Майчинството счетоводно-72

• 69 500
  • 767
  •   1
Отговори
# 375
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
майчинството ми свърши, сега "чистя" отпуск. Веднага след това искам да изляза в неплатен отпуск, за три месеца.

Има ли някакви законови пречки работодателят да ми откаже неплатен отпуск?

Наистина ли неплатеният отпуск се пуска месец за месец? Т.е. трите месеца, които ми трябват, не мога да ги пусна наведнъж?

Трябва ли да описвам причините, поради които ми трябва този отпуск?
Благодаря предварително!  bouquet

Ако става дума за неплатения отпуск за гледане ан дете до 8 год. възраст по чл.167а от КТ, то той не може да бъде отказан от работодателя, може да се ползва за какъвто период е нужно и да се заяви на веднъж, но поне 10 дни преди ползването му. Не е нужно да се описват причини.
https://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=1670.0

# 376
Здравейте, искам да попитам, мога ли да си подам предизвестие за напускане по време на болнични? - да, може И ако напусна по мое желание, какво става с отпуската насъбрала се от майчинството? Ще ми я изплатят ли? - да, дължат ви обезщетение за неизползван отпуск

# 377
Здравейте, искам да Ви попитам кога официално се излиза в майчинство. Тъй като вече ми е издаден 45 дневния болничен.
Благодаря

# 378
Здравейте, искам да Ви попитам кога официално се излиза в майчинство. Тъй като вече ми е издаден 45 дневния болничен.
Благодаря

Това е "майчинство". Или по-скоро няма такова понятие.  Mr. Green

Има отпуск за бременност и раждане, който е 410 дни: 135 с болничен лист, а остатъка с декларация. После - отпуск за гледане на дете до 2 год. възраст.

# 379
Здравейте ! искам да попитам , от кои месец може да се излиза в болничен ?  Задължително ли  е лежане в болница за да ми дават болничен ? Преди 10 г не беше така ...

А колко години тр.стаж трябват за 2 г майчинство да ми дадат , аз имам 5г общ.тр. стаж

# 380
Здравейте,
През първата година от майчинството ми изтече временния ТД и следователно работодателят ми ме освободи. За да ползвам втората година подписах фиктивен ТД. Въпросът ми е има ли някаква възможност след прекратяването му да имам право да се регистрирам на борсата? И ако да, по кой член трябва да бъда освободена, за да мога да се регистрирам за обезщетение за безработна и в същото време да не подведат работодателя ми под отговорност, че е освободил майка на дете под 3г.
Благодаря!

# 381
Здравейте ! искам да попитам , от кои месец може да се излиза в болничен ?  Задължително ли  е лежане в болница за да ми дават болничен ? Преди 10 г не беше така ...
Това е по преценка на наблюдаващия гинеколог.

А колко години тр.стаж трябват за 2 г майчинство да ми дадат , аз имам 5г общ.тр. стаж - поне 12 месеца осиг. стаж

Здравейте,
През първата година от майчинството ми изтече временния ТД и следователно работодателят ми ме освободи. За да ползвам втората година подписах фиктивен ТД. Въпросът ми е има ли някаква възможност след прекратяването му да имам право да се регистрирам на борсата? И ако да, по кой член трябва да бъда освободена, за да мога да се регистрирам за обезщетение за безработна и в същото време да не подведат работодателя ми под отговорност, че е освободил майка на дете под 3г.
Благодаря!

Зависи какво е основанието за сключване на договора.

# 382
12m  без прекъсване ли ?

# 383
12m  без прекъсване ли ?

Не, изобщо.  Peace

# 384
Аз ги имам  общ 5г . Благодаря за бързите отговори. За в бъдеще ще ми е мн.полезна темата .

# 385
И аз да питам, със сигурност има по-запознати от мен.
Бременна съм в почти 17с, от 4дни съм в болничен.
На постоянен трудов договор съм, имаше изпитателен срок, но той изтече преди малко повече от месец.
Шефа ми остана много недоволен от ситуацията и директно ми каза, че такива като мен не му трябват и че няма средства да плаща ей така на вятъра на някой, който не му е полезен. Знам, че няма право и му казах, че все пак има закони и "такива като мен" са под закрила. Щял да види какво може да направи....и ме притеснява, че може да намери някаква вратичка в закона. Има ли начин да ме освободи докато съм в болничен?

# 386

Здравейте,
Благодаря!

Зависи какво е основанието за сключване на договора.
[/quote]

ТД е сключен на основание на чл 67 т 1 от КТ.

# 387
Здравейте
Бременна съм в 8-ма седмица...От почти година не ходя на работа,но общо имам около 4 години трудов стаж.До сега не съм внасяла осигоровки за тази една година,но ще се внесат.Въпросът ми е при това положение ще  получавам ли майчинство,ако не какъв е варианта?
Благодаря предварително!

В този случай без да сте на трудов договор, имате право само на социално майчинство за една година. Внасянето на здравни осигуровки няма отношение към получаването на майчинство от НОИ.

Ако фиктивно бъда назначена някъде предполагам има шанс нещата да е случат...
Обмислях варианта да започна да си търся работа,но едва ли в моето положение някой ще ме наеме...

# 388
Здравейте ,бих искала и тук да попитам:преди 45 дни ,преди раждането трябва да съм на трудов договор нали така? Въпросът ми е на колко ще ме осигурява новия работодател?

# 389
Здравейте ,бих искала и тук да попитам:преди 45 дни ,преди раждането трябва да съм на трудов договор нали така? Въпросът ми е на колко ще ме осигурява новия работодател?

Това зависи от позицията на която ще сте назначена.

Общи условия

Активация на акаунт