Поради студа

• 36 617
  • 392
  •   1
Отговори
# 120
  • волно калдъръмче
Бележка от личен лекар - чиста работа  Peace

# 121
  • Ямбол
Не прочете ли в темата - можеш да ползваш до три дни по семейни причини, без да се налага педагогически съвет да ги разглежда и одобрява.

Бележката от лекар е измама, на която не бих искала да уча децата си.

# 122
  • София
Кучето ми се схваща от студ какво остава за децата. Към тези, които ще спрат децата си - как ще им извините отсъствията? Сериозно обмислям и моите да не ходят, само това ме тормози.

За малкото дете - с бележка по домашни причини. По принцип него го водим с кола, големият ходи с градски транспорт. Сега ще пренасочим усилията да водим големия с кола, затова малкият остава в къщи. За него е все тая дали ще ходи три дни или няма да ходи.
По принцип не ми е проблем и бележка от ЛЛ. Моите отсъстват изключително рядко по болест, така че ще ми даде без проблем. Просто не ми се разправя с това.

# 123
  • волно калдъръмче
Лилянa, не е нужно детето да знае, че ще мамя  Mr. Green

При племенника ми нещата няма да се получат както казваш. Обсъждахме варианти със снахата. При тях бележката по семейни се резолира от директор, а в нея се описват причините за отсъствието. Представям си да напише като семейна причина студеното време или ураганния вятър  Laughing Пак ще се лъже.

# 124
  • Ямбол
Семейни причини е достатъчно обяснение за първите три дни. А и детето знае, че отсъства заради студа.

# 125
  • волно калдъръмче
При тях няма такъв филм. Класната няколко пъти е подчертала, че това вече не са онези 3 дни, които са отпуснати да се ползват за отсъствия по усмотрение на родителя, а дни за наистина уважителни причини, които директорът може да признае, но може и да НЕ признае.

# 126
  • Ланкър, планините Овнерог
Не прочете ли в темата - можеш да ползваш до три дни по семейни причини, без да се налага педагогически съвет да ги разглежда и одобрява.

Бележката от лекар е измама, на която не бих искала да уча децата си.
По новите изисквания не се ли изискваше предварителна молба до директора дори и за 3-те дена? Поне и такова нещо някъде четох. Иначе това е вариант. С малката не мисля, че ще имам проблем, в у-щето на голямата са много стриктни с бележките.

# 127
  • Ямбол
При тях няма такъв филм. Класната няколко пъти е подчертала, че това вече не са онези 3 дни, които са отпуснати да се ползват за отсъствия по усмотрение на родителя, а дни за наистина уважителни причини, които директорът може да признае, но може и да НЕ признае.
Помисли малко - кой директор ще рискува да не уважи причините на родител.
...
По новите изисквания не се ли изискваше предварителна молба до директора дори и за 3-те дена? Поне и такова нещо някъде четох. Иначе това е вариант. С малката не мисля, че ще имам проблем, в у-щето на голямата са много стриктни с бележките.
Точно по новите изисквания молбата може да се представи до три дни, след като е било отсъствието. За следващите 7 дни вече трябва да се пусне предварително, защото се свиква педагогически съвет, на който се разглежда молбата и причините и се взема решение.
Освен това по същите нови изисквания всяко училище е длъжно да си качи правилника за дейността на училището на сайта на училището и там всеки родител може да прочете какво точно трябва да прави. Законът, който е над тези наредби и директорски решения се нарича Закон за предучилищното и училищно образование, както и ПМС 286 от 04.11.2016, където има също за тези бележки и санкции.

# 128
  • волно калдъръмче
Лиляна, не споря Peace Но как в заявлението студът и вятърът да бъдат описани като семейни причини? Казах, че при нас искат конкретика. Ако вие не искате от родителите да ви се обясняват, някои директори искат заради прословутите "уважителни" причини. Представи си казус: Общината НЕ удължава ваканцията поради лоши метеорологични условия. Отсъствието по такава причина е неуважително и не може да се упомене в заявлението, което подава родителят. Да не казвам, че не е и смислено подобна причина да се разглежда като семейна. Каква точно да е семейната причина? Втори въпрос: Как директорът, към който е отправено заявлението и следва да изтърпи цялата строгост на закона, да прецени дали причината за отсъствията е уважителна, ако в заявлението е подадена просто като семейна и не е конкретизирана? Логично  Peace не всяка семейна причина е уважителна.

# 129
  • София
Райчун, Лиляна има известно право. Студът може да не е уважителна причина, обаче ако един родител е преценил, че студът е опасен за здравето на детето, дали директорът ще поеме отговорност за това и няма да уважи мотивите на родителите? Сега известно е, че има всякакви директори и няма да се учудя, ако някой реши да се заяжда на дребно.
Аз подозирам, че утре в класа на голямото дете ще има доста отсъстващи. То и без студ родителите намират начини да освободят децата за някой друг ден, а сега като е кучи студ 100 % съм сигурна, че доста хора ще си спрат децата. В 7 клас са, има много какво да учат вкъщи.

# 130
  • волно калдъръмче
!Yellow, логично и морално Лиляна да е права. И аз смятам, че е свещено право на всяка майка да преценя кое е добро за детето ѝ. Но министерството е обявило кои причини смята за уважителни и е издало закон, който директорите са длъжни да спазват Peace Затова казвам, че не споря.

# 131
  • Ямбол
И аз не споря, Райчун, напротив, обяснявам търпеливо. Информирам ви, защото виждам, че някои са възприели изкривена информация, а други направо я нямат.
Аз казах, че семейни причини е достатъчно да се постави като причина. Родителят, познавайки детето си, е преценил, че е по-добре да не излиза няколко дни и това е семейна причина, засягаща семейството. Но дори да се разпишат, пак не мисля, че ще има директор, който да не уважи родителската молба и с това да се наложи да изключи ученика от училището. В графата за уважителни причини попадат бележки от всякакви клубове. Получавала съм бележка от клуб по местни традиции и като причина е посочено запалване на елха пред община. Законът ме задължава да извиня такива отсъствия, макар да смятам, че не може всеки да ползва децата в учебно време за да си прави мероприятията.

# 132
  • волно калдъръмче
Помогни ми, Лиляна. Какъв съвет да дам на снахата? Класната няколко пъти е подчертала, че в заявлението трябва да се конкретизира причината, а не просто да се представи като семейна.

# 133
Ами говорете с работодателите си. Тук говорим за училищата и за учениците.

А учениците сами ли ще си стоят вкъщи ?
През ваканциите им как стоят?
Ами просто - не стоят
Или са с баби или с родител, взел отпуск.
Но пък отпуските на родителите не са увеличени с толкова че да покриват всички неучебни дни.

# 134
  • Ямбол
Помогни ми, Лиляна. Какъв съвет да дам на снахата? Класната няколко пъти е подчертала, че в заявлението трябва да се конкретизира причината, а не просто да се представи като семейна.
Просто пише истинската причина, щом толкова държи да изпълни устното обяснение на класната. Причина - поради опасност от влошаване на здравословно състояние, семейството е решило да спре за ... дни детето. Не вярвам да на бъде одобрена. Като цяло съветвам да споделяте истинските причини и притеснения, освен, ако не са твърде лични.

Общи условия

Активация на акаунт