Започване на работа и малко дете

• 11 992
  • 108
  •   1
Отговори
# 45

Напълно съм съгласен със celika, че не трябва да се прави компромис с каквото и да е, още повече, когато имаш времето да избираш внимателно. Не съм съгласен, обаче, че личният живот не трябва да се намесва в интервютата. Това означава да се даде приоритет на работата, а дори и по време на интервю тя е на по-заден план от семейството.

Що се отнася до завършването - трудно се носят три дини под една мишница. Затова е редно да се изчака с работата, но това не значи да не се интересуваш за различни варианти през тази два месеца.

# 46
И аз препоръчвам да търсиш работа в държавната администрация. Там най-малко правят проблем заради чести болнични. Също така в администрацията има длъжности, за които не са изисква стаж. Заплатата наистина е малка, но ще започне да ти се трупа стаж, ще имаш по-малко проблеми за болничните, отколкото в частния сектор, и няма да те задържат толкова време след работа, колкто в частния сектор.
Колкото до разболяванията на детето - може да не се разболява, но може и много да се разболява. Трябва да обмислиш този въпрос и да прецениш.

# 47
  • Sofia
sea.sea, задължително започни работа. Отговорността за детето е разделена напълно поравно между двамата родителя. Зависимостта ти от други хора и най-вече от мъжа ти е нещо, което един ден може да ти създаде огромен проблем. Потърси нещо, което да е в твоята посока на интерес.

Най-рисковата група жени са точно тези като теб: до сега са учили, имат бебе и 0лев трудов стаж. Съвсем спокойно можеш един ден да се събудиш на 40 и да нямаш и един ден работа във фирма. А и живота не винаги протича, така както ни се иска. Финансовата зависимост е лоша опция за който и да е.

# 48
  • София
Айде, сега стана на 40 без трудов стаж, абе какви са тия глупости???  ooooh!
За осем месечно бебе говорим, не за ученик все пак. ОСЕМ месеца.

# 49
Аз се върнах на работа когато детето ми беше на 1,1 месец, но мъжът ми е на смени и свекърва ми е пенсионерка. Живее в съседната къща. Наложи се да идва и майка ми. Та съм в много по-изгодна позиция от теб.
Нямаш ли съседки пенсионерки, които да помолиш за помощ. С яслата може и да не се получат нещата. Моето дете сега е на 2,4 г. Приеха го в детската, но не мога да махна памперса и не го водя. Не иска да общува с непознати и си стои у дома.
Да чукам на дърво не ми се е налагало да взимам болничен, но и никъде не ходим. Тоест не се социализиране. Може в бъдеще и това да е проблем.

# 50
Айде, сега стана на 40 без трудов стаж, абе какви са тия глупости???  ooooh!
За осем месечно бебе говорим, не за ученик все пак. ОСЕМ месеца.
Мда, според мъжете децата трябва да тръгват на училище още като ги изпишат от родилното, а жените само си прикриват мързела с тяхното отглеждане  Laughing

# 51
  • София
Аз се върнах на работа когато детето ми беше на 1,1 месец, но мъжът ми е на смени и свекърва ми е пенсионерка. Живее в съседната къща. Наложи се да идва и майка ми. Та съм в много по-изгодна позиция от теб.
Нямаш ли съседки пенсионерки, които да помолиш за помощ. С яслата може и да не се получат нещата. Моето дете сега е на 2,4 г. Приеха го в детската, но не мога да махна памперса и не го водя. Не иска да общува с непознати и си стои у дома.
Да чукам на дърво не ми се е налагало да взимам болничен, но и никъде не ходим. Тоест не се социализиране. Може в бъдеще и това да е проблем.

Не, ако се стигне до детегледачка, нямам кого да помоля, ще трябва евентуално да се обърна към някоя агенция.

# 52
Никой немързелив в София не може да се събуди на 40 без стаж, обаче може да се събуди на 40 с лош тинейджър, щото като малък е бил оставян на непозната, която не може да му даде майчината любов и внимание.

# 53
Здравей,

Това, което бих препоръчала е ако знаеш добре езици, дори само английски, да започнеш в някой кол център. На мен това ми е първата работа и заплатата ми започна от 1400 бруто, после всяка година ти я вдигат според резултатите. На мои колеги им я вдигнаха два пъти по 200 лева отгоре, тоест 400. Освен това имаме много бонуси, които стигат до 600 лева чисто и не са толкова трудни за постигане, е, освен ако цял ден не си цъкаш фейсбук естествено. Също има много възможности за повишение и нищо чудно след две три години да си тийм лидер, което си е един добър старт на кариера, после, естествено, можеш да се преместиш на други, по-хубави места особено с опит на мениджърска позиция. Мой много добър приятел започна от кол център и стигна за 4 години заплата в друга фирма 2400 лева ЧИСТО като Account manager (а и той и аз сме на 24 години) И аз в момента се боря за това, но предполагам, че първо трябва да завърша. Трябва да помислиш какво ще ти доставя удоволствие и да видиш кои позиции докъде могат да те отведът in a long term както се казва.

