Започване на работа и малко дете

• 12 004
  • 108
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Извинявай, Мелина, не бях разбрала, че не си в БГ. Странно ми е, но явно при вас си е стандарт  Peace

# 31
  • UK
Почасова работа и почасова гледачка.  Peace Таткото каква работа работи - от 8 до 5 ли? Има ли възможност да раздвижи малко нещата, някакви по-различни смени или да започва работа от 10 вместо от 8? Да помага с детето. Знам, че дори в София се намира трудно хубава парт тайм, но за мен е най-добрият вариант за майка с малко дете.

В частната ясла детето най-вероятно ще страда (като повечето деца на ясла на тази възраст), ще боледува и ще отсъства често, а ти ще трябва хем да отсъстваш от работа да го гледаш, хем да плащаш пълна такса на яслата. Ясла след две, две и половина и пак, ако има как почасова като начало.  

# 32
  • София
Аз реално не съм в майчинство, защото не съм работила до сега. Не мисля, че е възможно да ти се трупа трудов стаж, ако не работиш.  newsm78 Ако се запиша на борсата и стане пък така, че бързо си намеря работа пак излиза въпросът какво да правя с детето. В София живея.
Някои  сте усетили какво ме притеснява най- вече, други не толкова. Нямам проблем да стоя и до 3 и 4г вкъщи с детето, не че не ми липсват социални контакти, но това не е нещо, с което да не мога да се справя. Притеснява ме точно това, че нямам и 1 месец трудов стаж, съответно и никакви осигуровки, освен здравни разбира се. И ми се струва, че колкото повече го отлагам толкова по - трудно ще си намеря работа. В бъдеще мислим и за второ дете, но за да стане това трябва да съм на постоянен договор и да имам сигурна работа, което ще отнеме време.  Rolling Eyes

Почасова работа и почасова гледачка.  Peace Таткото каква работа работи - от 8 до 5 ли? Има ли възможност да раздвижи малко нещата, някакви по-различни смени или да започва работа от 10 вместо от 8? Да помага с детето. Знам, че дори в София се намира трудно хубава парт тайм, но за мен е най-добрият вариант за майка с малко дете.

Да, може да тръгва по-късно и да си идва по- рано, ако се наложи, просто трябва да си отработи часовете. Програмист е, но като цяло в неговата фирма се работи в офиса, ако е нещо наложително може и от вкъщи,  но да не се прекалява. За сега от офиса му винаги са били изключително разбрани, дано и за напред да е така.  Praynig

# 33
  • Sofia
Е, щом си в София, значи нямаш проблем с държавната работа. Най-дорият избор за мен за майки на малки деца.

# 34
Ходила съм на интервюта само в големи международни компании и никога не са ме питали имам ли деца и колко, струва ми се много непрофесионално да задаваш такъв личен въпрос. Но в големите компании проблем с болнични и майчинство по принцип няма - законите си се спазват, осигуряването е пълно и няма незаменими хора, има как работата да бъде преразпределена и свършена в нечие отсъствие.

Поработи върху английския си, за твоята сфера той се приема за даденост в международните компании, не за някакво умение, а допълнителните езици са също в голям плюс. Казвам го, защото едва ли ще се насочиш към малки фирми за работа, където ще те те питат колко и какви по възраст деца имаш и ще те гледат на криво, че си с малко дете, защото няма да има кой да те замести, а не могат и да ти прекратят договора лесно до 3годишна възраст на детето, веднъж като са те назначили на постоянен.

Колкото до това в кой момент да тръгнеш на работа... не знам. Аз преди да се роди дъщеря ми си мислех да тръгне на ясла след първата година, но сега изобщо не искам да я пускам и с таткото сме в чуденка как точно да планираме нещата. А пък за възрастта - изобщо не си престаряла, не бой се. На интервюто като те питат, спокойно можеш да отговориш това, което написа и тук - че си наблегнала на обучението си, после на отглеждането на детето и сега искаш да се концентрираш върху кариера. Бъди искрена, не споменавай за детето ни в клин, ни в ръкав, а само ако бъдеш попитана и отговора включва детето. Иначе не би трябвало никой да те разпитва по лични въпроси.

# 35
Аз пък съм много ЗА това да започнеш да работиш. Презумпцията, че детето задължително ще боледува я забрави. Едното ми дете тръгна на ясла на година и 3 месеца и то през януари. Я съм вземала, я не по един болничен годишно и то за 2-3 дни. Не всички деца боледуват.

Колкото до работодателите, те гледат с по-голямо недоверие хора на над 25 години, които никога нищо не са работили, отколокото майки с деца. 

