Проблеми с властни родители

• 8 026
  • 70
  •   1
Отговори
Здравейте. Искам да попитам за мнение и съвет от хора с опит и преминали през нещо такова. Ситуацията е дълга и сложна, ще се опитам да я представя накратко, но ясно.
Имам изключително властни родители, които цял живот са ръководили живота ми и са взимали решенията вместо мен. Ако аз съм взимала някакво решение думите им обикновено са били ,,ти си знаеш, прави каквото искаш, но да знаеш, че не си права и ще сбъркаш" или неща в този смисъл. Вече съм на 30 и съм разведена и сега е по-зле от всякога.
Не одобряват новия ми приятел и влагат цялата си енергия да ни разделят. Възпрепятстват всички наши срещи, въпреки че живея сама с детенцето си си позволяват да идват почти всяка вечер да остават при нас (апартаментът, в който живея е на брат ми, който живее в чужбина и ми го предостави). Не ми позволяват да срещна детето си с него и ме заплашват какво би ни се случило и на двамата, ако се срещаме тримата. Детето ми е на 4 години и няма как да пази тайна с кой и къде се вижда, а не мисля, че е нужно, тъй като не правя нищо лошо. Няма вариант да се преместя в друг град или държава.
Баща ми почти е нямал никакво отношение към мен, въпреки че сме живели винаги заедно. Като бях дете си е позволявал и да ме бие. Влияел е върху целия ми живот предимно негативно. Не се чувствам свободна, въпреки годините, на които съм. Срамувам се, че съм зависима от тях, но по-тежко е чувството на ограниченост. Ожених се, защото исках да избягам от него, което сега осъзнавам като моя грешка. Нямаше как да опозная дори приятеля си като цяло, защото заживяхме заедно след годежа, а след 1-2 месеца забременях. Имам още много примери, но ще стане дълго и тегаво. Моля ви за съвет или коментар. Каквото и да е, нямам с кой да споделя, а ужасно ми тежи.

# 1
Израза "отровни родители" е буквален в случая.
Щеше да е лесно, ако не беше зависима от тях. Тогава може да сложиш някакви граници.
Зависима си в какъв смисъл? Апартамента е на брат ти все пак, не техен. Помагат ти в издръжката на детето ли?
Ти защо ги пускаш в апартамента? Опита ли се да им обясниш спокойно, че не могат така да ти се бъркат в живота?
Заплашвали ли  са те, че ако не направиш еди какво си ще спрат да ти помагат?
Кофти ситуация наистина.

# 2
Не мога да им кажа да не идват, защото почват обвинения, а и знам, че няма да го направят, просто това допълнително ще изостри проблемите.
Да, заплашвали са ме, че ако не спра връзката си с този човек повече за нищо да не разчитам на тях. След като видяха, че не се разделяме се дръпнаха за 2-3 дни и после пак си беше същото. Детето ми е мног привързано към тях. Искам всичко да се случи по нормалния начин.
Относно апартамента той бил на цялото семейство, не съм го купила с мои пари, а притежание на семейството. Брат ми го даде с идеята да живеем аз и детето там, за да бъдем самостоятелни. Уви, не се получава.

# 3
  • София
Време е да пораснеш, си мисля.
Можеш ли на 30 години за живееш без помощта на родителите си?
Ако да, вдигаш телефона и заявяваш, че докато не се научат да уважават решенията ти, нямат място в живота ти.
И ако се опитат да ти се натресат отново, за да те заплашват, ще извадиш ограничителна заповед.
Що се отнася до юнака, с когото си, ако е мъж на място, би направил всичко възможно по мъжки да се разбере с баща ти, като гарантира сериозните си намерения.
Ако свива уши и не смее да те защити, значи вашите са прави, че не струва и не е нужно да запознаваш детето си с него.

