Частни училища - информативна тема 16

• 112 256
  • 742
  •   1
Отговори
# 540
Това е стаята на ПУК в Питагор, едно доста амбициозно и "зубърско" частно училище. Понякога ме е яд, че на по-големите стаите не са такива Simple Smile

Чудесно. Не само на Питагор стаите са такива. Но това какво променя... Децата учат, но в една приятна обстановка. Не виждам нищо толкова свръхестествено....

# 541
  • София
Б Хващаш един хиперлексик и ще ти прочете идеално всякакъв текст, толкова бързо и гладко, че  ще те успи. Обаче разбирането е нула. Не е важно колко бърззо четат, а дали разбират какво четат

Един въпрос. Хиперлексикът не е никаква илюстрация на тезата ти. Говорим за деца без някакви смущения, а не за страдащи от хиперлексия, при които нерзбирането е факт. Последните редом със "способността"да  четат гладко (с която биха предизвикали само евентуално уау ефекта, за който говориш), но без да вникват в смисъла на прочетеното, имат паралелно нарушения в комуникацията, във взаимоотношенията, в социализацията. Та в този смисъл не следва точно те да са пример  за това кой какво е разбрал или не при четене newsm78

# 542
Да, предполагам, че и на другите места са се погрижили, това училище не блести с база по принцип.
Казвам го като контрапункт на мнението, че в ПУК само се седи на чин и учи. Ще ми се и в другите начални класове да имаше тази приятна и предразполагаща към общуване обстановка (има и чинове за писане, разбира се, просто не се виждат в кадъра). И накрая, за съжаление в кварталното ни ДУ (едно от вървежните централни) изобщо не е такава, дори за най-малките...

# 543
Какво значение има къде е? Важното е че е нещо, което и харесва и е в свободното и от училище време.

Да, досадна си.
Има един хубав американски филм "Виж кой говори"....
И да има значение кога го прави. Защото за да постигне не знам си колко думи в минута дъщеря ти седи от 9 до 16.30 ч. и учи в учишище. Което лошо няма и е похвално...  Но всички останали занимания са извън него, организирани от "мама и тате". Така че, драга Блис, мериш с различни аршини и ето кой е разваления телефон. Смятам да спя!
А ти да не си някой платено тролче, което денонощно стои във форума и се драка с другите... Създай си един блог и си мъдрувай на воля. Тук е форум, многоуважаема newsm78

# 544
Да, предполагам, че и на другите места са се погрижили, това училище не блести с база по принцип.
Казвам го като контрапункт на мнението, че в ПУК само се седи на чин и учи. Ще ми се и в другите начални класове да имаше тази приятна и предразполагаща към общуване обстановка (има и чинове за писане, разбира се, просто не се виждат в кадъра). И накрая, за съжаление в кварталното ни ДУ (едно от вървежните централни) изобщо не е такава, дори за най-малките...

Явно грешно съм разбрана Stop
Не се седи на чин и да се учи.... Но се учи и то повече от ДГ и ДУ. Истина е, че ми се иска нашите деца да си имат детство, ноооо....
За другото, което пишеш съм абсолютно "за"... bouquet

# 545
Какво значение има къде е? Важното е че е нещо, което и харесва и е в свободното и от училище време.

Да, досадна си.
И да има значение кога го прави. Защото за да постигне не знам си колко думи в минута дъщеря ти седи от 9 до 16.30 ч. и учи в учишище. Което лошо няма и е похвално...  Но всички останали занимания са извън него, организирани от "мама и тате". Така че, драга Блис, мериш с различни аршини и ето кой е разваления телефон. Смятам да спя!
А ти да не си някой платено тролче, което денонощно стои във форума и се драка с другите... Създай си един блог и си мъдрувай на воля. Тук е форум, многоуважаема newsm78

И какво лошо има да са организирани от мама и тати не разбрах? А в училище бъди сигурна не преседява цялото това време на чин. Имат си и спортните занимания и танците, и приложно изкуство и всякакви други разтоварващи занимания.
Моето си има детство, за твоето не знам. Въпрос на желание и организация е всичко останало.
А четивна техника се придобива с четене на книжки, а не със седене на чина.  Wink

Аспарагус не знам как да ти го кажа. Затова директо в стила ми. Какво, кога, как и със кого правя изобщо не ти влиза в работата. Когато някой няма аргументи по темата, започва с личните нападки. Жестоко олекваш.

Последна редакция: ср, 08 мар 2017, 01:45 от Анонимен

# 546

Да, досадна си.
И да има значение кога го прави. Защото за да постигне не знам си колко думи в минута дъщеря ти седи от 9 до 16.30 ч. и учи в учишище. Което лошо няма и е похвално...  Но всички останали занимания са извън него, организирани от "мама и тате". Така че, драга Блис, мериш с различни аршини и ето кой е разваления телефон. Смятам да спя!

И какво лошо има да са организирани от мама и тати не разбрах? А в училище бъди сигурна не преседява цялото това време на чин. Имат си и спортните занимания и танците, и приложно изкуство и всякакви други разтоварващи занимания.
Моето си има детство, за твоето не знам. Въпрос на желание и организация е всичко останало.

Аспарагус не знам как да ти го кажа. Затова директо в стила ми. Какво, кога, как и със кого правя изобщо не ти влиза в работата. Когато някой няма аргументи по темата, започва с личните нападки. Жестоко олекваш.
А сега аз да ти рекна...
С твоите камъни по твоята глава
.. Не се научи как да се държиш и как да пишеш! Твоето мнение е единствено и непогрешимо... Прийомите с личните нападки ги владееш перфектно и ги демонстрираш. Но не това е духа на форума!
Има много хубави български приказки за такива като теб, но ти си толкова всемогъща, всезнаеща и т.н., че съм сигурна, че ги знаеш! Вечно кисела, на нож, брутално безпардонна и НЕВЪЗПИТАНА!
Хайде остани си със здраве!

# 547
  • София
Не би следвало някой  да бъде определян като трол, защото, видите ли, мнението му просто не съвпада с нашето. Тогава за мен почти всички вие сте тролове, а аз гарантирано съм такъв за всички ви. Нима пък това е духът на форума? Wink Далеч съм от идеята да адвокатствам на Блис, с нея достатъчно вербални сблъсъци съм имала, че да ми трепне някоя струна в защита. Но наскоро се сетих за нея по повод споделеното от родители на дете в 6 клас в едно обикновено ДУ без претенции. Ходи в една  школа в столицата, умишлено не споменавам името й. Групата му по математика се късала буквално по шевовете, като в нея избилствало на  деца от самото ЧУ, в което преподава принципно  учителката. Направих асоциацията с Блис не за друго, а понеже всеки неин пост по темата за това ОУ се определя  като неоправдано злобеене в резултат на огорчение от факта, че детето не е прието. Дали има такъв момент или не, няма как да знам, а и не е моя работа. Споделеното от родителя  обаче ме накара да се замисля за цели 3 спорни аспекта. Нали децата от ЧУ по изключение ходеха на школи, тези какво правят там още в 6 клас, при това масово? Няма ли в такава ситуация конфликт на интереси в това да им преподава в школата учителка от училище, вероятно обучаваща там поне една част от тях? И нали учителите от частните училища заради адекватното заплащане имаха повече време и най-вече желание и  мотивация да работят с поверените им деца? Дали не издиша малко тази теза предвид множеството учители по школите, които са иначе от ЧУ?

Ето, сега имате материал да обвините и мен в тролстване, дерзайте Simple Smile

Последна редакция: ср, 08 мар 2017, 02:18 от пенсионирана русалка

# 548
  • София
Б Хващаш един хиперлексик и ще ти прочете идеално всякакъв текст, толкова бързо и гладко, че  ще те успи. Обаче разбирането е нула. Не е важно колко бърззо четат, а дали разбират какво четат.  

Един въпрос. Хиперлексикът не е никаква илюстрация на тезата ти. Говорим за деца без някакви смущения, а не за страдащи от хиперлексия, при които нерзбирането е факт. Последните редом със "способността"да  четат гладко (с която биха предизвикали само евентуално уау ефекта, за който говориш), но без да вникват в смисъла на прочетеното, имат паралелно нарушения в комуникацията, във взаимоотношенията, в социализацията. Та в този смисъл не следва точно те да са пример  за това кой какво е разбрал или не при четене newsm78

Дадох го като класически пример на тема гладко четене, дето толкова е впечатляващо. А докато се установи, че едно дете е хиперлексик, то първо трябва да бъде ограмотено - ако не умее да чете как ще разберем какво разбира от прочетеното? Дали ще иима или няма да има други проблеми е под въпрос. Дете в норма съвсем спокойно може да прочете нещо и после да не разбира какво чете, защото по време на четенето е било твърде заето да прави графемно-фонемно прехвърляне, може и да му харесва да слуша гласа си.  На мен лично от дете ми се случва, затова мразех да ме карат да чета на глас - просто четях, но не вниквах в това, което чета, защото се слушах как звуча. На стари години, когато ги учих тези неща разбрах зао е така, и че при повечето хора е напълно нормално, хората са го измервали и документирали.

Блис, каквато и организация да направиш, пак денонощието е 24 часа. От времето за кое нещо ще вземеш, за да дадеш на балета, примерно? Приказката с организацията е едно от най0тъпите клишета, защото нищо не означава. Все едно в чаша за 200 милилитра да се опиташ  да натъпчеш 300. Как ще стане тая работа?

Сори, ама дотук чета само "а моето дете". Ми, моето дете може и в Космоса да полети, ама какво ще докаже това за другите деца? То стана едно дете -един родител-едно училище. Да, ама не! Не е само едно дете и едно училище. По-често е един учител и много деца, при равни други условия. Той ррешава дали и колко да оцветят, дали и колко да изрежат, дали и колко да обсъждат, дали и колко да четат и пишат. Тук всеки се е вторачил в собственото си дете, затова може би няма желание за разбиране какво пиша.

# 549
  • София
О, Русалке, след като съм минала вече през седмокласния ад, никакво ЧУ не би ме спряло да си запиша пак детето на курс  Laughing Аз затова и неведнъж съм споделяла, включително и в тази тема, че за мен успеваемостта на дадено училище на  НВО не е никакъв критерий. Може да е критерий за школите единствено, а и за родителите  bowuu

# 550
Не би следвало някой  да бъде определян като трол, защото, видите ли, мнението му просто не съвпада с нашето. Тогава за мен почти всички вие сте тролове, а аз гарантирано съм такъв за всички ви. Нима пък това е духът на форума? Wink Далеч съм от идеята да адвокатствам на Блис, с нея достатъчно вербални сблъсъци съм имала, че да ми трепне някоя струна в защита. Но наскоро се сетих за нея по повод споделеното от родители на дете в 6 клас в едно обикновено ДУ без претенции. Ходи в една  школа в столицата, умишлено не споменавам името й. Групата му по математика се късала буквално по шевовете, като в нея избилствало на  деца от самото ЧУ, в което преподава принципно  учителката. Направих асоциацията с Блис не за друго, а понеже всеки неин пост по темата за това ОУ се определя  като неоправдано злобеене в резултат на огорчение от факта, че детето не е прието. Дали има такъв момент или не, няма как да знам, а и не е моя работа. Споделеното от родителя  обаче ме накара да се замисля за цели 3 спорни аспекта. Нали децата от ЧУ по изключение ходеха на школи, тези какво правят там още в 6 клас, при това масово? Няма ли в такава ситуация конфликт на интереси в това да им преподава в школата учителка от училище, вероятно обучаваща там поне една част от тях? И нали учителите от частните училища заради адекватното заплащане имаха повече време и най-вече желание и  мотивация да работят с поверените им деца? Дали не издиша малко тази теза предвид множеството учители по школите, които са иначе от ЧУ?

Ето, сега имате материал да обвините и мен в тролстване, дерзайте Simple Smile
Joy Joy Joy
Добро утро и Честит празник!

Само да отбележа: иска ми се да правим разлика между споделянето на мнения, което често пъти води до сблъсъци... и войнстващо натрапване на собственото мнение на индивид, определящ се като последна инстанция по всички въпроси.... Това, последното е обект на изучаване от някои науки!
Има и такива нещица в този живот като възпитание, мярка, такт, нали?!? Peace
И категорично не съм съгласна да ми се приписват качествата на посоченото лице: аз приемам всяко мнение, защото светът е шарен и всеки има право на такова! НЕ ПРИЕМАМ  едно единствено поведение (не мнение) в този форум! Ако се заровите назад в темата, а  и в други теми, в които Блис участва, и там е същото!
Не смятам да си губя повече времето с лица, които очевидно се изживяват като единствени и неповторими и нетърпящи възражение и смятащи своето мнение за меродавно по всички въпроси! И я оприличих на трол, не защото мнението й не съвпада с моето - всъщност има неща, за които съвпада!!! А заради начина, по който го прави и езика, който ползва. Заради желанието да унижи, обиди, макар и индиректно (в което е много добра), хората с мнение, различно от нейното! В този форум ми се иска да видя други мнения, да си сверя часовника, а не да чета мегаломански изказвания и вечното желание за дракане и спорене...

Моля да ме извинят тези, които неволно съм засегнала!
Приятен ден от мен  newsm51 newsm51 txtloves

# 551
Не е чак толкова извънземно 6-годишни да се научат да четат простички текстове. В много държави се учат да четат още на 4-5г.

А в ПУК не стига, че имаше една цяла книжка с пунктирчета и оцветявки, но и на безброй допълнителни места имаха упражнения от сорта на намерете буквата/цифрата и я оцветете.

# 552
О, Русалке, след като съм минала вече през седмокласния ад, никакво ЧУ не би ме спряло да си запиша пак детето на курс  Laughing Аз затова и неведнъж съм споделяла, включително и в тази тема, че за мен успеваемостта на дадено училище на  НВО не е никакъв критерий. Може да е критерий за школите единствено, а и за родителите  bowuu

newsm10

# 553
Моето мнение напълно се припокрива с мнението на Аспарагус! Неприятно е за четене, камо ли за участване в тези теми...

# 554
Интересен спор се е развихрил от една единствена тема Simple Smile ПУК в училище или ДГ Simple Smile
Е аз съм от тези с училището. И ако е все едно - на дали частните училища ще правят ПУК. Та през тази една година се полагат основите на това да си ученик. Което няма ама абсолютно нищо общо с това да го научиш у дома как се държи на чин. Ама у дома е едно и никой не го закача и подбутва, а в училище са 20. Както и на неща като това да придобиеш начални ученически навици.

Кой каквото и да ми говори в ДГ с 30 деца и 2 часа на ден - няма как да се случи. От там и разминаването в знанията. А колкото до това какво било преди 20 или 30 години....ами те нещата се менят с месеци. Ако оставим нещата като преди 20 години , къде отиваме:) До сега не съм се сблъсквала с дете, което не може да чете преди 1 клас. Ами то материала за първи клас е мината в 5 годишния ПУК и 6 годишният ПУК. А пък в 1 клас вече масово свалят материал за 2 клас.

Честит празник!

Общи условия

Активация на акаунт