Започване на работа и малко дете

• 11 989
  • 108
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив/София
Колкото си по-искрена на едно интервю, толкова по-добре. Умно все пак.

Пуснах моето дете на частна градина на 2 години, за 3 месеца се наложи 1 болнични на таткото и 2 пъти за мен. Мисля, че е съвсем поносимо. В групата им са 10 деца, търси малки групи и да не ги събират с другите. Повечето му разболявания бяха след театър или болен учител, когато са ги събирали по 2-3 групи наведнъж, т.е. над 30 деца. Докато си седят по 10 дечица, нещата са доста по-добре.

И да, в началото ако можее таткото да пуска болничните, ще е по-добре. Имаме една колежка с малко дете, за 2 месеца е на нивото на тези първа седмица, защото всяка втора седмица я няма и се учи отново на всичко. Няма да я уволнят, но е дразнещо отстрани най-малкото.

За ясла ти ще усетиш кога е готово детето. Моето дръпна много на 1.8 години, спря да бъде залепено за мен и започна самостоятелно да се храни, малко след това свалихме и памперс. Съветът ми е да го свалиш ти, в яслата това става по-трудно. На твое място бих го пуснала около 2г, плюс минус няколо месеца, но напролет или лято, когато вирусите са по-малко. С частна ти избираш момента.

Не мисли толкова за таксата, дори да плащаш 500 лв, а да работиш за 800, си заслужава, защото трупаш опит и се развиваш, не е въпрос само да се броят стотинките. Аз бих избрала частна, но с по-малко боледувания, пред безплатна държавна, но да те няма на работа постоянно.

# 16
  • София

Не мисли толкова за таксата, дори да плащаш 500 лв, а да работиш за 800, си заслужава, защото трупаш опит и се развиваш, не е въпрос само да се броят стотинките. Аз бих избрала частна, но с по-малко боледувания, пред безплатна държавна, но да те няма на работа постоянно.

Да, и аз така разсъждавам.

# 17
Аз пък започнах първата си официална работа (отразена в трудовата книжка) на 25 г, без да имам дете и никой не ме е питал, какво съм правила досега. Хората веднага ми се довериха, че ще се справя. После сменях различни професии, докато разбера какво ми харесва, имала съм дълги паузи без да работя, никога не съм използвала връзки. И въпреки това, на 29 г. вече бях главен редактор. На 31 г. излязох в майчинство, тъкмо да се върна след 2 години и половина и разбрах, че пак съм бременна. И така вече 5 г. гледам децата си. Чакам малката да стане на 2 и половина (от моя опит преди това децата не са готови за ясла/градина), за да си търся работа. И мисля да е в съвсем различна област (през майчинствата завърших още едно висше образование). Оптимистка съм, че нещата ще се наредят добре Simple Smile. Информацията в CV-то е важна, но още по-важно е какво впечатление прави човек. Аз винаги съм се представяла добре на интервю и стигне ли се до там, знам че, има по-голяма вероятност да бъда назначена. Само в системата на държавното образование съм удряла на камък, заради липсата на стаж, но сега дори се радвам, че набързо са ми охладили ентусиазма  Wink.

# 18
Моите деца тръгнаха на ясла на 1г. и 2м. и 1г. и 3м., не мисля, че е рано, човек има нужда и от друго, не само да седи вкъщи с децата. НО, не е лесно - започват да боледуват, искат си внимание, не само грижи и ако си на пълен работен ден е тежко, особено без баби (както сме ние). Мъжът ми много ми помага, иначе не бих се справила. На нова работа ще е трудно с болничните и отпуските. Н ако така го чувстваш, не се отказвай, търси. Така или иначе е добре да натрупаш стаж. Идеалното би било половин работен ден. Или възможност за работа от къщи (тук се губи ползата от социалните контакти и излизането сред хора без бебета). Не се отказвай, но се подготви, че няма да е лесно. И пак може да потърсиш жена за когато ти е необходимо, почасово, да посвикне с детето, после може да го поеме и целодневно.
Моите ги приеха в гържавни ясли, ако не бяха, сигурно щях да ги пусна към годинка и половина-две.. И да, ако не са ходили на ясли, боледуването после се прехвърля в градината. Просто трябва да си минат по пътя и да изградят имунитет.
Успех

# 19
  • София
Знам, че сега мислиш друго, но 25 изобщо не са преклонна възраст, особено като се има предвид, че имаш дете. След 2 години ще си на 27, ще имаш магистърска степен и дете на детска градина, искам да ти кажа, че това никак не е малко. На работодателите няма да им е странно, че не си работила при положение, че имаш дете, ясно е ,че не си бездействала. Аз имам не един и двама приятели, които започнаха работа на 27, 28г. без да имат деца Simple Smile. И още нещо - аз започнах работа на 24 и на интервютата всички работодатели изтръпваха, че ще ме назначат и ще изляза по майчинство - при теб този проблем няма да седи.  Не си заслужава да оставяш детето толкова рано, ако не си супер притисната финансово. Когато след известно време отидеш на интервю и кажеш, че детето ти е на градина или имаш гледачка , а ти искаш от тук нататък да се съсредоточиш върху кариерата си ти гарантирам, че работодателите ще го приемат добре.

