Испания

• 89 699
  • 792
  •   1
Отговори
# 315
  • Испания

Вадим по-евтино и лесно паспорт за чужбина

http://dnes.dir.bg/news/bulgaria-pasport-kabinet-borisov-3-26189742?nt=4

# 316
Ани ние преди 2 дни извадихме лична карта на Ния в България. Задължителна е и безплатна, независимо дали е обикновенно или бърза поръчка. Заявлението се подава до 30 дни от навършване на 14 години или подлежите на глоба. Ако детето е в чужбина при навършване на 14 срока започва да тече от деня в които влезе в България. Подава се декларация и не те глобяват.

# 317
Здравейте момичета!Накратко да ви разкажа:Когато се запознахме с мъжа ми той живеше в Мадрид,аз също дойдох при него родих дъщеря ни тук и понеже никак не можах да се адаптирам след около 2 години се прибрахме в Бг и след 8 години престой в България отново решихме да дойдем в Испания.Този път избрахме Валенсия (и наистина за сега ми харесва много повече от Мадрид) ,записахме дъщеря ми,която е на 11на училище и това е нещото което най-ме притеснява Как ще се справи:( С нсближаването на септември още повече се паникьосвам:) Ще съм благодарна на всички които се включите със съвети!

# 318
Здравейте,имам малко необичаен въпрос,но ще се радвам ако някой от вас има информация по въпроса и я сподели.
Предстои ми изпращането на документи в Испания,които имат нужда от нотариална заверка и ще бъдат върнати в България.
Какво ще ми струва тази нотариална заверка и дали ще отнеме много време ?
Ако някой  има опит от контакт с нотариус за заверяване на документи ,ще се радвам да сподели .

Благодаря предварително .

# 319
  • Испания
Здравейте,имам малко необичаен въпрос,но ще се радвам ако някой от вас има информация по въпроса и я сподели.
Предстои ми изпращането на документи в Испания,които имат нужда от нотариална заверка и ще бъдат върнати в България.
Какво ще ми струва тази нотариална заверка и дали ще отнеме много време ?
Ако някой  има опит от контакт с нотариус за заверяване на документи ,ще се радвам да сподели .

Благодаря предварително .

Преди години заверявах едно пълномощно за конкретно извършване на сделка. Изпратиха ми от България документа /преведен и легализиран/. Платих 80 евро за заверка.

Трябва да потърсите нотариус, който заверява. Не всички нотариуси го правят.

Успех!

# 320
Здравейте момичета!Накратко да ви разкажа:Когато се запознахме с мъжа ми той живеше в Мадрид,аз също дойдох при него родих дъщеря ни тук и понеже никак не можах да се адаптирам след около 2 години се прибрахме в Бг и след 8 години престой в България отново решихме да дойдем в Испания.Този път избрахме Валенсия (и наистина за сега ми харесва много повече от Мадрид) ,записахме дъщеря ми,която е на 11на училище и това е нещото което най-ме притеснява Как ще се справи:( С нсближаването на септември още повече се паникьосвам:) Ще съм благодарна на всички които се включите със съвети!

На годините на които е детето ти няма да е в примария, а в институт. Ако не знае език няма да е лесно. Синът ми изкара първите няколко години в училище в България, 5 и 6 клас ги изкара тук. Като мина в 7-ми и се премести в институт ми се изправи косата. Двата модула са много, много различни. В примарията един учител им преподаваше почти по всичко ( с малки изключения ) в института всеки час влиза различен, обикновено си изпява каквото има да си пее и си заминава. Който разбрал - разбрал, който не - да се оправя. До 11 год. ми син седеше пубер на 15, повтарял незнам колко пъти. Пътека бях направила до училището. Съвета ми е много внимателно да изберете училището и да наблюдавате нещата от близо, защото може да се появят много неприятни проблеми. И за да не звуча толкова черногледо - системата има начини да подпомага деца като вашето. Има помощни учители, има вечерни курсове, а и изучаваното не е чак толкова сложно, но ... зависи от училището, от мястото където ще живеете и не на последно място от употитостта на родителите и детето.
Успех. 

# 321
  • Mediterraneo
Е, в примария ще е, ако е на 11... Моята е на 12 и сега на есен тръгва в институт.

Ще се справи детето! До НГ ще е пушка, не се притеснявай. Много ще й е трудно първата година, гаранция, но с усилия и от ваша страна, нещата ще се получат.
И моите не знаеха 2 думи на испански. Сега сънуват и бълнуват на испански.

