Майчинството счетоводно-72

• 69 581
  • 767
  •   1
Отговори
# 300
Скрит текст:
Изчетох темата, а пък последните постове са баш това, което искам да питам...

1. Майчинство може да се прехвърли след 6м на бащата. В този случай дохода на бащата ли се пресмята? Колко време назад? Или пък буквално се прехвърля моята сума?  Embarassed - според дохода на бащата

2. След 1г може да се прехвърли на бабата, това го разбрах. Тогава си е твърдата сума от 340лв, нали? - да

3. Ако реша да започна работа, имаше вариант да взимам заплата и някакъв % от майчинството за втората година. Правилно ли съм разбрала и какъв е този %. - 50% само от обезщетението за гледане на дете до 2 г. възраст; до изтичане на 410 - никакъв

Благодаря предварително!
Моят казус накратко: Детето ми навършва 1 година на 6 юни. Търся си работа и имам едно прилично предложение. Иска ми се финансово да пресметна и проверя всичко предварително, за да знам какви условия да договарям и какъв отговор да дам на евентуалните си бъдещи работодатели.

Благодаря!  bouquet

# 301
  • В полите на Пирин планина
Благодаря ви за отговора.
А общо заболяване ли се води моя болничен? Той е издаден от АГ болница след престоя ми там в отделение Рискова бременност.

Да.

Здравейте, претърсих целия форум, но не намирам единодушна или актуална информация по въпроса, затова питам: ако преди да навърши 2 години детето ми започне да посещава _частна_ ясла (лицензирана), а аз не се върна на работа, прекратява ли ми се майчинството?
Намирам два вида отговори, освен това все стари: 1. майчинството се прекратява, тъй като детето посещава ясла, няма значение, че е частна, майката в това време не го гледа и трябва да работи; или 2. майчинството не се прекратява, тъй като НОИ/държавата не дотира частната ясла, т.е. не се дават пари на яслата за отглеждането на това дете, следователно те си се полагат на майката.
Има ли актуално обяснение, тъй като в закона наистина е доста замъглено и всеки може да го тълкува както иска?
Благодаря.

Според мен няма никакво значение, че яслата е частна.

# 302
Частната ясла не е заведение на държавна издръжка и за мен това не прекратява майчинството. Просто разсъждавам, нямам личен опит.

# 303
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, претърсих целия форум, но не намирам единодушна или актуална информация по въпроса, затова питам: ако преди да навърши 2 години детето ми започне да посещава _частна_ ясла (лицензирана), а аз не се върна на работа, прекратява ли ми се майчинството?
Намирам два вида отговори, освен това все стари: 1. майчинството се прекратява, тъй като детето посещава ясла, няма значение, че е частна, майката в това време не го гледа и трябва да работи; или 2. майчинството не се прекратява, тъй като НОИ/държавата не дотира частната ясла, т.е. не се дават пари на яслата за отглеждането на това дете, следователно те си се полагат на майката.
Има ли актуално обяснение, тъй като в закона наистина е доста замъглено и всеки може да го тълкува както иска?
Благодаря.
Не се спира.Трябва обаче да си сигурна, че частната ясла не получава пари от държавен/общински бюджет и не дава данни пред НОИ за децата.Ето официален отговор от НОИ.
http://www.nssi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/1565-faqbenefits17

# 304
Частната ясла не е заведение на държавна издръжка и за мен това не прекратява майчинството. Просто разсъждавам, нямам личен опит.

Обаче в декларацията се декларира следното:

І. Декларирам следните обстоятелства:

1.   Детето е живо и е .......................................... дете.
(първо, второ, трето, четвърто и т.н.)
2.   Детето не е дадено за осиновяване.
3.   Детето не е настанено в детско заведение, включително детска ясла.

Частната детска ясла е детско заведение - никъде не пише на чия издръжка е.  Peace

# 305
Здравейте ! Планираме втора бременност със съпруга ми , но предварителто търсим инфо по следните въпроси.
Собственичка съм на Еоод / работя като маникюристка/ . Интересува ме ,за да си ползвам майчинството доколкото разбрах трябва да назнача прокурист евентуално на трудов или граждански договор и да му плащам осигуровки. В какъв размер са те ? Възможно ли е да замразя дейността на фирмата за периода на майчинство, но дали ще мога да взимам такова ?

# 306
  • Бургас
Здравейте, детето ми е на 1г и 10 м, започна да посещава ясла. Работодателя ми прекрати трудовит договор, а аз започвам нова работа. Каква декларация трябва да подам за да ми се изплаща 50% от майчинството, до навършване на двете години на детето. Четох,че трябва да е по чл.54, обаче в сайта на НОИ има две приложения

# 307
Това, което важи от 01012016.
http://www.nssi.bg/forusers/forms/239-maternity
Приложение №8

# 308
  • Бургас
Благодаря!
А при новият работодател ли трябва да я подам или при стария?

# 309
Благодаря!
А при новият работодател ли трябва да я подам или при стария?

При новия.

# 310
Здравейте, момичета, имам един въпрос, по който не успях да намеря категоричен и еднозначен отговор дотук.

Задължително ли е точно АГ да издаде болничния 45 дни преди термин, възможно ли е личен лекар да го направи? Питам, защото се следя на частно /извън Бг съм/. Направих един опит да се запиша на женска консултация именно с цел да ми се води документацията, но упражнението се увенча с неуспех поради органиченото време, което прекарвам в България + стиковане със смените на личен лекар за направление и АГ, който работи само със записване.

Благодаря за отговорите ви!

# 311
Здравейте,
искам да попитам има ли вариант да бъда съкратена при положение, че ми предстои връщане на работа поради приключване на майчинството.

# 312
Здравейте,
искам да попитам има ли вариант да бъда съкратена при положение, че ми предстои връщане на работа поради приключване на майчинството.

Ако си майка на дете до 3 год. възраст имаш закрила от КТ и не можеш да бъдеш съкратена без разрешение на Инспекция по труда. Все пак зависи какъв е трудовият ти договор и съкращвнивто не е единствения начин за прекратяване на един договор.  Peace

# 313
Здравейте, мами!:)

Не намерих подобна тема никъде, затова ме извинете ако се повтарям
Ето мен какво ме мъчи - с една приятелка решихме да стартираме общ бизнес, за което трябва да си отворим обща фирма (ООД). Но тук идва проблема - аз съм в майчинство. Има ли някакъв вариант, при който могат да ми спрат майчинството и/или да ме накарат някакви пари да връщам.

# 314
Здравейте, мами!:)

Не намерих подобна тема никъде, затова ме извинете ако се повтарям
Ето мен какво ме мъчи - с една приятелка решихме да стартираме общ бизнес, за което трябва да си отворим обща фирма (ООД). Но тук идва проблема - аз съм в майчинство. Има ли някакъв вариант, при който могат да ми спрат майчинството и/или да ме накарат някакви пари да връщам.

Ако си само съдружник, без управителски функции, докато изтекат 410 дни - няма проблем. След като започнеш ползването на отпускът за гледане на дете до 2 год. възраст може вече и активно / официално да извършваш дейност в дружеството.

Общи условия

Активация на акаунт