Това е най-смисленото мнение, което прочетох и го подкрепям напълно. В София по-скоро има глад за квалифицирани кадри отколкото безработица. Без работа няма да останеш, цял живот ще работиш. А точно тези първи две години на детенцето ти са незаменими. Колкото по-голямо го пуснеш на ясла по-лесно ще се адаптира и ще е с по-силен имунитет и по-малко ще боледува. Само ако си много притисната финансово или искаш да си запазиш много добре платена и хубава работа си заслужава да си рискуваш детето(грубо казано). Няма за къде да бързаш. А относно отсъствията през първите 6 месеца-нямаш право официално на платена отпуска, но болнични могат да се ползват. Ако не злоупотребяваш никой свестен работодател няма да направи проблем за 2, 3 дни отсъствие. А също така никой свестен работодател няма да те пита имаш ли деца и колко. Сериозните фирми не си позволяват подобна непрофесионалност.

# 20
  • София
редоточиш върху кариерата си ти гарантирам, че работодателите ще го приемат добре.

А също така никой свестен работодател няма да те пита имаш ли деца и колко. Сериозните фирми не си позволяват подобна непрофесионалност.
[/quote]

Въпросът е дали трябва аз да го споменавам  това.  Rolling Eyes

# 21
  • София
редоточиш върху кариерата си ти гарантирам, че работодателите ще го приемат добре.

А също така никой свестен работодател няма да те пита имаш ли деца и колко. Сериозните фирми не си позволяват подобна непрофесионалност.

Въпросът е дали трябва аз да го споменавам  това.  Rolling Eyes
[/quote]

Аз на този въпрос отговарях само ако ме питат. В последствие се разбира, няма как. Няма смисъл да криеш.

# 22
Разбирам те много добре, и аз съм на същото дередже, от 4 години си стоя вкъщи и гледам децата, първо се роди голямата ни дъщеря и тъкмо да започна работа и разбрах, че съм бременна, едвам завърших и магистратурата си, просто никакво време не ми оставаше. Не се притеснявай, че нямаш стаж, все пак не си стояла със скръстени ръце, стажът ми в България не го и броя, в Америка имам само 8 месеца. Смятам след като се върнем в Щатите да започна и аз най-сетне нещо. Не сме притиснати финансово Слава Богу, но просто за мое удовлетворение, стоенето вкъщи сама с тях по цял ден направо ме убива, досега винаги съм работила и сериозно ви казвам, имам чувството, че съм затъпяла, липсват ми социалните контакти с различни хора, които стоенето вкъщи не може да ми ги даде. Не че не излизам, но в това забързано ежедневие, нямам и с кого да пия едно кафе. В България ми е по-добре, излизам с приятелки, децата имат с кого да си играят, но там не е така. Жените тръгват на работа месец-два след раждането, аз реших да си остана вкъщи, не съжалявам за което, исках да съм до децата си, защото те сега имат нужда от мен, лесно мога да ги оставя на бавачка, както правят другите, но просто не мисля, че е правилно.  Rolling Eyes ММ тръгва сутрин и се прибира вечер, пътува често и извън страната, мога да разчитам на свекърва ми, но и тя работи и има възможност да се занимава с децата единствено през уикенда.
Вярвайте ми с нетърпение го чакам да се прибере от работа и да му оставя децата, за да изляза малко на чист въздух, дори това да ида до магазина ме радва. Гадното е през зимата, защото не ходим никъде и си стоим по цял ден вкъщи, през останалото време ги грабвах и се разхождахме, но отново сама. Няма с кого да си кажа една дума или да изпием едно кафе, всички са заети, затова се наслаждавам изцяло на престоя ни в България, живот и здраве от пролетта смятам да започна работа, дано имам късмет.

# 23
  • София
Ивекс  Hug Донякъде те разбирам какво ти е, защото най-близките ми приятели и роднини  са в Пловдив, а ние сме в София, разбира се не мога да го сравнявам с Америка.

