Майчинството счетоводно-72

• 69 572
  • 767
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте. Искам да попитам - кога най-рано мога да изляза в болничен по време на бременност?

# 346
  • В полите на Пирин планина
Здравейте. Искам да попитам - кога най-рано мога да изляза в болничен по време на бременност?

Когато наблюдаващият те лекар ти даде.  Thinking

# 347

По-точно ме интересуват тези 180 дни.. Значи ли, че преди третия месец не мога да ползвам болничен освен ако не ми се налага?

# 348
  • Стара Загора

По-точно ме интересуват тези 180 дни.. Значи ли, че преди третия месец не мога да ползвам болничен освен ако не ми се налага?

По принцип можеш, но когато болничните станат 180 дни, ще трябва да се явиш на ТЕЛК за продължение на болничните до 45-дневния преди раждане.

# 349
При напускане на работа след 2те години майчинство нали се дължи обезщетение за неизползван отпуск за този период. Искам да попитам как се облага това обезщетение - само данък общ доход 10% или се плащат и осигуровките за този период.
Благодаря

# 350
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
При напускане на работа след 2те години майчинство нали се дължи обезщетение за неизползван отпуск за този период. Искам да попитам как се облага това обезщетение - само данък общ доход 10% или се плащат и осигуровките за този период.
Благодаря
Да, дължи се.Щом не се ползва, а се изплаща при прекратяване се удържа само 10% данък.

# 351
Моля ви се помагайте, защото много се обърках.

- Председателят на ЛЛКто (АГ) е издала болничен до 23/02/2017 вкл. защото според нея от следващият ден (24/02/2017) трябва да вляза във въпросните 45 дни до термин, т.е. в майчински.
- Сестрата на лекаря от ЖК го смята с един ден повече и изкарва, че от 25/02/2017 (Събота) влизам в тези 45 дни.

Последна М е 04/07/2016.

Пита се в задачата кой е прав и кой греши?

Всеки си държи на неговото.

Ако гледам онлайн календарите последният ден на 40 г.с. е 10/04/2017. Обаче последният ден ли се взема за термин или първият на 41 г.с.?

Много ви благодаря!

# 352
45-дневният ти болничен приключва в деня преди термина, т.е. 09.04. 2017 е последният 45-ти ден от въпросния болничен. По мои изчисления, от днес трябва да ти започне 45-дневния.

Моят термин беше 28-ми юни 2016. От 14.05.2016 до 27.06.2016 включително ми беше 45-дневния, сега си погледнах Личната амбулаторна карта, за да съм сигурна.

# 353
Много ти благодаря! Означава, че ЛКК-то правилно са сметнали всичко Simple Smile

Много се бях шашнала нещо.

Огромни благодарности!  bouquet

# 354
Здравейте момичета. Знам, че въпроса ми не е свързан с майчинство, но ще съм ви благодарна ако помогнете. Става въпрос за свекърва ми , иска да напусне работа по собствено желание, няма опция да се съгласи шефа да я съкрати или по взаимно съгласие дори, не искат да я освободят , защото им върши доста работа. Ще носи в Понеделник молба ли какво ли , че по собствено желание напуска. Въпроса е как да направи така , че да взима възможно най- дълго време парички на борсата. Ако се назначи във друга фирма веднага след тази и после излезе на борсата , знам ли , какво би било най-добре в случая? Благодаря ви предварително

# 355
Да, това е добър вариант, назначава се в др.фирма на срочен договор или изпитателен срок и после на борсата  Peace
Колко месеца ще получава обезщетение зависи от общия и трудов стаж, както и дали скоро е била на борсата. Ако напусне по взаимно съглосие или по собствено желание обезщетението е минимално за срок 4 месеца.

# 356

Ако имаш отпуска,по-добре използвай нея и влез в рамката на 180те дни. Не стигай до ТЕЛК, защото ще си скъсаш нервите и здравето по 100 причини- отношение,разкарване и похабени нерси там. А и след това дори и след майчинството ще ти създсват трудности, защото ако 3 год назад си ги надхвърлил пак св минава на комисия и т.н.  В общи линии- направи всичко възможно да си го спестиш.

# 357
Здравейте, днес бях на преглед и в болницата и ми казаха, че при тези 180 дни болничен не влизат съботите и неделите вярно ли е?  Терминът ми е на 28 април и до вчера си мислех, че вече нямам право на 30 дневен болничен и  няма да ми стигнат до тези с 45 дни преди раждане, а сега  излиза, че 12 дни ми излизат в повече.
Почнах да взимам 30 дневен болничен от първия месец на бременноста, но преди това имах още два с по 3 дни. Моля ви за малко помощ, благодаря предварително...

# 358
Мисля,че в болничния влизат всички календарни дни- и уикенда. Осчетоводяват се по работни дни,но болничните се водят по календарни.

# 359
Разбира се, че са календарни дни.

Общи условия

Активация на акаунт