Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища - София

• 122 595
  • 1 289
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Цитат
По същата логика утре ще ви задължат да ходите при определен лекар, а ако не ви харесва - има си частни болници.
Примерът не е точен. Може да се ходи при когото искаш лекар и на всеки един от тях се плаща по един и същ начин от ЗК, който не желае - на частно. Ограничение имаше преди, когато бяхме обвързани с конкретни поликлиники.
Подборът на децата в училищата, съжалявам, че пак се обръща темата към сдруженията, означава и смесване на общинско с частно финансиране.  

# 466
  • София
В крайна сметка има частни училища - който се чувства специален и иска подбор на родители и деца, там е мястото. Що за безумна идея - подбиране на деца в общински училища, издържани с парите на всички.

Ето, че си дойдохме на думата - кой и защо, в чия полза лобира да се въведе тази абсурдна система. По същата логика утре ще ви задължат да ходите при определен лекар, а ако не ви харесва - има си частни болници.
С такова мислене дълго още ще ровим тинята

Къде пък я видя същата логика? За теб е нормално да има подбор, родителски и детски, във всяко общинско училище, така ли? Знам за какво скачате, но вие де факто не сте в общинско училище, а своего рода частно, ползващо общинска база.

# 467
Eто линк към една статия по повод дискриминационните критерии за прием в ДГ и училища:
http://legalworld.bg/60048.112-obshtini-s-nezakonni-iziskvaniia- … kite-gradini.html
А иначе каквото и както да приемат, по-важно е кой ще определя т.нар. административни райони на училищата, като се надявам да не се оставя пак на директорите и всяко учебно заведение, а да се направи централизирано от СО, защото иначе пак ще има непокрити адреси и застъпвания.
И да, Въздухарка е права, конкретно за 32СУ няма наплив на циганчета, слава богу, но районът се напълни с мигранти и може да се измени средата тотално.

# 468
И аз го споменах тези дни. Особено интересен беше момента със хората под наем в микро - района, които не могат да принудят по легален начин хазаина да вземат постоянно местожителство. По този начин децата на тези хора са ощетени с около 13 точки, заради финансовите възможности на родителите им.
За оплакващите се по - горе, повечето имате по 43 точки и ви е в кърпа вързано желаното училище.

# 469
Аз пък не мога да разбера, какво толкова всички скачат за прием/изпит за 1-ви клас. Не съм много наясно , но все си мисля , че СМГ-то, 125-то, езиковите гимназии - всички са с изпит след 4/7-ми клас. Значи е супер ок в 4-ти клас да се явяваш на кандидатстване  за 125 -то ( което също е общинско ) , но не е ок да правиш подбор за 1-ви клас . Какво му е неприемливото да  кандидатстваш за сдружение , което , като цяло предоставя услуга - следобедна занималня с немски/английски език , но от подготвителна група. Дали ще е немски, футбол, математика,танци - какво е значението - пак се плаща, води се допълнителна дейност , и се осъществява при желание на 3-те заинтересовани страни - училище, родител, организация.  Допълнителните дейности са си разрешени от закона и след като и училището и организацията си се разбират и имат общи интереси , не виждам нищо лошо.  Имало подбор - ами нормално е - след като има профилиране , трябва да има и подбор.  Grinning Grinning Grinning Ощетявали все някой ...ами то кой е казал , че животът е справедлив Simple Smile Simple Smile  Понеже. 145-то училище е най-добре представящото се на изходящите матури в 7-ми клас и изведнъж всички искат да пратят децата си там - щеше ли това да е така, ако нямаше подбор на тези деца ? Ами надали?

# 470
 paulieM не смятам, че въобще някой от тях е ощетен с новата наредба. Сега с 43 точки могат да се почувстват гениалността на училището. Е, в Шилер едва ли ако не издържат изпита, но нали е важно училището, не сдруженията.

# 471
 paulieM, 125 СУ в 1-4 клас имат по 6 паралелки, а в 5 клас имат 8 паралелки, от които 2 са новоприети с изпит. САМО 2 паралелки приети след изпит са профилирани и учат 9ч. математика всяка седмица. Останалите паралелки НЕ СЕ приемат с изпит, а голяма част от децата учат в тях от 1 клас.  Има естествено движение между класовете, но това е друга тема.