Има време още, много са ми полезни всички съвети и коментари. Дано всичко се развие по най-добрия възможен начин.  Simple Smile

Ние също сме сравнително добре финансово, но всичко се случва, би ми било много по- спокойно, ако знам, че в бюджета влизат две заплати.  Rolling Eyes

# 24
  • на брега на морето
Аз в сиви-то си съм написала най-отдолу в личната информация в началото Деца- 2.
На 36 г съм, ако не напиша деца, си мисля, че може да изглежда странно. Не че няма да се разбере в последствие. Но и аз си мисля, че не говори добре за работодател, който разпитва най-напред за децата, а не например за уменията ти и опита ти в дадена сфера. Последните 5 год и аз не съм работила, гледах децата. Пуснах ги на ДГ големият на 2г и 3м, малкият сега(ох)- на 2г и 1м. Преди 2годишна възраст и аз мисля, че са малки за ДГ/ясла. Сега и аз ще си търся работа. Преди това съм работила нон-стоп. Завърших бакалавър на 22 г и веднага почнах работа по специалността си. После съм работила и други неща. Така че имам едно плътно сиви, с една голяма "дупка" накрая, за което децата са обяснението. Надявам се да успея да се включа отново на пазара на труда. Успех и на останалите търсещи работа! bouquet
ПС - И аз съм в чужбина.

# 25

Ние също сме сравнително добре финансово, но всичко се случва, би ми било много по- спокойно, ако знам, че в бюджета влизат две заплати.  Rolling Eyes
Абсолютно, съгласна съм.
В България винаги са ме питали на интервю дали имам деца, вярно е, че повечето бяха малки фирми с по 10 човека персонал, но съм работила и в голяма фирма оперираща главно на международния пазар.

# 26
  • София
Аз в сиви-то си съм написала най-отдолу в личната информация в началото Деца- 2.

Никога и през ум не ми е минавало да пиша такива неща в сиви-то си, направо абсурдно ми звучи.
Отделно наемам много често хора и много СВта ми минават през ръцете, никъде не съм видяла такива нещо, нито пък ми е хрумвало да ги питам хората.
За мен няма място тази информация в св-то.

# 27
Мен почти навсякъде са ме питали.

На едно интервю директно ми казаха, че не искат майки с деца. (То, не, че аз искам да работя да такива!!!). Но дори и да не ти го кажат, усеща се негативизъм. Почват - ама нямаш ли помощ, баби, дядовци!?!  ooooh! Crazy Целият проблем е, че искат хората на разположение едва ли не 24/7.  Thinking

Но пък децата растат. Боледуват по-рядко. Така че съчетаването на работа и гледане на дете не е мисия невъзможна. Особено, ако си във фирма с разбрани хора... Peace

# 28
  • Sofia
Знам, че е отегчително и изтрещяващо да стоиш затворена в къщи 2 год, но ако можеш да си го позволиш аз те съветвам да го направиш. Заради детето. Когато и да тръгне на ясла/градина със сигурност първата година ще боледува много, но много по-добре е да изкара тези болести на 2-3 год, отколкото на 1. Да не говорим, че емоционално децата на 1 год не са готови да се отделят от мама. Моите ги дадох на 18 мес на ясла и емоционалните вреди от това ги борихме години след това.
Иначе за работата - съветвам те до 3-4 год възраст на детето да си потърсиш държавна работа. С твоята специалност не би трябвало да е проблем. Заплатата ще е по-ниска, но болничните няма да са ти никакъв проблем. Не разбрах в кой град си, но провери в местната здравната каса, по големите болници, училища - почти винаги имат свободни места. Иначе може таткото да взема болнични, да. Болничните за гледане на болно дете се издават от ЛЛ на детето. Ако те притеснява осигурителния стаж можеш сама да си плащаш осигуровките, за да ти тече стаж. До колкото знам майчинството също се брои за стаж. Можеш да се регистрираш и на борсата, пак мисля, че тече стаж.

# 29
  • на брега на морето
Бърди, ами по тукашните(Норвегия) образци за сиви, е съвсем естественно и даже говорело добре като си напишеш децата в сиви-то. Даже и мъжете си пишат децата в сиви-то. Аз ходих преди година на един безплатен курс към тукашното бюро по труда. В който ни дадоха образец за сиви, и молба за работа и от сорта. Казаха, че е добре да си напишеш дали имаш деца в сиви-то или не. Така че работодателят си спестява да те пита за това, поглежда вътре и си прави изводите. А вече в сиви-то не пишеш колко са големи децата, но съдейки по дупката в сиви-то ми би трябвало да се изясни на един логично мислещ работодател, че са малки, и без да ме пита.

Общи условия

Активация на акаунт