Поради студа

• 36 595
  • 392
  •   1
Отговори
# 180
  • Варна
Както казах, универсални ситуации няма. И все пак в повечето случаи родителите преценяват правилно дали децата им са здрави и е добре да мислят и за своите, и за останалите. Няма лошо, че лекарката иска да види детето, а ако прецени, че погрешно сте го оставили вкъщи, трябва да ви даде бележка за пропуснатото време. Ако не се злоупотребява.
И отново... Говорим принципно, не за отделни случаи. Всеки преценява за себе си, но не трябва да се мисли егоистично.
За бележките съм съгласна. Тук вече е въпрос на разбиране между класен и родители. Законът е излишно строг по отношение отсъствията на малките.

# 181

Факт е, че когато наближи ваканция, особено нерегламентирана, немалка част от реакциите са в стил "А какво ще правят децата вкъщи?".

Не става въпрос за това какво ще правят децата вкъщи, а да се даде възможност за реакция на родителите на едни 2-3 набора ученици. Защото от неделя следобяд до понеделник сутрин трудно се намират варианти. Да стане нещо извънредно - разбирам. Само че от петък насам нищо драматично не се е променило и не се очакваше да се промени, че да не се обявят двата допълнителни дни още тогава. Кому беше нужно да се изчака толкова, че възможно най-много хора да не разбрат изобщо. С предното удължаване стана същото. Предложиха да се удължи ваканцията - не може. Върнаха се учениците и се разпуснаха бабите - удължиха я. Не очаквам някой да ми гледа детето, нито възприемам училището като забавачка. Имам вариант винаги. Но не всички имат и могат да реагират от днес за утре и затова разбирам недоволството им.

И аз подкрепям.
Освен това нито в яслена, нито в градинска, а камо ли в училищна възраст съм спирала дете от училище само заради сополи/ тук не визирам стичащи се до брадичката зелени сополи/. С капки и промиване с физиологичен разтвор за два - три дни проблемът отшумява. Предполагам и вие не си взимате болничен за вас при всеки появил се сопол?
Никога не съм водила дете на детско заведение, когато видимо не се чувства добре, с температура е, повръщане, кашлици и т.н. Ама за всеки сопол и за всяко кихане, айде няма нужда

# 182
Абсолютно споделям казаното в последните два поста. Прекаляват с тия бележки и с тия отсъствия при малките децата, които се водят, а не ходят сами, за да се каже че бягат от училище това води до един безкраен кръговрат от болести, голямото може да го пратиш и само при джипито.

Големи, големи, ама и те да си висят пред кабинетите за едната бележка е тъпо. Дори да са прости сополи, без температури. Ако искаш да го оставиш ден-два, просто не става, ако не се сдобиеш с ценната бележка, сега вече и с амбулаторен номер Simple Smile))))

# 183
  • София
smetnapalata, права си абсолютно за всичко.
Затова и по-горе писах, че училището е като казарма. Като си помисли човек,  разликата между първокласниците и децата от предучилищната възраст в детската градина е пренебрежимо малка, а пък са третирани като гимназистите, с които разликата е от земята до небето. И без това животът ни е сложен, не мога да разбера, защо никой не се заема да опрости нещата, а след всеки закон стават по-сложни и тромави Thinking

# 184
Медицинските бележки тази година (както ги искат при нас) трябва да съдържат толкова реквизити, че на всички вече ни се повръща от тях. Освен номер на амб.лист, той трябва да е задължително с дата, освен диагноза трябва да има и МКБ номер на заболяването, на гърба да е попълнено, че не е в контакт с ОЗБ (нищо, че самото заболяване може да е такова) + дата, подпис и печат и на двете страни. Бележката преди да се върне детето на у-ще, трябва са се завери при медицинската сестра. Трагично е.

# 185
Както винаги, поредния журналистически кьорфишек....     Laughing
И пословичния бг-мързел....
То голям студ, голямо чудо.В Пв е минус 10 градуса.
Ама, нали, друго си е да психираш народа......като че ли е свършекът на света.    Joy
Луда работа!

# 186
Ама аз си спомням, че в градинска възраст си стоях сама в нас няколко часа. В училищна по цял следобед съм си учила сама у нас. Схемата с моето беше подобна. Какво пречи на сегашните деца да постоят сами за известно време? Оставяш им топла храна, инструктираш ги и отиваш на работа. Пречуваш го чат-пат по телефона. Голяма работа!
Май имаше закон за тази голяма работа ?
Но както обикновено българина правил не спазва.

