Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища - София

• 121 148
  • 1 289
  •   1
Отговори
# 1 170
  • София
Извинете, ако вече е питано, но не намирам информация. Ако настоящият ми адрес съвпада с този по лична карта, трябва ли да си вадя удостоверение или копие от личнат акарта е достатъчно ?

За да не е спам поста ми - в 7 СОУ са обявили допълнителни критерии - месторабота в административния район на училището и деца и внуци на служители в системата на образованието.
Трябва, ако го нямате извадено.
Картите на кои у-ща се припокриват?
То май няма припокриване, а по-скоро улици, които не са в района на никое училище.

# 1 171
Във Възраждане се получава нещо подобно. Част от територията не попада в прилежащите райони на нито едно от училищата. И понеже те са набедени за елитни-32, 18, 134, деца живеещи на метри от тях нямат шанс, ако няма по-голямо дете от семейството в училището. Ако се въведат точки за 1-во желание, както е за градините, шансът на тези деца ще е по-голям.
По принцип 134-то никога не е приемало по район, а живущите около него са извън микрорайоните на другите училища. Но тази година и 46-то не обявява прием по район, а само паралелка с хореография, което настина поставя живущите в този район - под Пиротска до бул. Сливница и от другата страна на ул. "Опълченска" в изключително неприятна ситуация. На практика те няма да имат училище с 43 точки, а уж за всяко дете щяло да има училище.

# 1 172
А освен в Оборище, има ли други училища с припокриващи се карти, т.е. адреси, които ще получат 43 т. в повече от едно училище?

128мо и39то в Младост 2.

# 1 173
  • София
134то ще си обяви критериите на 1 април. И тъй като е обикновено СУ, се задължава да ползва критериите за всички общински училища и ще има по 43 точки за децата наоколо.

Възможно е да избичат някой луд допълнителен критерий от 22т за да си приемат който искат, но ще дават по 43 със сигурност. Просто хората там ще са в положението на живеещите около 133то, 73то, 20то и други желани училища. И да, ще имат проблем, който биха имали и без новата система.

# 1 174
  • София
За да не е спам поста ми - в 7 СОУ са обявили допълнителни критерии - месторабота в административния район на училището и деца и внуци на служители в системата на образованието.
т.15 е месторабота в съседен район,а т.16 накрая е  "с изключение  на  служители  на училището". Аз питах в РИО що за критерий е това и следва ли, ако има баба чистачка ( водят ги хигиенист) в Люлин или която и да е част на София, внучето да ползва допълнителни точки. Отговориха ми, че точките не били толкова много и нямало да изместят децата от прилежащия район.
Все пак в 7-о не са уточнили  за тези деца и внуци, бабите може ли са например от цяла България или ще се постараят да ги ограничат поне в рамките на София. Laughing

# 1 175
Здравейте, днес вадих удостоверение за настоящ адрес. Таксата е 3,5 лева. В общината ме питаха изрично за настоящ адрес или за постоянен, понеже при мен съвпадат. Казах "настоящ", защото така пише в критериите. Предполагам в училищата постоянния адрес ще го видят в личната карта и ще сравнят двата адреса при разглеждането на документи.

# 1 176
  • София
А освен в Оборище, има ли други училища с припокриващи се карти, т.е. адреси, които ще получат 43 т. в повече от едно училище?

128мо и39то в Младост 2.
39-то нямат проблем защото и без това нямат толкова кандидати, не че е лошо училището, просто успяват да приемат тези, които са кандидатствали при тях. Сега, с това презастрояване с Младост, особено Младост 2, не знам как ще стане, но гледам, че не са обявили доп. критерии, значи, и тази година очакват да запишат всички желаещи.

# 1 177
  • София
112-то с 38-мо. 129-то с 38-мо и със 23-то.

# 1 178
8-мо и 55-то са с еднакви прилежащи райони.

# 1 179
134то ще си обяви критериите на 1 април. И тъй като е обикновено СУ, се задължава да ползва критериите за всички общински училища и ще има по 43 точки за децата наоколо.
Ами аз лично се съмнявам. По информация на родители с деца там, щяло да има изпит за еврейското както всяка година. Мисля, че имаше нещо, свързано с това, че са единствено училище с изучаван език иврит.

# 1 180
  • Sofia
112-то с 38-мо. 129-то с 38-мо и със 23-то.

Гледам и не вярвам на очите си Shocked
Наистина има припокриване и то голямо. Според картите на всяко у-ще децата живеещи между Янко Сакъзов, Шипка, Сан Стефано и Проф. А. Златаров ще получат по 43т. за две у-ща. А четните номера на ул. Проф. А. Златаров май влизат даже в три микрорайона!!! В сайта на 129 не е упоменато микрорайона им да обхваща само нечетните.

# 1 181
  • София
     134-то е държавно, не общинско училище, т.е. за него не са в сила общо валидните критерии за общински училища Simple Smile Не знам къде са разпределени хората около 134-то, но колкото и да мрънкаме, районите на 18-то и 32-о са разширени сравнение с миналите години, особено на 18-то. На 30-то района му е същия или най-много с една улица отгоре. И аз имам усещането обаче, че има улици без училища и всеки, който знае нека да сигнализира. Аз лично писах за нещо друго, но уви, не са ми отговорили, но гледам, че на другите им отговарят.
   И аз не разбирам как така 41-о си има отделен административен район- ако ме касаеше щях да питам. Изобщо едно питане настана  Laughing 127-о не е училище с наплив- последните години имат малко паралелки. Не знам каква е причината, но е факт. 

# 1 182
  • София
A какъв е проблемът, че има припокриващи се райони?

# 1 183
  • София
Не е справедливо.

Особено за децата, които са в района на някое желано училище. Те дори няма да могат да си използват 43те точки, а други ще могат да ги ползват на 3 места.

# 1 184
  • Sofia
Не е справедливо.

Особено за децата, които са в района на някое желано училище. Те дори няма да могат да си използват 43те точки, а други ще могат да ги ползват на 3 места.
newsm10 именно, а уж шансовете на децата трябвало да бъдат равни Crazy

Общи условия

Активация на акаунт