попитам как точно да подам жалба и ми затвориха Simple Smile Звъннах пак вдигна друга жена и ми обясни. Преди малко подадох електронна жалба, на която срока й за разглеждане е 20 дни.
Искам да попитам аз ли съм в грешка, възможно ли е да объркат размера на обезщетението и то с такава голяма разлика? Какво мога да предприема освен тази жалба? Някой имал ли е подобен случай?

# 186
Жалбата е достатъчна - случаят ти ще се разгледа и изясни.  Peace

# 187

Не си длъжна да ползваш никаква част. https://www.mlsp.government.bg/index.php?section=POLICIESI&I=257
Правилно ли разбирам, че в случая, за да не се погаси по давност полагащият ми се платен отпуск, трябва да го ползвам преди изтичане на две години от края на годината, в която съм се върнала от майчинство?

# 188
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Да, Stitch

# 189

Възможно ли е заради болничния да се намали размера на майчинството от прогнозен 88 лева на 21 лева?

# 190
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Възможно ли е заради болничния да се намали размера на майчинството от прогнозен 88 лева на 21 лева?

При положение, че както си писала по-горе последните 24 месеца си осигурявана на заплата над 2000 и болничният, който си получила е изчислен на 84,59 върху предходните 18 месеца, няма как заради него да падне обезщетението на 21лв.
Понеже се поиграх с кик-инфо калкулатора и дори първите 6 месеца да ти ги смята на МРЗ пак излиза над 60лв дневното обезщетение.
Според мен НОИ са направили грешка и ще я оправят.Нали си пуснала жалба.

# 191
Момичета,както по-рано бях писала сега се водя на ТД към една програма.Там съм с връзки и само си взимам заплатата.Тъй като нямам 12м стаж,ще ми бъде отпуснано само 100лв социално майчинство.Казаха ми,че мога да го прехвърля на дядото или бабата от двете страни и да продължа да работя.Мисълта ми е - майка ми и баща ми работят,а бащатата на приятеля ми е пенсионер,съответно за едни 100лв няма да спирам нашите от работа,за това обмислям да го прехвърлим на свекъра ми.Четох,че към момента на прехвърляне той трябва да се води на работа(фиктивно).Въпроса ми е-след като ще взима само социално трябва ли да се води на работа или след като той има 12м стаж няма да взима 100лв,а 420(или колкото е майчинството).Стана малко дълго,дано съм обяснила правилно.Благодаря предварително за отговорите.  bouquet

# 192
  • Пловдив
Момичета,както по-рано бях писала сега се водя на ТД към една програма.Там съм с връзки и само си взимам заплатата.Тъй като нямам 12м стаж,ще ми бъде отпуснано само 100лв социално майчинство.Казаха ми,че мога да го прехвърля на дядото или бабата от двете страни и да продължа да работя.Мисълта ми е - майка ми и баща ми работят,а бащатата на приятеля ми е пенсионер,съответно за едни 100лв няма да спирам нашите от работа,за това обмислям да го прехвърлим на свекъра ми.Четох,че към момента на прехвърляне той трябва да се води на работа(фиктивно).Въпроса ми е-след като ще взима само социално трябва ли да се води на работа или след като той има 12м стаж няма да взима 100лв,а 420(или колкото е майчинството).Стана малко дълго,дано съм обяснила правилно.Благодаря предварително за отговорите.  bouquet

Не само,че дълго ами и объркано  Wink

Ти работиш,но нямаш достатъчно стаж?В такъв случай ще започнеш да получаваш обезщетение от НОИ като направиш стажа.Дотогава,ако отговаряш на условията ,имаш право на социално майчинство.Но то не може да се прехвърля .Или го взимаш ти,или никой.Можеш да прехвърлиш майчинството за работеща,след като добиеш право да го взимаш.След 6 тия месец може на бащата,втората година може на баба/дядо
Ти защо не искаш да взимаш социалното майчинство?Бебето на колко месеца ще е като направиш 12 м осигурителен стаж през целия ти живот

# 193

Не само,че дълго ами и объркано  Wink

Ти работиш,но нямаш достатъчно стаж?В такъв случай ще започнеш да получаваш обезщетение от НОИ като направиш стажа.Дотогава,ако отговаряш на условията ,имаш право на социално майчинство.Но то не може да се прехвърля .Или го взимаш ти,или никой.Можеш да прехвърлиш майчинството за работеща,след като добиеш право да го взимаш.След 6 тия месец може на бащата,втората година може на баба/дядо
Ти защо не искаш да взимаш социалното майчинство?Бебето на колко месеца ще е като направиш 12 м осигурителен стаж през целия ти живот
Съжалявам.  Embarassed Мерси все пак,че ми отговори.Социалното майчинство не искам да го взимам,защотото е по-добре да си взема минамалната заплата,а не 100лв.Иначе бебо ще е на 6 месеца някъде като направя 12м стаж.  Peace

# 194
Здравейте момичета, не ми е точно за тук въпроса, но не знаех къде да попитам. Става въпрос за моя приятелка, на която и предстои избор на АГ, който да и води бременността. Преди седмица е получила направление от ЛЛ за избор на АГ, но този който е избрала е в отпуск и ще бъде на работа началото на февруари. Ще и изгори ли направлението или важи до съответно датата на следвашия месец, от който го е получила? Благодаря предварително

Общи условия

Активация на акаунт