Майчинството счетоводно-72

• 69 273
  • 767
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте!И аз имам въпрос към по-запознатите от мен.Ще се радвам да получа отговор.Бременна съм,но едва в началото.Та ми се иска след 3 месец живот и здраве изобщо да не ходя на работа.Да си взимам болничен.Но притеснението ми идва от там,че не знам как се смята майчинството после.И евентуално ако постоянно съм в болничен да не ми се намали сумата за майчинството?

# 16
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!И аз имам въпрос към по-запознатите от мен.Ще се радвам да получа отговор.Бременна съм,но едва в началото.Та ми се иска след 3 месец живот и здраве изобщо да не ходя на работа.Да си взимам болничен.Но притеснението ми идва от там,че не знам как се смята майчинството после.И евентуално ако постоянно съм в болничен да не ми се намали сумата за майчинството?

Зависи какви са ти осигурителните доходи 18 месеца, преди излизане в болничен по време на бременността. Освен това е важно дали наблюдаващия гинеколог и след това ЛКК ще преценят да ти издават болнични непрекъснато.  Peace

# 17
  • Пловдив
Здравейте от мен! Имам следния казус: през м.март ми изтича втората година от майчинството. Тъй като във фирмата, в която работя ми предлагат неизгодни за мен условия на работа, след завръщането ми, обмислям вариант да се махна от там и да мина на бюрото по труда. Имам 15 г. трудов стаж. Знам, че трябва да намеря вариант да ме съкратят по определен член, за да взимам по-голямо обезщетение, но това, което не ми е ясно е, как ще ми бъде изчислена базата на обезщетението, при положение, че периодът, за който ще гледат, обхваща изцяло периодът на майчинството ми / мисля, че връщат 24 мес. назад, нали така? /. Само за информация през първата година взимах средно около 850-900 лв и съответно втората година 340 лв. Четох из сайта на НОИ, че когато жената е била в майчинство, базата се изчислява спрямо средно месечното възнаграждение за страната за периода и за двете години, независимо от сумите, които е получавала през първата година. Ох, стана малко объркано, но истината е, че и на мен не ми е особено ясно, та ще се радвам, ако някой може да ми каже как да си изчисля евентуално обезщетение!

# 18
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Да, 24 месеца назад
Първата година от майчинството се взема базата, от която е изчислено обезщетението, а втората на база МРЗ т.е за 2015 - 420лв, а януари 2017 - 460лв.

# 19
  • Пловдив
Да, 24 месеца назад
Първата година от майчинството се взема базата, от която е изчислено обезщетението, а втората на база МРЗ т.е за 2015 - 420лв, а януари 2017 - 460лв.

Благодаря за информацията! Simple Smile

# 20
Здравейте пак от мен.. пак нещо не ми е ясно, чета вече 4 дни и до никъде не стигам, затова пак моля, някой ако може да ми отговори.. Може ли по време на 45 дневния болничен преди раждане, да ми бъде прекратен договорът по взаимно съгласие (ТД е постоянен)? Ако може да бъде прекратен, така мога да бъда назначена на договор,или не точно? И какъв вариант имам, за да мога да си взимам майчинството? Наистина не намирам такъв казус. Благодаря предварително!

# 21
Ако при започнат вече 45-дневен ти прекратят договора, ще си получаваш обезщетението до изтичане на 410-е дни т.е първата година.За втората вече търсиш фирма да те назначат и така ще получаваш останалото време.
При прекратяването обаче трябва да си пуснеш декл.7 в НАП и да си плащаш всеки месец здравните осигуровки, за да не ти прекъснат здравноосигутителните права.

# 22
Благодаряяяяяя! Ех, поболях се от притеснение вече 5 дни, ще взема да родя преждевременно!
МНОГО БЛАГОДАРЯ, ще спя спокойно тази нощ!

# 23
Здравейте ! Бременна съм в 4ти месец , безработна от 21.11.2016г.
Предстои ми фиктивно назначаване на 1,02,2017г . Въпросите ми са , ще мога ли да ползвам болничен до края на бременността след назначаването въпреки периода ми без работа , какво ще си плащам в периода в който се водя на работа и това ще намали ли майчинството ? Благодаря Ви предварително !!!

Последна редакция: пн, 09 яну 2017, 17:19 от София А.