И нека не подхващаме темата за 'подбора' на деца в 145 ОУ.

# 472
  • София
     Добре, че 145 ми е далеч и не съм толкоз амбициозна да влача детето до там, че да го мисля  Laughing Но мине, не мине време все излиза напред да се коментира. И други общински училища се представят добре на матурите след 7-ми  клас, ама никак не ги споменаваме  Laughing Признавам си, мен такъв наплив и "издигане" ме отблъскват, инак очевидно, че щом училището дава добри резултати на външно оценяване, децата са добре подготвени.
    въздухарка, района на 32-о никога не е включвал женския пазар и околията с циганите! 32-о имаше "район" 3 улици на кръст, на които почти няма живущи Wink На сайта на училището още стоят миналогодишните им критерии, нещо се бъркаш. Иначе е вярно, че циганите нямат желание за по-добро образование, но примера с училището е неточен и донякъде некоректен. Ако те наистина имат избор до елитни училища, тогава ще видим какво ще изберат  Laughing
   Аз също смятам, че изпита не е вариант, най-вече защото детето е малко и може да се притесни....

# 473
Ами ние от години си ходим по частни болници, просто въвеждат същата система и в образованието, паралелно образование, паралелно здравеопазване. Например нормално ли е масово децата да ходят на допълнително школи извън училище?
Същината на въпроса е това. Защо общинското образование води до образователните частни центрове. Тази година вече още от пети клас.. Същите учители преподават и в училищата, и в образователните центрове. Тази стратегия и развитие ли ще бъде заложена в новогодишния план на СО? Дано не е така!

# 474
  • В две мънички очи...
Според мен проблема е много по-дълбок. Събирането на деца от малцинствата в едно училище е само началото да падне репутацията на училището. Родителите им нямат стимул децата да станат грамотни и ги пращат само колкото да получават детски и безплатна закуска. Училителите нямат желание и стимул да водят на деца, които не слушат в часовете, държат се нагло и читавите напускат, остава шлаката която започва да получава стимули затова че "интегрира" децата. Учителка в Сливен се хвали как учи ромчета да се гримират, явно аз съм пропуснала този предмет в училище.
Когато се въведе подготвителна група за децата на 4 години всички чиновници обясняваха как това е направено за да може ромчетата да научат български преди първи клас. Идеално защото е много по-лесно едно дете на 4 години да го изкараш от простотията на гетото. Реалното обаче не е така - подготвителната на 4 хвана само нашите деца.
Ако образователното министерство работеше както трябва и в синхрон със социалното можеше да се измисли нещо много по-добро от това едните да дават фалшиви бележки, че децата посещават, за да бъдат финансирани, а другите да дават фалшивите бележки и да вземат помощи.
В момента СО се опитва да направи нещо което ще излезе като реформата с подготвителната група на 4 години.

И не се заблуждавайте че 43т. ви гарантират влизането. При така разписани критерии най-голямо предимство ще имат родителите с по-голямо дете учащо в желаното училище и с настоящ адрес в административния район.

# 475
  • София
     Чакай, чакай малко се омесиха нещата. Съгласна съм, че има нужда от голяма промяна в цялата система- заплати на учители(те са повече от смешни...), дисциплина в училище, изобщо клякането пред родители за какви ли не прищявки, ама да кажем, че приема ще го реши този проблем е смешно  Grinning Сякаш, че само приема различава частното от общинското  #Crazy  Ти не познаваш ли гениални деца с проблеми в поведението, щото аз да... И познавам частни и държавни училища, които буквално се сринаха заради толерирането на гении с проблеми в поведението или деца без капка знания, но държани в училището заради пари... И защо винаги се избягва деликатния момент, че училището е място където те учат основно на знания, а семейството е основното място където ти дават ценности, възпитание и морал!
      Имам усещането, че не малка част от хората, които пишат си имат просто някаква представа за нещо си без дори да са проверили или да познават хора, които работят в училища. Аз лично имам дузина млади приятели, които са учители в момента- някой в държавни, но повечето в частни. Различно е като надникнеш в кухнята на нещата Wink

