НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 111

• 68 930
  • 740
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Африканчо, какво имаш предвид?
Благодаря ти за коментара  Hug

# 331
  • София - Варна
Ох, ами аз понеже много препатих с тия Щ хормони, направо библия мога да издам вече, че и почти всичко изпробвам върху себе си. Mr. Green

Нещо, което почти никой лекар не гледа, а което е много важно, са едни целеви стойности, които трябва да гони всеки хормон, за да значи, че човек е с нормално функционираща ЩЖ. Това, че са просто в граници и ТСХ е под 2.5 изобщо не значи, че функцията на жлезата е оптимална.

За човек, който никога не е бил на хормонална терапия: ТСХ е хубаво да е между 0.5 - 1.5.

ФТ4 поне над средата на референтните граници, и колкото по-нагоре, толкова по-добре. Моят преди да се тръшна с Хашимото дори е бил над горна граница, но малко. Да не говорим, че горната граница за ФТ4 в някои лаборатории е давана като 24 (при същите мерни единици, при които е давана като 12-22).

ФТ3 пък е основният хормон, от който зависи всичко - дали ще си хипо, или хипер. ФТ4 е прохормон, само се складира, организмът се грижи да се преобразува в ФТ3, който е активният.
ФТ3 трябва да бъде поне в горната 1/4 на референтните граници. Границите също са давани различни при еднакви мерни единици (3.10-6.80 или 3.10-7.10, или 2.80 - 7.10, или 3.95 - 7.10, или 3.95-7.80, или 3.10-6.50). Та, ФТ3, който гравитира около 5, както на твоята приятелка, не е много оптимален.
Например аз с ФТ3 5 се чувствам доста зле, но аз имам доста ясен симптом на хипофункция (екстрасистолна аритмия), който се изчиства само на мнгого висок ФТ3. Останалите ми симптоми (умора, болки в кости и мускули, и други) изчезват на ФТ3 към 5 и малко. Та ако нямах аритмия, може би нямаше и да се усетя, че съм все още в хипофункция, и щях да си карам на по-ниска доза хормон. Впрочем и чупенето на нокти ми седи по-дълго, заедно с аритмията.

За човек, който вече е на хормонална терапия: ТСХ спира да има значение. Може и 0 да е, това не значи, че човек е в хиперфункция. ФТ4 може да се качи и с по 4-5 единици над горна граница, за да може чрез него да се качи ФТ3, тъй като на повечето хора, които са вече на хормон, със заболяване, ФТ3 много трудно се качва до добри нива, ако дозата на Л-тироксина се определя само от стойността на ТСХ и на ФТ4 (сега това е последният опит, който извършвам със себе си, за да кача ФТ3).

Целта на пиенето на хормон е да се вдигне ФТ3.

И така... Mr. Green

Последна редакция: чт, 12 яну 2017, 21:07 от afrikancho

# 332
  • SA
Аз мисля, че всички изследвания са добри.

# 333
  • София
Момичета,здравейте! Шоки, благодаря за новата тема! Вчера си взех от бекона в Лидл. Направо е уникален и ако му се вярва на опаковката, поне според мен е най- доброто,което може да се намери в големите вериги. И да препоръчам сланината в Кауфланд. В момента чета книгата за GAPS и  е много разбираема.
Кой бекон?
Купих Бри XXL , хареса ми , благодаря за препоръката!
Купих и флейки, но за мен се оказаха една идея по мазни отколкото обичам. Няма да повторя.
От къде мога да купувам врат без кост с произход България?  И в Лидъл и в метро и в Била е с произход Испания. Поради това купувам по сухи меса и пляскам мнооого масло.?

# 334
Момичета,здравейте! Шоки, благодаря за новата тема! Вчера си взех от бекона в Лидл. Направо е уникален и ако му се вярва на опаковката, поне според мен е най- доброто,което може да се намери в големите вериги. И да препоръчам сланината в Кауфланд. В момента чета книгата за GAPS и  е много разбираема.
Кой бекон?
Купих Бри XXL , хареса ми , благодаря за препоръката!
Купих и флейки, но за мен се оказаха една идея по мазни отколкото обичам. Няма да повторя.
От къде мога да купувам врат без кост с произход България?  И в Лидъл и в метро и в Била е с произход Испания. Поради това купувам по сухи меса и пляскам мнооого масло.?
   Ами той е в едни вакуумирани опаковки в сравнително големи разфасовки от 600-700 гр. Пише пушен бекон,на Pikok е. Пише, че е естествено опушен. Мисля, че при колбасите може да се намери, но някой друг да каже ако бъркам. Отскоро ходя в Lidl и обикалям по един час. Във Фантастико мисля, че месото не е от Испания, но не съм сигурна дали е българско.

