Искам да кажа ... (105)_16.01-22.01

• 69 543
  • 1 031
  •   1
Отговори
# 585
  • Ямбол
Моите някакъв вид влечащи мушкати заминаха при един вятър и ми решиха въпроса - къде да ги прибирам през зимата. Коледничетата и двете се скъсаха да цъфтят, както и антуриумът. Имам едно алое, което се чудя къде да бутна и още две три, които ме дразнят и вероятно ще ги махна и тях скоро. От семки имам хванати мандарина и фурма. Чудя се какво да ги правя, да ги местя ли в голяма саксия?

# 586
Направих кекса с червено вино, който даде Мър. Изглежда много добре, а суровата смес имаше вкус на любими шоколадови бонбони.
Цветя не гледам. Щерката и ММ са с алергии, и това ми е достатъчно оправдание. Няма и нито една ваза.

# 587
  • Пазете Гор
Един приятел имаше в двора на къщата си в едно село на Левкада 15 годишно мушкато. Отдалеч мяза на къпинак с неприлично красиви кърваво червени топки цветове. Тая година разправя, че ги е ударил бая студ, та може и да не оцелее пищният му гюрлюк.

Не знам дали мушмулата засилва съпружеската мощ, mariat, вероятно да, щом казват. Едва ли има обаче по-неподходящ консултант от мене - в любовните и креватни дела съм абсолютен, пълен невежа. И все пак - по-лесно е да се изброят онези неща, които не я усилват, отколкото онези, които ужким я правят неудържима. Какво ли няма в "белия списък": черен дроб, магданоз, миди, пъдпъдъчи яйца, отвара от корени, баклави, чайчета, хапчета, ядки, прахове и вещерски билки, абе всичко. Чувал съм, че някои левенти се усилвали от аромати, или от музика, и от заплата, и от ревност, че и от злоба даже. Всякакви има.

Мушмулата като дърво е много красива - и зиме, и лете. Минават години, а тя не се протяга към слънцето като черешите, нито се сгърчва артритно като крушите, но умно, бавно и хармонично разстила клони  - нито на високо, нито в тревата. И цъфти с тиха, философска, бих казал, изтънченост и ненатрапчивост.

Плодът ѝ е най-сладък, когато леко загние, което също носи своя философски смисъл, нали?

# 588
  • Euskal Herria
На една от терасите в блок, близо до нас, имаше каскадно мушкато. Клоните му стигаха до терасата на долния етаж. И като беше нацъфтяло - все едно лилава завеса имаше.
Тук съм ограничена откъм място за цветята. Обаче в България - леле-мале. Ей това е въпросът, по който не можем да намерим единно решение със свекър ми. Все малко му се виждат цветята, все разсажда. Лятото ги броих - към 100 кашпи (с размер - тенекия за сирене), другите, по-малките, не слагам в сметката. Надявам се вече да се кротне и да намали драстично бройката. Защото си искат грижи, а и зимно време, докато се намери място и се приберат...

# 589
  • Пазете Гор
Не се надявай твърде. Ровил ли е някога човек с ръцете си в пръст  - обикновено го държи доживот. И да се откаже - отвътре го човърка до полуда.

# 590
  • Euskal Herria
То тази страст държи, ама и годинките си казват своето. А и терасата не е безкрайна все пак. Дворът предлага много малко възможности, а и е засенчен от асмата.  Grinning

# 591
Ех, че хубаво пишеш Куркума!

Алечка, ще ми метнеш ли и на мен книгите? Hug

# 592
  • Варна
Е какъв по-силен афродизиак за мъжа от жената?

# 593
  • Sofia
...Чувал съм, че някои левенти се усилвали от аромати, или от музика, и от заплата, и от ревност, че и от злоба даже. Всякакви има.
...
hahaha за левентите, не знам, ама за девойките е повече от сигурно  Laughing.
Не обичам мушмули  Naughty Sick.

# 594
  • Пазете Гор
В нашата махала единствената мушмула е в двора в началото на улицата, у най-клетия ни пияница. Той  според мен отдавна е в друго измерение, дотолкова е безтелесен, безплътен, че дрехите му заемат връз него по-малко място, отколкото ако биха изпълнили, ако са в гардероба. Храни се само с алкохол и в редки случаи - по някоя обикновена вафла. Ветровете от миналата седмица силно затрудняваха придвижването му, през крачка-две го забутваха встрани, а той се запъва с крака, накланя клечавата си снага по вятъра и със Сизифовски усилия крачи нататък, докато порив на вятъра не го занесе пак. И те така се движи.

Мушмулата му, обаче, е приказна. Усетила, че буренясалият двор е изцяло на нейно разположение, тя се стреми да разпери клони, да натисне упоритите репеи и коприви. Тая есен роди обилно, обсипа се цялата с едрички тютюнево-кафяви плодчета - да то е драго да ги гледаш. Несретният ѝ стопанин, когато се случеше слънчев ден, сядеше на една обърната бака от латекс близо до нея, пие си спирта, и чат пат се пресяга, та си къса мушмула. Те, мушмулите, още бяха корави, пък и той отдавна вече няма ни един зъб из устата си, но грижливо и обстойно обсмукваше стипчивите плодчета. Замезва си, един вид.

Днеска я  загледях - поръсена със сняг, кротнала се, попритиснала се към  преспите отдолу. Красиво и успокояващо. И почти всички мушмули са си на нея, за радост на косовете.

# 595
  • В Космоса
Обичам мушмули! Heart Eyes Имахме и мушмули, и квот се сетиш в огромния селски двор, благодарение на баЩа ми, мир на праха му! Sad

Лъки бамбук някой, май не.... Или... Thinking

# 596
  • Euskal Herria
Стръковете бамбук съм ги виждала или във вази с вода, пуснали коренчета, или в изкуствената почва - тази, която продават различно оцветена и абсорбираща и задържаща водата. Тук има малко за него:
http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=FLOWERS_INFO&FLOWER_ID=345

# 597
  • В Космоса
Яна, мерси,  Hug търсила съм и аз в чичката Гугъл. Исках от първа ръка от темата, ако има някой....

# 598
Добро утро:)
Искам да помоля някой, да ми помогне да намеря една книга "Родени в бурята" на Питър Уот. Четвъртата е от поредица от пет книги, петата изобщо не е издавана на български мисля. Сагата е страхотна, мъжът ми много се запали и се сърди, че съм свалила поредица, която не е цяла. Петата ще я мъчи на английски, а аз ако я намеря на руски ще е чудесно.
Яна или Али, май имаха регистрация там, където си искат книги, Майлбукс ли беше?
Въпросът е че не знам името на последната пета част, че да я търся на руски. В Читанка има трите части, а пише петтомна сага. Помагайте, ще черпя:)

# 599
Добро утро  Simple Smile

Жаклин, от бърза проверка в мрежата виждам, че в тази серия са 11 книги
[url]https://www.fantasticfiction.com/w/peter-watt[url]
ето тук може да ги видиш /не знам защо не мога да дам линк, но като копираш адреса ще ти излезне/
приятна почивка

Лале в дъжда,
кокичета казваш Simple Smile обещание за пролет
а навън са преспи

Хубав ден момичета

Общи условия

Активация на акаунт