Майчинството счетоводно-72

• 69 564
  • 767
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте, питам за моя роднина, която работи фиктивно , плаща си осигуровките и майчинството й приключи? Има ли платен годишен отпуск - задължителен, на който да плаща данъците? Или може без него?
Благодаря!

# 331
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, питам за моя роднина, която работи фиктивно , плаща си осигуровките и майчинството й приключи? Има ли платен годишен отпуск - задължителен, на който да плаща данъците? Или може без него?
Благодаря!

Не може без него. Трябва да се начисли обезщетение за неизползван отпуск и върху него се дължи данък.

amy_nka
, неплатения за гледане на дете не може да ти бъде отказан, но трябва да подадеш молба поне 10 дни по-рано.
Принципно КТ казва, че за стар платен отпуск, както е в твоя случай имаш право да подадеш заявление и да си го ползваш, т.е. работодателят не може да ти го откаже:

Отлагане на ползването
Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) (1) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи за следващата календарна година от:
1. работодателя - поради важни производствени причини при условието на чл. 173, ал. 5, изречение трето;
2. работника или служителя - когато ползва друг вид отпуск или по негово искане със съгласието на работодателя.
(2) Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от 6 месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.
(3) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползването му, като уведоми за това писмено работодателя най-малко 14 дни предварително.

# 332

amy_nka
, неплатения за гледане на дете не може да ти бъде отказан, но трябва да подадеш молба поне 10 дни по-рано.
Принципно КТ казва, че за стар платен отпуск, както е в твоя случай имаш право да подадеш заявление и да си го ползваш, т.е. работодателят не може да ти го откаже:

Отлагане на ползването
Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г.) (1) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи за следващата календарна година от:
1. работодателя - поради важни производствени причини при условието на чл. 173, ал. 5, изречение трето;
2. работника или служителя - когато ползва друг вид отпуск или по негово искане със съгласието на работодателя.
(2) Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от 6 месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.
(3) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползването му, като уведоми за това писмено работодателя най-малко 14 дни предварително.

Значи работодателя може да отложи ползването на годишния отпуск поради важни производствени причини (демек "без мен производството не върви"), но трябва да ме покани да го използвам до края на календарната година - ок, това за настоящата година става, няма проблем. А за годините в които не сме на работа заради раждане и гледане на дете до 2 год. отпуската не е ли извън сроковете за отлагане? Пише "не по-късно от 6 месеца от края на календарната година за която се полага".  newsm78 Майките, които си изкарват майчинството до края кога следва да ползват годишния отпуск от първата година?

# 333
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Чл.176а ал.2 от КТ.

# 334
Пантерка, благодаря!  Simple Smile
Значи, все пак до края на годината трябва да се използва натрупания през майчинството отпуск, иначе губи давност, а в случая бих могла да възразя, по смисъла на чл. 176 ал. 3, като получа писмен отказ. Още утре ще пусна молбата, както си му е реда. Благодаря ви много, момичета!

# 335
amy_nka как ти отказаха платения отпуск, писмено ли?

# 336
amy_nka как ти отказаха платения отпуск, писмено ли?
Не - устно. Там е работата, че дори не ме остави да говоря. Още като влязох при изп. директор направо ми подхвана темата за яслите, че да съм записвала детето, и категорично ми заяви, че няма да ми разреши да изляза в отпуск, заради това, че сега бил пиков момент в предприятието. Съкрати се персонала и всеки замества по някой "отписан", така аз върша работата на още двама и мъкна детето с мен всеки ден на работа от две седмици насам, докато се уреди въпроса с яслата (уговарям място в по-близка ясла, защото не мога да си позволя по 200 лв на месец за транспорт до другия край на града - където уж с връзки му намериха местенце). И понеже виждам, че детето ми се измъчва всеки ден при мен на работа - по цял ден си тормози очите с компютри, а и няма къде да спи, вече дори си мислех за напускане. Така стоят нещата при мен.  Sad

