Майчинството счетоводно-72

• 69 528
  • 767
  •   1
Отговори
# 255
Нямат право, но зависи от работодателя. То и с рогата напред да тръгнеш не си е работа...

# 256
Здравейте!Не знам дали тук трябва да питам.Изпаднах в невероятно гадна ситуация.От 01.01.2017г съм в болничен 45дни преди раждане,който ми беше издаден на 17.01 заради грипната епидемия.Когато го занесох на работодателя ми,се оказа,че щял да продава фирмата и каза,че ще ме освободи от работа/има право да ме освободи,тъй като съм назначена по чл.68 и имам само 4 месеца реално изработени/.Вчера съм занесла копие на болничния,тъй като го бяха изгубили.И тъй като не знаех дали има право да ме уволни,отидох в Инспекция по труда.След направена проверка се оказва,че договорът ми е прекратен на 30.12.2017г. без да съм уведомена.Подадох жалба.Имах болнични от септември до 27 декември плътно и трябваше да ми е пусната отпуска от 28 до 31 декември,но вместто това ми е прекратен договора.Сега не знам кой трябва да ми плати обезщетението за този болничен,майчинство социално ли ще взимам и в какъв размер е то?Мога ли да подам молба за еднократната социална помощ при положение,че съм с около 4г и половина трудов стаж и за последните 3 години са ми внесени всички осигуровки.Не знам към кой да се обърна,а мога да родя всеки момент,защото имам разкритие от 5 дена?И има ли вариант ако познат ме назначи от 31 декември на работа,да си взимам редовното майчинство или съм тотално прецакана?Много моля за помощ! Благодаря предварително   Crying or Very sad

# 257
Дано да се оправят нещата. Познат не би могъл да те назначи със задна дата, договорите се регистрират предварително в НАП.
Дори да е издаден болничен след прекратяване има законов срок, в който старият работодател е длъжен да го представи в НОИ.

# 258
Здравейте, момичета Simple Smile
Детето ми навърши 1 година на 25 най 2016, август месец се върнах на работа и съответно обезщетението за майчинството за 2 та година на детето е в размер на 170 лв. М. Декември 2016г. ползвах болничен за гледане на детето, което се разболя за 7 дни, който беше изплатен януари 2017г. За м. Декември получих обезщетението за месец декември - 170 лв. Все още нямам превод за януари обаче. Въпросът ми е, изплаща ли се обезщетението в размер на 170 лв. , когато се ползва болничен за гледане на болно дете? Благодаря ви  bouquet

# 259
И за детските ли трябва в Плевен?
Малка е родена във Варна

Да, и детските.Няма значение къде е родено детето, а данните ти по ЛК.
Моето дете е родено в другия край на БГ, но живеем и личните ни карти са във Варна и тук си подавам документите.

Благодаря за бързите отговори Simple Smile
И последно да питам...
По лична карта съм в Плевен, но мин година от общината във Варна си извадих временен адрес, в родилното питаха на кой адрес ще се води бебето и таткото каза на неговия, който пък е пак Плевенски.
И въпроса ми е пак... Къде трябва да подам документите?

# 260
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

И последно да питам...
По лична карта съм в Плевен, но мин година от общината във Варна си извадих временен адрес, в родилното питаха на кой адрес ще се води бебето и таткото каза на неговия, който пък е пак Плевенски.

Не разбирам защо е тая "драма" с адреса на децата и малко след твоя пост по-напред се бистри от други...
Ако ще вадите паспорт, ще бъде с адрес по твоята лична карта и ще се подава в общината по лична карта, освен ако не си сменяш постоянния адрес.Детето в системата се води на адреса на майката, не е по кеф на таткото.Някой по-напред спомена, че неговото дете се води на временния адрес на майката.
Документите почти за всичко подаваш по адреса от личната карта - еднократна помощ, детски.

# 261

И последно да питам...

Не разбирам защо е тая "драма" с адреса на децата и малко след твоя пост по-напред се бистри от други...
Ако ще вадите паспорт, ще бъде с адрес по твоята лична карта и ще се подава в общината по лична карта, освен ако не си сменяш постоянния адрес.Детето в системата се води на адреса на майката, не е по кеф на таткото.Някой по-напред спомена, че неговото дете се води на временния адрес на майката.
Документите почти за всичко подаваш по адреса от личната карта - еднократна помощ, детски.

Благодаря много!
Драмата ми е, защото с новородено бебе до Плевен трудно ще стигна :]
Хубав ден!

# 262
Здравейте искам да попитам , бременна съм но съм безработна,вече имам едно детенце общия стаж ми е 3 години след това родих и след майчинство не съм работила имам здравни  осигуровки ,сега имам ли право на майчинство?

# 263
Здравейте искам да попитам , бременна съм но съм безработна,вече имам едно детенце общия стаж ми е 3 години след това родих и след майчинство не съм работила имам здравни  осигуровки ,сега имам ли право на майчинство?

Да, стига да те назначат някъде на работа, дори и фиктивно.

# 264
Крайно време е да започнат проверките за фиктивни договори,че само в тая тема колко са Mr. Green

# 265
Важното е да е законно.

# 266
Здравейте,имам въпрос,на който се надявам някой да ми отговори. Звъня в НОИ,но само ме прехвърлят. Ако изляза в болничен за няколко месеца до раждането каква сума ще взимам на месец от НОИ за болничния ако ме осигуряват на 840 лв. Болничния колко трябва да ми е за един месец,около 400 лв. ли? Дано съм си задала правилно въпроса.
Много благодаря предварително.

# 267
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Крайно време е да започнат проверките за фиктивни договори,че само в тая тема колко са Mr. Green

Принципно съм съгласна, но ако даваха равни условия на всички, а не определени етноси да са "с привилегии".Много ме издразни, че махнаха помоща за майка-студетка, ако тя е работеща...как пък не махнаха някоя помощ за тея с по 6 деца.Това с помощите в натура за непълнолетните беше чисто замазване на очите.

# 268
То няма как да се докаже кои договори са фиктивни. А да не говорим, че има мтого работодатели, които "уволняват" бременните си служителки, нима тези жени нямат право на обезщетение.

# 269
  • В полите на Пирин планина
То няма как да се докаже кои договори са фиктивни. А да не говорим, че има мтого работодатели, които "уволняват" бременните си служителки, нима тези жени нямат право на обезщетение.

Така е.  Hug Супер нечестно би било жена с години трудов стаж да не взема обезщетение, защото на някой работодател не му се занимава с бременни ...  Sick

Общи условия

Активация на акаунт