С какво ви дразнят свекървите- 75

• 70 151
  • 763
  •   1
Отговори
# 405
  • София
И да живееш в една къща с друго поколение няма по-нормално от това да се затваряш в стаята си с половинката. Не виждам обидното за друг с когото съжителстват. Свекървата иска да контролира и съпружеските задължения, може би?
Тя ако няма необходимост да остава сама или с мъжа си, то у младите необходимостта да са насеме е повече от нормална.
Много зависи как е направено и от обстоятелствата. Може да са прекалили, а може и да им е дошло до гуша някой да им свети и да не могат да разговарят за техни неща.

# 406
  • при късмета
И да живееш в една къща с друго поколение няма по-нормално от това да се затваряш в стаята си с половинката. Не виждам обидното за друг с когото съжителстват. Свекървата иска да контролира и съпружеските задължения, може би?
Тя ако няма необходимост да остава сама или с мъжа си, то у младите необходимостта да са насеме е повече от нормална.
Много зависи как е направено и от обстоятелствата. Може да са прекалили, а може и да им е дошло до гуша някой да им свети и да не могат да разговарят за техни неща.
Ако е така значи говорим за конкретен случай. Аз говоря по принцип, че съжителствайки с родители младите имат нужда от усамотение. И не по график, а когато им се прииска.

Боряна, в споделянето няма нищо лошо. Има и при него, в случаи, като при Кали, като от споделянето следват още и още обяснения.
Аз не казах младите изобщо да не споделят, а като взимат решения да си го обсъждат двамата и никой да не им се меси.
Само пример: Обсъжда се примерно семейната почивка. Младите казват "Тази година ще почиваме .... и сме от ... до еди коя си дата."
Или въпрос към родител на някого от младото семейство "Какво мислиш да почиваме еди къде си тази година".
Има огромна разлика, нали?

# 407
  • София
Не говорех за конкретен случай, а по принцип.

Отн. споделянето съм резервирана. Забелязала съм, че има определен тип хора, които изискват и се опитват да налагат близост и споделяне, а това не става насила. Не може изведнъж да започнеш да споделяш лични жена с жена, която ти е станала свекърва, само защото ти е станала свекърва.

# 408
  • при късмета
Не ставаше въпрос за лично споделяне. Въпроса беше, че младите може да са самостоятелни, дори живеещи с родители. И за разликата и къде е границата м/у намеса и загриженост и реално интересуване от младото семейство.
За лично споделяне м/у снаха и свекърва е ясно. Аз говоря за младите в множествено число, като семейство

# 409
Разбира се,сближаването,ако въобще е възможно става с години. Трябва еднаквост ,или поне близост на възгледите.Не  може  някой  от първобитното общество да се разбира със съвременен човек.Патриархалното все още е живо.Ако не е излязъл от него възрастния  обикновено,трудна работа.И споделянето не е питане. Не   е въпрос.
Грубата намеса и контрол са непоносими.За  никого. И аз ще изрева,ако ми намират грешки непрекъснато на неща ,дето съм отработила и трудно бих променила. В бита примерно или защо чета книги ,или защо се обличам    прилично ,но не бабешки. Или съм възрастна за екскурзия,за купон.Макар че лично аз вече не мога да пътувам и  да ходя при много хора,дразнят ме шумовете. Давам примери просто.
Сина ми каза онзи ден ,че си идва в края на месеца,но зависи как ще се развият нещата. Отговорът ми ,щом са  се завили вече ,все някак и ще се развият ,ще си кажеш  кога  и как.
Аз имам търпението да изчакам когато другия е готов да сподели,но знам,че малко го имат това пусто търпение. Повечето искат сега или веднага да знаят и кажат мнение.
И пак имаме недоразумения  и проблеми. И не живеем заедно ...