# 4
Сърце не ми дава да говоря така със собствените си родители. Още повече се въздържам, заради детето си, защото знам, че тя ги обича безкрайно, а и те нея. Гледат я чудесно, дават всичко за нея. Основната помощ, която получавам от тях е за детето. С пари не ги занимавам, справям се сама и приятелят ми ми помага.
Заявявал е намеренията си, както и това, че  няма да ме остави заради нищо и никой,  но това се е случвало в малкото пъти, в които баща ми му е дал думата. В останалите случаи му се обажда, псува го, заплашва го какво ще се случи и затваря телефона. И двамата се стремим да направим нещата по добрия начин. Все пак, каквито и да са, са ми родители и оценявам това, което са правили за мен. Вярно е, че негативите май са повече, но са ми родители.
Ужасно трудно и да не кажа невъзможно ми е да предприема такива драстични действия срещу тях, не одобрявам техните методи и не искам да стигам тяхното ниво на действия.

# 5
Разбрах проблема,но не разбрах какви идеи имаш за рашаването му?
Какво си склонна да направиш ,да жертваш...Всичко при теб сякаш е ”не мога” и „не става”и не ти се полагат усилия.

# 6
  • София
Да, не си порасла и което е по- тъжното, нямаш желание да го направиш.
Ти проблем с властните родители нямаш- имаш проблем със себе си. Peace
ПП. Един зрял и отговорен човек, не би търпял нито заканите с побой, нито псувните, но за теб, явно това не е проблем.

# 7
Те конкретния човек ли не харесват, с когото си, и по какви причини, доводи изтъкват ли?
Или принципно са против да си с някого, което би било неразбираемо.

Последна редакция: сб, 14 яну 2017, 20:01 от ivaiv

# 8
Няма лесен начин за еманципация и взимане на ТВОЯТ живот в ТВОИТЕ ръце. Или се откъсваш и заживяваш така, както искаш, или свиваш перки, и ги оставяш да управляват живота ти, както досега.
Това е личен избор - никой не може да ти даде съвет, или да дойде да те "освободи", ако ти не го пожелаеш и не предприемеш необходимите стъпки за самостоятелност.

В случая детето и неговата привързаност са само извинение за това, че не си готова да им се противопоставиш, и да поемеш по свой път.
Колко време мислиш, че приятелят ти ще издържи да го обиждат, псуват и заплашват по телефона?
Ако можеш да му се довериш, и смяташ, че това е твоят човек, отдели се от родителите си, и заживей СВОЯ живот, не тяхната представа за това коя си и как трябва да живееш.

# 9
Не харесват човека с довода, че не бил за мен. Без друга причина. Решили са, че не трябва да е той, въпреки че виждат колко много прави за мен.
Не можели да допуснат да направя още една подобна грешка - неподходящ мъж.
Честно да си призная не мисля, че ще одобрят който и да било.

# 10
Спира ме страха, че могат да предприемат действия както срещу мен, така и срещу него - физическа разправа например. А мен да опитат да спрат чрез детето, очаквам всичко и всякакви действия.

# 11
  • София
А, дали не виждат нещо, което на теб ти убягва?
Дали типът мъж номер 2 не е копие на типа мъж номер 1?
Не като отношение в момента, а като типаж?
ПП. Що за Муньо е този до теб, за да си трае като го псуват, че и да се страхува, че ще го набият?

# 12
Това е жестоко, как така физическа саморазправа? Кой ще упражнява тая саморазправа, баща ти ли?
А детето какво?  
Това е насилие.
А на избраника ти какво не му харесват, и как са преценили?

# 13
Не мисля, че  е муньо, просто е добър човек, който се опитва да запази добрия тон, за да се случи всичко по нормалния начин, без цигански истории, както и е редно и според мен. Целта е да се предпази най-вече детето от негативни емоции и изживявания.
А между първия и втория разликата е огромна, да не кажа, че няма нищо общо.

# 14
  • София
Общото си ти- с психиката на дете, което първо бяга от вкъщи, но не за да стане самостоятелно, а за да попадне под грижите и зависимостта на друг.
И сега пак същото.
Когато вършиш едно нещо по един и същ начин, и резултатът винаги е един и същ. Peace

Общи условия

Активация на акаунт