# 322
Ами или ще е последна година примария или първа в институт.
Моят опит с институтите ( няколко на брой до момента )  Confused..... дано при теб е различно.

# 323
  • Spain
Ами или ще е последна година примария или първа в институт.
Моят опит с институтите ( няколко на брой до момента )  Confused..... дано при теб е различно.
мисля че ще е сексто  де примария , ще има време да навакса с езика. А за институт определено имаш право, все едно от детската градина направо в университета....децата от училището на дъщеря ми се оказаха най подготвени,едно заради учителите  (сега имах възможност  да сравнява с още 3 училища, при това дори частно),друго заради програмата (още в самото начало на Ломсе се въведе като експеримент).та детето от коледното премина в институто  добре, и пак им беше сложно. А пък за тези от другите училища, направо нямам думи.само пример да дам ...дъщеря ми в училище с обикновен английски знаела повече от деца с разширение английски и учители англичани,  по литература правят контролно и материала трябваше само да го преговорят (децата от нашето колехио), докато за останалите е било нов материал. Много е важно как ги подготвят в колето. Аз от нашето съм много доволна. За института имам смесени чувства..виждам че самоподготовката е много важна! Това което не мога да разбера е биологията...в шок съм какво  трябва  да учат..ще кажеш че всички ще са биолози и лекари 😆 а също как може да имат 4 контролни на ден! Контролни които определят оценката! Другото също което  направо ме убива....контролно то е на точкова система и е тест и въпроси за отговаряне. Незнам как най точно да го обясня ,но ще опитам -10 е максималната оценка, 5 е минималната с която да минеш....за да направиш 5 точки трябва да напишеш поне половината материал (т.е.  е тест и се сборуват точки от 0 до 10 , според мен ако предадеш празен лист е все едно да си учил и чел нещо ,но ако си изкарал 4,9 един вид няма значение). Но щом като си написал половината материал за мен по български  Е поне една 4 (т.е. поне 6...6,5 по испански), но точкуването ощетява децата. Другото което ме смазва е оценка 9,37, 4,99, 6,25... Все още опитвам да проумея начина на оценяване.... спирам дотук

# 324
  • Ispania
Наистина ще му е трудно на детето в началото, ако не знае изобщо испански , е възможно да я оставят да мине 6 клас два пьти(нещо което е напълно нормално тук😡).
Ако имате възможност запишете я на частни курсове(не безплатни) по испански, децата учат много бързо , но тя е вече големичка.
Както са казали момичетата, института е много по-различен от училището, начина на учене е различен и материала също.
При нас има специални програми за децата които пьрвия срок не изкарат повече от 3 материи, учат отделно и за тях материала е по-лесен😳😡. Другите които са изкарали всичко, си учат по -нормалната програма със същата трудност .
Може да се оценява общо взето както искат🤣, трябва да погледнете дали във вашата комунидад е "evaluación continua "или не. Ако е  
continua ,дори първите два срока да има оценка от 10, ако последния има 4, може да оставят детето на поправителен изпит.
Тоест не трябва да се допуска в никакъв случай последния срок ниска оценка.

# 325
Благодаря на всички ви,знам,че ще е трудно,подготвям се психически за този момент:) Живеем в Пикасент(Валенсия),записахме я юли когато дойдохме и ще бъде в 6 ти клас .Лошото е че се учи и валенсиано и кастеяно,което допълнително ще я обърка,от училището казаха че ще има учител,който ще в взима от час и ще учат допълнително езика .Истината ,е че и аз самата не съм изобщо наясно и това е по- страшното,но се надявам с времето да се подредят нещата.Наясно съм,че може да повтаря,от училищетето също ни предупредиха,това не ме притеснява даже напротив смятам,че за нея ще е по-добре,защото в института ще и е още по-трудно.Общо взето ни предстои една много трудна година:)Още веднъж благодаря ви за споделения опит!

