Морски свинчета (тема 6)

• 58 147
  • 812
  •   1
Отговори
# 255
Благодаря, Макарон  Hug
Искрено се надявам да е щастлив, че са с неговата приятелка на една хавлия и затова подскача като конче. Наддал е повече от кака си, която е месец по-голяма. За 6 дена я мина на грамаж, но той повече яде палетите и по-малко сеното, а девойката е на обратно, сигурно пази талия  Laughing
Колко грама или месеца трябва да са, за да започнем диета? В момента купичките им са непрекъснато пълни и ги ограничаваме само в пресните продукти - по малко всяка вечер.
Имам и известни притеснения за лятото - как поддържате 27 градуса без климатик? На климатик биха могли да настинат, нали? 

# 256
Преглеждан е в клиника "Какаду" там са рязани и зъбите. Незнам какъв е антибиотика който му е даван. Що се отнася до изпражненията те са променливи мокри издължени малки и в следващия момент на боза. Незнам колко линекс да му дам и ще започнем отново с изкуственото хранене. Даже и в момента е на купичката и яде и пие много вода.

Това, че се храни, е чудесно, значи не е изгубило воля за живот. Имате ли добри ветеринари във вашия град?

Много течна диария е типична за инфекции с протозойни паразити и най-вече жиардиаза (цитирам Ferrets, Rabbits, and Rodents: Clinical Medicine and Surgery; Hillyer, Elizabeth V.) Ако това е диагнозата, която всяка лаборатория би могла да потвърди, както и всеки ветеринар, който прегледа фекална проба на микроскоп, щях да поискам двуседмичен курс с метронидазол/флажил, дозата би следвало да е 30–50 mg/kg през устата два пъти дневно, по преценка на лекаря. Пъвият антибиотик, който обикновено изписват за диария, е бисептол, защото се понася добре дори в големи дози, но не винаги е достатъчно силен.

Има и втори вариант - първият антибиотик, който са му предписали, да е бил абсолютно противопоказан за свинчетата и така да му е сринал бактериалната микрофлора, че то да не може да се съвземе. Списъкът антибиотици, които свинчетата могат да приемат, е силно ограничен и уви все още има ветеринари, които не са съвсем наясно. Има ли как дъщеря Ви да звънне в Какаду и да разбере какво са изписали?

В случая как процедирате от особено значение да знаете причината за диарията. Ако дадете метронидазол на свинче, чиято бактериална микрофлора е вече разбутана от например пеницилин, вероятността да го убиете е голяма. От друга страна да не дадете метронидазол при сериозна инфекция с бактерии или паразити ще е също фатално.

Звуча назидателно и не е към racielo персонално, но е искрен съвет с цел да предпазя нечие свинче: когато отивате на ветеринар, записвайте си какво ви предписват и каква е работната диагноза. Не позволявайте да се правят интервенции на свинчето, без да са ви обяснени преди това. Изпринтете си списъка със забранените за свинчета медикаменти и не позволявайте някой ветеринар да третира свинчето с тях. Че свинчетата не бива да се лекуват с пеницилин знае всеки стопанин на свинчета, но тази информация беше убягнала на уж добър ветеринар от Зоо Център, който опита да постави такава инжекция на предното ми свинче. Вие сте стопани на свинчетата, ваша е отговорността за здравето и живота им, затова и правото да взимате информирани решения е ваше.
Колко грама или месеца трябва да са, за да започнем диета? В момента купичките им са непрекъснато пълни и ги ограничаваме само в пресните продукти - по малко всяка вечер.
Имам и известни притеснения за лятото - как поддържате 27 градуса без климатик? На климатик биха могли да настинат, нали? 
Ми аз ги държах на климатик предните две лета, нищо им няма. Само не са точно под струята, а в другия край на стаята, и струята е насочена нагоре. И да не е на 19 градуса климатикът все пак.

За диетата - след 6 месеца просто започни да им даваш по-малко гранули (на етикета на храната трябва да пише каква е дневната дажба). Теглото при свинчетата варира много, така че се ориентирай по ребрата и гръбнака им. Трябва да можеш да ги усещаш, но да са добре подплатени. Ако ги усещаш лесно, значи са с поднормено тегло. Ако не ги усещаш, значи трябва да наблегнете на сеното.

Последна редакция: пн, 22 май 2017, 22:27 от Макарон

# 257
Може да се разчита на един, проблема е, че пробата трябва да се занесе в друг град за лабораторно изследване и незнам да ли може.

# 258
  • Бургас
Ох,на мен този Метронидазол ми е голяма мъка.Тъпчат ме почти постоянно с него заради колита.Определено има ефект,но аз се страхувам за черния си дроб и изобщо за целия си организъм.Не знам колко е полезен за свинчетата,бях чела,че е канцерогенен при плъхове.А при мен само и единствено той има някакъв ефект.Изписваха ми го даже в комбинация с Ципрофлоксацин,но и без Ципрото върши работа.

# 259
Мишо го храним изкуствено и въпреки това като го пуснем отива на купичката и започва да търси храна и пие вода. Даваме витамини, изпражнения на здраво свинче и може да се каже, че диарията преминава в меки изпражнения, които могат да се пипат с ръка направо топчета. Най- вероятно всичко е станало  от антибиотика. В петък ще ходи на друг ветеринар в ЦВК - София, защото се съмнявам, че проблема е в зъбите, макар, че са рязани преди 2 седмици. Надявам се да не е нещо по сериозно в устната кухина.

# 260
Да изкажа мнение и аз за постелките. Бях 1 месец с тази http://m.zooplus.bg/shop/malki_jivotni/seno_postelki/postelki_konop/401749 не съм никак доволен. Попиваемост никаква и е много ситна, за цената да не говорим. Докато ми дойде carefresh, се принудих и взех един пакет обикновен талаш, който се оказа много по добър от това горното, да не говорим, че е 1лв. След 3-4 дни ще мина на carefresh и се надявам да е най доброто след полара Simple Smile

# 261
Здравейте! Иска ми се да направя по-голяма клетка за свинчетата ми и търсих навсякъде коропласт(като C&C клетките), но хората ме гледат странно и не знаят какво е това. Има ли някой, който си е правил клетка с коропласт или нещо подобно, да каже откъде е? Аз търсех и в ebay и amazon, но май се предлагат само пакети с няколко плочи или много малки, пък аз искам една по-големичка.

# 262
Опитайте по магазините, които предлагат полипропиленови листове, полистирол, разпенено ПВЦ, нещо от сорта. Може да не е точно коропласт, а нещо друго с подобни свойства. Ако занесете снимки или обясните какво искате да постигнете, предполагам, че ще ви помогнат.

Измислили ли сте с какво ще направите стените?

# 263
Ами мислех да е нисък ред от коропласта и да поръчам от тези решетчиците, които слагат. Общо взето търсех  homemade c&c cage и четох какви трябва да са размерите, за да не се заклещят. Ходих в големите магазини тип Praktiker и тн., показвах снимки, обясних от какво е направено и ми казват, че нямат нищо подобно. Не знам, аз ли не обясних, те ли не знаят какво имат. 

# 264
Не че не знаят какво имат, а просто в България се използва поликарбонат масово, което визуално изглежда същото. Аз също съм се спрял на него за някои части от клетката. Можеш да го намериш почти във всички големи строителни вериги магазини. Вероятно и по качество не отстъпва на коропласта. Ето и линк с пример http://www.izobul.com/product/140/polikarbonatni-ploskosti-210x300-ot-6-10mm.html

# 265
  • WonderLand
Вчера водих Мишка на маникюр, обаче или ни се расърди или много се уплаши. Което е странно, защото и преди се е возила доста време в колата, вземали сме я с нас на екскурзия за няколко дни, когато нямаш кой да я гледа. Тогава се чувстваше добре, хапваше си, писукаше си. Сега обаче яде едва едва и то само от любимите неща, не е енергична, не скача, не пиука така както преди, даже не си е разхвърляла клетката. Наложи се и да я изкъпя вчера, тъй като докато се возихме в колата си разрови тоалетната и се зари в напишкания талаш, та миришеше ужасно. Искъпах я внимателно с топла вода и бебешки шампоан, главата не съм я мокрила. Притеснявам се обаче като я гледам така.

# 266
Не че не знаят какво имат, а просто в България се използва поликарбонат масово, което визуално изглежда същото. Аз също съм се спрял на него за някои части от клетката. Можеш да го намериш почти във всички големи строителни вериги магазини. Вероятно и по качество не отстъпва на коропласта. Ето и линк с пример http://www.izobul.com/product/140/polikarbonatni-ploskosti-210x300-ot-6-10mm.html
6 мм няма ли да е много? C&C cages ги правят от тънък коропласт, 1.5-2 мм. Това дали може да се реже с макетен нож въобще? Аз не, че разбирам, ама да питам, интересно ми е. Много исках ние да им направим клетка, обаче ръцете ни са заврени да не казвам къде и едва сглобихме купената клетка.  Laughing

SilverDream - ако е уплашена, не се тревожи, ще й мине. Само я следи да не е просто съвпанедие, а иначе да се чувства зле по друга причина.

Аз да споделя тревоги - Алиса май може да е бременна. Не знам как, при условие, че я взехме на 3 седмици и 250 грама и по всички правила не би трябвало да може да е забременяла, но тялото й е ужасно непропорционално пълно на корема. Изжлежда сякаш е глътнала две топки за пинг понг. Особено като легне, гръбнакът й буквално хлътва между двете страни на корема й, които изпъкват като две сфери отстрани.  Shocked Не знам дали разбрахте какво точно описвам, но на живо гледката е много, хм, подозрителна. Пипнах я по корема внимателно, не изглежда като да е подута или да има газове (те се чуват, а и кух корем се усеща по друг начин, научила съм признаците от Рози). Сега се чудя дебела ли е, просто й е такава структурата, или имам невръстно бременно свинче.

В момента трябва да е на 7 седмици и тежи 635 грама, което си е множко за тази възраст. И очевидно е основно корем, защото останалата част от тялото й е дребна още. От друга страна, женските свинчета най-рано стават полово зрели на 5-6 седмици и след 400 грама, които тя навърши у нас, а Рози е кастриран и Мая е 1000% женска (виждала съм й матката на ултразвук, така че шанс за грешка няма). Надявам се просто структурата на тялото й да е дебеличка и крушовидна.  Laughing

# 267
Има ги и единични тънки листове, просто това се ползва по- често. Иначе се реже с макетен нож, но не с тези китайските, а с професионален, който използват при гипсокартона. Вече всеки си избира, каква дебелина и цвят му трябват.

# 268
Благодаря! Надявам се да покажеш снимки на готовата клетка после и благодорно завиждам, че имаш знанията и уменията да я проектираш сам. Сигурно прасенцата ще са много доволни  Heart Eyes

# 269
Задължително ще се похваля, но за съжаление няма да е в близките два месеца. Ужасно тясно им е сега, но няма възможност да я направя по-рано.

Общи условия

Активация на акаунт