# 337
Пусни си молба и нека ти я откаже писмено, сега излиза все едно не си я поискала.

# 338
Здравейте! Ето го и моя казус: назначена съм по чл.68 ал.1 т.3 на длъжност. (по заместване на дама,която е по майчиство и като се върне на есен аз горя).От фирмата се задействаха и на 20.02 подписах допълнително споразумение, което влиза в сила от 21.02 на основание чл.119 от КТ и ме преназначиха по чл.68 ал.1 т.3 на постоянна длъжност. НО на 21.02 също така ми започва и 45-дневния болничен преди раждане. Работодателя каза, че може преназначението да не се признае от държавата,защото съм в болничен ( въпреки че питах Инспекция по труда, НОИ и казаха, че не е проблем, но гледаха да ме разкарат по-набързо).Та ще съм благодарна, ако някоя мама,занимаваща се със счетоводство, ме просветли. Възможно ли е да се окаже, че в крайна сметка си оставам на старата длъжност и имам право на 1 год. майчинство  Rolling Eyes Shocked newsm45 newsm45

# 339
Здравейте Дами!

Обръщам се към вас за помощ и съвет.

В момента съм по майчинство, малкия ще направи на 09.03. 1 год. От тогава ще ме освободят от работа , по чл. 331 /в док. пише считано от 18.03/ . Отделно съм и земеделски производител.
Въпроса ми е - мога ли да се регистрирам на Бюрото по труда ? или как да го направя? Може ли да взимам и втората година майчинство/като зем.произв./ ?

Какво да направя според Вас, за да имам поне някакви доходи, дори и 300 лв. Sad

Благодаря Ви!

# 340
Здравейте,дами!Подала съм заявление по чл.53 и 54 от КСО за 1/2 майчинство до навършване на 2-годишна възраст на детето. Питането ми е при какви случаи няма да ми бъде изплатено това обезщетение за месеца-например при представен болничен лист за гледане на същото дете!? Предварително благодаря !

# 341
Някой наясно ли сте с данъчните облекчения за млади семейства с ипотечен кредит, какво откъде се приспада и какви документи?

# 342
Здравейте ,имам питане относно майчинството.. бременна съм в 4 месец ,в момента съм безработна ,но не съм към трудовата борса.Мисля да започна работа на фиктивен договор и да си плащам осигуровките сама , та въпроса ми е колко време преди да родя трябва да се водя на работа (като се има в предвид ,че имам трудов стаж над 24 месеца назад във времето) и има ли някакви срокове ? Благодаря предварително.

# 343
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте Дами!

Обръщам се към вас за помощ и съвет.

В момента съм по майчинство, малкия ще направи на 09.03. 1 год. От тогава ще ме освободят от работа , по чл. 331 /в док. пише считано от 18.03/ . Отделно съм и земеделски производител.
Въпроса ми е - мога ли да се регистрирам на Бюрото по труда ? или как да го направя? Може ли да взимам и втората година майчинство/като зем.произв./ ?

Какво да направя според Вас, за да имам поне някакви доходи, дори и 300 лв. Sad
Благодаря Ви!
Хем да си на борса, хем да получаваш майчинство не става.Ако се осигуряваш през ЗП за фонд ОЗМ, може да получаваш втората година от там.Или се записваш на борса и получаваш обезщетение за безработица.

Здравейте,дами!Подала съм заявление по чл.53 и 54 от КСО за 1/2 майчинство до навършване на 2-годишна възраст на детето. Питането ми е при какви случаи няма да ми бъде изплатено това обезщетение за месеца-например при представен болничен лист за гледане на същото дете!? Предварително благодаря !
Аз не се сещам за случай, в който да не се плащат 170-о лв дори да има болничен заради детето.Парите ще се спрат само, ако втората година се прехвърли на таткото/баба/дядо и той получава цялото обезщетение.

Здравейте ,имам питане относно майчинството.. бременна съм в 4 месец ,в момента съм безработна ,но не съм към трудовата борса.Мисля да започна работа на фиктивен договор и да си плащам осигуровките сама , та въпроса ми е колко време преди да родя трябва да се водя на работа (като се има в предвид ,че имам трудов стаж над 24 месеца назад във времето) и има ли някакви срокове ? Благодаря предварително.
Достатъчно е да те назначат няколко дни преди 45-дневния болничен и да имаш поне 1 отработен ден.

Някой наясно ли сте с данъчните облекчения за млади семейства с ипотечен кредит, какво откъде се приспада и какви документи?
Да, има отделна тема по този въпрос във форума.От телефона ми е трудно да пусна линк в момента.Потърси я.

Последна редакция: сб, 25 фев 2017, 17:40 от AnMary

# 344
Много благодаря за бързия отговор . bouquet

Общи условия

Активация на акаунт