# 476
  • В две мънички очи...
Не казвам че приема ще реши този проблем. Мисля че ще го задълбочи.
Познавам също много учители. За мен учителя не е професия, а призвание - колкото и да е изтъркано това. Един учител трябва да има стимул да развива децата, да пленява въображението им така че и сухите материи в учебниците да изглеждат интересни. И мога да кажа че от всички учители които познавам много малко го могат това. Останалите са просто на работа - ден да мине, утре да дойде. В частни училища познавам само един и не е редно да давам по-широко мнение.
Едно дете трябва да учи не по задължение, а с желание. В повечето случаи децата гении са деца които са притискани от малки да учат и да поддържат определено ниво на знания. Сигурно много от тях имат проблеми, като се замисля най-вероятно имат проблем със социализацията.
Ако човек иска детето му да учи в определен филтриран кръг може спокойно да си запише детето в частно училище и да се надява, че ще получи по-качествено образование.

# 477

Каква е разликата в цените на училищата? Частните в класацията са средно около 9000 лв/година за дете за целодневно обучение. Общинските гълтат средно по 18 000лв/година на дете. От 2016г има значение и успеваемостта на училището. Единен разходен стандарт за 1 дете/ученик на месец без допълнителни добавки:
  • 2014 г. – 1460 лева.
  • 2015 г. – 1488 лева.
  • между 1338лв и 1720лв в зависимост от успеваемостта на учениците.

Само да поясня, че единният разходен стандарт за ученик е за година, а не за месец, така че общинските/държавните училища не получават 18 000 лв. за дете на година.
Успеваемостта не знам дали се отразява в по-висок ЕРС, поне не съм чела такъв документ. Значение има каква е паралелката и някои паралелки като изкуства, хореография, музикални, спортни, професионални  са с по-голям ЕРС (над 2000 лв.).

Последна редакция: вт, 21 фев 2017, 00:27 от merilen

# 478
Преди 2 години един познат беше споделил, че в  Пазарджик се плаща около 3500 лева годишно за дете на училището. Не знам колко се плаща в София. Иначе връзка между дисциплина и гениалността няма. Ако дисциплината не е наред, някой в семейството не си е свършил работата или си има някаква особеност детето. Става въпрос за дете, което много буйства и се бие. А това колко е умно или глупаво си е въпрос на семейна среда може би 99% и 1% наследственост.
Да, наистина учителската професия е призвание, но не мисля, че в частните училища са толкова по - различни учителите. По- скоро заради това, че се плащат всеки месец едни 1000 лева ( колкото издръжката на студент в Германия ) учителите са длъжни постоянно да упражняват натиск както върху детето, така и върху родителя. Има по - голям контрол от страна на директорката.

# 479
Преди 2 години един познат беше споделил, че в  Пазарджик се плаща около 3500 лева годишно за дете на училището. Не знам колко се плаща в София. Иначе връзка между дисциплина и гениалността няма. Ако дисциплината не е наред, някой в семейството не си е свършил работата или си има някаква особеност детето. Става въпрос за дете, което много буйства и се бие. А това колко е умно или глупаво си е въпрос на семейна среда може би 99% и 1% наследственост.
Да, наистина учителската професия е призвание, но не мисля, че в частните училища са толкова по - различни учителите. По- скоро заради това, че се плащат всеки месец едни 1000 лева ( колкото издръжката на студент в Германия ) учителите са длъжни постоянно да упражняват натиск както върху детето, така и върху родителя. Има по - голям контрол от страна на директорката.

Това с възпитанието и родителя който не си е свършил работата - ме разби Simple Smile
Децата преминават в един съвсем различен етап. И по-скоро в 1 клас...тихото, кротко и спокойно детет е изключение.
Та тук за свършена работа е трудно да се говори.
Поне към днешна дата разликата между държавно и частно е огромна. Затова и се навъдиха толкова частни, затова и частните покриват началото ма таблицата за матурите. Това е и причината да има наплив към училищата със сдружения.

Общи условия

Активация на акаунт