# 24
  • Варна
Здравейте! на 04.01.2017 ме записаха на ЖК. Сега на 14.01 ще ме назначат във фирмата на мой познат. Следващата ми консултация ще е на 03.02.2017 и чак тогава ще могат да ми издадат болничен. АГ-то ми каза, ако искам болничен преди това,да си взема направление тип 1 от ЛЛ (с остро заболяване или състояние извън останалите типове) с това направление имам право на 15 дни болничен. Първият ми въпрос е малко не сериозен но, могат ли да ми дадат по малко от 15 дни болничен,за да се застъпят дните до 03.02? И след това като започнат да ми дават по 30 дни болничен,трябва ли пак да взимам направления от ЛЛ?
Блгодаря предварително bouquet

# 25
Здравейте! на 04.01.2017 ме записаха на ЖК. Сега на 14.01 ще ме назначат във фирмата на мой познат. Следващата ми консултация ще е на 03.02.2017 и чак тогава ще могат да ми издадат болничен. АГ-то ми каза, ако искам болничен преди това,да си взема направление тип 1 от ЛЛ (с остро заболяване или състояние извън останалите типове) с това направление имам право на 15 дни болничен. Първият ми въпрос е малко не сериозен но, могат ли да ми дадат по малко от 15 дни болничен,за да се застъпят дните до 03.02? И след това като започнат да ми дават по 30 дни болничен,трябва ли пак да взимам направления от ЛЛ?
Блгодаря предварително bouquet
Може и за по-малко дни болничен.Не е задължително да са 15.
После няма да ти трябва направление от ЛЛ.

# 26
Здравейте! Има ли разни други премии освен майчинските по договор? Имам предвид тип за раждане, за самотна маика и тн? нещо не мога да намеря актуална информация както и какво е прави за да ги получаваш... newsm78

# 27
Здравейте! Има ли разни други премии освен майчинските по договор? Имам предвид тип за раждане, за самотна маика и тн? нещо не мога да намеря актуална информация както и какво е прави за да ги получаваш... newsm78

http://pomosti.oneinform.com/semeini-pomosti/

# 28
Предстои ми фИктивно назначаване на 1,02,2017г . Въпросите ми са , ще мога ли да ползвам болничен до края на бременността след назначаването въпреки периода ми без работа да, стига лекарят да прецени, че имаш нужда и да ти дава болнични, какво ще си плащам в периода в който се водя на работа зависи на каква заплата ще бъдеш назначена и това ще намали ли майчинството ? ...... Благодаря Ви предварително !!!

Може да прозвуча грубо, но нали се сещате, че без подробна инфомация или поне приблизителна няма как да гадаем тук ще повлияе ли или не.Още повече за болничните и "намаляване" на майчинството се отговаря на всяка страница.
В крайна сметка щом човек е безработен поне има време да седне и да прочете малко, това което го интересува.

# 29
Предстои ми фиктивно назначаване на 1,02,2017г . Въпросите ми са , ще мога ли да ползвам болничен до края на бременността след назначаването въпреки периода ми без работа да, стига лекарят да прецени, че имаш нужда и да ти дава болнични, какво ще си плащам в периода в който се водя на работа зависи на каква заплата ще бъдеш назначена и това ще намали ли майчинството ? ...... Благодаря Ви предварително !!!

Може да прозвуча грубо, но нали се сещате, че без подробна инфомация или поне приблизителна няма как да гадаем тук ще повлияе ли или не.Още повече за болничните и "намаляване" на майчинството се отговаря на всяка страница.
В крайна сметка щом човек е безработен поне има време да седне и да прочете малко, това което го интересува.

Да, груба си ! Този форум за какво е ????
За да питам за болничен значи имам преценката на лекаря !!!
Ти колкото и да четеш компетентна ли си по всички въпроси ?
Естествено , че лекаря преценя , въпросът тук е изобщо имам ли право след като имам прекъсване от 2 месеца! Как да си сметна 80 % от брутната заплата ми е известно , питам дали ще се отрази на периода в който се ползва болничен и майчинство след това .т.е 180дни блолничен ли си остава , и 410 дни майчинство ????  до като съм в майчинство плащам само здравни , а до като съм в болничен преди това ?
Може и да прозвуча грубо ,може и да не съм си задала правилно въпроса ,  но преди да съдиш питай . Ако не си компетентна не отговаряй .

Общи условия

Активация на акаунт