Система за прием на ученици в първи клас в общинските училища - София

• 121 105
  • 1 289
  •   1
Отговори
# 1 185
  • София
Няма да има припокриване според мен - просто едното училище ще вземе децата живеещи на четните номера на дадена улица, а другото на нечетните. Тези райони са гледани много внимателно в СО точно поради тази причина - това ми обясни една директорка.
До колкото разбрах ще има много проверки при и след приема на децата, а и медийни репортажи се очаква да има за това спазени ли са правилата точно за т.нар. "много желани учлища с голям наплив за тях".

# 1 186
  • София
Няма да има припокриване според мен - просто едното училище ще вземе децата живеещи на четните номера на дадена улица, а другото на нечетните. Тези райони са гледани много внимателно в СО точно поради тази причина - това ми обясни една директорка.
До колкото разбрах ще има много проверки при и след приема на децата, а и медийни репортажи се очаква да има за това спазени ли са правилата точно за т.нар. "много желани учлища с голям наплив за тях".
За съжаление това изобщо не е вярно. За илюстрация можеш да погледнеш района на 112-то и 38-мо училище. Припокриване има в едно доста голямо каре от няколко улици. Даже има една улица в Оборище,  която ще има 43 т. за три училища. Има и голямо застъпване между 129-то и 23-то. Едва ли проблемът е само в Оборище.  Изпратих сигнал до РУО и те ми казаха да се обърна към Районните администрации. 38-мо и 112-то са в различни общини, както и 23-то е в Слатина. Явно няма никаква стиковка между тях.

# 1 187
  • София
Не мога да разбера каква ви е драмата за 38 и 112. Застъпването се получава, тъй като самото 38-мо се намира на ул. Шипка, която е гранична за двете общини (Середец и Оборище). Нали разбирате, че би било абсурдно в 38-мо да не приемат децата, които живеят от другата страна на улицата. Реално повечето деца от района на Докторската градина учат в 38, а не в 112.

По същия начин има застъпване при 129-то и 38-мо за ул. Асен Златаров. Мисля, че точно за тези райони е редно човек да има избор на училище и да попада в 2 района, а не един блок да се дели на 2 половини,  както ми направи впечатление в картата на 51-во и други. Какво да се направи като са строени училища в непосредствена близост едно до друго...

# 1 188
  • София
Би било ок, ако е в сила за всички училища с гранични зони, ама не е Simple Smile и 6-о и 7-о са едно до друго, но улиците им са разпределени до номер  Peace тук при нас във Възраждане 18-о, 30-о и 32-о, дори нямат гранични улици,т.е. има улици, които не е ясно къде попадат  Laughing  Ние живеем на почти еднакво разстояние от 18-о и 30-о, но точки имаме само за 30-то. 20-то и 41 са така и много други. Не може за едни да има дублиране за други да няма. И изобщо логиката беше да има детето само 43 точки за 1 училище(не коментираме, дали е добра или лоша- вече е прието)  Peace Дефакто навсякъде има граници, просто между някой училища са по-близки Wink

# 1 189
  • Sofia
Не мога да разбера каква ви е драмата за 38 и 112. Застъпването се получава, тъй като самото 38-мо се намира на ул. Шипка, която е гранична за двете общини (Середец и Оборище). Нали разбирате, че би било абсурдно в 38-мо да не приемат децата, които живеят от другата страна на улицата...
По същия начин има застъпване при 129-то и 38-мо за ул. Асен Златаров. Мисля, че точно за тези райони е редно човек да има избор на училище и да попада в 2 района

Би било ок, ако е в сила за всички училища с гранични зони, ама не е Simple SmileНие живеем на почти еднакво разстояние от 18-о и 30-о, но точки имаме само за 30-то. 20-то и 41 са така и много други. Не може за едни да има дублиране за други да няма. И изобщо логиката беше да има детето само 43 точки за 1 училище

А хората, както писах по-горе, живеещи в триъгълника между 20-то, 41-во и 127-мо (прилежащата територия на 127-мо в район Триадица) нямат да получат 43т. за нито едно у-ще, а живеят на 6-7мин пеша от всяко едно от тях. Къде е справедливостта?

# 1 190
Попитаха ви и пак ще питам: Какъв точно ви е проблемът в Оборище? Защо се заяждате с децата именно в Оборище, които реално са повече от свободните места в трите училища там, има и много кандидати с родители, работещи в района, съответно с братя и сестри в училището? Реално тези 43 т., за които толкова сте се притеснили, нищо не означават точно в Оборище. Защо не търсите справедливост в район Студентски, където има само две училища с прилежащ район целият административен район. Защо не търсите справедливост в Дианабад, където се оказа, че районите на 11-то и на 105-то почти изцяло се припокриват и като протестирате сега, готови ли сте да плащате за транспорт на детето ми, до който и да е квартал в града и обратно /където останат свободни места/, и ако аз трябва да плащам за това, къде е справедливостта, за която твърдите, че претендирате?