Със сигурност не е dream job, но е един добър старт за българския пазар. Това е моят съвет Simple Smile

# 54
Никой немързелив в София не може да се събуди на 40 без стаж, обаче може да се събуди на 40 с лош тинейджър, щото като малък е бил оставян на непозната, която не може да му даде майчината любов и внимание.

По-голям виц оттова здраве му кажи. Като човек на почти 40, с дета и с дълъг стаж в когнитивните науки и образователната психология, смятам, че в подобно изказване по опасен начин се съчетават неверни факти и глупости със обвинения към майката. Нали сме наясно всички, че майчината любов не е някаква митична величина, която да изчезва на секундата, в която майката излезе от дома? Или пък автоматично една безработна, нереализирана жена, зависеща изцяло от съпруга си, с опънати до край нерви докато той работи и има социален живот и спи "защото е уморен", а тя слугинства на всички и се чуди къде да избяга от собственото си дете и неговите нужди е автоматичната рецепта за прекрасен тийн?

Последна редакция: пт, 06 яну 2017, 08:18 от elenna

# 55
Препоръчвам ти да започнеш да се оглеждаш за работа и да градиш мрежа от контакти, както и опит. Така както се опитваш да планираш 11 стъпки напред само си трупаш тревожност, а не може да предивидиш всичко. Да, ОК е да имаш някакъв базов план, но с дете всичко се мени кажи речи ден за ден, както вече може би си разбрала сама. Ако излезне правилната възможност, което няма да стане от само себе си, всичко останало с детето ще се нареди. Успех! Важно е за теб да се реализираш и да намериш баланс. Трудно е в първата и втората годинка, но после става доста по-лесно да се съчетават дете и кариера. Нищо не ме удовлетворява повече от финансовата и интелектуална реализация, която имам, освен детето Simple Smile

# 56
Ми добре, Елена, щом за тебе е ОК да оставя детето си да реве с непозната жена...

Ако се чувства стресирана и изморена от това, че стои само с детето, да, ама нейната причина е, че тя се притеснява, че няма стаж. За мен това не е никакъв проблем, за човек който все още учи.

# 57
Чак пък да си стресиран, лично аз не се чувствам така, кофти ми е, че няма с кого да изляза, т.е, ми липсват социалните контакти, както писах в България е съвсем различно, не е като там.
Не бих си оставила детето на бавачка само и само да се "спася", мога да устискам докато израсне.

Иначе съм съгласна за стажа.

# 58
  • София
Детето наистина е малко, но не пречи да се поослушаш и да попрегледаш обявите. Моят съвет е като за начало да започнеш с нещо почасово, тип кол център. Те са най-различни видове, трябва да намериш такъв, който да ти пасва. Има и с български, има и с чужди езици. Работата не е най-фантастичната на света, но поне е отправна точка.
Ще ти даде повече свобода, отколкото типичният 8-часов работен ден. Когато тръгне на ясла, може детето да не боледува често, но по-често е обратният вариант.

# 59
  • София

По-голям виц оттова здраве му кажи. Като човек на почти 40, с дета и с дълъг стаж в когнитивните науки и образователната психология, смятам, че в подобно изказване по опасен начин се съчетават неверни факти и глупости със обвинения към майката. Нали сме наясно всички, че майчината любов не е някаква митична величина, която да изчезва на секундата, в която майката излезе от дома? Или пък автоматично една безработна, нереализирана жена, зависеща изцяло от съпруга си, с опънати до край нерви докато той работи и има социален живот и спи "защото е уморен", а тя слугинства на всички и се чуди къде да избяга от собственото си дете и неговите нужди е автоматичната рецепта за прекрасен тийн?

Да,завися финансово от съпруга си,но и той се грижи за детето, не мога да си кривя душата- сутрин и вечер той я храни,къпе я, ходеше по-рано от работа и тръгваше по-рано,за да мога да ходя на лекции и т.н
Честно казано,ако не сме притиснати финансово бих искала да работя по някоя от специалностите си, макар и на по-ниска заплата.
А в държавната администрация има ли 6 месечен изпитателен срок при запопване на работа?

Общи условия

Активация на акаунт