Майчинството счетоводно-72

• 69 479
  • 767
  •   1
Отговори
# 225
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
По лична карта съм от Бургас, тя ми изтича Юли месец, терминът ми е 16 Юни за сега, живея в Пловдив и ще раждам тук. Ако си подновя личната карта и си остава адреса в Бургас, тъй като тук съм на квартира.. Въпросът ми е от къде ще пише, че е детето ни? От моя адрес по лична карта ли зависи или от това къде е родено?
Благодаря!

Адресната регистрация - постоянен и настоящ адрес - и мястото на раждане са съвсем различни неща.
Детето ще е с място на раждане Пловдив.

# 226
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
И за детските ли трябва в Плевен?
Малка е родена във Варна

Да, и детските.Няма значение къде е родено детето, а данните ти по ЛК.
Моето дете е родено в другия край на БГ, но живеем и личните ни карти са във Варна и тук си подавам документите.

# 227
Здравейте отново и благодаря за предишните отговори Simple Smile
Има ли срок, в който трябва да бъде подадено заявлението до работодателя, съответно той до НОИ, че искам да прекратя отпуската за отглеждане на дете до 2 години и да се върна на работа? Мога ли днес да пусна заявление и от 1 февруари да се върна на работа по трудовия си договор?

Срокът, в който НОИ трябва да бъде информиран е 3 дни от настъпване на промяната в обстоятелството. Попълва се Приложение №7 по чл. 53 от КСО, както и ако искате да получавате 50% от сумата до навършване на 2 години на детето, попълвате Приложение №8 по чл. 54 от КСО. Тези два документа работодателят трябва да придвижи към НОИ в срок от 3 дни, след връщането Ви на работа. На мен ми поискаха и бележка от яслата / в случай, че детето ще ходи на ясла /, с дата на постъпване в детското заведение.

Благодаря за отговора! Това с Приложение №8 беше важно уточнение Simple Smile

# 228
  • Пловдив
Здравейте отново и благодаря за предишните отговори Simple Smile
Има ли срок, в който трябва да бъде подадено заявлението до работодателя, съответно той до НОИ, че искам да прекратя отпуската за отглеждане на дете до 2 години и да се върна на работа? Мога ли днес да пусна заявление и от 1 февруари да се върна на работа по трудовия си договор?

Срокът, в който НОИ трябва да бъде информиран е 3 дни от настъпване на промяната в обстоятелството. Попълва се Приложение №7 по чл. 53 от КСО, както и ако искате да получавате 50% от сумата до навършване на 2 години на детето, попълвате Приложение №8 по чл. 54 от КСО. Тези два документа работодателят трябва да придвижи към НОИ в срок от 3 дни, след връщането Ви на работа. На мен ми поискаха и бележка от яслата / в случай, че детето ще ходи на ясла /, с дата на постъпване в детското заведение.

Благодаря за отговора! Това с Приложение №8 беше важно уточнение Simple Smile

Аз това също не го знаех и добре, че се обадих в НОИ по друг въпрос, та се сетих и да попитам как стои въпросът с тези 50%. Останах леко учудена от факта, че трябва да подам заявление за тези пари. Мислех, че като се полагат по презумция, надали някой ще откаже тези пари, но ми обясниха, че трябва да заявя писмено желанието си да ги получавам именно чрез това Приложение №8 Simple Smile. Оказа се, че има и други майки, които не са наясно с това и когато и работодателят не ги информира, просто не получават парите, които им се полагат.

# 229
Здравейте!
По лична карта съм от Бургас, тя ми изтича Юли месец, терминът ми е 16 Юни за сега, живея в Пловдив и ще раждам тук. Ако си подновя личната карта и си остава адреса в Бургас, тъй като тук съм на квартира.. Въпросът ми е от къде ще пише, че е детето ни? От моя адрес по лична карта ли зависи или от това къде е родено?
Благодаря!
Аз не разбрах точно  за къде питаш какво ще пише от къде е детето  -издава се акт за раждане  - там за място на раждане си пише , където е  родено  -Пловдив  -- това пише  в акта за раждане .
А детето автоматично за постоянен адрес се записва на постоянния адрес на майката - т.е. по л.к.

