Поради студа

• 36 600
  • 392
  •   1
Отговори
# 165
  • София
В големите градове пътуването е проблем, дори и при изчистени тротоари.
За конденза е така, не може да е показател в такива помещения.
Грипът е навсякъде. Дано това удължаване помогне за по-малко болни.
И училището не е място за отглеждане на децата поради заетост на родителите. Възприемането му като такова е причина да се водят много често болни деца, което е сериозен проблем.

Напълно съм съгласна!!!!

# 166
Обявиха ваканцията!

# 167
Айде пак се хванахме за думата-не разчитам някой да ми отглежда на детето,нито пък е боледувал през зимата за да го водя болен.Сериозния проблем е излишното истерясване-наистина ли никой не помни преди години как сме ходели и в много по-големи зими с китайските ботушки и дрешки,без ГТ?За по-сигурно дай да чакаме напролет да ги пуснем за по-сигурно,че ще се е стоплило. Rolling Eyes

# 168
  • Варна
За ничии думи конкретно не съм се хванала. Защо се влиза в обяснителен режим в първо лице?
Факт е, че когато наближи ваканция, особено нерегламентирана, немалка част от реакциите са в стил "А какво ще правят децата вкъщи?". Факт е също, че се водят болни деца, на капки и сиропи. Факт е, че се чака да вдигнат температура. Нерядко това става в училище.
Не знам как сте ходили без ГТ, аз ползвах такъв, защото учех на 10-11 км от дома. И никога няма да забравя сълзите в очите на баща ми (Светла му памет!), когато разказваше как сме студували на спирката и как са ми посинявали ръцете. И да, оцеляли сме. Но струвало ли си е?

# 169
За ничии думи конкретно не съм се хванала. Защо се влиза в обяснителен режим в първо лице?
Факт е, че когато наближи ваканция, особено нерегламентирана, немалка част от реакциите са в стил "А какво ще правят децата вкъщи?". Факт е също, че се водят болни деца, на капки и сиропи. Факт е, че се чака да вдигнат температура. Нерядко това става в училище.
Не знам как сте ходили без ГТ, аз ползвах такъв, защото учех на 10-11 км от дома. И никога няма да забравя сълзите в очите на баща ми (Светла му памет!), когато разказваше как сме студували на спирката и как са ми посинявали ръцете. И да, оцеляли сме. Но струвало ли си е?
+ 1000

# 170

Факт е, че когато наближи ваканция, особено нерегламентирана, немалка част от реакциите са в стил "А какво ще правят децата вкъщи?".

Не става въпрос за това какво ще правят децата вкъщи, а да се даде възможност за реакция на родителите на едни 2-3 набора ученици. Защото от неделя следобяд до понеделник сутрин трудно се намират варианти. Да стане нещо извънредно - разбирам. Само че от петък насам нищо драматично не се е променило и не се очакваше да се промени, че да не се обявят двата допълнителни дни още тогава. Кому беше нужно да се изчака толкова, че възможно най-много хора да не разбрат изобщо. С предното удължаване стана същото. Предложиха да се удължи ваканцията - не може. Върнаха се учениците и се разпуснаха бабите - удължиха я. Не очаквам някой да ми гледа детето, нито възприемам училището като забавачка. Имам вариант винаги. Но не всички имат и могат да реагират от днес за утре и затова разбирам недоволството им.

# 171
И това е вярно. В събота Фандъкова написа, че ваканцията в София няма да се удължава, а в неделя я удължиха. Това иди ми-дойди ми разкатава организацията на хората.

# 172
  • волно калдъръмче
Ама аз си спомням, че в градинска възраст си стоях сама в нас няколко часа. В училищна по цял следобед съм си учила сама у нас. Схемата с моето беше подобна. Какво пречи на сегашните деца да постоят сами за известно време? Оставяш им топла храна, инструктираш ги и отиваш на работа. Пречуваш го чат-пат по телефона. Голяма работа!

# 173
  • Варна
О, да, но подобно оправдано недоволство не е причина да не се взимат подходящи решения от хората, от които зависи това. А и говорим за това дали е разумно децата да ходят на училище в тези условия, независимо дали е обявена ваканция или не.
Не стана ясно защо министерството чака до 4.01., за да обяви за 5. и 6.01., както и защо чак днес решиха за утре. Във Варна знаехме за четвъртък и петък от миналата година, а за утре - от петък. Което ме кара да смятам, че вторник ще е учебен ден. Но ще видим.

