Майчинството счетоводно-72

• 69 432
  • 767
  •   1
Отговори
# 165
  • Пловдив
Момичета, моля ви за съвет.
Казуса е следния:
Имам над 8-9 г. трудов стаж през живота си на пълен работен ден, последните три години не съм се осигурявала, после забременях и от 08.08.2016 г. отново съм на работа на пълен работен ден по тр. договор във фирмата на мъжа ми (с 1 м. изпитателен срок).
На 19.12.2016 г. ми издават болничен 45 дни преди раждане с дати от 19.12.2016 г. до 01.02.2017 г.
Същият е подаден на 11.01.2017 г. в НОИ от счетоводителката ни.
Днес звъня в НОИ да питам кога да очаквам плащане и ми заявяват, че счетоводителката ми е попълнила нули за трудов стаж и че нямам 12 м. стаж изобщо, затова трябвало да подаде корегираща декларация иначе нямало да ми изплатят болничния.
Звъня веднага на счетоводителката и тя ми казва, че трудовия стаж трябвало да е 12 м. в нашата фирма и така са и казали в НОИ Пловдив, което за мен е пълна простотия.
Та въпросът ми е според вас какво и как точно трябва да се направи, аз имам ли право на болничен за раждане и майчинство или не!? Доколкото знам 24 м. назад се използват единствено за изчисляване на размера на болничния и майчинството, като той не може да бъде по-малък от минималния средно дневен доход за страната. Това така ли е?
Какво точно трябва да направи моята счетоводителка, за да се оправят нещата?
Благодаря на отзовалите се предварително  bouquet

# 166
  • В полите на Пирин планина
In4hi , изискването е за осигурителен стаж 12 месеца изобщо през живота ти - ти го имаш.  Peace

Нека счетоводителката ви да си прочете КСО или дори сайта на НОИ. Имаш право на обезщетение, като наистина единствено размерът му зависи от осигурителните доходи за предходните 24 месеца.  Peace

# 167
  • Пловдив
Ебахти и счетоводителката,майна.Извинявам се.Не можах да се сдържа
In4hi,опътваш я да си подава коригираща декларация и да си чете КСО

# 168

Елфи, съвсем на място си е - и на мен така ми се искаше да реагирам, ама беше сравнително рано за деня.  Mr. Green

# 169
  • Пловдив

Елфи, съвсем на място си е - и на мен така ми се искаше да реагирам, ама беше сравнително рано за деня.  Mr. Green

Момичета благодаря за отговорите.
Ръководена от принципа "на големия лош вълк, защо му е дебел врата? Защото си вършел работата сам!" се затъркалях до НОИ. Там учудващо бързо ме обслужиха и ми показаха грешките. Всъщност в Прил. 9 раздел I т.3 където трябва да се отбележи, че имам общо 12 м. осигур. стаж, нашата е писала, че нямам.

После в т.9 където са описани месеците от болничния, работни дни и часове, тя писала "0".

Сега й написах имейл какво точно и къде да се попълни, надявам се да свършим работа.
Хората от НОИ казаха, че при тях всъщност им излиза всичко, че имам право на болничен, майчинство и т.н., дори ми е изчислено какво, колко и за кога, но не могат да го пуснат, докато работодателя не подаде вярно приложение.

# 170
Здравейте!
Имате ли представа дали мога чрез ПИК в НОИ да разбера дали ми е била подадена декларацията за продължение на майчинството до първата годинка на детето от работодателя?
И вторият ми въпрос е дали към тази декларация е необходимо да има прикрепен акта за раждане на детето с печат от работодателя?
Благодаря ви предварително! bouquet

# 171
Чудих се дали да пиша тук,но писах в темата за бременните,но те пък ме пратиха при вас.Ако не съм за тук съжалявам.  bouquet
Сега съм в 7ми месец от 27февруари започват да ми текат 45дни преди раждане.Тъй като нямам 12м стаж мога да взема 150лв преди раждане от социалните.Въпросите са ми:кога да пусна молбата,сега или в края на февруари,а другия е какви документи ще ми трябват от НОИ или НАП?Да уточня,че едва преди месец започнах работа на минимална РЗ към една европейска програма.С връзки съм и само се водя(не работя),а всъщност си взимам заплатата,може ли да не взимам социалното майчинство,а да продължа да си взимам заплатата?
Много четох преди да питам и пак не съм наясно.Съжалявам още веднъж,ако въпросите ми не са за тук.  bouquet

# 172
здравейте момичета,

имам един въпрос - с калкулатора на НОИ си изчислих Прогнозното дневно парично обезщетение за майчинството, но то по среден бр. работни дни ли се умножава за да получа месечното ?

# 173
Здравейте, бях записана фиктивно при приятел на работа, за да вземам майчинство и си плащах осигуровките. След 2те години майчинство разбрах, че се плащат данъците върху платения годишен отпуск. Задължително ли е да се "използва" този отпуск и колко приблизително трябва да платя? За минимална работна заплата.
Благодаря много! bouquet
Ако някой знае приблизително  Hug

# 174
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте!
Имате ли представа дали мога чрез ПИК в НОИ да разбера дали ми е била подадена декларацията за продължение на майчинството до първата годинка на детето от работодателя? Да, на същото място, където се следят подадените болнични.
И вторият ми въпрос е дали към тази декларация е необходимо да има прикрепен акта за раждане на детето с печат от работодателя? Ти го даваш на работодателя и зависи дали той ги носи на място или по ел.път.По ел.път не прикачат.
Благодаря ви предварително! bouquet

здравейте момичета,

имам един въпрос - с калкулатора на НОИ си изчислих Прогнозното дневно парично обезщетение за майчинството, но то по среден бр. работни дни ли се умножава за да получа месечното ?
Не, по работните дни за всеки месец, когато ще получаваш пари.

# 175
Здравейте. Ако термина на една жена е примерно на 20 май, но тя роди на 20 април, после тези 30 дни добавят ли се към майчинството/болничния по някакъв начин, или просто ги "губиш" един вид ?

# 176
Здравейте, от 7 януари 2017 г. получавам обезщетение за гледане на дете до 2 години. На трудов договор съм:
 - ако напусна по взаимно съгласие и започна в друга фирма на изпитателен срок и ме освободят, за да изляза на борсата, каква е базата за обезщетение? За втората година очевидно се взима МРЗ, но какво се взима за първата - получаваното обезщетение (90% от дохода) или основата, от която е изчислявано това обезщетение (в моя случай максималния праг от 2600)?
 - ако сега се върна на работа, ще получавам и обезщетение от 170 лв. (50% от 340). Мога ли един месец след връщането отново да подам заявление за ползване на отпуска за гледане на дете и до две годишната му възраст да продължа да получавам по 340 лева месечно обезщетение?

# 177
  • Свищов
Здравейте. Ако термина на една жена е примерно на 20 май, но тя роди на 20 април, после тези 30 дни добавят ли се към майчинството/болничния по някакъв начин, или просто ги "губиш" един вид ?
Добавят се към последния изравнителен болничен. Аз родих 31 дни преди термин и ЛЛ при издаване на 3-тия болничен добави тези дни. Нищо не се губи - 410 дни имаш - 45 преди термин и 365 след Simple Smile

# 178
Здравейте, от 7 януари 2017 г. получавам обезщетение за гледане на дете до 2 години. На трудов договор съм:
 - ако напусна по взаимно съгласие и започна в друга фирма на изпитателен срок и ме освободят, за да изляза на борсата, каква е базата за обезщетение? За втората година очевидно се взима МРЗ, но какво се взима за първата - получаваното обезщетение (90% от дохода) или основата, от която е изчислявано това обезщетение (в моя случай максималния праг от 2600)? - взема се доходът, от който е изчислено обезщетението
 - ако сега се върна на работа, ще получавам и обезщетение от 170 лв. (50% от 340). - даМога ли един месец след връщането отново да подам заявление за ползване на отпуска за гледане на дете и до две годишната му възраст да продължа да получавам по 340 лева месечно обезщетение? - да

Добавят се към последния изравнителен болничен. Аз родих 31 дни преди термин и ЛЛ при издаване на 3-тия болничен добави тези дни. Нищо не се губи - 410 дни имаш - 45 преди термин и 365 след Simple Smile

Това не е вярно!

Ако се излезе в болничен за бременност и раждане по-късно, то се губят неизползваните дни.
Преждевременното раждане е друга тема!

# 179
Здравейте, дано въпроса ми е за тук, ако не се извинявам. В болнични съм от Август месец, термина ми е Февруари. Във фирмата ни има промени относно месечното трудово възнаграждение - увеличават го. Това касае ли ме е и мен, т.е. трябва ли и аз да имам увеличение, при условие, че съм в болнични и живот и здраве в майчинство?

Общи условия

Активация на акаунт