# 410
  • София
Не ставаше въпрос за лично споделяне. Въпроса беше, че младите може да са самостоятелни, дори живеещи с родители. И за разликата и къде е границата м/у намеса и загриженост и реално интересуване от младото семейство.
За лично споделяне м/у снаха и свекърва е ясно. Аз говоря за младите в множествено число, като семейство
Нещо не можем да се разберем.
Говоря и за двете, че, по принцип, доверието и близостта не могат да бъдат изисквани и налагани. Те не се полагат по право, а се печелят и градят.

Разбира се,сближаването,ако въобще е възможно става с години. Трябва еднаквост ,или поне близост на възгледите.Не  може  някой  от първобитното общество да се разбира със съвременен човек.Патриархалното все още е живо.Ако не е излязъл от него възрастния  обикновено,трудна работа.И споделянето не е питане. Не   е въпрос.
Грубата намеса и контрол са непоносими.За  никого. И аз ще изрева,ако ми намират грешки непрекъснато на неща ,дето съм отработила и трудно бих променила. В бита примерно или защо чета книги ,или защо се обличам    прилично ,но не бабешки. Или съм възрастна за екскурзия,за купон.Макар че лично аз вече не мога да пътувам и  да ходя при много хора,дразнят ме шумовете. Давам примери просто.
Сина ми каза онзи ден ,че си идва в края на месеца,но зависи как ще се развият нещата. Отговорът ми ,щом са  се завили вече ,все някак и ще се развият ,ще си кажеш  кога  и как.
Аз имам търпението да изчакам когато другия е готов да сподели,но знам,че малко го имат това пусто търпение. Повечето искат сега или веднага да знаят и кажат мнение.
И пак имаме недоразумения  и проблеми. И не живеем заедно ...
Това също е много важно условие. Като цяло съм съгласна с поста.

Последна редакция: ср, 18 яну 2017, 17:10 от milenaka

# 411
  • Бургас
Свекърът звъни на сина си да го чуе как е. Напълно нормално. След поредното позвъняване  В СЪЩИЯ ДЕН, на въпросът - какво става, нещо ново да кажеш Shocked, мъжът ми вече раздразнен отговаря - е какво ново, днес за кой път разговаряме. При което свекърът избухва и почва да нарежда - тииии, човек да не те пита нещоооо /нищо че е за амнайсти път днес/, ти родители нямаш ли, да говориш с тях и т.н. и т.н. простотии. Да се чуди човек, кой трябва да е ядосания в случая. Случката се разиграва преди години, мъжът ми вбесен и недоумяващ ми я разказа. Аз само вдигнах рамене, то какво да кажеш в такава ситуация.

Към днешна дата, свекърът продължава да звъни всеки божи ден и да си говорят със сина си. Не ми пречи, мъжът ми отива в другата стая и така. Но наистина ми е адски чудно, какво толкова си говорят, честно. Не съм го и питала, разбира се, но си е странно. Понякога човек не е в настроение, не му се говори и т.н., ама смееш ли да не го отразиш, кой знае какво ще ти чуят ушите. Един път, след като цели 3 дни не се чули, човекът се обади пак бесен да се кара на сина си, че е забравил горките си родители, явно не му пука за тях и той /свекърът/ щял да се самоубие, щото явно бил ненужен. И още такива глупости. И на мъжо не му е лесно  Wink

За справка - аз с моите се чувам рядко. Майка ми знае колко не понасям да ми се звъни час по час и да ме пита какво правите. Аз самата също не звъня често, просто не винаги ми се говори, понякога се замотвам и докато се сетя, че съм искала да звънна, то станало 22:00 часа. А и майка ми е доста приказлива и има навика да ми разказва по няколко пъти едни и същи неща, тотални безсмислици понякога, които не ме вълнуват грам, особено пък да ми ги разказва за амнайсти път. Понякога по 1 час откарваме, като по няколко пъти правим опити уж да затворим, кажем си чао и нашата пак подеме нещо. Ми нямам нерви за такива разговори, ако са често. Та на 10 дни я се чуем, я не. Казала съм й тя да звъни, ако иска да ни чуе, но тя поне гледа да не прекалява. За протокола - на 55 г. е, не е някоя изкукала старица да рече човек.
Това го разказах, за да не каже някой, че на мъжо и баща му се чудя, пък аз с мама по 3 пъти на ден се чувам Laughing