# 187
  • Варна
То хубаво има закон, но колко родители са в състояние да подсигурят 100% присъствие около децата си, докато те навършат 12 години? И държавата освен да създаде този закон, как подпомага родителите в спазването му?

# 188
То хубаво има закон, но колко родители са в състояние да подсигурят 100% присъствие около децата си, докато те навършат 12 години? И държавата освен да създаде този закон, как подпомага родителите в спазването му?
Именно, точно заради това се налага да си взимаш почивни дни, които не са ти на практика почивни. Затова им е лесно на някои да пишат да си оставяме децата сами.

# 189
Има закон за тази голяма работа. Но както обикновено, позоваващите се на него не са си дали труда да го прочетат в детайли.

# 190
Медицинските бележки тази година (както ги искат при нас) трябва да съдържат толкова реквизити, че на всички вече ни се повръща от тях. Освен номер на амб.лист, той трябва да е задължително с дата, освен диагноза трябва да има и МКБ номер на заболяването, на гърба да е попълнено, че не е в контакт с ОЗБ (нищо, че самото заболяване може да е такова) + дата, подпис и печат и на двете страни. Бележката преди да се върне детето на у-ще, трябва са се завери при медицинската сестра. Трагично е.
Всичко това се прави, за да може Личните лекари и чиновниците от Здравната каса да взимат пари. Родителите, които тичат за бележки са основната маса клиенти. За родителя това е загуба на време, но за ЛЛ и чиновника това са пари.
Така че още по-сложно ще стане.

Радостче-някои правила са направени така, че да ощетяват гражданите с цел чиновника да прави пари. Само шизофреници се кефят да спазват правила, които са направени така, че да ги ощетяват целенасочено.
 А класиката "бълтаринЪт" какъв бил вече е толкова изтъркано и износено клише, че и на старата ми шапка да го кажеш и пред нея ще се изложиш, но явно не си влязла още в час с тези генерални заключения с главно действащо лице "българинЪт"

# 191
Големи драми с тези бележки, голямо нещо. Аз имам две деца, но такова чудо като това, което описвате не съм видяла. При нас само сестрата ги заверява и не се иска амбулаторен лист. Пък и да го искаха-нали нищо не пречи да се пусне такъв лист-лекарката пак си взима парите. Освен това много често при малките ученици просто се обаждате на класната и отсъствия не се пишат. Ако има внезапна проверка ще отнеме секунди да се напишат. Учителите проявяват разбиране и въобще не се втелясват толкова. При големите ученици и по-различно, но чак пък такива трудности. Тази малоумна наредба на МОН е заради мангите, които само се водят ученици-наскоро гледахме такъв репортаж. Ами нека тях ги проверяват стриктно, не да тормозят всички. Хайде по-скоро да си ходят и Куневица и другите там около нея, че не се търпят вече.

# 192
  • Ямбол
Ама аз си спомням, че в градинска възраст си стоях сама в нас няколко часа. В училищна по цял следобед съм си учила сама у нас. Схемата с моето беше подобна. Какво пречи на сегашните деца да постоят сами за известно време? Оставяш им топла храна, инструктираш ги и отиваш на работа. Пречуваш го чат-пат по телефона. Голяма работа!
Кой е този закон? Би ли цитирала? Хайде небългаринът да каже сега, като много чете и спазва.

# 193
Закон за закрила на детето, чл. 8
ал. 8 (Нова - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие.

Ако е оставяла деца в градинска възраст без надзор преди 2009 г., не е в нарушение Grinning Иначе в момента съдържанието и тълкуванието на закона е такова, че възраст под 8 г. категорично се смята предпоставка за "опасност".

# 194
Закон за закрила на детето, чл. 8
ал. 8 (Нова - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата до 12-годишна възраст, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие.

Ако с това се създава опасност пише в члена.
Тост АКО не се създава опасност, може да се оставят сами.
Тоест трябва да се гледа всеки случай поотделно. Ако оставиш дете без надзор на улицата е едно, но ако го оставиш в обезопасения си дом е друго.

тълкуванието на закона е такова, че възраст под 8 г. категорично се смята предпоставка за "опасност".
Това тълкувание официално е записано някъде или ти си го тълкуваш самостоятелно?

Общи условия

Активация на акаунт