# 326
  • Spain
Вал при нас няма такива класове , ето 4е и това е строго индивидуално ..според у4илището . на една среща на АМПА подразбрах 4е у4илищата "извоюват" определени привилегии и т.н. , което ми е странно . понеже няма за вси4ки , и не се дели по равно.. къде по заслуги къде по шуробажданащина се разбределят нещата ... а също дали ще полу4иш дадена информация или не . в колехиото имахме мн добър у4ител по депорте  - децата в доста състезания у4астваха  и доста награди полу4иха ... той виждаше кое какво може и ги насо4ваше , имахме няколко деца които се състезават на национално ниво, допълнително 4е извоюва отнякъде плодове всеки ден за мериендата , това по някаква програма , която оба4е в другите колегиота не беше въведена . у4ителя си замина и нещата спряха да се слу4ват Simple Smile . у4ителката по литература си беше поставилаза цел да пишат без грешки и да 4етат книжки - успя мисля и мн по добте от в другите у4илища край нас . у4ителя сега по лит4ература ги стимулира с повишаване на оценката ако про4етат и напишат есе върху дадена книга ....в институтото имаме назна4ен полицаи ориентадор(на щат  и не го разбирайте грешно не е проблемен институт и той не се грижиза реда / пак е някаква програма )... за сметка на това миналия клас у4ителката по математика (да кажеш да е рисуване или музика ) , важен предмет се оперира и над 2 месеца (с ваканцията )  консехалията не ни изпрати у4ител! по математика ! и в самото институто не го заместваха -т.е. децата нямаха 4асове по математика , а после половината останаха по изпити- не им се преподава материята ,а после се изисква от тях . аз съм мн добре с математиката и обяснявах и преподавах   ... ами другите деца , има някои на които родителите пишат с правописни грешки и една  сума не могат да направят ..а са съвестни деца , тези деца къде да го нау4ат ....
 ...ето 4е аз ровеики се за едни състезания открих "документи " за лагери за това лято в комунидада  , за които смятам ,4е вси4ки родители на у4еници би трябвало да знаем ..да се изпратят официални комуниакдота , да се каже на децата или поне една обява да бъде пусната / залепенав у4илището. сигурна съм ,4е до у4илището не е стигнало а е разпределено или между самите 4иновници  в консехалията де едикасион или между тях и обкръжение . Angry документите открих само в една страница ,съотвенто аз ги видяха ве4е доста късно и само ще ви кажа 4е се отнасяха за около 200 деца , 15 дневен лагер за от 200 / 300  евро . Та кои ли родител не би пожелал да изпрати детето си на такъв , организиран от аюнтаментото , но разбрира се Smile ако знаех щях да кандидаствам .. но като не зная Simple Smile .. и не ме разбираите погрешно , но в листите (понеже ве4е бяха излязли листите с одобрени деца ) нямаше Нито едно име на украин4е , българ4е , русна4е , араб4е , 4ужден4е ..все зву4ни  испански фамилии (може и да се е прокраднало някое латино ,)..тоет тези деца даже не са социално слаби ... 4ии са тези деца ? уф пак се олях спирам с възмущенията ...

Последна редакция: пн, 21 авг 2017, 14:43 от Hada Despeinada

# 327
Роман в няколко тома мога да напиша за случващото се из училищата и вечното - но паса нада. Големият тази година приключи с училищните приключения, сега ще видим евентуално университетските, но малката тепърва започава. Като гледам програмата окачена на вратата на училището ми се реве. Миля се да попаднем на съвестен тутор, че .....

# 328
  • Mediterraneo
Благодаря на всички ви,знам,че ще е трудно,подготвям се психически за този момент:) Живеем в Пикасент(Валенсия),записахме я юли когато дойдохме и ще бъде в 6 ти клас .Лошото е че се учи и валенсиано и кастеяно,което допълнително ще я обърка,от училището казаха че ще има учител,който ще в взима от час и ще учат допълнително езика .Истината ,е че и аз самата не съм изобщо наясно и това е по- страшното,но се надявам с времето да се подредят нещата.Наясно съм,че може да повтаря,от училищетето също ни предупредиха,това не ме притеснява даже напротив смятам,че за нея ще е по-добре,защото в института ще и е още по-трудно.Общо взето ни предстои една много трудна година:)Още веднъж благодаря ви за споделения опит!

Не се шашкай и самонавивай предварително за валенсианото. Ние живеем в същата комунидад и децата също учат валенсиано, т.е. учат абсолютно всичко на валенсиано, кастеяно имат 2-3 часа седмично. В училище се говори само на в. Децата свикнаха бързо. Учат паралелно двата езика. Разбира се, неизползването на в. в свободното време го прави по- труден, но го разбират и се учат да го говорят.
Трудно ще е, но не непостижимо! Поставям се на твое място, защото съвсем скоро го преживях. Но се изплува, с усилия, но стават нещата! Успех!

# 329
Тарталета много ти благодаря,имах нужда от тези думи:kissing_heart:

Общи условия

Активация на акаунт