Майчинството счетоводно-72

• 69 609
  • 767
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте,
искам да попитам има ли вариант да бъда съкратена при положение, че ми предстои връщане на работа поради приключване на майчинството.

Ако си майка на дете до 3 год. възраст имаш закрила от КТ и не можеш да бъдеш съкратена без разрешение на Инспекция по труда. Все пак зависи какъв е трудовият ти договор и съкращвнивто не е единствения начин за прекратяване на един договор.  Peace

Благодаря, аз искам да ме съкратят, за да мога да получавам обезщетение за известно време преди да почна друга работа, но явно няма да стане.

# 316
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
искам да попитам има ли вариант да бъда съкратена при положение, че ми предстои връщане на работа поради приключване на майчинството.

Ако си майка на дете до 3 год. възраст имаш закрила от КТ и не можеш да бъдеш съкратена без разрешение на Инспекция по труда. Все пак зависи какъв е трудовият ти договор и съкращвнивто не е единствения начин за прекратяване на един договор.  Peace

Благодаря, аз искам да ме съкратят, за да мога да получавам обезщетение за известно време преди да почна друга работа, но явно няма да стане.

Ако работодателят ти е навит на малко "упражнения" и ти си съгласна, т.е. идеята е да отидеш на борсата с по-високо обезщетение, то вече темата е друга.  Peace Аз реших, че се страхуваш от съкращение, според зададения въпрос.

Може да се направи промяна в длъжностната ти характеристика и да ти сложат нов изпитателен срок, примерно и да те освободят по чл.71 ал.1.

# 317
Благодаря ти за отделеното време.
Ще се пробвам пък да видим.

# 318
Здравейте, имам въпрос за застъпеното майчинство.
На 08.07.2017 изтичат 410-те дни на майчинството ми,
на 25.08.2017 трябва да изляза в 45-дневен преди раждане за второто ми дете (бързи сме  Grinning )
Разбирам, че за 410 дни на второто ще взимам обезщетение равно на това за първото ми дете.
Но до навършване на 2 г на първото имам ли право и на 50% от 340 лева за него.
Така разбрах от текста от първата страница, но ми се стори много щедро от страна на държавата и се съмнявам дали съм разбрала правилно.
Благодаря за отговора.

# 319
Здравейте, имам въпрос за застъпеното майчинство.
На 08.07.2017 изтичат 410-те дни на майчинството ми,
на 25.08.2017 трябва да изляза в 45-дневен преди раждане за второто ми дете (бързи сме  Grinning )
Разбирам, че за 410 дни на второто ще взимам обезщетение равно на това за първото ми дете.
Но до навършване на 2 г на първото имам ли право и на 50% от 340 лева за него.
Така разбрах от текста от първата страница, но ми се стори много щедро от страна на държавата и се съмнявам дали съм разбрала правилно.
Благодаря за отговора.

Правилно си разбрала.  Grinning

# 320
Здравейте ,бих искала да попитам,тъй като незнам дали законите са променени ,интересувам се колко години трябва да си плащам осигуровките за да съм осигурена и ако реша да не си ги плащам в болницата колко ще трябва да платя и също така за гинеколог разбира се?Предварително се извинявам ако въпросите ми не са на точното място.

# 321
http://www.nap.bg/page?id=350

В болницата и при гинеколога се плаща според ценоразписа.

# 322
4erneva, здравноосигурителната система в България е солидарна - ако не ги плащате, ще дължите не само пари за прегледи, но и осигуровките + лихвите на държавата. Това не е доброволно осигуряване, за да не си го плащате. Иначе за 3 години назад не трябва да имате повече от 2 месеца с пропуснати осигуровки, за да сте здравно осигурена.

# 323
Здравейте,
уж изчетох цялата тема, но не намерих отговор на това което търся (сори ако съм пропуснала)  Blush
Бременна съм в края на 3-ти месец, но не работя повече от 2 години.
Какво трябва да направя за да получавам някакво майчинство? Предполагам, че трябва някъде да ме назначат фиктивно, но кога най- късно може да стане това?
Благодаря Ви  предварително  Hug

Щом имаш нужния стаж, могат да те назначат 2-3 дни преди да излезеш в 45-дневен болничен и ще получаваш обезщетение 2 години.

Понеже  решихме тези дни да ме назначат въпроса ми е: Ще мога ли веднага да ползвам болничен?

# 324
Да, но е нужен поне 1 отработен ден, за да влезе договорът е сила.

# 325
  • София
Привет!
Имам бебе на 9 месеца. Имам и намерение да си сменя работата. Няма да прехвърлям майчинство. Питането ми е, въпреки че прекъсвам майчинството преди първата година, имам ли право на 50% през втората година? Би трябвало, нали така? След подаването на съответните декларации, разбира се Simple Smile В тази връзка, с бившият ми работодател няма да имам никакви допирателни в документално отношение след като напусна?

# 326
Привет!
Имам бебе на 9 месеца. Имам и намерение да си сменя работата. Няма да прехвърлям майчинство. Питането ми е, въпреки че прекъсвам майчинството преди първата година, имам ли право на 50% през втората година? - да Би трябвало, нали така? След подаването на съответните декларации, разбира се Simple Smile - да В тази връзка, с бившият ми работодател няма да имам никакви допирателни в документално отношение след като напусна? - не, освен за сл. бележки за доход, ако са ти нужни

# 327
Нямат право, но зависи от работодателя. То и с рогата напред да тръгнеш не си е работа...

По темата за натрупания платен отпуск след майчинство, чета в кик.инфо, че платеният отпуск се "погасява по давност" след две години от връщане на работа. Какво ще рече "погасява по давност"? Ако работодателят сега не ми е разрешил отпуск на основание "нужна си ни", мога да искам да ми изплати натрупания отпуск или трябва да чакам да минат 2 години за целта?

Аз реално молба за отпуск не подадох, ами предизвестих за намеренията ми чрез разговор, и съответно директора ми каза че "не можело сега". Трябва да имам някакъв документ с отказ, ако реша да искам да ми се изплати отпуска, нали?  Thinking

# 328
Нямат право, но зависи от работодателя. То и с рогата напред да тръгнеш не си е работа...

По темата за натрупания платен отпуск след майчинство, чета в кик.инфо, че платеният отпуск се "погасява по давност" след две години от връщане на работа. Какво ще рече "погасява по давност"? Ако работодателят сега не ми е разрешил отпуск на основание "нужна си ни", мога да искам да ми изплати натрупания отпуск или трябва да чакам да минат 2 години за целта?

Аз реално молба за отпуск не подадох, ами предизвестих за намеренията ми чрез разговор, и съответно директора ми каза че "не можело сега". Трябва да имам някакъв документ с отказ, ако реша да искам да ми се изплати отпуска, нали?  Thinking

Няма такава опция "да ти го платят" при действащ договор. Само при прекратяване ан трудовия договор се дължи обезщетение за неизползван отпуск. "Погасяване по давност" означава, че ще го загубиш след изтичане на на тези две години.

# 329

Няма такава опция "да ти го платят" при действащ договор. Само при прекратяване ан трудовия договор се дължи обезщетение за неизползван отпуск. "Погасяване по давност" означава, че ще го загубиш след изтичане на на тези две години.
Благодаря, Лейди, това не го знаех.  Confused А, при положение, че платен отпуск ми е отказан, ако поискам неплатен за отглеждане на дете до 8 год (май беше?), имат ли право да ми го откажат на същото основание?

Общи условия

Активация на акаунт