Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища - София

• 121 264
  • 1 289
  •   1
Отговори
# 1 080
sali-аз си го представям така:
Отиваш да си подадеш заявлението и казваш,че имаш точки по еди кои си критерии,вкл. за най-близко училище;
Вариант 1- отговорника изкарва Гугъл мапс ,въвежда настящия ви адрес и адреса на у-щето и пише,че имаш право ,защото това реално ви е най-близкото у-ще;
Вариант 2- проверката се прави след класирането- т.е. ако сте класиране,при проверка на всички необходими док. заедно с настоящия адрес,лк,актове за раждане и тн. се изчислява и разстоянието наст.адр.- адр.у-ще и се съобразява дали може да ползвате точки по него.
Ако не можеш да докажеш заявен критерий те махат от текущото класиране, редуцират ти точките и ако желаеш ,след това, може да участваш в следващото.
Втория вариант е по-смислен, тъй като се проверяват по-малко док.- само на класираните😀
Иначе, по мои наблюдения, мин.година в 55-то ,приеха не повече от 10 деца с по 3т( само местоживеене в Ст.град, за Малинова д-на и Дървеница ,даваха по 4 и там всички влизаха Wink).

# 1 081
  • София
Бележките от работодател вече може ли да ги вадим или след класирането????
Досега винаги се искаха документите, показващи предимство, при подаването на заявлението. Как иначе ще се доказват точките - на честната дума на родителите?
Да, но сега не е така. Със заявлението само се декларира наличието на точки, а после след класирането се доказват.

# 1 082
Попаднах на това, на първо четене не улучва същността на проблема
http://www.segabg.com/article.php?id=847102

Ами специално за прекалените предимства, които са дадени на учителите, са го казали хората. Аз писах вчера на РИО по темата. Но, нямам отговор засега.

Последна редакция: вт, 21 мар 2017, 10:55 от Рашина2

# 1 083
  • София
Бележките от работодател вече може ли да ги вадим или след класирането????
Досега винаги се искаха документите, показващи предимство, при подаването на заявлението. Как иначе ще се доказват точките - на честната дума на родителите?
Да, но сега не е така. Със заявлението само се декларира наличието на точки, а после след класирането се доказват.

Това е тъпотия, защото каква е файдата, че някой ще е дисквалифициран? Ще се прави второ класиране, а през това време децата вече са записани, където са попаднали. Следва отписване и подаване на документи за второ класиране.

# 1 084
По отношение на доказване на точките питах в едно от интересуващите ни училища и ми отговориха, че при подаване на заявленията се дават и документите доказващи точките, като удостоверение за адрес, месторабота и прочие. То иначе няма как да се докажат тези точки.

# 1 085
  • София
paulieM, така би трябвало да бъде. Но като съдя по това, как са си определили критериите, нямам много високо мнение за персонала по училищата, говоря за административните неща,  педагогическите им качества не познавам и не коментирам.
Аз снощи се зачудих дали в Системата са имали предвид точно това "съседен административен район на най-близкото училище" или просто са го написали, без много-много да мислят. Ако те засяга попитай в РУО, но с конкретен пример, с посочени   училища и административни райони, иначе едва ли ще получиш конкретен отговор.

# 1 086
  • София
По отношение на доказване на точките питах в едно от интересуващите ни училища и ми отговориха, че при подаване на заявленията се дават и документите доказващи точките, като удостоверение за адрес, месторабота и прочие. То иначе няма как да се докажат тези точки.
Ами в наредбата не пише така. Прочетете точки 5. Кандидатстване и т.7 Записване и как точно се доказват критериите.
Не виждам нищо нелогично - така е и в ДГ, доказват точки само приетите. Едно е да разгледаш 300 заявления за кандидатстване и да ги провериш, съвсем друго - 80 на приетите примерно. Да не говорим, че може да се кандидатства в повече от 1 училище, навсякъде ли ще се носят документи?

# 1 087
На едно от обсъжданията в СОС коментираха кога се доказват точките, и се разбраха при подаване на заявлението. Аргумента им беше, че 2 месеца по-късно, когато е записването обстоятелствата може да са се променили.

# 1 088
  • София
На едно от обсъжданията в СОС коментираха кога се доказват точките, и се разбраха при подаване на заявлението. Аргумента им беше, че 2 месеца по-късно, когато е записването обстоятелствата може да са се променили.
Ами да си го напишат в наредбата, иначе не важи. Да не говорим, че там пише, че ако между кандидатстването и записването обстоятелствата се променят, то се подава допълнително заявление. Ако си сменя работата или се преместя в друг квартал, при записването вече не са верни тези документи. Тогава какво правим, два пъти ли ще ни карат да си носим документите.

# 1 089
И в другото ни училище сега проверих изрично е посочено, с какви документи се кандидатства, именно тези с които се доказват точките. А и то е логично да се изискват тези документи. Иначе всеки може да си заяви каквото иска само и само да влезе в системата, пък после има месец или два да изфабрикува документите, та всичко да е ок.

# 1 090
  • София
То пък много сложно да покажеш личната карта и да носиш удостоверение за настоящ адрес.
А, и копие от първата страница на бележника, ако го изискват изобщо. Бележката от работа и тя бързо се издава.

# 1 091
  • София
Здравейте, следя темата и може би тук е удачно да задам въпроса, който ме вълнува.
Детето ми ще е първи клас и мисля да кандидатствам по местоживеене и месторабота. На първо класиране знам,че ще ни приемат по местоживеене и там ще го запиша. Ако евентуално ни приемат на второ или трето класиране по месторабота, мога ли да отпиша детето си от едното училище за да го презапиша в другото? Питам, защото чувам от познати, че в някой училища те карат да подписваш декларация, че няма да отписваш детето си/което ми звучи нелогично/.

# 1 092
  • София
   Аз пък се замислих за точка 4 от наредбата. Защо да можеш да кандидатстваш само в едно училище с 28 точки? Кой може да дефинира какво е точно съседен административен район на най-близкото училище и защо той е само 1? Ние сме във Възраждане и граничим със Средец в една мини част и Триадица( и разбира се други райони, които не ме вълнуват). От тези райони има няколко училища, които наблюдавам и се чудя за тях, кой преценява в кой район аз мога да използвам тези 28 точки и къде може да се види за всяко училище това?
 И мен ме вълнува въпроса на ivonxxx

# 1 093
Момичета, звънях в две от училищата, в които мисля да подавам документи. И от двете места ми  казаха, че заедно със заявлението ще искат и удостоверението за адрес, служебни бележки и всякакви други документи, доказващи точките на детето. Явно само удостоверението за завършена детска градина може да се представи по-късно (както четох на 1-2 Юни).

Чудя се дали ще приемат копия на тези удостоверения за адреса? Не си представям в общината да издават повече от един оригинал. Някой беше писал по-рано в темата, че няма логика да искат оригиналите, но дали някой го е проверил това?

# 1 094
Рашина, попитах в училището за тези удостоверения за адрес, понеже аз си извадих и ми казаха, че трябва да е копие или поне да си питаш в конкретното училище, понеже в системата не пише копие или оригинал, за да си спокойна.

Общи условия

Активация на акаунт