Ако ти се работи - можеш още от сега да си търсиш детегледачка и да започнеш работа. Абстрахирай се от мнения на тема "ужасно е важно ти точно да си гледаш детето до 3-5 години". Определено е по-добре детето да прекарва по 4-5 часа с едни спокойни и удовлетворени родители, отколкото 24 часа с потисната и изнервена майка. Така че, ако контакта с външния свят ти липсва, ако искаш да започенш да работиш, ако смяташ, че стоенето вкъщи не ти дава достатъчно удовлетворение - просто си търси работа. Ти не изоставяш детето си. Ти отиваш на работа. Обръщаш внимание и полагаш грижа за себе си, което до голяма степен ще те направи и по-добра майка.

Успех  Peace

# 36
Бърди, ами по тукашните(Норвегия) образци за сиви, е съвсем естественно и даже говорело добре като си напишеш децата в сиви-то. Даже и мъжете си пишат децата в сиви-то. Аз ходих преди година на един безплатен курс към тукашното бюро по труда. В който ни дадоха образец за сиви, и молба за работа и от сорта. Казаха, че е добре да си напишеш дали имаш деца в сиви-то или не. Така че работодателят си спестява да те пита за това, поглежда вътре и си прави изводите. А вече в сиви-то не пишеш колко са големи децата, но съдейки по дупката в сиви-то ми би трябвало да се изясни на един логично мислещ работодател, че са малки, и без да ме пита.

И в Германия е така, даже в някои случаи е по-добре, като кажеш, че имаш деца - значи си сериозен и няма да напуснеш след 2 месеца, например. Simple Smile

По темата за годините - и аз започнах работа на 25, след бакалавър и няколко стажа, и през ум не ми е минавало, че е късно.  Shocked Точно навреме си е.
Да, много студенти работят докато учат, но често не по специалността... За мен никога не е било минус. Никой не ме е питал какво съм правила...учила съм, какво друго? Simple Smile
Имах колежка на 30 само със стажове, без деца...това вече е малко късно, но и нея я наеха. Simple Smile

# 37
Много деца тръгват на ясла след първата си годинка...няма нищо страшно в яслената институция. Ще се справите!

# 38
И моят съвет е - държавна работа. Ето тук постоянно се публикува информация за конкурси:
https://iisda.government.bg/competitions/competitions_list/for_settlements

# 39
  • София
Благодаря за отговорите, със сигурност ако пусна детето на ясла и започна да си търся работа ще е най- рано от есента.

И аз съм мислила за държавна работа, като за 1 работа наистина нямам големи претенции за заплащането, била съм на стаж един месец в МОН обаче и малко съм се наплашила от държавните структури, но ако се наложи там ще търся.

# 40
  • Пловдив/София
като видях възрастта на детето ти, бих изчакала до другата пролет. Ще бъде на 1г10м, добра възраст за начало на ясла, сезонът ще е идеален, без много вируси, ще е светло до късно и ще можете да излизате заедно след работа. Още 1 година няма да е фатална за кариерата ти.

# 41
Здравейте,

наистина интересна тема с много въпросителни за доста дами. Самият аз в ролята на водещ на  интервюта за работа често обсъждам с кандидатите подобни житейски казуси. Ще се опитам да дам решение.

Знам, че на подобни места не се толерира много много рекламата, но в случая се водя от презумпцията да съм полезен, а не да зарибявам за компанията, в която работя.

Та, на въпроса ви съвсем кратко - възможно е да се отглежда дете и да се работи. Да, трябва човек да е много мотивиран, инициативен, да планира и да се организира отлично, но може. Професията Консултант Недвижими имоти е подходяща, тъй като предполага самостоятелност, гъвкавост на работното време и едновременно с това дава възможност за развитие. Не се изисква владеене на пет езика или свръхтехнически умения, но се държи на комуникативност, носене на отговорност, желание за непрестанно учене и пълна отдаденост на клиентите.

Отворен съм да разкажа на всеки повече на лично съобщение, а защо не и на среща  Wink

Даниел

# 42
Не ми се чете сега цялата тема, но аз пък съм ЗА да си гледаш детето поне докато завършиш магистратура. Не знам в София как е, но тук може да се регистрира детето от името на работещия родител за кандидастване за ясла. Вярно, че колкото повече време минава, по-трудно ще намериш работа, но ако си способна, упорита и имаш желание, ще се справиш. Обаче най-важното за мен е, че времето с детето ти никога няма да се върне. Може да проуснеш прохождането, първите му думички... супер забавните неща, които ще говори. Като не си с него по цял ден, няма да го разбираш какво ти говори. Няма да си познаваш детето.

# 43
  • София
Tрябва да завърша след 2 месеца.

# 44
Тогава си гледай детето докато си намериш хубава, желана работа. Не го зарязвай за каквато и да е работа само и само да трупаш стаж. И като кандидастваш, не намесвай личният си живот в интервютата, не би трябвало да го намесват и те. На никой свестен работодател няма да му пречи детето ти. Освен това, не се нагласяй, че детето ти ще боледува. Не всички деца боледуват. Но за тази цел все пак детето трябва да е щастливо, да е подготвено и да е готово да тръгне на ясла и там да му харесва. Това не става изведнъж.

Общи условия

Активация на акаунт