Майчинството счетоводно-72

• 69 576
  • 767
  •   1
Отговори
# 285
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,моля за малко помощ.В момента съм втора година майчинство и съм бременна.Самоосигуряващо се лице съм.Въпросите ми са следните:
1.Прил.7 по чл.53 ли трябва да подам в НОИ за прекратяване на майчинството и прил.8 по чл.54 за 50% от майчинството? Да
2.Мога ли да подам в един ден,че се връщам на работа и от същия ден до края на бременността да съм в болнични?Или трябва да имам някакви работни дни? Няма нужда от работни дни.
Благодаря предварително на всеки отзовал се  bouquet

# 286
  • Пловдив
Здравейте,моля за малко помощ.В момента съм втора година майчинство и съм бременна.Самоосигуряващо се лице съм.Въпросите ми са следните:
1.Прил.7 по чл.53 ли трябва да подам в НОИ за прекратяване на майчинството и прил.8 по чл.54 за 50% от майчинството? Да
2.Мога ли да подам в един ден,че се връщам на работа и от същия ден до края на бременността да съм в болнични?Или трябва да имам някакви работни дни? Няма нужда от работни дни.
Благодаря предварително на всеки отзовал се  bouquet
Pantera666,започнах да изпитвам съмнение дали вместо прил.7,трябва да е прил.11 заради това,че съм самоосигуряваща се  newsm78 Мерси за отговора  Simple Smile

# 287
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Да, моя е грешката.Вечерта през телефона съм пропуснала самоосигуряването.
Всъщност ти подаваш само прил.11 с промяната и посочваш, че искаш да ти бъде изплащано обезщетение за "отглеждане на малко дете по чл. 54 от КСО"

# 288
  • Пловдив
Мерси за отговора Пантера666  bouquet

# 289
  • София
Здравейте, бих искала да прехвърля майчинството си на майка ми. Детето в момента е на 6м. Казаха ми, че от началото на годината има промяна в КТ в тази връзка, но в Lex.bg не намирам такова. Може ли да ми помогнете къде да търся актуална информация, за което благодаря предварително!

# 290
  • Пловдив
Здравейте, бих искала да прехвърля майчинството си на майка ми. Детето в момента е на 6м. Казаха ми, че от началото на годината има промяна в КТ в тази връзка, но в Lex.bg не намирам такова. Може ли да ми помогнете къде да търся актуална информация, за което благодаря предварително!

На майка ти можеш да прехвърлиш след края на 410 те дни.Тя трябва да работи,за да й го прехвърлиш.
Ако бащата е неизвестен/починал,може още сега да й го прехвърлиш.Това е промяната от тази година

Последна редакция: нд, 12 фев 2017, 22:30 от ♥Elfita♥

# 291
Може, ако детето няма баща, но след м.06/2017

# 292
Момичета, коя беше декларацията за ползване на неплатен отпуск за гледане на дете? Имам още 2 месеца за малкото  (на 3г.) и бих искала да ползвам 6 месеца за голямото (на почти 6г.)

# 293
  • София

На майка ти можеш да прехвърлиш след края на 410 те дни.Тя трябва да работи,за да й го прехвърлиш.
Ако бащата е неизвестен/починал,може още сега да й го прехвърлиш.Това е промяната от тази година

Благодаря за отговора! Има ли значение дали договорът е срочен или безсрочен? В случая става въпрос за Чл.68, ал.1, т.4 от КТ - срочен трудов договор за работа на длъжност, която се заема с конкурс - за времето, докато бъде заета въз основа на конкурс.

# 294
Изчетох темата, а пък последните постове са баш това, което искам да питам...

1. Майчинство може да се прехвърли след 6м на бащата. В този случай дохода на бащата ли се пресмята? Колко време назад? Или пък буквално се прехвърля моята сума?  Embarassed

2. След 1г може да се прехвърли на бабата, това го разбрах. Тогава си е твърдата сума от 340лв, нали?

3. Ако реша да започна работа, имаше вариант да взимам заплата и някакъв % от майчинството за втората година. Правилно ли съм разбрала и какъв е този %.