Та в светлината на горното, за каква близост между мъжа ми и баща му можем да говорим? Mr. Green

# 412
Да  го пита кога се самоубива,да се знае...Това пък съвсем ми е  непонятно.
Сега ме боли ръката ,не мога хляба да нося, паднах.Вали  и  рина някак ,да взема да се обадя и да ревна,че са ме зарязали и не  им пука за майка им как се мъчи...Принципно веднъж за винаги сме се разбрали,че ако трябва ще се плати 20 лв на някой  да свърши което не мога и  няма да губят 200 да идват те.И така е  редно.Това описаното е живо изнудване и досада.
Доволна от мъжа си ,че със сигурност в такава ситуация  щеше да го каже-самоубивай се ,кой ти пречи. И за това не  е имало такива ситуации.И да си вряка ,кво...

# 413
Вече отдавна стигнах до извода,че трябваше да поставя някакви граници в отношенията си с тях.И с партньора ми също.

Вместо това,докато се осъзная,че живота не е само цветя и рози,и да си мисля,че ми е достатъчно само и единствено да бъдем двамата,независимо как и къде,се стигна до тук.Докато придобия самочувствие,че и аз съм някой в тази къща,все мълчах.Първо от уважение,второ от това,че не знаех как да отговоря.Как е редно,да кажа ли или да замълча?Ами ако се скараме и се налага да се подминаваме в общите помещения?Гледах все да е мирно и кротко всичко.Ето ми на сега, те така си свикнаха.

Нямам против да си споделяме помежду си.Та нали и аз имам родители,знам,че те се интересуват за добро.Но не може всяко едно нещо да минава и през нейното одобрение.
Примерно,прибирам се от магазина,напазарувала съм.Вижда тя,че съм купила моркови,да речем,и казва,че и тя е купила,защо и аз съм взела.Казвам,не знаех,че има.Отговора със сърдит тон е "Ми можеше да звъннеш".Как пък няма да звъня за всяко едно нещо.

Дано това,което споделям,не изглежда като да злобея срещу нея,защото е готин човек и аз я обичам и уважавам.Но сме големи хора вече и такова вмешателство е напълно излишно.Тя също ме обича,но ще направи всичко за да е винаги на първо място.А пък ако разбере,че искаме да се изнесем..леле-мале..Споменавали сме го неведнъж и резултата е викове и истерии. Shocked

# 414
  • Бургас
Само не разбрах какво й е готиното на свекървата на Анчето  Rolling Eyes

# 415
Вече отдавна стигнах до извода,че трябваше да поставя някакви граници в отношенията си с тях.И с партньора ми също.
Скрит текст:
Вместо това,докато се осъзная,че живота не е само цветя и рози,и да си мисля,че ми е достатъчно само и единствено да бъдем двамата,независимо как и къде,се стигна до тук.Докато придобия самочувствие,че и аз съм някой в тази къща,все мълчах.Първо от уважение,второ от това,че не знаех как да отговоря.Как е редно,да кажа ли или да замълча?Ами ако се скараме и се налага да се подминаваме в общите помещения?Гледах все да е мирно и кротко всичко.Ето ми на сега, те така си свикнаха.

Нямам против да си споделяме помежду си.Та нали и аз имам родители,знам,че те се интересуват за добро.Но не може всяко едно нещо да минава и през нейното одобрение.
Примерно,прибирам се от магазина,напазарувала съм.Вижда тя,че съм купила моркови,да речем,и казва,че и тя е купила,защо и аз съм взела.Казвам,не знаех,че има.Отговора със сърдит тон е "Ми можеше да звъннеш".Как пък няма да звъня за всяко едно нещо.