Заявления за  еднократна помощ и детски се подават по постоянен  адрес -  този по л.к.

# 230
Здравейте! Ако през втората година от майчинството се започне работа на втори трудов договор на непълно работно време - 4часа ще се промени ли сумата, която се получава 340лв?

# 231
  • Горна Оряховица
Здравейте, една питанка (сигурно е коментирано) в последните постове не откривам.
Ако с мъжа ми нямаме брак и след края на 2те години и платения отпуск искам да ползвам "неплатен отпуск от 6-месеца за отглеждане на дете до 8-годишна възраст ( чл. 167а ал.1 ) и редовен платен отпуск", НО НЯМАМЕ БРАК и до колкото разбирам не мога да ползвам 6те месеца? Така ли е  newsm78

# 232
Здравейте! Ако през втората година от майчинството се започне работа на втори трудов договор на непълно работно време - 4часа ще се промени ли сумата, която се получава 340лв?
Не

# 233
Здравейте, една питанка (сигурно е коментирано) в последните постове не откривам.
Ако с мъжа ми нямаме брак и след края на 2те години и платения отпуск искам да ползвам "неплатен отпуск от 6-месеца за отглеждане на дете до 8-годишна възраст ( чл. 167а ал.1 ) и редовен платен отпуск", НО НЯМАМЕ БРАК и до колкото разбирам не мога да ползвам 6те месеца? Така ли е  newsm78
Няма нищо общо семейното ви положение с отпуска за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. Кое те наведе на мисълта, че има? Всеки от родителите (не съпрузите) има право на 6 месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст, както и да прехвърли до 5 месеца от своите на другия родител (не съпруг).

# 234
  • Горна Оряховица
Няма нищо общо семейното ви положение с отпуска за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. Кое те наведе на мисълта, че има? Всеки от родителите (не съпрузите) има право на 6 месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст, както и да прехвърли до 5 месеца от своите на другия родител (не съпруг).
Цитат
Всеки един от родителите  има право на  6 месеца неплатен отпуск, ако двамата  работят по трудово правоотношение, детето не е настанено в детско заведение, имате сключен брак и сте едно домакинство. (чл.167а ал.1)
http://www.imambebe.com/%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D1%87%D0%B8%D0%BD%D1% … %D0%B3%D0%BE.html
На тази статия попаднах ...

# 235
Здравейте!
Благодаря!
Аз не разбрах точно  за къде питаш какво ще пише от къде е детето  -издава се акт за раждане  - там за място на раждане си пише , където е  родено  -Пловдив  -- това пише  в акта за раждане .
А детето автоматично за постоянен адрес се записва на постоянния адрес на майката - т.е. по л.к

Заявления за  еднократна помощ и детски се подават по постоянен  адрес -  този по л.к.

Добре де аз имам подобен случай,живея на адрес,различен от адреса по л.к..Направих си в общината адресна регистрация и ми казаха като родя да посоча този адрес за регистрация на бебето.Сега съвсем се обърках.В крайна сметка бебето на кой адрес ще се води?

# 236
Здравейте имам един въпрос. Бременна съм вече 1 месец, сервигьорка съм и работодателят ми иска да ми прекрати договора следователно той не иска да се занимава с оправяне на документи и плащане на осигуровки. Та какво да направя аз? Да  се прехвърля в друга фирма  и да се водя там фиктивно и да изляза в болничен, но тогава аз ли трябва да си пращам осигуровките и всичкити ли трябва да се плащат от мен ? Благодаря ☺

# 237
Ако с мъжа ми нямаме брак и след края на 2те години и платения отпуск искам да ползвам "неплатен отпуск от 6-месеца за отглеждане на дете до 8-годишна възраст ( чл. 167а ал.1 ) и редовен платен отпуск", НО НЯМАМЕ БРАК и до колкото разбирам не мога да ползвам 6те месеца? Така ли е  newsm78
Цитат
Всеки един от родителите  има право на  6 месеца неплатен отпуск, ако двамата  работят по трудово правоотношение, детето не е настанено в детско заведение, имате сключен брак и сте едно домакинство. (чл.167а ал.1)
http://www.imambebe.com/%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D1%87%D0%B8%D0%BD%D1% … %D0%B3%D0%BE.html
На тази статия попаднах ...