# 1 191
  • Sofia
Погрешно сте разбрала нещата.
Никой не се заяжда с децата в Оборище. Оборище е просто един пример. Аз дадох друг с Триадица, Вие дайте такъв с район Студентски.

Идеята е, че системата е недомислена и не осигурява равни шансове за прием на всички деца.

# 1 192
Да се включа и аз...следя темата с интерес, защото и на нас ни предстои кандидатстване за първи клас тази година. Живеем в кв. Витоша по постоянен и настоящ адрес. За нас например няма нито едно училище, в чиято прилежаща територия попадаме, т.е. ние няма да имаме 43 точки в нито едно училище на територията на гр. София!Това ли е равнопоставеността, за която толкова много се борят?
Обаждах се по този повод в РУО, откъдето ми заявиха, че знаят за проблема, но това е положението!Все пак места имало за всички, да сме спокойни, все някъде ще ни приемат я на 2-ро, я на 3-то класиране...
Това е цял квартал, а не номера на улици...и не знам защо това се приема от всички и особено от тези, от които зависи за ок.

# 1 193
Ekaterina Markova не попадате ли в район Студентски:
http://www.studentski.bg/e/news/priem-na-uchenici-v-1-vi-klas/

# 1 194
Би било ок, ако е в сила за всички училища с гранични зони, ама не е Simple Smile и 6-о и 7-о са едно до друго, но улиците им са разпределени до номер  Peace тук при нас във Възраждане 18-о, 30-о и 32-о, дори нямат гранични улици,т.е. има улици, които не е ясно къде попадат  Laughing  Ние живеем на почти еднакво разстояние от 18-о и 30-о, но точки имаме само за 30-то.

Във Възраждане не виждам какъв е проблема, добре са картите. 30-то, 32-ро, 76-то, 46-то и 18-то покриват целият район от инж.Иван Иванов до Мария Луиза и от Сливница до границите с Красно село и Триадица. 67-мо за Сердика.

Последна редакция: пт, 24 мар 2017, 15:11 от Анонимен

# 1 195
  • София
Попитаха ви и пак ще питам: Какъв точно ви е проблемът в Оборище? Защо се заяждате с децата именно в Оборище, които реално са повече от свободните места в трите училища там, има и много кандидати с родители, работещи в района, съответно с братя и сестри в училището? Реално тези 43 т., за които толкова сте се притеснили, нищо не означават точно в Оборище. Защо не търсите справедливост в район Студентски, където има само две училища с прилежащ район целият административен район. Защо не търсите справедливост в Дианабад, където се оказа, че районите на 11-то и на 105-то почти изцяло се припокриват и като протестирате сега, готови ли сте да плащате за транспорт на детето ми, до който и да е квартал в града и обратно /където останат свободни места/, и ако аз трябва да плащам за това, къде е справедливостта, за която твърдите, че претендирате?

С децата никой не ся заяжда. Потребителките са наясно с Обрище и Триадица и затова коментират казусите за тези райони. Как  да коментират за  Студентски и Дианабад, като не са наясно със ситуацията, празни приказки ли да говорят? И защо те да търсят справедливост за Дианабад? Очевидно Вие имате проблем там, разбираемо е с малкия брой училища, но Вие потърсихте ли "Вашата справедливост"?.  Peace

# 1 196
Не, ние сме в район Лозенец, където няма училища около нас за съжаление.

# 1 197
  • София
Проблемът е именно в равнопоставеността  на децата в Оборище помежду им. Абсолютно сте права, че трите училища не могат да поемат желаещите за тях, дори само тези, които действително имат адреси в района. Например 112-то има и много предучилищни групи, които носят допълнителни точки. Не е справедливо децата в Оборище извън припокриващите се части, да имат 43 т. само в едно училище, а в гореспоменатото каре - в две училища. И тези 43 точки са с голямо значение именно, защото ще има и много деца с допълнителни критерии. Единствено/първо дете ученик с адрес  и месторабота на родителя в Оборище не могат да направят сбор 43 т., т.е. това дете има някакъв шанс единствено и само в училището, в което има 43 т. и не е равнопоставено с друго дете, което е имало късмет да бъде в припокриващата се зона. Всеки коментира за училищата, които го интересуват. Затова имаше и коментари за центъра, Студентски град и т.н.

# 1 198
  • София
annie13, не е ли все пак добре децата да могат да получат по 43 точки в 3 училища, вместо в едно, все пак шанса е по-голям?
Сутуацията на Екатерина Маркова наистина е зле.
Цитат
За нас например няма нито едно училище, в чиято прилежаща територия попадаме, т.е. ние няма да имаме 43 точки в нито едно училище на територията на гр. София!Това ли е равнопоставеността, за която толкова много се борят?
Обаждах се по този повод в РУО, откъдето ми заявиха, че знаят за проблема, но това е положението!Все пак места имало за всички, да сме спокойни, все някъде ще ни приемат я на 2-ро, я на 3-то класиране...

# 1 199
  • София
Да, добре е. Ама ако може и ние дето живеем до мега желани училища да получим 43 за някое съседно.

Общи условия

Активация на акаунт