# 174
Доволна съм от решението на Фандъкова, за разлика от ученичката ни.

# 175
Аз благодаря на г-жа Фандъкова да решението.

# 176

Системата у нас е затормозяваща за родител. Затова така се получава. Ще го обясня нагледно:
за да си спреш детето от училище заради капки (хрема), преди да е вдигнало температура ти трябва изивинителна бележка. Т.е. специално да ходиш на лекар и да висиш пред кабинетите (справка, една съседна тема, където се обясняваше кой има предимство на тези опашки и кой не). Заветната бележка понякога ти коства цял ден, за да я вземеш. Не можеш просто да се обадиш по телефона в училище и да кажеш-детето не се чувства добре, ще го задържим ден-два вкъщи да се стабилизира (а някъде по света е така). Освен, че не можеш, не можеш и по семейни причини да си напишеш (има лимит за тези дни, три са с разрешение от класен ръководител и до 7 с разрешение от директор, като молбата се пише забележи-предварително  Whistling). И затова, ако на детето му тече носът, го зареждаш с носни кърпички и напред към школото. Докато не вдигне след 3 дена температура, примерно. Тогава вече  си пускаш отпуск от работата и си висите ден пред кабинета, и взимате заветната бележка (а сега вече и с номер от амбулаторния лист), но за цяла седмица. Все пак говорим и вече за деца -ученици, а не детската градина. Т.е. предполага се, че се чака температура, за да докажеш, че не ти е добре. Навремето в самото училище имахме сестра-за такива случаи също. Случвало се е самата сестра да те прати вкъщи и тя сама да напише бележката. Днес сестрата в училищата не дава бележки и не те праща да си почиваш у дома. По места даже няма такава, или идва само за 2 часа.

Иначе, аз съм структурирала нещата така, че да не се пътува по 10 км за училище, точно заради климатичните особености на страната, в която живеем, а именно-юни пек, февруари -20, април-реки и порои по улиците. Условията ни са такива, че дори без минусови температури не винаги е ок да си ходиш пеша (дори в топъл ден един дъжд те прави мокър до кости и децата висят цял ден с мокри обувки на училище).
На Фандъкова не и благодаря по ред причини, ама това е друга работа. Днес е -10, учили са и друг път на -10, попрестараха се този път. Peace

# 177
  • Варна
Може да поспорим за затормозяващата система, но очевидно е излишно. Смятам, че всеки ЛЛ би дал бележка при обаждане по телефона, ако му обясните, че искате да спрете детето, за да не се разболява повече. Просто ще се наложи да си вземете отпуск по-рано. Което ще спести усложнения на вашето семейство и контакт със заразоносител на децата и останалите в училище.
Понякога е наложително да се пътува до училище и не става въпрос за качеството на организацията в семейството, а за предпочитание към мястото, където да учи детето. Всеки си структурира нещата според множество фактори и има право на това. Универсални правила няма.

# 178
Ами грешиш. Не всеки би издал. Нашата казва-доведи детето. Иска да го види, да му чуе гърдите, да прегледа. Два пъти е отсичала-нищо му няма.  Laughing При 20 дена платен отпуск и повечко деца, за родител не остава време за почивка (а тези 20 дена са принципно за почивка дадени). В някои случаи отпуск се пуска предварително. При нас например, се пускат искания за отпуск в специално създадена система за целта, следва одобрение или отхвърляне от работодателя на искането. Т.е. да се обадя аз днес по телефона и да кажа-ало-аз днес няма да идвам, пускам си отпуск-не става също.
И точно, защото няма универсални правила е хубаво родителят да има малко "свобода" в това, все пак е родител и може да прецени, да може само с обаждане да освободи детето от училище за ден-два. Същото беше и с дългите почивки около празник и отработването после-нека да няма сливания, пък на който му е важно и иска-вече си пуска отпуск. Така се получаваше, че аз почивам принудително, когато не ми е важно, а после си хабя отпуска, за да си пускам съботите, в които се отработва ( и не, че ми е зор за почивката в събота, а имам планирани дейности и съм нужна на деца-уроци, спорт и т.н.).

Последна редакция: пн, 09 яну 2017, 09:16 от smetanapalata

# 179
Абсолютно споделям казаното в последните два поста. Прекаляват с тия бележки и с тия отсъствия при малките децата, които се водят, а не ходят сами, за да се каже че бягат от училище това води до един безкраен кръговрат от болести, голямото може да го пратиш и само при джипито.

Общи условия

Активация на акаунт