Голяма част от тези статии се списват от неграмотници (да ме прощават) без нужното образование и много се дразня, когато подвеждат потребителите.Вас Ви касаят закони, а не статии.В институцията ще посочат закона, а не еди-кои си сайт.Сама може да отворите Кодекса на труда и посоченият чл/ал./т. и да видите, че там "брак" не се споменава.
В коментарите под статията въпросната "съставителка" отговаря, че по време на този отпуск детето не може да ходи на ясла...нямам какво повече да кажа за нейната компетентност  ooooh!

# 238
  • Пловдив
Да  се прехвърля в друга фирма  и да се водя там фиктивно и да изляза в болничен да , но тогава аз ли трябва да си пращам осигуровките да  и всичкити ли трябва да се плащат от мен ? да.за месеците в болничен и 2 те години майчинство ще плащаш на месец само здравната осигуровка,която е 20.16 лв  Благодаря ☺

На постоянен трудов договор ли си сега?

Jeini ,всеки си списва както му е удобно или докъдето му стига мозъка.Не може да се доверяваш на статия някаква си.Отваряш КТ,търсиш конкретния член и четеш.Стич ти спести всичко това като ти отговори коректно
Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст
Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 7 от 2012 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. Всеки от родителите (осиновителите) може да ползва до 5 месеца от отпуска на другия родител (осиновител) с негово съгласие.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2016 г., в сила от 01.06.2017 г.) В случаите по чл. 167, ал. 5 настойникът има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца. С негово съгласие отпуск в размер до 12 месеца или остатъкът от неизползвания отпуск до този размер може да се ползва от един от родителите на майката или на бащата на детето.
(3) Когато след навършване на 2-годишна възраст на детето починат и двамата родители и те не са ползвали отпуск по ал. 1, настойникът има право на такъв отпуск в размер 12 месеца, а когато родителите са ползвали част от отпуска - на остатъка от неизползвания отпуск до този размер. Със съгласието на настойника този отпуск може да се ползва от един от родителите на майката или на бащата на детето.
(4) Родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето, има право на отпуск по ал. 1 в размер 12 месеца в случаите, когато:
1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;
2. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
3. другият родител е починал.
(5) В случаите по ал. 4, т. 1 и 2 другият родител няма право на отпуск по ал. 1.
(6) Отпускът по ал. 1 може да се ползва наведнъж или на части. Когато се ползва на части, продължителността му не може да бъде по-малка от 5 работни дни.
(7) Лицето, което иска да ползва отпуск по ал. 1, трябва да уведоми за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително.
(Sunglasses Времето, през което се ползва отпускът по ал. 1, се признава за трудов стаж.
(9) Редът и начинът за ползване на отпуска по ал. 1 - 8 се уреждат с наредба на Министерския съвет.

# 239
Здравейте!
Благодаря!
А детето автоматично за постоянен адрес се записва на постоянния адрес на майката - т.е. по л.к

Добре де аз имам подобен случай,живея на адрес,различен от адреса по л.к..Направих си в общината адресна регистрация и ми казаха като родя да посоча този адрес за регистрация на бебето.Сега съвсем се обърках.В крайна сметка бебето на кой адрес ще се води?
Аз разпитах и ми казаха, че мога да си остана с моя си адрес по Л.К. , но мога да имам и временен, в моя случай пловдивски и бебето ще се води на временния, тъй като лично на мен ми е по-удобно така. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт