Майчинството счетоводно-72

• 69 422
  • 767
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте. Влизам с едно питане. Детенцето ми е на 1г и 6м , но искам да почна работа. Мога ли да прехвърля майчинството на Майка ми и тя да взима тези 340лв докато детенцето стане на 2г. - да Ако може къде и как стават нещата? - при нейния работодател На нея ( майка ми ) ще и го водят ли като трудов стаж , защото тя трябва да се пенсионира скоро? - ще се води за осигурителен стаж / за пенсия / не за трудов.

http://www.mamatatkoiaz.bg/article/255/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%85% … D0%BE%D1%82%D0%B0
Благодаря много  Hug

# 151
Момичета,
някоя по-запозната от вас може ли да ми обесни процедурата с болничните. Сега съм на преглед на 06.02 лекарката,която води ЖК може да ми издаде до 15 дни и после как се процедира с лекарската комисия? Могат ли да ми откажат болничен,трябва да се явявам винаги пред тях или просто оставян картона в болницата плащам и чакам да мине комисия? newsm78
В момента съм в отпуска, но не ми се иска да се връщам повече..пък нищо не ми е ясно от целия този процес и нямам и познати минали по този път. 😊

# 152
  • Пловдив
Момичета,
някоя по-запозната от вас може ли да ми обесни процедурата с болничните. Сега съм на преглед на 06.02 лекарката,която води ЖК може да ми издаде до 15 дни до 14 дни  и после как се процедира с лекарската комисия? всеки лекар различно.може да те кара да лежиш в болница за по дълъг болничен.може да те прати директно на ЛКК.може ЛКК да искат ти да се явяваш.може само да си оставиш документите и после да си взимаш готовия болничен.може АГ то да ти придвижва документите.трябва да видиш как е в твоято ЖК,а това се разбира като вземеш първия дълъг болничен.ЛКК принципно не отказват на бременни.Така че бъди спокойна и чакаш АГ то да ти каже какво трябва да правиш.Важното е да имаш заверена амбулаторна карта и да я носиш с теб Могат ли да ми откажат болничен,трябва да се явявам винаги пред тях или просто оставян картона в болницата плащам и чакам да мине комисия? newsm78
В момента съм в отпуска, но не ми се иска да се връщам повече..пък нищо не ми е ясно от целия този процес и нямам и познати минали по този път. 😊

# 153
  • София
Здравейте,скоро беше обсъждано,но пак ще питам.Скоро след смяна на работа/държавна ако има значение/ разбрах че съм бремена.Имали някакъв начин по който може да ме защити законът? и евентуално ако ме съкратят мога ли да излезна в борсата и там да ползвам болниче,също така ако взема да си внасям осигоровките във фирма на познат какво следва болнични,,майчинство какво се случва с тях,на колко пари ще имам право.Благодаря за отговорите.Забравих да спомена че имам към 13г трудов стаж с прекъсване 3-4 месецано последните 7 са без прекъсване.

# 154
  • Пловдив
Здравейте,скоро беше обсъждано,но пак ще питам.Скоро след смяна на работа/държавна ако има значение/ разбрах че съм бремена.Имали някакъв начин по който може да ме защити законът?зависи дали си на изпитателен срок  и евентуално ако ме съкратят мога ли да излезна в борсата и там да ползвам болниче на борсата нямаш право на болничен и майчинство ,също така ако взема да си внасям осигоровките във фирма на познат какво следва болнични,,майчинство какво се случва с тях,на колко пари ще имам право. да,добре е ако останеш без работа,да започнеш във фирма на приятел.обезщетението за бр и раждане се смята на база 24 месеца назад от издаването на 45 дневния болничен Благодаря за отговорите.Забравих да спомена че имам към 13г трудов стаж с прекъсване 3-4 месецано последните 7 са без прекъсване.

В момента работиш ли?На какъв договор си?На изпитателен срок ли си?

# 155
  • София
Да работя и  съм на изпитателен срок  6 месеца упоменато е  член от кодекса на труда /чл.67,ал1 т1 и чл.70 ал 1/срок на договора няма .
А ако разбирам правилно след изтичане на 6 месеца договора автоматично ли се продължава или не.
И възможно ли е да не го прекратят?

Последна редакция: пн, 23 яну 2017, 11:12 от kremonka

# 156
Момичета, въпрос. Болничният ми от женската консултация беше до 01.01 (термин 02.01). На 01.01 влезнах в патологична бременност. Родих на 5.01 и ни изписаха на 10.01. Издадоха ми болничен от 5.01 до 15.02. Интересува ме от кого тр да искам болничен за дните 2, 3 и 4.01? Да искам да коригират този ли трябва или да ходя до патологична бременност за друг?

# 157
  • В полите на Пирин планина
Да работя и  съм на изпитателен срок  6 месеца упоменато е  член от кодекса на труда /чл.67,ал1 т1 и чл.70 ал 1/срок на договора няма .
А ако разбирам правилно след изтичане на 6 месеца договора автоматично ли се продължава или не.
И възможно ли е да не го прекратят?

Да, автоматично. Той принципно си е безсрочен, но има изпитателен срок. За прекратяването - винаги има начин, дет' се вика.  Thinking Принципно, след като уведомиш работодателя, имаш право на закрила от КТ, но това не важи за срока на изпитване.

Момичета, въпрос. Болничният ми от женската консултация беше до 01.01 (термин 02.01). На 01.01 влезнах в патологична бременност. Родих на 5.01 и ни изписаха на 10.01. Издадоха ми болничен от 5.01 до 15.02. Интересува ме от кого тр да искам болничен за дните 2, 3 и 4.01? Да искам да коригират този ли трябва или да ходя до патологична бременност за друг?

От наблюдавалия те гинеколог, ЖК ще се издаде БЛ.

# 158
Въпреки че съм била в болницс тия дни и имам епикриза за тях?

# 159
Въпреки че съм била в болницс тия дни и имам епикриза за тях?

По принцип, ако има преносване наблюдаващия гинеколог издава БЛ.
В твоя случай, нека колежките се изкажат, защото не съм на 100% убедена.

# 160
  • v. turnovo
Момичета, не съм много по темата , но имам следния счетоводен въпрос: в търговска фирма , на даден клиент се издават фактури в брой. В края на месеца му се пуска кредитно известие за отстъпка ,която е натрупал за реализиран оборот за определена сума. Счетоводителят на тази фирма ,на която се издават фактурите и кредитните , иска към кредитните известия да се прикача сторно бележка. Въпросът ми е , има ли представа някоя от вас къде точно пише и от кога не е задължително прикачването на сторно бележка към кредитно известие? Благодаря предварително bouquet

# 161
Момичета, не съм много по темата , но имам следния счетоводен въпрос: в търговска фирма , на даден клиент се издават фактури в брой. В края на месеца му се пуска кредитно известие за отстъпка ,която е натрупал за реализиран оборот за определена сума. Счетоводителят на тази фирма ,на която се издават фактурите и кредитните , иска към кредитните известия да се прикача сторно бележка. Въпросът ми е , има ли представа някоя от вас къде точно пише и от кога не е задължително прикачването на сторно бележка към кредитно известие? Благодаря предварително bouquet

Ако ф-рата е в брой, КИ към нея трябва да е придружено със сторно бележка.

# 162
Здравейте,имам един въпрос.
Последният ми болничен след раждане беше до 15.01.2017г След това от фирмата ни пуснаха молба за майчинство 430 дни.Получих превод по болничния в края на декември и предполагам,че това бяха парите за месец декември.Този месец нищо не са ми превеждали.Кога трябва да ми преведат дните от януари месец и кога ще взема първата сума от майчинството?
Благодаря ви предварително!

# 163
Здравейте,имам един въпрос.
Последният ми болничен след раждане беше до 15.01.2017г След това от фирмата ни пуснаха молба за майчинство 430 дни.Получих превод по болничния в края на декември и предполагам,че това бяха парите за месец декември.Този месец нищо не са ми превеждали.Кога трябва да ми преведат дните от януари месец и кога ще взема първата сума от майчинството?
Благодаря ви предварително!

Трябва да е изтекъл календарния месец, за който се отнася обезщетението. Данните за декларацията от 135 до 410 дни са със срок за подаване 10.02.2017 - предполагам, че е попълнена през м.01.2017. След това има 10 раб. дни срок за изплащане.

# 164
Това означава,че да очаквам изплащането на болничния и част от майчинството сега през февруари?
Благодаря Ви за бързия отговор!

Общи условия

Активация на акаунт