Частни училища - информативна тема 16

• 112 257
  • 742
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Напълно съгласна съм с Bliss.

# 496
  • София
Мецане, ти имаш ли нещо смислено да опонираш на напписаното от мен или така си приказваш?

В ПУк в училище също имат време за игра, защото то им се полага. включително си имат килим и играчки. Само кревати нямат и не спят. Разликата е, че са в училище и свикват с порядките в училище, виждат по-големи деца и са "зайци", а не ва върха на хранителната верига като в градината. Не карам никого в нищо да вярва насила, и цяллата работа с пук в училищата е зарадди пазенето на място за първи клас. И аз да бях, щях да постъпя по същия начин, ако исках детето ми да е в конкретно училище първокласник. Но относно подготовката съм категорична, че зависи от учителя, а не толкова дали е в градина или в училище, защото има един и същ брой изискуеми часове по различните предмети, има си разписание на материала, който трябва да бъде покрит. Един свестен учител подготвя добре децата за първи клас (което не означава, че децата трябва да четат и да пишат, колкото и да се харесва и да предизвиква уау-ефект;§, а некадърният, колкото и да е некадърен, трябва просто да си ходи по програмата и пак ще свърши нещо смислено, освен ако е тотално некадърен и не му дреме.

Кафе, чии очаквания трябва да покриват - на родителите или на учебната програма? Аз като родител мога да имам всякакви очаквания, но те да са ненужни за покриване, освен за начесване на самолюбието ми. Добро обучение много често е доста различно от родителско очакване или желанията на учителките в първи клас.

# 497
  • София
На мнението на Бърди съм. Peace Не става дума за  учебен процес само, става дума  и за изграждане на училищни навици. В основните  училища за ПУК има училищен звънец, досущ като за учениците, има физкултурен салон за провеждане на  спортните занимания, има столова с купони, на места се предлага и занималня. По никой от тези показатели детската градина не се доближава дори до ПУК. Децата в ДГ не стоят на чинове, единственото им движение е в двора на градината, обяда пък го сервира лелката в групата, не се очаква някаква самостоятелност от детето в тази посока, освен при отсервиране. Учениците  в ПУК имат редовни посещения от каки и батковци от горните класове, опитват се последните  да ги адаптират към училищния живот. Ходят на ски училища и разни ексурзии с начален курс. Част от учителите- по физическо, по музика, по английски, са си действащите учители и за по-големите ученици, тоест дори и това прави на следващата година прехода по-лесен.

# 498
И само за сведение учителката на детето в ПУК беше с предучилищна педагогика, но си свърши толкова добре работата, че всички деца от класа четяха и пишеха ръкописно.  Смятаха до 10, че даже и до 20 . Отделно смятаха изрази с неизвестни, които в градините дори не са виждали децата. И т.н.
Много съжалявам още, че тази жена не може да продължи с тях и нагоре.
Оф Андариел - какво родителско самолюбие те гони. В първокласната тема ясно се вижда кой къде е бил в ПУК. Докато едните вече четат гладко текстови задачи по математика и при това с разбиране, майките на другите още се чудят дали да ги пуснат на състезания, защото никой няма да им чете задачите.

И да - за мен всъщност най-ценното на ПУК в училище е че доста плавно се направи преминаването от градина към 1 клас. Хем им беше по-лежерно и имаха И игри, но си беше и достатъчно сериозно и с наличието на всички задължения, които идват от училището. Стреса беше значително по-малко в 1 клас и значително плавен беше прехода.

Последна редакция: вт, 07 мар 2017, 22:01 от Анонимен

# 499
  • София
за наличието на големи деца и т-н- го написах, но откъм материал и подготвенот нещата не са до училище или градина. И в градините ходят и на зелени, и бели, и бембени училища. Коментирам основно учебния материал и качеството на учителите.
Блис, много бързо мога да позная дали едно дете разбира какво прави, независимо дали е за математика, български или околен свят. Точно за смятането с неизвестни не е някакво чудо невиждано, не разбирам какво толкова те впечатлява. Изобщо, май е важно да си впечатлена. от четене гладко на задача до четене с разбиране може да има планина разлика. Виж сега, тези неща ги работя всеки ден и смея да твърдя, че ги разбирам и съм добра в работата си, защото виждам нюансите, а не само "ау, детето чете гладко тетскови задачи и решава с неизвестни"! Важното е да мисли.

# 500
И само за сведение учителката на детето в ПУК беше с предучилищна педагогика, но си свърши толкова добре работата, че всички деца от класа четяха и пишеха ръкописно.  Смятаха до 10, че даже и до 20 . Отделно смятаха изрази с неизвестни, които в градините дори не са виждали децата. И т.н.
Оф Андариел - какво родителско самолюбие те гони.
Червените амбиции. Гладкото четене и ръкописното писане, както и неизвестните, далеч надхвърлят програмата за предучилищна подготовка.

# 501
за наличието на големи деца и т-н- го написах, но откъм материал и подготвенот нещата не са до училище или градина. И в градините ходят и на зелени, и бели, и бембени училища. Коментирам основно учебния материал и качеството на учителите.
Блис, много бързо мога да позная дали едно дете разбира какво прави, независимо дали е за математика, български или околен свят. Точно за смятането с неизвестни не е някакво чудо невиждано, не разбирам какво толкова те впечатлява. Изобщо, май е важно да си впечатлена.

Андариел, я вземи започни да четеш с разбиране. Че ставаш смешна.

Оф Андариел - какво родителско самолюбие те гони.
Червените амбиции. Гладкото четене и ръкописното писане, както и неизвестните, далеч надхвърлят програмата за предучилищна подготовка.
Разбира се, че надхвърля. Ама това го обясни и на съставителите на задачи по състезанията, че и на ЧУ когато си организират приема за 1 клас. Че и на тези, които са сложили норматива за четене в минута на входа за 1 клас. Но да кажа, че и все пак не си съвсем права. В Моливко за ПУК на последните страници има задачи с неизвестни и това е най-сложния материал за тази година. Важното е колко този материал се упражнява. В ЧУ се упражнява до толкова, че да не им е никакъв проблем решаването на такива задачи. В градините никак не се упражнява, защото е в графа сложни и за допълнителна работа. И никъде не казах гладко четене. Единственото излишно беше ръкописното писане на букви. Но това много помогна в 1 клас и изобщо не го отчитам като дефект. Дяволът е в детайлите.

Последна редакция: вт, 07 мар 2017, 22:12 от Анонимен

# 502
  • София
Благодаря, чета с разбиране. За теб разбиране означава да се съглася. Но няма как да се съглася и на теб това не ти харесва. Моите деца също караха в училище, с учителка предучилищна педагогика. И какво от това?

Именно, че дяволът е в детайлите. Четенето и писането са обсолютно ненужни в ПУк, те са дресировка, но децата често изобщо не разбират какво и защо правят. Спокойно можеш да ми дадеш едно дете и ще го науча да четее и да пише. Но мога да го науча на много по-важни неща, които вероятно няма да оцениш, защото не си наясно с тях. Но аз не съм учител, а терапевт, и като такъв се съобразявам с детето, а не с това какво му сее иска на възрастния. Да му мислят учителите.

# 503
Благодаря, чета с разбиране. За теб разбиране означава да се съглася. Но няма как да се съглася и на теб това не ти харесва. Моите деца също караха в училище, с учителка предучилищна педагогика. И какво от това?

Ми очевидно отпада мотива ти за ревност между нивата на образованост.

М,  права си. Ама си има едни нормативи, които са си по програма. Например за четене в минута. В началото на 1 клас(около ноември) този норматив е 27 думи, в края мин. 40. Е децата идващи от градината не покриват входното ниво.

Последна редакция: вт, 07 мар 2017, 22:22 от Анонимен

# 504
  • София
Ама, Андариел, има един много тънък момент в тази работа... Независимо дали става дума за ПУК в ДУ или ЧУ, тенденцията е ясна - ако родителите са доволни, те автоматично изразяват това  задоволство в оставянето на  детето в съответното училище.  А всяко едно ръководство се цели точно в това - да си запази обучените вече деца, докато на градината целта й е в общия случай просто да покрие минимума, зададен отгоре. И тази разлика в целите води до отлики и в резултатаите. И въобще не става дума само за четене и писане, точно в ПУК в училище научават и други неща, ако щеш  дори заради базата и събитията в  училището. В това на децата ми например имаше зоокът, най-малките си имаха своя животинка за обгрижване като всеки друг клас. Заедно с големите ученици участваха в деня на природата, засаждаха дръвчета в двора на училището. Участваха и в спортния празник, и в концерта на училището.

Последна редакция: вт, 07 мар 2017, 22:19 от пенсионирана русалка

# 505
  • София
Сори, не съм прочела добре.

Русалке, в такъв случай си говорим за пазар, а не за ниво на подготовка. Ако на родителя му се иска уау-, детето чете и пише в ПУк, то очевидно ще им го предложат, но това не означава, че е толкова важно и от полза за детето.

# 506
Андариел, ти не четеш. На всички е ясно, че основното ти работно място е градина. И тук изобщо няма никакво значение образованието ти. Ти имаш далеч по-сериозен интерес да си защитаваш колежките в градината, отколкото аз да защитавам ПУК в училище. Те пък имат интерес да остават  повече деца при тях. Но тенденцията напоследък в големите градове е децата да отиват в училищата и с това бройката в градините намалява, откъдето и паричките също.
Какви 5 годишни в ПУК?  Mr. Green

# 507
Здравейте,

Бихте ли ми дали повече информация за "Азбуки"? Прегледах темата назад, но намирам само откъсечни мнения. И знаете ли дали има прием за ПУК? На сайта им намирам само прием за първи клас и ДГ, но вероятно аз не се ориентирам.

Благодаря!

# 508
  • София - Рим и обратно
Това напъване за четене и писане преди първи клас и на мен ми е неясно като цел. Тук съм на мнението на Андариел. Изобщо, няма дете, останало да не смята, пише и чете в 1-4 клас. Важното за мен е, интересът му към ученето да се запази и развие. А дали ще решава уравнения в ПУК ми е абсолютно все тая. И мен баба ми ме е научила да чета на 3,5 г., от нямане какво да правим вкъщи. В първи клас ме мислеха за генийче, ма не бях Mr. Green

# 509
  • София
Кафе, не е съвсем така, ще останеш негативно изненадана, ама има нормално развити деца (без някакви умствени отклонения), които и  доста след 4 клас сричат... Причините са много и са комплексни, не е темата за тях.
Андариел, пазар или не, факт е.

Общи условия

Активация на акаунт