Благодаря предварително!
Моят казус накратко: Детето ми навършва 1 година на 6 юни. Търся си работа и имам едно прилично предложение. Иска ми се финансово да пресметна и проверя всичко предварително, за да знам какви условия да договарям и какъв отговор да дам на евентуалните си бъдещи работодатели.

# 295
  • В полите на Пирин планина
Изчетох темата, а пък последните постове са баш това, което искам да питам...

1. Майчинство може да се прехвърли след 6м на бащата. В този случай дохода на бащата ли се пресмята? Колко време назад? Или пък буквално се прехвърля моята сума?  Embarassed - според дохода на бащата

2. След 1г може да се прехвърли на бабата, това го разбрах. Тогава си е твърдата сума от 340лв, нали? - да

3. Ако реша да започна работа, имаше вариант да взимам заплата и някакъв % от майчинството за втората година. Правилно ли съм разбрала и какъв е този %. - 50% само от обезщетението за гледане на дете до 2 г. възраст; до изтичане на 410 - никакъв

Благодаря предварително!
Моят казус накратко: Детето ми навършва 1 година на 6 юни. Търся си работа и имам едно прилично предложение. Иска ми се финансово да пресметна и проверя всичко предварително, за да знам какви условия да договарям и какъв отговор да дам на евентуалните си бъдещи работодатели.

# 296
Здравейте. Имам болничен от 15.12.2016 г. до 17.01.2017 г. До момента нямам нищо изплатено. Нямам ПИК код, но успях да разбера, че работодателя го е пуснал към НОИ на 06.02.2017 г. Сега 10 дни ли е срока за получаване на обезщетението? И ако е така, десетия ден се пада в петък, а те нали изплащат само във вторник и четвъртък, дали ще го пуснат в четвъртък ,за да са в десетдневния срок или ще го подминат и ще го пуснат другия вторник? И последно как се изплаща болничния като е 30-дневен? 30 дни по нетната надница за деня или е по някаква друга схема?
Много благодаря предварително!

# 297
Здравейте. Имам болничен от 15.12.2016 г. до 17.01.2017 г. До момента нямам нищо изплатено. Нямам ПИК код, но успях да разбера, че работодателя го е пуснал към НОИ на 06.02.2017 г. Сега 10 дни ли е срока за получаване на обезщетението? И ако е така, десетия ден се пада в петък, а те нали изплащат само във вторник и четвъртък, дали ще го пуснат в четвъртък ,за да са в десетдневния срок или ще го подминат и ще го пуснат другия вторник? И последно как се изплаща болничния като е 30-дневен? 30 дни по нетната надница за деня или е по някаква друга схема?
Много благодаря предварително!

Доста се е забавил Вашият работодател с представянето на болничния и това съответно рефлектира върху изплащането и времето, за което се реализира то. От 06.02. започва да текат 10-те работни дни за обработка и изплащане. Няма как да се предрече дали още на 16.02. ще имате превод, за мен лично най-вероятната дата за това е 21.02. В повечето случай трябва да изтекат тези 10 работни дни, за да получите изплащане, но винаги е възможно и изключения. Болничен за общо заболяване се изплаща на базата на 80% от осигурителния Ви доход за 18 месеца назад.

# 298
Благодаря ви за отговора.
А общо заболяване ли се води моя болничен? Той е издаден от АГ болница след престоя ми там в отделение Рискова бременност.

# 299
Здравейте, претърсих целия форум, но не намирам единодушна или актуална информация по въпроса, затова питам: ако преди да навърши 2 години детето ми започне да посещава _частна_ ясла (лицензирана), а аз не се върна на работа, прекратява ли ми се майчинството?
Намирам два вида отговори, освен това все стари: 1. майчинството се прекратява, тъй като детето посещава ясла, няма значение, че е частна, майката в това време не го гледа и трябва да работи; или 2. майчинството не се прекратява, тъй като НОИ/държавата не дотира частната ясла, т.е. не се дават пари на яслата за отглеждането на това дете, следователно те си се полагат на майката.
Има ли актуално обяснение, тъй като в закона наистина е доста замъглено и всеки може да го тълкува както иска?
Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт