Майчинството счетоводно-72

• 69 479
  • 767
  •   1
Отговори
# 450
  • В полите на Пирин планина
Благодаря ви. Да,знам че университета осигурява здравно,имах в предвид че заради него се заведох на работа по-късно. Да,иначе за първи път съм заведена 15.09.2016г. Значи тогава и ще направя нужния стаж тази година,живот и здраве,разбрах...а до тогава полага ли ми се нещо? Питам,защото не знам как да си оправям документите? Утре взимам за 45-дневния,а по-късно как стоят и нещата с майчинство,хич не знам с документите как стои въпроса..

След това ти издават още два болнични листа - от болницата при раждане и от педиатъра на детето за разликата до 135 дни. След това се подава Декларация за остатъка до 410 дни. Щом нямаш право на обезщетение може да кандидатстваш за социално майчинство и помощ за раждане от Социално подпомагане, ако отговаряш на изискването за доход на член от семейството според ЗСПД.

# 451
Здравейте! Бихте ли ми помогнали... тъй като ми изтичат 180 дни болнични, мога ли в дните между тях и 45дневния болничен да си пусна платен отпуск?

Да, няма никакъв проблем.  Peace

# 452
  • Казанлък
Здравейте, на 19 години съм и съм в началото на бременноста си.
Имам 2 месеца стаж, в началото на тази година започнах нова работа, но днес когато отидох до НАП да си проверя осигуровките се оказа, че не са ми ги платили нито за януари, нито за февруари.
Наясно съм, че тези, които аз съм плащала, като безработна не се броят. Но ми е интересно - мога ли да помоля работодателя да ги плати със задна дата?
И друго, ноември трябва да раждам, ако работя до октомври и са ми платени януари и февруари ще имам 11 месеца стаж - мога ли да помоля шефката да ми плати, да речем и декември, за да станат 12?
И ако нямам 12 месеца няма да взимам майчинство така ли?
Уж съм на трудов договор, но никога не съм го виждала или подписвала..

# 453
Здравейте, на 19 години съм и съм в началото на бременноста си.
Имам 2 месеца стаж, в началото на тази година започнах нова работа, но днес когато отидох до НАП да си проверя осигуровките се оказа, че не са ми ги платили нито за януари, нито за февруари.
Наясно съм, че тези, които аз съм плащала, като безработна не се броят. Но ми е интересно - мога ли да помоля работодателя да ги плати със задна дата?
И друго, ноември трябва да раждам, ако работя до октомври и са ми платени януари и февруари ще имам 11 месеца стаж - мога ли да помоля шефката да ми плати, да речем и декември, за да станат 12?
И ако нямам 12 месеца няма да взимам майчинство така ли?

Първо - поискай си копие от трудовия договор - може и да нямаш, което би било много неприятно.
Дори и да нямаш нужния осиг. стаж към момента на излизане в болничен 45 дни преди термин, то след набирането му ще започнеш да получаваш обезщетение. По време на болничен също тече осиг. стаж.

Можеш да си извадиш ПИК от НАП и от НОИ - ще ти бъдат полезни, за да следиш осигуровки и обезщетения за в бъдеще.

# 454
....
Много  неприятно ,но това "уж "  и факта че нито си виждала ,нито подписвала трудов договор  , ме навежда на мисълта , че няма обявен такъв в НАП.
И за това вероятно излизат неплатени осигуровките ти за 01-02,2017 . Ако си на трудов договор и работодателя си подава ПСД  ,  независимо дали е  платил или не осигуровките , здравния ти статус  е - осигурена. Работодателя няма как ги плаща  със задна дата , ако не е регистриран трудов договор .

Така , че провери в НАП имаш ли сключен  и  регистриран  трудов договор !!!

Това първо - и  от там нататък следва обсъждане на останалото , за което питаш , според варианта имаш или нямаш  трудов договор към момента ... За да имаш в предвид евентуално  другаде да те назначат    ...

пп. Ако пък имаш наистина сега сключен трудов договор  ,  обърни внимание дали е е със изпитателен срок- тогава работодателя може по всяко време да те съкрати , което и ще направи вероятно , като разбере ,че си бременна ...Така , че мисли за назначаване някъде фиктивно при познати и  възможността да ползваш болнични през бременността .

Последна редакция: чт, 09 мар 2017, 09:38 от sladka_tortа

# 455
  • Казанлък
....
Много  неприятно ,но това "уж "  и факта че нито си виждала ,нито подписвала трудов договор  , ме навежда на мисълта , че няма обявен такъв в НАП.
И за това вероятно излизат неплатени осигуровките ти за 01-02,2017 . Ако си на трудов договор и работодателя си подава ПСД  ,  независимо дали е  платил или не осигуровките , здравния ти статус  е - осигурена. Работодателя няма как ги плаща  със задна дата , ако не е регистриран трудов договор .

Така , че провери в НАП имаш ли сключен  и  регистриран  трудов договор !!!