# 335
Вив, не съм отваряла изследванията, само прочетох коментарите по-горе. Африканчо е написала много полезни и верни неща за щитовидните хормони. Hug А ако всичко останало изглежда ОК, е напълно възможно причината да е повишен стрес, дори да не е в момента, а в някакъв период в миналото - при много хора се получава така, че се нарушава кортизоловата секреция и дори след като отмине стресовият период, кортизолът не се възстановява от само себе си, а така и метаболизмът си остава нарушен. И трябват мерки точно в това отношение - медитация, много и качествен сън, положителни емоции, щадящо ежедневие (например без изтощителни тренировки или диети и без да се нагърбва с чуждите проблеми). Просто идея. Peace

# 336
  • София
Много благодаря Африканчо, Кам, Шоки!  bouquet

# 337
Здравейте момичета,
от отдавна не съм писала, но ви следя...
Влизам с молба към френскоговорящите - понеже в курса ми по френски всеки ще представя някаква тема като част от оценяването, та мен ме помолиха да представя моят режим на хранене, тъй като са много изумени как така не се изкушавам от бонбони и прочие (не става въпрос за българия).
Както и да е, въпросът ми е, знаете ли за подобно на dietdoctor.com сайтове,  но на френски, с прости филмчета на френски като за начинаещи? Всичко което знам и следя е на английски...и сега трябва да се подготвям...

Здравей.
Във фейса има една страница, френска, въпреки името - Good bye les kilos. Та там често пускат линкове от един френски сайт - leseclaireuses.com. И на двете понякога има кратки видеа, свързани с хранене и тренировки.

# 338
  • Благоевград
Здравейте! Как сте в това мразовито утро?  Hug

Аз няма какво да споделя ново при мен, кг си стоят, задникът се разширява, много ми се яде вечерно време, през деня не толкова, но прибера ли се, дори режимно да ям, пак много ми се яде и постоянно блъскам нещо след това. Реших от следващата седмица като ми отмине болката от падането на леда, да започна да ходя на фитнес и да си подновя тренировките на пътеката. Обмислям да не е тичане, но да речем 1 час бърз ход ми е достатъчен с промяна на темпото. Имам нужда малко да се раздвижа. По цял ден затворена в офиса, след работа е мега студено и бързам да се прибера и нямам никакво движение. На 3 минути от работата имам дамски фитнес и е грехота да не го ползвам, та съм решила да се заема сериозно. Най-вече заради инсулина, щом напълнявам, значи и инсулинът се вдига, не вярвам да е само задържане на вода, но този апетит от къде дойде, не знам просто.
Някъде назад в темата прочетох, че някой е изкарал грипа много леко, за 2-3 дни. Може ли да споделите и да ми обясните как точно режимът и мазнините действат на организма, за да се повиши имунитета? Аз в момента съм ограничила всякакви контакти с хората, само и само за да не хвана грипа, но нещо ме наболява гърлото от вчера, че висях половин час на спирката на автобуса от инат вместо да си хвана такси до вкъщи.  ooooh!

# 339
Тина, ако си фен на тренировките вкъщи, дръпни си някой app за тренировки, има много, но наистина инсулинът е хубаво да се атакува с тренировки. Чакам времето да се затопли и хуквам в парка. С фитнеса сме големи приятели, само че ходя на нормален, не на женски. Женските ми се виждат маркетингова история.

Искам да ви попитам какво ви е мнението за добавките за стави и кости? При тренировки натоварвам коленете и се чудя дали да не направя някакъв такъв курс да ги защитя, доколкото мога.

# 340
Синьора Тина, ако приемаш хормонални препарати, напълняването ти е от тях. Peace И вероятно е точно задържана вода, спокойно може да са няколко килограма, а характерното е, че обикновено застават от кръста надолу. И апетитът може да се увеличи от хормоните. Искам да кажа, че с тези лекарства не можеш да направиш кой знае какво, за да противодействаш, освен да полагаш усилия да контролираш инсулина, за да не става по-лошо. Аз бих ограничила и солта, защото тя ще улеснява задържането на вода.

# 341
  • София - Варна
Signora_Tina, мога само да кажа, че имунна система не е хубаво да се подсилва чрез добавки и тем подобни, ако страдаш от АИ заболявания. Понеже видях, че си писала за храни, се сетих да споделя това за добавките. Иначе за храните не мисля, че важи. Чак пък толкова... Joy

# 342
При автоимунните може да се използват имуномодулатори (като вит. Д), а не се препоръчват имуностимулаторите (например ехинацеята се отнася към тях).

# 343
  • София - Варна
Да, точно. Само че аз изпитвам страх и от имуномодулаторите. Има един, който го изписват на деца тук (Изопринозин), дори съм го давала преди почти 2 години на сина си. Сега не бих го дала. А витамин Д се налага да се пие. Joy

# 344
Добро утро,
Ппочетох мненията за бекон и пушените гърди от Лидл, че ги правите на тиган и си взех и аз такива. Преди бях взимала бекон, но нарязан и ми идваше много солен, хич не обичам солено. А тези целите си ги режа аз както искам и на тигана стана чудесно. Сега съм на пушените гърди.

За флейките, наистина са доста мазни, но на мен ми харесват. Взех и контра филе онзи ден, оказа се изключително крехко и ми беше дори по-вкусно от флейките.

Замених млякото с кокосово мляко, с 40 или 50% кокос и другото вода, води се био  Mr. Green, взех го от магазин Зоя. Не е силно на вкус, допада ми. Вчера взех и от Лидл, то е май 60% кокос, ще видя кое ми харесва повече и май така ще продължавам.

Нямам търпение утре да си направя кокосови палачинки с кокосово масло за пържене, че с краве не ми харесват последните, като стане кафяво маслото  Sick

Общи условия

Активация на акаунт