Дано това,което споделям,не изглежда като да злобея срещу нея,защото е готин човек и аз я обичам и уважавам.Но сме големи хора вече и такова вмешателство е напълно излишно.Тя също ме обича,но ще направи всичко за да е винаги на първо място.А пък ако разбере,че искаме да се изнесем..леле-мале..Споменавали сме го неведнъж и резултата е викове и истерии. Shocked

Анче, много ще ти пати главата Анче. Трябва от сега да започнеш да слагаш граници. Кати ти каже така за морковите, ще и кажеш, спопойно ще се изядът.
Трябва да започнеш по някакаъв начин да прекарваш повече време с половинката ти, а не тй да се развява сам по хобита. Ходи с него,преоткрийте се. Като дйде бебето, ти ще останеш сама, а той по хобитата с джипа. Мъжете най се привързват към едно дете, когато активно участват в отглеждането му, т.е. пелени, хранене, занимавки и т.н.
Свекървата като започне да ти се меси в отглеждането на детето и ще те подлуди още повече.
Тоно сега му е времето да започнеш да слагаш граници.
Даваш срокове- до пролетта искам кухня и баня. Започваш да избираш плочки и т.н. Събота и неделя го разнасяш по майстори, ако трябва или направо каниш такива.
Първо трябва да си оправите единият етаж. Какво е това нещо със свекървата в една баня и както ти се беше оплакала да се чакате, докато единият се оправи.
Никоя снаха няма да се съгласи да такива компромиси.
Като дойде бебето и най-малкото ще ти трябва самостоятелност, че като те напънат и хормоните и съвсем ще се депресираш, ако нямаш условия.

# 416
  • Варна

Не, не злобееш, но звучи много тъжно всичко това.

Виковете и истериите са начин да ви манипулира и явно успява на 100%.

Абсолютно съм съгласна с всяка дума на Мадам Бътерфлай от горния пост.

# 417

И какво от това? Най-обикновена реплика, която се чува ежедневно в почти всеки български дом, само че отправена от жената към мъжа ѝ. Или обратното.
А ти не можа ли да отговориш: "Ми, можеше, ама не се сетих, че и ти може да вземеш. Нищо де, пак ще ги изядем."?  Simple Smile
Голямо момиче си вече, дръж се като такова, а не като мрънкащ (и мънкащ в оправдателен режим) тийнейджър. Не че нещо, ама не ти отива на годините вече.
Не си хаби нервите за глупости, защото тепърва ще ти трябват, когато се появят децата.

# 418
  • София

Виковете и истериите са начин да ви манипулира и явно успява на 100%.

Никаква манипулация не е - свекървата се брои едно семейство със сина и Анчето.
Затова иска за всичко да се координират и да си звънят за морковите.
Докато не се отделят, няма да стане.
Трябва да си оправят етажа и да решат- ще си пазаруват и готвят ли сами, или ще си останат заедно.

# 419
  • София
Анчето нищо няма да може да направи, защото си обича мъжа, а той си приема нещата за даденост. От постовете й личи, че и свекито е в състояние да извърти нещата винаги в своя полза.
А пък ако разбере,че искаме да се изнесем..леле-мале..Споменавали сме го неведнъж и резултата е викове и истерии. Shocked
Тя си ви е възприела за нейно лично семейство, а не за отделна клетка. Разчита и на сина й, че ще е винаги до нея по всяко време. Нямаш полезен ход вече, тъй като по думите ти и мъжът ти си е ок със ситуацията.
Имам съмнения, че дори и да пробваш да поставиш нещата в крайност (например "Или се изнасяме или се разделяме"), вече си създала впечатление да човек приемащ ситуацията и никой няма да те отрази. Отделно както казах и свекито ще извърти нещата в твоя вреда...

Общи условия

Активация на акаунт