Частни училища - информативна тема 16

• 111 085
  • 742
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Ели, това е за твоето дете. Друг за своето ще каже друго. Трети -трето. Детето баш от вашето училище, което беше с моите на курс по БЕЛ в една група, на началните пробни имаше около 5 по БЕЛ, даже малко под. В края на седмокласния маратон, на самия изпит имаше 5,80 и нещо. Сега ти остава да кажеш дали прогресът му е от училище, от самостоятелна работа у дома или от школата. Или е все пак е компилация от трите? Никой няма да се наеме да  каже еднозначно на какво се дължи подобрението, факт е, че го има. И да, съгласна съм, че на децата, явяващи се и справящи се успешно с ред олимпиади, ходенето някъде ще им е само в тежест. Но нека не се лъжем, че всички са като твоето и са стигнали до 2-3 кръгове на няколко олимпиади, заради което ходенето на курс при тях да доведе до обратен резултат заради изтощение, физическо и психическо.

Последна редакция: чт, 09 мар 2017, 13:46 от пенсионирана русалка

# 631
Спирам по темата, и без друго се счита, че всеки с личен опит или лъже, или е някакво изключение. Всеки е свободен да праща децата си в което си иска училище и на колкото си иска курсове.  Peace

А каква е идеята, всеки с личен опит да лъже? Какво точно ще постигна? И защо в БГ-мама все някакви изключения се навъдиха. То въпросите са ми риторични.

Да започна ли да изреждам защо може да се предполага, че не е много желателно нещата, които не са удовлетворителни да се оповестяват публично от потребители/клиенти на конкретно училище?!?!?! И нещата да не се наричат директно с истинските им имена, а да се префасонират и извъртат. Като забележи, никъде не твърдя, че някой лъже директно. По сто хиляди начина можеш да извъртиш нещата така, че хем да не излъжеш директно, но в същия момент другата страна да разбере по коренно различен начин нещата.
Имаме реален случай от преди няколко години тук в темата с изтрити постове след привикване от страна на училищните власти.
Както аз без дори да търся информацията научих истинските имена на половината участнички в тази тема, така и на училищата им е още по лесно да си изяснят кой стои зад конкретен ник.

# 632
Сега ще ощипя много хора, но понеже дискусията ме отегчи, ще го кажа - 30 години по-късно си личи кой е бил в СМГ и др. математически гимназии.
Езиковите хич не си личат, особено провинциалните, но и софийските също. Изключението сред хуманитарните, което се откроява все още, е НГДЕК. И донякъде Немската.
АК преди 30 години нямаше, за да сравня.

# 633
  • София
Параход,  твърдението ти е невярно заради фактологическата неточност, предствяща НЕГ като хуманитарна гимназия. Не е била и никога няма да бъде такава. Хуманитарна е само НГДЕК. Аз не бих се наела да твърдя как си личи кой къде е учил преди 30 години, нито за езиковите, нито за МГ. Тогава СМГ не беше това, което е днес, тя беше резервен вариант за неуспелите с ЕГ.

# 634
Хуманитарни са всички гимназии и специалности, ориентирани приоритетно към езиците. И в университета на филологиите им викаме хуманитарни специалности, не им викаме точни науки.

П.П. Моя дружка, чиято майка беше директор на СМГ, завърши НЕГ, питай ме дали получи обучение по точните науки като в СМГ, въпреки че е много умна и че това беше НЕГ преди 25 г. Simple Smile

# 635
  • София
Хуманитарни са всички гимназии и специалности, ориентирани приоритетно към езиците. И в университета на филологиите им викаме хуманитарни специалности, не им викаме точни науки.

П.П. Моя дружка, чиято майка беше директор на СМГ, завърши НЕГ, питай ме дали получи обучение по точните науки като в СМГ, въпреки че е много умна и че това беше НЕГ преди 25 г. Simple Smile

Скрит текст:
Ми езиковите не са ориентирани към езиците толкова след интензивния 8 клас. А дори и тогава  математическите имат също толкова часове език към днешна дата. После езикът не е  акцент вече, поддържа се нивото му с предмети на него. Отделно в последните гимназиални години в ЕГ се избира профил и едни са хумнитарно насочени, други баш към точните науки с по 7 часа математика в седмицата и 4 информатика. Последните е смешно да бъдат определени като учещи в хуманитарна гимназия. И някога не беше кой знае колко по-различно, якото учене на език беше само в подготве. После пак се избираше "профил" под името ЗИП. Аз нямам лично никакви оплаквания от нивото, което съм получиила именно в това училище по мат преди точно 25 години. Приятелката ти ми е била набор... Joy Та няма какво да те питам как е било, имам собствен опит. Нали все той тук се определя като най-надежден?

Последна редакция: чт, 09 мар 2017, 14:19 от пенсионирана русалка

# 636
  • В офиса
Хахахаха, Параход, разсмя ме. По правописа? Или по стила? Честно казано, колкото и много да ми е дала МГ, точно пък във форумното общуване могат да се видят само негативите Simple Smile Иначе АК е започнал да приема горе-долу по наше време и хората, които са го завършили тогава наистина се отличават ярко от останалите. Но сигурно 80-90% от тях отдавна не са в бг, а още по-малко пишат в бг-мамма.