Това първо - и  от там нататък следва обсъждане на останалото , за което питаш , според варианта имаш или нямаш  трудов договор към момента ... За да имаш в предвид евентуално  другаде да те назначат    ...

пп. Ако пък имаш наистина сега сключен трудов договор  ,  обърни внимание дали е е със изпитателен срок- тогава работодателя може по всяко време да те съкрати , което и ще направи вероятно , като разбере ,че си бременна ...Така , че мисли за назначаване някъде фиктивно при познати и  възможността да ползваш болнични през бременността .

Аз съм уведомила шефката, че съм бременна. Тя е роднина на мъжа ми,което ме навежда на мисълта, че си е решила, че щом сме рода може да спести от нас..

# 456
Здравейте,
в първата година от майчинството съм,детето ми е на 10 месеца.Вчера ми зададоха въпроса,дали съм си подала документи в социалните,за да се продължи изплащането на детските.Объркаха ме и въпросът ми е-документите за детски се подават всяка година,но кога-на края на календарната година,или около рожденния ден на детето?Благодаря!

# 457
Започват да се подават от месеца, слеващ този на раждането на детето.

# 458
Благодаря Simple Smile

# 459
  • София
Такаааа...идеята ми беше да прекратя майчинството, за да започна работа, но в друга фирма. Подадох си молбата за напускане, подписах и декларацията, оставаше само да си взема трудовата книжка и да подпиша заповедта. През това време на добри начала ходех за по 2, 3 часа в другата фирма на обучение, уж... Няма да изпадам в подробности, но нищо не беше такова, за каквото се договорихме на интервюто. Направо съм потресена...а това е една доста голяма и позната фирма в София... както и да е. Отказах се от тях. Питането ми е, може ли работодателят ми да откаже да ме възстанови на работа? Първа година в майчинство съм. HR каза, че не е проблем, след като не съм подписала заповедта, но прекият ми ръководител нещо се дърпа, вече втори ден чакам обещаното обаждане от нея.

# 460
Такаааа...идеята ми беше да прекратя майчинството, за да започна работа, но в друга фирма. Подадох си молбата за напускане, подписах и декларацията, оставаше само да си взема трудовата книжка и да подпиша заповедта. През това време на добри начала ходех за по 2, 3 часа в другата фирма на обучение, уж... Няма да изпадам в подробности, но нищо не беше такова, за каквото се договорихме на интервюто. Направо съм потресена...а това е една доста голяма и позната фирма в София... както и да е. Отказах се от тях. Питането ми е, може ли работодателят ми да откаже да ме възстанови на работа? Първа година в майчинство съм. HR каза, че не е проблем, след като не съм подписала заповедта, но прекият ми ръководител нещо се дърпа, вече втори ден чакам обещаното обаждане от нея.

Имаш право по принцип да си оттеглиш предизвестието. Peace

# 461
Здравейте, само да питам при прекратяване на трудов договор съгласно чл.328, ал.1, т.12, а именно

12. при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор

какво би могло да се включва в тази точка например? Така като четох тази точка не закриля майките на деца до 3г. и може ли работодателят да ме освободи съгласно нея? Стига да има причина да яползвам де ...

# 462
  • София

Имаш право по принцип да си оттеглиш предизвестието. Peace

Благодаря Simple Smile Да ме ориентирате как точно се случват нещата, защото съвсем случайно никой от тези, които би трябвало да ми дадат отговор, не си вдига телефона Simple Smile А предизвестието ми е от 15 март Simple Smile

# 463
Нещо такова:

Скрит текст:
У В Е ДО М Л Е Н И Е
ЗА ОТТЕГЛЯНЕ НА ПРЕДИЗВЕСТИЕ
№...... /........................г.

Г-жо ......................................,

С настоящото на основание чл.326 ал.4 от КТ Ви уведомявам, че оттеглям отправеното към Вас предизвестие за прекратяване на трудовия договор от ....................г.
Уведомлението е изготвено в два екземпляра – по един за работника и работодателя.

Връчил:.....................
/ /

Нямам възражение:........................
/ /

Дата:..........................

# 464
  • София
Нещо такова:

Скрит текст:
У В Е ДО М Л Е Н И Е
ЗА ОТТЕГЛЯНЕ НА ПРЕДИЗВЕСТИЕ
№...... /........................г.

Г-жо ......................................,

С настоящото на основание чл.326 ал.4 от КТ Ви уведомявам, че оттеглям отправеното към Вас предизвестие за прекратяване на трудовия договор от ....................г.
Уведомлението е изготвено в два екземпляра – по един за работника и работодателя.

Връчил:.....................
/ /

Нямам възражение:........................
/ /

Дата:..........................

Току що ми казаха, че молбата ми била приета и не съм можела да я оттегля?? Идеи? Как да се сдобия с такова заявление и какво друго да предприема?

Общи условия

Активация на акаунт