Последна редакция: чт, 09 мар 2017, 14:22 от Тинкърбел

# 637
Хахахаха, Параход, разсмя ме. По правописа? Или по стила? Честно казано, колкото и много да ми е дала МГ, точно пък във форумното общуване могат да се видят само негативите Simple Smile
Абе нямам предвид бг-мама извадката, проклети сме, ама сме си най-добри Simple Smile Не знам де, може би аз съм увредена и по-добре да си общувам с такива хора, може би е специфичен комуникационен код някакъв. Ама в 1 АЕГ доброто образование е мит от десетилетия, заклевам се. Испанската същата работа.

П.П. Иначе сега вкъщи са есетата и апликациите на тазгодишните кандидати за UWC, доста е любопитно.

# 638
  • в страната на чудесата

П.П. Иначе сега вкъщи са есетата и апликациите на тазгодишните кандидати за UWC, доста е любопитно.

какво е UWC?

# 639
United World Colleges, по наше време беше много модерно, та Тинкърбел ги знае. Кандидатства се в 10-и клас, завършва се IB. Сега не са толкова популярни заради многобройните други възможности за обучение в чужбина, които съществуват, а и поради лоша организация във фондацията, която организираше националния подбор.

# 640
  • София
Обвиняваме частните училища за неща, които са изцяло плод на родителска истерия,

дължаща се на масовата вяра на родителите в това, че да влезеш в добра гимназия, е най-важното, - ключово! - нещо, без което не можеш да се уредиш в живота. Както и в това, че единствено държавните гимназии в България са добри.

Впоследствие става ясно, че голяма част от мъченията на децата са били излишни - нито зора за добра гимназия, нито курсовете за тях са важни и нужни, както в повечето случаи и университетите не са това, за което ги мислим.

И после гледаш, как завършилите добра гимназия (с всички екстри около влизането) и деца от нормално училище, на финала с един и същи бал, си влизат в треторазряден чужбински университет, от който файдата е нулева.

В името на какво?

Това не е вярно. Има значение в коя гимназия си и има разлика дали детето е било в някоя от най-желаните или в някоя от средната хубост, защото най-малкото в първите са събрани откровено амбициозни отличници, които се дърпат един-друг. А кой къде ще влезе и дали ще влезе е съвсем друг въпрос. Някои, за твой ужас, остават в България и са в нашенски университети. Язък, а?

Темата някак се премести от кандидатстването за ПУК и първи клас в ЧУ и някои много желани държавни със сдруженията, към седмокласниците. Първо трябва да се мине ситото за ПУк и първи клас, пък после да се спряга седми клас и гимназиите. А малките се подготвят, и то все на същия принцип - мераклии много, няколко ЧУ диктуват правилата и хората нямат друг избор, освен да пристъпят към $истерията$. И съвсем от личен опит виждам как с подготовка едно дете бележи напредък бифор и афтър и се представя на $пробния ден$ доста по-уверено, спокойно и с по-добри резултати. Сега са големите набори и нещата стават все по-сериозни. Както и при седмокласниците не важи $детето ми е много талантливо и няма начин да не се справи самостоятелно$. Има и някои, които се справят на едни природни дадености, но... нататък всеки си знае.

# 641
  • София
Талантът дава добра преднина, която обаче може да бъде компенсирана с упорит труд, особено за конкретен формат на матури и изпити. Сигурна съм, че както аз, така и вие имате доста примери около себе си. Затова е и истерията с курсове и уроци.
За жалост моята щерка се мъчи с математиката, но понеже искрено вярвам, че това е фундаментална наука, ще учи здраво и ще ходи на уроци и курсове, за да постигне приемливо високо ниво. Никога няма да е сред лидерите в дисциплината, но може да достигне постижима цел. За още по-голяма жалост ще учи здраво и по хуманитарните дисциплини, макар да има талант в тях. Но чрез усилие ще трябва да поддържа преднината си.
Синът ми е в точно обратната схема.
Това като конкретна лична житейска ситуация  Peace Не смятам себе си за супер амбициозен родител. Но реалността води до тази равносметка

# 642
[амбициозни отличници, които се дърпат един-друг. А кой къде ще влезе и дали ще влезе е съвсем друг въпрос. Някои, за твой ужас, остават в България и са в нашенски университети. Язък, а?

Ми язък ами. Нашенските университети в момента са на такова ниво, че и един вол да вържеш отпред, и волът ще завърши.

# 643
  • София
Теб те знаем - направо си за бръшляновата лига! Ще постелят червената пътека на отроците ти!

# 644
Абе изобщо не е далеч от истината. Дори в традиционно желани университети с традиции и добро ниво като Медицинския. За моя УНСС просто не искам и дори да се сещам какво е чудо. Виждам нивото по стажантите, които идват и новопостъпилите. Един Нов български вече има по разчупено и иновативно образование по икономика от УНСС. Там са се окопали мастити професори и не пускат кокала. Практиците пък само се водят лектори, а всъщност всичко се върши от асистентите им.
Като Американския не го коментирам, защото той е друга писта.
И съм далеч от мисълта да фаворизирам "чужбинското".

Последна редакция: пт, 10 мар 2017, 10:37 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт